Μια λιακάδα με δόντια

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Μια λιακάδα με δόντια
O Nίκος Παπαδογιάννης αναρωτιέται αν υπάρχει τρόπος για να σκληρύνει το πετσί του ο Ολυμπιακός ώστε να αντέξει τις κακουχίες του χειμώνα.

Για όσους καταλαβαίνουν τι βλέπουν και δεν βιάζονται να βάλουν το κάρο μπροστά από το άλογο, η κακή μέρα φάνηκε από νωρίς. Όταν, ακόμη, είχε πρωινή λιακάδα.

Το 19-32 του 11ου λεπτού με 8/11 τρίποντα ήταν ένας αφύσικος απολογισμός και πάντως όχι προϊόν σχεδίου ή πλήρους επικράτησης.

Στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου, ο Ολυμπιακός μετρούσε 10/16 και μηδέν λάθη, ωστόσο η ψύχραιμη Ζαλγκίρις ήταν ακόμη ζωντανή και ανέπνεε άνετα, χωρίς τεχνητό οξυγόνο (40-48).

Ήταν θέμα χρόνου, να σταματήσει η ρέντα και να ισορροπήσει η παλάντζα των λαθών, υπό την πίεση του ένθερμου λιθουανικού κοινού.

Ακόμα και στις καλύτερες στιγμές του, ο Ολυμπιακός δεν έπιασε σφιχτά στο χέρι της μπακέτα του παιχνιδιού. Στην ανάπαυλα του αγώνα, οι περισσότεροι έβλεπαν το ντέρμπι να έρχεται ολοταχώς.

Αυτό που ακολούθησε, όμως, δεν ήταν ντέρμπι. Ήταν ισοπέδωση.

Στο δεύτερο εικοσάλεπτο του αγώνα, ο Ολυμπιακός δέχθηκε 43 πόντους (σχεδόν όσους και στο α’ ημίχρονο), αλλά πέτυχε μόλις 27, με αριθμούς που κάνουν τα μάτια να ματώνουν: 6/16 δίποντα, 3/10 τρίποντα, 16 λάθη.

Ολογράφως, δεκάξι. Λάθη. Σε ένα ημίχρονο. Και …τι λάθη! Γκάφες που πλησίασαν τα όρια της ιλαρότητας.

Ο Τίμα έκανε βήματα σε επαναφορά της μπάλας σαν μαθητούδι, ενώ λίγο αργότερα την πούλησε πριν φτάσει στη σέντρα. Ο Στρέλνιεκς και ο Μάντζαρης έδωσαν ασίστ σε αντίπαλο και παραμέρισαν για να μη τον ενοχλήσουν.

Ο Μιλουτίνοβ έκανε διπλή ντρίμπλα «μεταφέροντας» το τόπι, ενώ βρισκόταν σε πλεονεκτική θέση στο ποστ. Ο Ουίλιαμς-Γκος πήγε να στήσει πικ-εντ-ρολ και σημάδεψε τους φωτογράφους.

Ο Παπανικολάου κλείστηκε από τον Ουλάνοβας και βγήκε εκτός γηπέδου μαζί με τη μπάλα. Ο ΛεΝτέι πήρε φόρα και τράκαρε σε αντίπαλο.

Σαν να βλέπεις ταινία των Μόντι Πάιθον...

Ο Ολυμπιακός (ιδίως του β’ ημιχρόνου) ήταν μία ομάδα χωρίς σχέδιο, χωρίς λύσεις και χωρίς φυσική κατάσταση. Μία ομάδα που δεν ήταν ομάδα.

Εάν άντεξε να διεκδικήσει τη νίκη ως το 32ο-33ο λεπτό, το οφείλει στην κλάση του Σπανούλη, ο οποίος έπαιζε μόνος του τους Λιθουανούς.

Αλλά ο αρχηγός του Ολυμπιακού δεν είναι πια νεοσσός. Τα 5 δικά του λάθη τα έκανε μαζεμένα στα τελευταία 12 λεπτά, ενώ μέχρι τότε είχε μοίραζε σωστά τη μπάλα (8 ασίστ), δημιουργούσε ρήγματα, κέρδιζε φάουλ και έβγαζε και σκόρπιες άμυνες.

Οι υπόλοιποι πού ακριβώς είχαν κρυφτεί; Ο Μιλουτίνοβ, ο Πρίντεζης, ο Παπανικολάου και ο Στρέλνιεκς σκόραραν μόνο στο α’ ημίχρονο, ενώ ο Ουίλιαμς-Γκος εμφανίστηκε -καταπώς συνηθίζει- όταν το τρένο είχε φύγει.

Στα μετόπισθεν, ήταν θέμα χρόνου να προσθέσει η Ζαλγκίρις 5-6 τρίποντα στην πληθώρα των εξαρχής εύκολων λέι-απ. Η Ζαλγκίρις, η οποία παρατάχθηκε χωρίς τον αρχηγό και -σε πολλά επίπεδα- σημαντικότερο παίκτη της (Γιανκούνας)...

Ο Σάρας κέρδισε κατά κράτος τη μάχη της σκακιέρας, όχι με λαγούς κρυμμένους στο καπέλο, αλλά με το συνηθισμένο πλάνο, που επικεντρώθηκε στο φρακάρισμα της ρακέτας ώστε να βραχυκυκλωθεί ο άξονας Σπανούλη-Πρίντεζη ή Σπανούλη-Μιλουτίνοβ.

Η ευστοχία του Γιώργου Πρίντεζη από τα 6μ75 (με τα 4/4 τρ. του πρώτου εξαλέπτου) πήγε να καταστρέψει τις ισορροπίες του παιχνιδιού και να μασκαρέψει τις αδυναμίες του Ολυμπιακού, αλλά η Ζαλγκίρις έμεινε πιστή στο σχέδιο χωρίς να πανικοβληθεί.

Η κυριαρχία της στο «ζωγραφιστό», το εγκεφαλικό παιχνίδι του Ουόλτερς (άλλος ένας mini-me Σάρας μετά τον Πάνγκος) και ο χαμηλός αριθμός λαθών (11) ξεγύμνωσαν λίγο λίγο τον Ολυμπιακό, ο οποίος παραδόθηκε μόλις βρέθηκε πίσω στο σκορ.

Τα απανωτά τρίποντα των Ουλάνοβας, Μιλάκνις στο 62-59 αρχειοθέτησαν το ματς, αφού άδειασε στο μεταξύ και το ρεζερβουάρ του Σπανούλη.

Για όσους δεν έχουν εικόνα του αγώνα, μία ήττα από τη Ζαλγκίρις στο Κάουνας δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε «εκτός προγράμματος» ούτε καταστροφική. Οι Λιθουανοί θα μπουν στα πλέι-οφ και θα είναι ύπουλο τελευταίο εμπόδιο για οποιονδήποτε.

Οι τρεις μεγάλες νίκες του πρώτου διμήνου (επί Χίμκι, Βασκόνια, Ρεάλ) παραμένουν πολύτιμη υποθήκη, ενώ οι ανταγωνιστές του Ολυμπιακού προχωρούν -σχεδόν όλοι- με σκουντουφλήματα. Ένα βήμα μπρος, ένα πίσω.

Το πρόγραμμα των επόμενων αγωνιστικών είναι βατό, ενώ ο αγώνας της ερχόμενης Πέμπτης με την Εφές στο Φάληρο θα χρησιμεύσει ως crash test απέναντι στον πιο αξιόπιστο μνηστήρα της 4ης θέσης.

Ωστόσο, η εικόνα του Ολυμπιακού στο δύσβατο Κάουνας θα πρέπει να χρησιμεύσει ως καμπανάκι. Θα χρειαστεί σκληρό πετσί, τώρα που σφίγγουν τα κρύα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.