To «μήνυμα» της Βαρκελώνης!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
To «μήνυμα» της Βαρκελώνης!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας γράφει για τη νίκη στο "Palau Blaugrana", που έβαλε τον Ολυμπιακό για τα καλά στην μάχη της 4άδας, αλλά και για την απόδοση των «ερυθρόλευκων» που δείχνουν ότι έχουν κι άλλα περιθώρια βελτίωσης.

Ρίξτε μία προσεκτική ματιά στην βαθμολογία της Euroleague, μετά την πρώτη δόση της 13ης αγωνιστικής... Αν εξαιρέσουμε την Εφές Αναντολού, που παρ' ότι είναι ομάδα με έξι προσθήκες στο βασικό rotation και με τέσσερις αλλαγές στην πεντάδα της (μόνο ο Ντάνστον παραμένει από πέρυσι), αποτελεί την μέχρι τώρα πιο ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης, παίζει πολύ καλό μπάσκετ και βρίσκεται στην 4η θέση, οι υπόλοιπες τρεις ομάδες που έχουν ξεχωρίσει (Φενερμπαχτσέ, Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ), είναι αυτές που συνδυάζουν το πολύ υψηλό budget, τον καταξιωμένο και «ριζωμένο» στον πάγκο τους, προπονητή και τον σταθερό κορμό. Δηλαδή, με δύο λόγια, τις λίγες και καλές αλλαγές!

Δεν θα σας κουράσω άλλο, απλά η αρχική παράγραφος, χρησίμευσε για να περάσουμε πολύ γρήγορα στον Ολυμπιακό, που βρίσκεται στην αμέσως επόμενη θέση (5η) της κατάταξης και που με το 4ο εφετινό "διπλό" (69-60) στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας, έστειλε μήνυμα ολικής επαναφοράς.

Έναν Ολυμπιακό, που το καλοκαίρι άλλαξε προπονητή, επομένως και φιλοσοφία, πρόσθεσε πέντε παίκτες στο rotation (Ουίλιαμς-Γκος, ΛεΝτέϊ, Τίμμα, Βεζένκοφ και Τουπάν) και το κυριότερο, μπήκε στην διαδικασία να δοκιμάσει κάτι πολύ δύσκολο: να διαφοροποιήσει αρκετά τον τρόπο παιχνιδιού του, να τρέξει περισσότερο, να μειώσει τον χρόνο που η μπάλα βρίσκεται στα χέρια του φυσικού ηγέτη και αρχηγού του (Σπανούλης), χωρίς όμως να τον «ευνουχίσει» και να αποκτήσει μεγαλύτερη και ταχύτερη κυκλοφορία.

Όλα αυτά, ήταν εξαρχής δεδομένο, ότι χρειάζονται χρόνο, δουλειά, αφοσίωση και πίστη στην προσπάθεια και ταυτόχρονα υγεία σε όλο το «οικοδόμημα» της ομάδας! Με και χωρίς εισαγωγικά... Ο Ολυμπιακός της Βαρκελώνης, λοιπόν, εξέπεμψε δείγματα ενός συνόλου που βρίσκεται στο στάδιο της «προθέρμανσης» για την τελική αντεπίθεση. Γεγονός που δεν προκύπτει, μόνο από τον «συντελεστή» +2, που «αποτυπώνει» την αναλογία των εκτός έδρας νικών (4) σε σχέση με τις ήττες (2) στο γήπεδό του και ο οποίος είναι ο ίδιος με τον αντίστοιχο της βασικής αντιπάλου του (Εφές) για την 4η θέση και το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs.

Αλλά απορρέει από την συνολική και άκρως πειστική αγωνιστική του εικόνα σε ένα από τα αρχαιότερα ευρωπαϊκά γήπεδα και απέναντι σε μία Μπαρτσελόνα, που παρ' ότι δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη, μετά από 13 αγωνιστικές, έχει καλύτερο ρεκόρ (6-7), απ' ότι πέρυσι (4-9) και πρόπερσι (5-8) ακριβώς στο ίδιο χρονικό σημείο. Ας δούμε, όμως, τι κρατούν οι «ερυθρόλευκοι» από την 2η νίκη τους στα τελευταία παιχνίδια στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας:

* Το γεγονός ότι είχαν τον έλεγχο του ματς σε όλη την διάρκεια του και την απόλυτη κυριαρχία του 2ου μέρους. Από το ξεκίνημα της 3ης περιόδου, εξασφάλισαν μία διψήφια διαφορά, που έφτασε μέχρι το +13 (41-54 στο 27'), ενώ η διαφορά στο τελικό ranking (42-81) των δύο ομάδων, δεν αφήνει κανένα περιθώριο άλλης συζήτησης. Η πεντακάθαρη νίκη παίρνει ακόμη μεγαλύτερη αξία, από την στιγμή που προήλθε και στην χειρότερη εφετινή βραδιά του Πρίντεζη (2π. & 5ρ. με 1/6 σουτ), που είναι πολύ σημαντικός παίκτης της ομάδας.

* Την «σκυλίσια» άμυνα και το πάθος που έβγαλαν στα μετόπισθεν και τις εξαιρετικές συνεργασίες και αλληλοκαλύψεις (τεράστια η συνεισφορά του Παπανικολάου στον συγκεκριμένο τομέα). Μετά από αρκετά σκαμπανεβάσματα από το ξεκίνημα της σεζόν, οι Πειραιώτες δείχνουν να σταθεροποιούνται στο αμυντικό κομμάτι και το γεγονός ότι έχουν το 2ο χαμηλότερο μέσο παθητικό της διοργάνωσης (μ.ο. 76,84π.), πίσω μόνο από τη Φενερμπαχτσέ (μ.ο. 76,3π.), τα λέει όλα.

* Οι 60 πόντοι αποτελούν το χαμηλότερο παθητικό της ομάδας του Μπλατ, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι για πρώτη φορά στην εφετινή διοργάνωση, δέχθηκε και στα τέσσερα δεκάλεπτα κάτω από τους 20 πόντους. Στην τελευταία και πιο κρίσιμη περίοδο δε, επέτρεψε μόλις 12, ισοφαρίζοντας την καλύτερη επίδοσή της, από την πρεμιέρα στην Μόσχα κόντρα στην Xίμκι, εκεί που όμως συνολικά, είχε δεχθεί 66 πόντους!

* Οι «ερυθρόλευκοι» εκμηδένισαν τη frontline της Μπαρτσα (Τόμιτς, Σίνγκλετον και Πούστοβι είχαν συνολικά 4π. & 6ρ. με 2/10 σουτ) και κυριάρχησαν πλήρως στα ριμπάουντ (43-29), μαζεύοντας 21 επιθετικά. Αντίστοιχα ο Μιλουτίνοφ, ο ΛεΝτέϊ και ο Μπόγρης, που εναλλάχθηκαν στην θέση "5", είχαν συνολικά 33 πόντους και 17 ριμπάουντ με 10/14 σουτ.

* Ο Ολυμπιακός έχει ρεκόρ 4-1 (έχασε μόνο από την ΤΣΣΚΑ) όταν η άμυνά του, δεν επιτρέπει πάνω από 70 πόντους, ενώ και το παιχνίδι της Μόσχας, πετυχημένο θεωρείται! Υπό την έννοια ότι «κατέβασε» την μέση παραγωγικότητα του αντίπαλου του, κατά σχεδόν 24 πόντους!

* Το impact του Μιλουτίνοφ, που στην 4η χρονιά του στον Πειραιά δείχνει πιο ώριμος και πατάει πιο καλά από ποτέ μέσα στο γήπεδο, είναι εντυπωσιακό. Ο "Μιλου" που εξελίσσεται σε σέντερ υψηλού επιπέδου, έχει ανεβάσει τα νούμερά του σε όλες τις κατηγορίες και στα τέσσερα εφετινά ματς, που είχε μίνιμουμ 15 πόντους και 9 ριμπάουντ, η ομάδα του είχε ρεκόρ 4-1.

* Χωρίς να έχει απολέσει τον ηγετικό του ρόλο, ο Σπανούλης παίζει κατά μέσο όρο δύο λεπτά λιγότερο (24,4') από πέρυσι (μ.ο. 26,3'), κρατάει την μπάλα λιγότερο (εξ' ου και το πρώτο παιχνίδι του στην Euroleague χωρίς λάθος, μετά από 6 χρόνια!) και την μοιράζει περισσότερο. Ο ελαφρώς διαφοροποιημένος ρόλος του, δίνει πιο συχνά την ευκαιρία να βγάζει την ποιότητά του και να κάνει την διαφορά σε κρίσιμα σημεία όπως χθες (14π. & 3ασ. με 4/9 τριπ.). Με τον "Kill-Bill" διψήφιο, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν ρεκόρ 6-1.

* Ουίλιαμς-Γκος και ΛεΝτέϊ ανεβάζουν συνεχώς στροφές και δείχνουν να εξελίσσονται σε σημαντικά γρανάζια της εφετινής προσπάθειας. Ο πρώτος, σε μία πολύ δύσκολη αποστολή, δίπλα στην πολύ έντονη και πληθωρική προσωπικότητα του Σπανούλη, προσαρμόζεται ολοένα και περισσότερο σε έναν ρόλο passepartout, με τεράστια συνεισφορά στην άμυνα (ξέρει να βάζει πολύ καλά το κορμί του), στην οργάνωση και όσο περνάει ο χρόνος και στο σκοράρισμα.

* Ο δεύτερος, αποτελεί μεγάλη ευχάριστη έκπληξη και τα τελευταία 6 παιχνίδια του (μ.ο. 14,5π. & 5,5ρ. με 77% βολ., 61% διπ. & 50% τριπ.) έχουν συνδυαστεί με 5 νίκες του Ολυμπιακού. Τεράστια βελτίωση με τον παίκτη που είδαμε στα πρώτα 7 ματς (ρεκόρ 3-4), με σχεδόν υποδιπλάσια νούμερα (μ.ο. 7,4π. & 3,0ρ. με 71% βολ., 59% διπ. & 50% τριπ.). Ποιος αμφισβητεί ακόμη τον Μπλατ για την επιλογή του;

* Και κλείνουμε με τον Ντέϊβιντ Μπλατ, που χωρίς να αγχωθεί σε καμία στιγμή από το ξεκίνημα της σεζόν, αλλά ούτε να κλονιστεί από τις απανωτές ήττες στα «αιώνια» ντέρμπι (που δεν συνδυάστηκαν με καλές εμφανίσεις), έχει κάνει εξαιρετική διαχείριση και το κυριότερο (που είναι ακόμη πιο εμφανές σε όσους παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την ομάδα), είναι μετρ της ψυχολογίας των παικτών.

* Ο Αμερικανοϊσραηλινός τεχνικός είναι αυτό που λένε στην «Μέκκα του μπάσκετ», player's coach! Δηλαδή ο προπονητής που νιώθει και αφουγκράζεται τον παίκτη, του αφήνει ελευθερία κινήσεων, αλλά συνάμα ξέρει πότε να τραβήξει τα λουριά και να πάρει κρίσιμες αποφάσεις. Οι φωνές του στο Κάουνας, φαίνεται ότι αποδίδουν και τα αποτελέσματα φέρνουν τον Ολυμπιακό να έχει το πάνω χέρι στην μάχη της 4ης θέσης. Τα τέσσερα επόμενα ματς (με Γκραν Κανάρια εντός, Νταρουσάφακα εκτός, Παναθηναϊκό εντός και Μπασκόνια εντός), του δίνουν την ευκαιρία να πάει στην Μαδρίτη με ένα σερί 6/6 και ρεκόρ 12-5! Αν τα καταφέρει, στην 17η αγωνιστική, θα έχει τον ίδιο απολογισμό με το αντίστοιχο χρονικό σημείο στην περυσινή χρονιά, που κατετάγη 3ος και πήρε πλεονέκτημα έδρας...

Υγ.1: Αν ο Ολυμπιακός δεν πάρει πλεονέκτημα έδρας, αυτή τη στιγμή, δείχνει το πλέον ακλόνητο φαβορί για την 5η θέση, που είναι η μόνη που αφήνει ελπίδες για πρόκριση στο Final 4 (με μειονέκτημα έδρας), υπό την έννοια ότι η 6η, η 7η και η 8η, στέλνουν απευθείας πάνω στα τρία «μεγαθήρια» της διοργάνωσης και... «αντίο ζωή»!

Υγ.2: Στην Βαρκελώνη δεν ξέρω τι κάνουν και ποιος χαράσσει την στρατηγική της ομάδας (μάλλον ξέρω αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα και για άλλο blog), αλλά η τελευταία νορμάλ διοικητική απόφαση στο τμήμα μπάσκετ, χρονολογείται από το καλοκαίρι του 2016, όταν η διοίκηση των «μπλαουγκράνα» έδωσε το χρίσμα στον Μπαρτζώκα (τον οποίο δεν άφησαν να δουλέψει), που κέρδισε στο νήμα τον Κατσικάρη. Έκτοτε η Μπάρτσα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και η χθεσινή εικόνα ήταν για λύπηση, με βάση την ιστορία και το ένδοξο παρελθόν του συλλόγου.

Υγ.3: Απορώ πραγματικά, πως και γιατί οι διοικούντες δίνουν τα ηνία της ομάδας σε έναν προπονητή, που ναι μεν είναι έμπειρος, μπαρουτοκαπνισμένος και άκρως πετυχημένος (οδήγησε την Μπάρτσελόνα στο ευρωπαϊκό τρόπαιο του 2002), μόνο και μόνο επειδή, πέρυσι κατέκτησε το Copa del Rey ως υπηρεσιακός; Λησμονούν ότι ο Πέσιτς αγγίζει τα 70, έχει πεπαλαιωμένη μπασκετική φιλοσοφία (κάνει μπάμ!), εμμονές «σιδηράς» πειθαρχίας και εμφανή συμπλέγματα (αποκάλεσε τον Saras "κατάλληλο μόνο για 3ο βοηθό του!"); Μάλλον...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!