Ο σκέτος φραπέ του Μπλατ!

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Ο σκέτος φραπέ του Μπλατ!
O Ολυμπιακός (9-5) αντιμετωπίζει τη Νταρουσάφακα (1-13) και ο Βασίλης Σκουντής θυμάται τον καυγά του Ντέιβιντ Μπλατ με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο που έγινε κιόλας το κερασάκι σε μια τούρτα γενεθλίων!

Με το πολύ κολακευτικό και αγαπησιάρικο σύνθημα «Ενας ήρωας επιστρέφει» υποδέχεται την Πέμπτη το βράδυ η Νταρουσάφακα τον Ντέιβιντ Μπλατ που (πολύ θα ήθελε, αλλά) δεν περιμένει κιόλας πως η προηγούμενη ομάδα του θα γίνει χαλί να την πατήσει ο Ολυμπιακός!

Η Νταρουσάφακα υπήρξε τρόπον τινά η… μεθαδόνη του Μπλατ, όταν έχασε τη δουλειά του στους Καβαλίερς και εδώ που τα λέμε δεν τα πήγαν κι άσχημα ούτε στην προπέρσινη Euroleague, ούτε στο περυσινό Eurocup στο οποίο η τουρκική ομάδα διάνυσε όλο το δρόμο, ανέβηκε στο θρόνο και έδωσε το δικαίωμα στον νυν προπονητή του Ολυμπιακού να μοιράζεται την ίδια πολυθρόνα με τον Ντούσαν Ιβκοβιτς…

Αυτός και ο «Σοφός» είναι οι μόνοι προπονητές οι οποίοι μοστράρουν στο παλμαρέ τους τίτλους στη Euroleague και στο Eurocup, χρυσό μετάλλιο στο Εurobasket και μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τέτοια εποχή πέρυσι ο Μπλατ καθόταν στον πάγκο της Νταρουσάφακα και την οδηγούσε στη θριαμβευτική κατάκτηση του Eurocup έχοντας στη δούλεψη του έναν ολάκερο ελληνικό συρφετό: τον Σκότι Γουίλμπεκιν (ΑΕΚ /2015), τον Χάουαρντ Σαντ Ρος (ΑΕΚ/2018-19), τον Γουίλ Κάμινγκς (Αρης/2016-17) και τον Μάικλ Ερικ (Πανελευσινιακός/2014-15, ΑΕΚ/ 2015-16).

Έναν χρόνο νωρίτερα (2016-17) ο Μπλατ επιστρέφοντας στην Ευρώπη μετά τη θητεία του στο ΝΒΑ έβρισκε στην Κωνσταντινούπολη ένα καινούργιο σημείο εκκίνησης στην ευρωπαϊκή καριέρα του καθοδηγώντας τη Νταρουσάφακα στη δεύτερη συμμετοχή της στη Euroleague, στο πλαίσιο της οποίας γνώρισε δυο ήττες από τον Ολυμπιακό: με 77-71 στις 2 Δεκεμβρίου του 2016 στην Κωνσταντινούπολη και με 81-73 στις 10 Μαρτίου του 2017 στο Νέο Φάληρο.

Ο αγώνας του Β’ γύρου συνέπεσε με τα 92α γενέθλια του Ολυμπιακού ο οποίος εκείνο το βράδυ πέτυχε τη 18η νίκη του στη σεζόν, θεμελιώνοντας για τα καλά το πλεονέκτημα έδρας και κατ’ επέκταση την πρόκριση του στο φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης, με ήρωα αυτόν για τον οποίο τη Δευτέρα το βράδυ στην εκπομπή Pick N’ Roll της Cosmote TV ο Μπλατ αναρωτήθηκε εάν έχει σημασία να χρεώνεται με 108 την ομάδα του…

Τον ρώτησα εάν ο Ολυμπιακός εξακολουθεί να είναι η ομάδα του Σπανούλη και ο Αμερικανοϊσραηλινός προπονητής απάντησε με ερώτηση…

Εχει όντως αυτή η υπόθεση μια κάποια σημασία;

Εκείνο το βράδυ πάντως είχε και παραείχε σημασία, διότι στα τελευταία 180 δευτερόλεπτα ο Σπανούλης έκανε δυο βουτιές για να σώσει ισάριθμες κατοχές και στο μεσοδιάστημα έβαλε ένα καλάθι με μπάσιμο. Εν κατακλείδι ο αρχηγός του Ολυμπιακού κλείδωσε τη νίκη, όταν η Νταρουσάφακα με το small ball του Μπλατ έτρεξε ένα επί μέρους σκορ 26-9 και ροκάνισε το σκορ από το 62-41 στο 71-67.

Πριν από την έναρξη του αγώνα ο Μπλατ παράγγειλε και ήπιε ένα σκέτο φραπέ, εξαιτίας του οποίου τεντώθηκαν κιόλας τα νεύρα του στη λήξη της αναμέτρησης όταν την… έπεσε στον Γιάννη Σφαιρόπουλο!

Τη στιγμή που οι δυο προπονητές βρέθηκαν φάτσα με φάτσα για την καθιερωμένη χειραψία, ο Μπλατ άφριζε από το κακό του. Ο λόγος; Στην τελευταία φάση του ματς διαμαρτυρήθηκε προς τους διαιτητές, υποστηρίζοντας ότι ο Σπανούλης (προτού κλέψει την μπάλα και την πασάρει στον Γιώργο Πρίντεζη ο οποίος την κάρφωσε γράφοντας το τελικό σκορ) είχε υποπέσει σε βήματα. «Τι βήματα λες, δεν είδες ότι του έκαναν φάουλ;» φώναξε ο Σφαιρόπουλος και κουβέντα στην κουβέντα οι δυο προπονητές έγιναν από δυο χωριά χωριάτες!

«Ντροπή σου να μιλάς για φάουλ, ενώ έγιναν καθαρά βήματα» απάντησε ο Μπλατ, ακουμπώντας μάλιστα με το δάκτυλο του το στήθος του Σφαιρόπουλου ο οποίος αντέτεινε ότι «γι’ αυτά που κάνεις έπρεπε να φας τεχνική ποινή»!

Ο καυγάς δεν είχε περαιτέρω συνέχεια και μάλιστα στην επιγενόμενη συνέντευξη Τύπου ο τότε προπονητής της Νταρουσάφακα και νυν του Ολυμπιακού έριξε τους τόνους χρησιμοποιώντας το χιούμορ και το ταλέντο του στη διπλωματία…

«Για ποιον τσακωμό μου μιλάς;» απάντησε στον δημοσιογράφο ο οποίος υπέβαλε την ερώτηση. «Δεν έγινε κάτι σοβαρό, ήταν ένα ερωτικό καυγαδάκι. Πρέπει να έχεις μεγαλώσει στη Βοστώνη για να καταλάβεις τι σημαίνει αληθινός καυγάς»!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3