Γυάλιζε το μάτι τους

Γυάλιζε το μάτι τους

Κωνσταντίνος Μελάγιες Κωνσταντίνος Μελάγιες
Γυάλιζε το μάτι τους
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει για την σπουδαία νίκη του Ολυμπιακού που θύμισε παλιές καλές εποχές και αναλύει τα «καλά» και τα «κακά» του παιχνιδιού.

Αν κι έχουν περάσει ώρες από τη λήξη της αναμέτρησης με την Αναντολού Εφές δεν έχω κατασταλάξει ακόμη αν ήταν πιο σημαντική νίκη καθεαυτή ή ο τρόπος με τον οποίο ήρθε. Παραδέχομαι πως σε δύο σημεία του παιχνιδιού έκανα αρνητικές σκέψεις. Η πρώτη ήταν στο τέλος του ημιχρόνου που ενώ έβλεπα ωραίο μπάσκετ και πολλούς διαφορετικούς τρόπους να σκοράρουν, ήταν μπροστά μόλις με 48-46.

Η δεύτερη φυσικά στο 66-73. Σε εκείνο το σημείο ο Ολυμπιακός έδειξε χαρακτήρα και συμπεριφορά παλαιότερων ετών, πολύ παλαιότερων ενδεχομένως. Οι παίκτες του Μπλατ αντί να σαστίσουν από την εξέλιξη του αγώνα και με τη βοήθεια του κόσμου τους (αξίζει να τονιστεί η χθεσινή ατμόσφαιρα) άλλαξαν την κατάσταση.

Ειδικά ο τρόπος που προσπέρασε με 74-73 ήταν «όλα τα λεφτά» αφού πριν το τρίποντο του Τουπάν τρεις παίκτες είχαν βουτήξει στο παρκέ για να κερδίσουν την κατοχή της μπάλας.

ΑΜΥΝΑ ΣΤΟ LOW POST

Ο 59άχρονος προπονητής ήθελε πάση θυσία να προφυλάξει το καλάθι του από τα σουτ κοντινής απόστασης. Τα κατάφερε αφού δε δέχτηκε καλάθι ο Ολυμπιακός από το χαμηλό post παρά το γεγονός ότι η Εφές ακουμπούσε συχνά τη μπάλα σε αυτό.

Η low post άμυνα ήταν εξαιρετική.

ΑΛΛΑΓΗ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Ο Μοερμάν εκμεταλλεύτηκε την καθυστερημένη αντίδραση του Βεζένκοβ, ευστόχησε σε τρίποντο και αμέσως ο Μπλατ άλλαξε τελείως το σχήμα του και από ψηλό (Βεζένκοβ, Πρίντεζης, Μιλουτίνοφ) το χαμήλωσε απότομα βάζοντας τον Tίμα «τεσσάρι» ώστε να κυνηγά πιο έξω τον Μοερμάν.

Η άμυνα λοιπόν λειτουργούσε ιδανικά, αλλά κι η επίθεση δεν πήγαινε καθόλου πίσω.

Αρχικά Μιλουτίνοφ και Πρίντεζης έκαναν ό,τι ήθελαν στη ρακέτα κι είχαν τους 14 από τους πρώτους 16 πόντους. Σε αυτό συνέβαλλαν όλα τα γκαρντ όμως και ειδικά οι Ουίλιαμς Γκος και Σπανούλης που έδωσαν τρελό ρυθμό στο παιχνίδι.

Πολλά εύκολα καλάθια έβαλαν τον Ολυμπιακό στο +15.

ΛΑΘΟΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ

Η Αναντολού Εφές χρωστάει πολλά στους «ερυθρόλευκους» οι οποίοι την βοήθησαν να αντιδράσει και όχι μόνο να μειώσει αλλά και να προσπεράσει στο σκορ.

Πολλοί θα σταθούν στην ευστοχία της πίσω από τα 6.75, αλλά όλα τα σουτ ήταν εύκολα λόγω της κακής αντιμετώπισης των παικτών του Μπλατ.

Στο μπάσκετ υπάρχει ο άγραφος κανόνας που λέει «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙΣ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΝΑΤΗ ΠΛΕΥΡΑ». Νομίζω πως ο Μπλατ παραρίσκαρε δίνοντας τη σχετική οδηγία.

Οι παίκτες του Ολυμπιακού σε όλα τα mismatch αντί να χρησιμοποιούν τα φάουλ τους (πρώτο φάουλ στο ματς το έκαναν 7 δευτερόλεπτα πριν το τέλος της περιόδου) έστελναν δεύτερο παίκτη (παγίδα) από τη δυνατή πλευρά και με μία απλή μεταφορά της μπάλας οι παίκτες του Αταμάν σούταραν ανενόχλητοι.

Κάποιες στιγμές υπήρχε και το ακόμη χειρότερο. Κάποιο γκαρντ της Εφές θα πέρναγε τον προσωπικό του αντίπαλο με «1on1» και αντί να ερχόταν η βοήθεια από την αδύνατη πλευρά, ερχόταν από τη δυνατή. Αυτό είμαι σίγουρος πως δεν το είχε ζητήσει ο Μπλατ και απλά ήταν κακή αντίδραση του εκάστοτε παίκτη.

Άλλο πράγμα το «jump to the ball» (σ.σ η άμυνα που ο παίκτης της δυνατής πλευράς κάνει κίνηση με ένα βήμα πως θα δώσει βοήθεια και καλά, αλλά επιστρέφει πίσω στη θέση του ελπίζοντας να μπέρδεψε τον επιθετικό) και άλλο πράγμα η βοήθεια από τη δυνατή πλευρά.

ΤΡΟΜΕΡΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ Η ΕΦΕΣ

Λάρκιν και Μίσιτς δεν είχαν αντίπαλο στο «1on1». Που να έπαιζε κι ο Μπομπουά δηλαδή. Ειδικά ο Λάρκιν εξέθεσε πολλούς αμυντικούς που πήγαν πάνω του. Λιγότερο από όλους πάντως τον Τουπάν που ήταν και η τελευταία επιλογή του Μπλατ.

Αυτό είναι ένα στοιχείο το οποίο λείπει από τους Πειραιώτες, δεν έχουν δηλαδή παίκτη πέραν του Ουίλιαμς Γκος που να μπορεί να δημιουργήσει παίζοντας iso (σ.σ απομόνωση). Όλοι φωνάζουν ψηλό να τους δώσει σκριν για να παίξουν. Η Εφές δεν έχει τέτοια ανάγκη.

«ΚΑΘΑΡΙΣΕ» Ο ΤΟΥΠΑΝ

Ο Αταμάν δεν περίμενε από τον Γάλλο να του κάνει ζημιά. Το ανέφερε κι ο ίδιος στις δηλώσεις του μετά. Ο Τουπάν ο οποίος μέχρι να έρθει στον Ολυμπιακό το μακρινό σουτ «ντρεπόταν» να το βάλει στο βιογραφικό του, έχει αποκτήσει αυτοπεποίθηση και σουτάρει πολύ καλά.

Καμία σχέση με αυτό που βλέπαμε στην Ζαλγκίρις. Όπως καμία σχέση με αυτό που βλέπαμε στην Ζαλγκίρις και η απόδοση του Μίσιτς. Ο Σέρβος πέρυσι ήταν άμυνα, οργάνωση και δημιουργία από το low post. Στην Εφές έχει μεταμορφωθεί σε σκόρερ και εξαιρετικό σουτέρ. Το κάρφωμα στο πρόσωπο του ΛεΝτέι, δεν το αναφέρω…

ΤΟ ΤΡΙΚ ΤΟΥ ΜΠΛΑΤ

Στο τελευταίο τετράλεπτο του παιχνιδιού ο Ολυμπιακός έπαιξε με ένα γκαρντ και 4 φόργουορντ.

Στρέλνιεκς, Τουπάν, Παπανικολάου, Πρίντεζης, ΛεΝτέι.

Αυτό το έκανε γιατί ήθελε να αλλάζει σε όλα τα σκριν και να κόψει τη δημιουργία των αντιπάλων καθώς επίσης και να περιορίσει τα τρίποντα. Ο Μπλατ πίστεψε πως η Eφές δεν είχε την υπομονή να διαβάσει το mismatch με το «πεντάρι» της και δικαιώθηκε αφού η μπάλα δεν έφτασε ποτέ στα χέρια του Ντάνστον.

Ο Ολυμπιακός στα τελευταία 3 λεπτά δέχτηκε μόλις 2 πόντους και αυτούς από βολές.

ΥΓ: Οι Πειραιώτες ευστόχησαν σε 10 τρίποντα. Τα οκτώ ήρθαν από χέρια φόργουορντ (Τουπάν, Παπανικολάου, ΛεΝτέι).

ΥΓ 2: Καθόλου καλή για τον Ολυμπιακό η συντριβή της Μπαρτσελόνα στη Μαδρίτη. Τρίτη σερί ήττα για τους Καταλανούς που πλέον θα αντιμετωπίσουν τους Πειραιώτες με την… πλάτη στον τοίχο.

ΥΓ 3: Ο Παπανικολάου μπορεί να ξεχάστηκε σε κάποιες άμυνες, αλλά η γενικότερη απόδοσή του ήταν καταπληκτική και αυτή που έχει ανάγκη ο Ολυμπιακός.

ΥΓ 4: Πέρασε στα ψιλά... Δεύτερο σερί double double ο Πρίντεζης. Την Κυριακή με το Ρέθυμνο, χθες με την Εφές. Α, και 6ος σκόρερ στην ιστορά της Euroleague.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.