Η χαρά του οιωνοσκόπου

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Η χαρά του οιωνοσκόπου
O Nίκος Παπαδογιάννης πιστεύει ότι οι καλύτεροι σύμμαχοι του Παναθηναϊκού ήταν το ΟΑΚΑ, ο Πασκουάλ και η ευφορία της Κυριακής.

To OAKA είναι ο καλύτερος σύμμαχος του Παναθηναϊκού και το πράσινο τρενάκι, που μέχρι πρόσφατα αγκομαχούσε, βρήκε και πάλι κατηφόρα.

Η νίκη επί της Μπαρτσελόνα, σε μία αναμέτρηση στην οποία το ποδόσφαιρο θα αποκαλούσε «six-pointer», επανέφερε τον πρωταθλητή Ελλάδας στα ανώτερα στρώματα της βαθμολογίας (εκεί όπου συνωστίζονται οι επίδοξοι διώκτες των «big three» Ρεάλ, ΤΣΣΚΑ, Φενέρ) και του ξανάδωσε μέρος από το χαμένο ηθικό.

Δεν είναι μικρό πράγμα, να αισθάνεσαι ισάξιος ή και ανώτερος των ομάδων που έχουν στόχο κοινό με τον δικό σου, ιδίως όταν αυτές προέρχονται από νικηφόρο σερί.

Το κρίσιμο τεστ, βεβαίως, είναι αυτό που ακολουθεί, σε λιγότερο από 48 ώρες, στη δύσβατη Χώρα των σκληροτράχηλων Βάσκων. Εκτός τειχών. Εκτός ΟΑΚΑ.

Μπορεί να μην έχει πείσει πολλούς ο Παναθηναϊκός ότι είναι ομάδα για final four, αλλά θα υψωθεί δυό πήχες, εάν επιστρέψει νικητής από την πόλη που θα φιλοξενήσει τη γιορτή του Μαϊου.

Θα έχει το θάρρος να της πει, όχι αντίο, αλλά: «Εις το επανιδείν».

Ήταν, νομίζω, η καλύτερη φετινή του εμφάνιση. Το καμάρι το οποίο αποτυπώθηκε από την κάμερα της Euroleague TV φανέρωνε υψηλό δείκτη ικανοποίησης του Τσάβι Πασκουάλ.

«Η νίκη ανήκει στους παίκτες, για την αυτοσυγκέντρωση με την οποία εκτέλεσαν το πλάνο», είπε ο Καταλανός, πάνω από το πτώμα της ομάδα που κάποτε τον γαλούχησε.

Η αυτοσυγκέντρωση δεν θα χρησίμευε σε τίποτε, αν δεν υπήρχε αποτελεσματικό και καλοδουλεμένο σχέδιο. Ο ίδιος ο Πασκουάλ είναι το πιο βαρύ χαρτί.

Ουσιαστικά, ο Παναθηναϊκός εξουδετέρωσε κάθε πτυχή του καταλανικού παιχνιδιού και δεν θα ένιωθε καθόλου τη Μπάρτσα, αν δεν αφηνίαζε μετά την ανάπαυλα ο Κάιλ Κούρικ.

Κανονικός κλώνος του Τζέι Σι Κάρολ, ο Aμερικανός με τη σλοβακική ρίζα έβαζε τα τρίποντα με κόσμο κρεμασμένο στα χέρια του, γελοιοποιώντας την, εξαιρετική ωστόσο, άμυνα του Παπαπέτρου.

Μόνο ένα μπουμπούνισε ελεύθερος, αυτό που μείωσε τη διαφορά στους 2 πόντους λίγο πριν ισοφαρίσει ο Ερτέλ με λέι-απ στον αιφνιδιασμό (42-42).

Ο Πασκουάλ ζήτησε τάιμ-άουτ για να κάνει την προσευχή του και, ω του θαύματος, εισακούστηκε. Ο Σβέτισλαβ Πέσιτς απέσυρε ανεξήγητα τον Κούρικ, ίσως επειδή αυτό του έλεγε το ρολόι του.

Παρόμοια ανεξήγητη κίνηση έκανε ο Σέρβος και στο 17ο λεπτό, όταν έβγαλε στα καλά καθούμενα τους δύο παίκτες με τους οποίους είχε ξεγυμνώσει τις αδυναμίες του Παναθηναϊκού (Σεραφέν, Πάνγκος).

Στην πρώτη περίπτωση, ο ΠΑΟ έσφιξε τα λουριά με αφετηρία το 27-23 και τελείωσε το ημίχρονο με +9. Στη δεύτερη, πέτυχε αστραπιαίο σερί 9-0 και ξανάγινε αφεντικό του αγώνα, αμετάκλητα αυτή τη φορά.

Ο Πασκουάλ, αντίθετα, ακολουθούσε ευλαβικά τα ζεστά χέρια και δεν νοιαζόταν για ζητήματα ορθογραφίας ή χημείας. Κάπως έτσι, πήρε ποιοτικά 10άλεπτα ή 15λεπτα από όλους σχεδόν τους παίκτες του.

Τον Λάσμε, τον Παπαπέτρου, τον Παππά, τον Βουγιούκα και κυρίως τον Τόμας στο πρώτο ημίχρονο. Τον Λάνγκφορντ, στις «clutch» στιγμές της αντίστροφης μέτρησης. Τον άοκνο Λοτζέσκι, όταν προκρίθηκε σχήμα με τρεις κοντούς. Τον Μήτογλου, στις αρχές της δ’ περιόδου.

Έτσι πέρασε χωρίς συνέπειες η επιθετική αφλογιστία του Νικ Καλάθη, ο οποίος ξεκίνησε χωρίς ρυθμό αλλά γέμισε το σακούλι του με ριμπάουντ, άμυνες και ασίστ.

Τα κεκτημένα 37 λεπτών προστατεύτηκαν στο φινάλε από δύο σπουδαίες αμυντικές νίκες στο ανοιχτό γήπεδο, μία του Λάσμε πάνω στον νερόβραστο Κλαβέρ και μία (στο 72-66) του Καλάθη στον Ερτέλ.

Ο Κούρικ δεν μπορούσε να νικήσει μόνος του τον Παναθηναϊκό των πολλών διακριθέντων. Σπάνια φεύγει νικήτρια από το ΟΑΚΑ ομάδα με παραγωγή 70 πόντων.

Η τελική στατιστική δίνει στους «πράσινους» 16 επιθετικά ριμπάουντ, άλλες τόσες ασίστ, 25 κερδισμένες βολές (με ικανοποιητικό ποσοστό ευστοχίας 76% παρά τις 0/4 των Καλάθη, Μήτογλου) και 7/24 τρίποντα, έναντι 3/15 της Μπαρτσελόνα.

Άλλος «μπλαουγράνα» εκτός του Κούρικ δεν βρήκε στόχο από τα 6μ75, ενώ τα τούβλα του Σίνγκλετον τον έκαναν να μοιάζει σαν να φορούσε ακόμη τη φανέλα με το «τριφύλλι».

Ο Παναθηναϊκός, πάλι, πέτυχε 7 τρίποντα με 7 διαφορετικούς παίκτες, χωρίς να πετύχουν ούτε μισό οι Λοτζέσκι, Λάνγκφορντ, Καλάθης, Παππάς!

Ο Ντίνος Μήτογλου έσπασε το ρόδι για φέτος (είχε 0/9 στην Euroleague), ο Στεφάν Λάσμε δοκίμασε για πρώτη φορά και ευστόχησε, oπότε οι οιωνοσκόποι ακούμπησαν τα λεφτά τους στο πράσινο.

Αυτή τη φορά, το εγχώριο ντέρμπι αποδείχθηκε καλός σύμβουλος.

Ο ίδιος Παναθηναϊκός που πριν την τιτανομαχία με τον Ολυμπιακό πήγε ξεμυαλισμένος στην Πόλη και ηττήθηκε αμαχητί από την Εφές καβάλησε το κύμα της κυριακάτικης ευφορίας και ξεπάστρεψε έναν αντίπαλο παρόμοιου βεληνεκούς.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.