Κορμπαλάν ξέρεις από… «Σκράπι»;

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Κορμπαλάν ξέρεις από… «Σκράπι»;
O Παναθηναϊκός (6-6) αντιμετωπίζει τη Ρεάλ Μαδρίτης (10-2) και ο Βασίλης Σκουντής γυρίζει 35 χρόνια πίσω και ρίχνει φως στη νύχτα ενός θαύματος!

Την τελευταία φορά που ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στο ίδιο γήπεδο, η μοίρα του ήταν σκληρή, πλην συνηθισμένη τα τελευταία χρόνια: το ημερολόγιο έγραφε 27 Απριλίου 2018 και εκείνο το βράδυ τον βρήκε κυριευμένο δια μίαν εισέτι φοράν από τους δαίμονες που τον κατατρύχουν από το 2012 και εντεύθεν…

Η τρίτη απανωτή ήττα του, με σκορ 89-82 στον τέταρτο αγώνα της σειράς των πλέι οφς τον έκανε να μεριάσει για να διαβεί η ομάδα που έμελλε να διανύσει όλο το δρόμο και να αναρριχηθεί στον θρόνο της για δέκατη φορά στα χρονικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών…

Οκτώ μήνες αργότερα οι δυο ομάδες βρίσκονται πάλι αντιμέτωπες, ο Τσάβι Πασκουάλ ξανασυναντά τον Πάμπλο Λάσο, μαζί με τον οποίο έγραψε ένα μεγάλο κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας του clasico, αλλά το δικό μου μυαλό μένει κολλημένο στο πρώτο μεταξύ τους ματς που παρακολούθησα δια ζώσης και δεν θα το ξεχάσω ποτέ…

Βεβαίως περισσότερο από εμένα αυτό το ματς δεν πρόκειται να το ξεχάσει εκείνος που κρύβεται πίσω από τον προκλητικό σε σημείο ιεροσυλίας τίτλο μου…

Πίσω από τον Χουάν Αντόνιο Κορμπαλάν που εκείνη την εποχή ήταν ο καλύτερος πλέι μέικερ στην Ευρώπη, θα κρύβεται πάντα ο «Σκράπι», όπως ήταν το χαϊδευτικό του….

Ο Γιώργος Σκροπολίθας ντε!

Κοντεύουν να περάσουν τριάντα πέντε χρόνια από ένα ματς που μένει βαθιά ριζωμένο στη συλλογική μνήμη του Παναθηναϊκού και εν γένει του ελληνικού μπάσκετ, καθότι επιφύλαξε μια νίκη υπεράνω πάσης λογικής, αλλά και πάσης φαντασίας,

Ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε στη φάση των ομίλων του Κυπέλλου Κυπελλούχων ξεπερνώντας τα εμπόδια της Λέφσκι Σόφια (81-73, 88-79) και της Λάντις Ουντ Γκίερ από την οποία ηττήθηκε στη Βιέννη με 83-79 (με θύτη τον Γκόρντον Κλέμενς που σκόραρε 42 πόντους), αλλά κάλυψε τη διαφορά στην Αθήνα, νικώντας με 66-54.

Στον προημιτελικό γύρο οι Πράσινοι έπεσαν με τη Ρεάλ Μαδρίτης (που έμελλε να κατακτήσει το τρόπαιο νικώντας στον τελικό της Οστάνδης τη Σίμακ Μιλάνο), τη Σκαβολίνι Πέζαρο με προπονητή τον προφέσορα Ατσα Νίκολιτς, δυο Αμερικανούς και πέντε Ιταλούς διεθνείς και την τσεχοσλοβακική Παρντούμπιτσε με σταρ τον Στάνισλαβ Κρόπιλακ.

Εκείνη τη σεζόν, στην οποία στέφθηκε κιόλας πρωταθλητής νικώντας τον Αρη στο μπαράζ της Κέρκυρας ο Παναθηναϊκός δεν είχε μαντίλι να κλάψει, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διαθέσει ούτε μερικές χούφτες δολάρια για να πάρει κοψοχρονιά έναν Αμερικανό παίκτη.

Του έλειπαν τα λεφτά, όχι όμως και η υπερηφάνεια, που έγινε το όπλο του για να καταγάγει μια από τις ενδοξότερες νίκες της ιστορίας του!

Μετά τις εκτός έδρας ήττες από τη Ρεάλ Μαδρίτης με 104-78 και τη Σκαβολίνι με 87-75 και τη νίκη επί της Παρντούμπιτσε στον «Τάφο του Ινδού» με 91-78, σειρά είχε το εντός έδρας ματς με τη Ρεάλ στις 16 Ιανουαρίου του 1984…

Η άφιξη της Ρεάλ στην Αθήνα σήμανε γενικό συναγερμό και θυμάμαι ότι ξεροστάλιαζα στο αεροδρόμιο περιμένοντας την αποστολή των Μαδριλένων για να γράψω το ρεπορτάζ της προαναγγελίας του αγώνα.

Όταν μάλιστα κατάφερα να ξεμοναχιάσω τον Λόλο Σάινθ και τον Χουάν Αντόνιο Κορμπαλάν και να τους πάρω δηλώσεις ποιος τη χάρη μου…

Ένιωσα σαν να πατούσα στη Σελήνη!

Ο λόγος; Αν και με τον Κορμπαλάν είχα κάνει μια συνέντευξη τον Ιούνιο του 1983 στη διάρκεια του Eurobasket στη Λιμόζ, εκείνη την εποχή δεν είχαμε πολλές ευκαιρίες να βλέπουμε στα μέρη μας ξακουστούς παίκτες και όποτε ερχόντουσαν τους κυνηγάγαμε σαν μανιασμένοι!

Το επόμενο βράδυ ο Παναθηναϊκός με μια επική εμφάνιση και σε πείσμα του λουσάτου ρόστερ της Ρεάλ και της δικής του λειψανδρίας πέτυχε ένα θαύμα: έριξε τους Μαδριλένους στο κανναβάτσο και μάλιστα όχι με …. κατενάτσιο και… τσικιρικιτζίδικο μπάσκετ, αλλά παίζοντας ένα up tempo ματς από το οποίο προήλθε το εκκωφαντικό 99-97!

Δεν θα ξεχάσω ποτέ την κουβέντα του Μιχάλη Κυρίτση, όχι μετά το ματς δίκην μετά Χριστόν προφήτη, αλλά την παραμονή: «Θα παίξουμε στα ίσια κι όσο αντέξουμε. Εάν παίξουμε φοβισμένα και [προσπαθήσουμε απλώς να κατεβάσουμε τον ρυθμό και το σκορ, η Ρεάλ θα μας διαλύσει»

Βουρ στον πατσά λοιπόν κι ό,τι ήθελε προκύψει!

Η λήξη του πρώτου ημιχρόνου βρήκε τη Ρεάλ να προηγείται με διαφορά δυο πόντων (54-56), αλλά οι Πράσινοι όχι μονάχα άντεξαν σε αυτόν τον φρενήρη ρυθμό, αλλά άρπαξαν κιόλας την απίστευτη νίκη, με ήρωα τον Σκροπολίθα, ο οποίος από την αρχή κόλλησε σαν βδέλλα πάνω στον Κορμπαλάν και του άλλαξε τον αδόξαστο με την πίεση που άσκησε…

Ο Πατρινός γκαρντ ταλαιπώρησε τον «εγκέφαλο» της Ρεάλ στην άμυνα, ο Τάκης Κορωναίος του έκανε τη ζωή δύσκολη στην επίθεση και μ’ αυτά και μ’ αυτά ο Παναθηναϊκός βρέθηκε να προηγείται με 99-93 και να κλειδώνει τη νίκη.

Ένα λεπτό και 42 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη ο «Σκράπι» με μία βολή έγραψε το 95-91, στη συνέχεια σκόραρε ο Μέμος Ιωάννου για το 97-91, ο Κορμπαλάν μείωσε σε 97-93 και ο Τομ Κάππος έδωσε ξανά στον Παναθηναϊκό αέρα έξι πόντων (99-93). Στα 27’’ ο Κορμπαλάν πάλι από την τότε λεγόμενη γραμμή της προσωπικής μείωσε σε 99-95 και στη συνέχεια το πήρε πάνω του ο Σκροπολίθας…

Πώς; Κερδίζοντας τρία διαδοχικά φάουλ μέσα στα τελευταία 24 δευτερόλεπτα! Ναι μεν αστόχησε σε δυο βολές από το φάουλ του συχωρεμένου του Φερνάντο Μαρτίν, αλλά ούτε γάτα, ούτε ζημιά!

Με το πού ακούσθηκε η κόρνα της λήξης κι ενώ το γήπεδο σειόταν από το σύνθημα «σεισμός, σεισμός, Παναθηναϊκός» οι φίλαθλοι μπούκαραν στον αγωνιστικό χώρο για να αποθεώσουν τους παίκτες, με πρώτο και καλύτερο τον «Σκράπι» τον οποίο σήκωσαν στα χέρια και περιέφεραν εν είδει γύρου του θριάμβου, πριν από τον Κορωναίο.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Κορωναίος 16, Ανδρίτσος 14, Κάππος 24, Στεργάκος 27, Ιωάννου 9, Σκροπολίθας 9, Τόλλιας, Καλογερόπουλος.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ: Κορμπαλάν 16, Τζάκσον 22, Ρουγιάν 10, Ρόμπινσον 18, Φ. Μαρτίν 31, Ρομάι, Βελάσκο.

Δυστυχώς για τον Παναθηναϊκό εκείνη η ονειρώδης νύχτα δεν κυοφόρησε την πολυπόθητη πρόκριση. Οκτώ βράδια αργότερα στον καθοριστικό αγώνα κόντρα στη Σκαβολίνι (με τον τραυματία Λιβέρη Ανδρίτσο να έχει συμβολική συμμετοχή) ηττήθηκε στον «Τάφο του Ινδού» με 76-75 και δεν κατάφερε να πετύχει την υπέρβαση και να προκριθεί στην οκτάδα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3