Άσχημη νίκη, αλλά νίκη

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Άσχημη νίκη, αλλά νίκη
Ο Νίκος Παπαδογιάννης επισημαίνει τις παθογένειες του Ολυμπιακού, ωστόσο θυμίζει ότι άλλοι έφυγαν λαβωμένοι από το Μόναχο.

Τα καλά νέα για τον Ολυμπιακό αρχίζουν και τελειώνουν στο αποτέλεσμα. Οι «ερυθρόλευκοι» ξεπέρασαν στην πορεία του αγώνα προβλήματα και παθογένειες και έδειξαν χαρακτήρα, κουρσεύοντας μία έδρα όπου άλλες ομάδες θα πάθουν ή έπαθαν ήδη ζημιά.

Η Μπάγερν μπορεί να παρουσίασε αποκρουστική όψη απόψε (ίσως επειδή της έλειπε ο μαέστρος Γιόβιτς), αλλά είναι η ίδια Μπάγερν που νίκησε τον Παναθηναϊκό και τη Βασκόνια στο Μόναχο, ενώ έβγαλε το λάδι της Φενέρ στην Κωνσταντινούπολη.

Τα καλά νέα μπορεί να εξαντλούνται στο αποτέλεσμα, αλλά το αποτέλεσμα μετράει πολύ, πάρα πολύ.

Ας μη ξεχνάμε, ότι ο Ολυμπιακός προερχόταν από σερί οδυνηρών ηττών (εκτός και εντός των τειχών), ενώ καλείται να αντιμετωπίσει την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ πριν πάρει μία ανάσα.

Καλά καλά, δεν προφταίνει να ξεβάψει τα χρώματα του πολέμου από το πρόσωπό του. Αν μη τι άλλο, γλίτωσε από το χλωμό λευκό του ντροπιασμένου.

Aλλά ποιος αισθάνεται αισιόδοξος και ξένοιαστος μετά από τέτοια εμφάνιση; Η εικόνα των «ερυθρόλευκων» στα πρώτα 30 λεπτά του αγώνα δεν διορθώνεται με κανένα κολλύριο.

Πελαγωμένος από την οικτρή απόδοση, ο Ντέιβιντ Μπλατ άλλαζε πρόσωπα και σχήματα σαν να ήταν άδεια μπιροπότηρα στο Οκτόμπερφεστ.

Ειδικά το τελευταίο, με τον Σάσα Βεζένκοφ να βγαίνει από τη ναφθαλίνη και να χρεώνεται τη θέση «3» (δίπλα σε Πρίντεζη-Λεντέι και μετά Πρίντεζη-Μιλουτίνοβ και μετά Πρίντεζη-Μπόγρη) έμοιαζε με προϊόν μεθυσμένης κληρωτίδας.

Ο Ολυμπιακός τελείωσε την γ’ περίοδο με σερί αφλογιστίας πάνω που έδειχνε έτοιμος να κυριαρχήσει, αλλά τουλάχιστον προστάτευσε τους γκαρντ του από την κόπωση και από τα φάουλ.

Οι ψηλοί φορτώθηκαν, αλλά τη διαφορά στην τελική ευθεία δεν την κάνουν οι ψηλοί. Η μπάλα, αυτή τη φορά, δόθηκε στα κατάλληλα χέρια. Αυτά του Βασίλη Σπανούλη.

Ο ηγέτης του Ολυμπιακού ξεκίνησε το παιχνίδι καθηλωμένος στον πάγκο, επιστρατεύτηκε -με το ρολόι- στο 5ο λεπτό και άργησε πολύ να βρει ρυθμό και ηρεμία.

Παρά το ενθαρρυντικό ξεκίνημα, το «εναλλακτικό» σχήμα με τους τρεις φόργουορντ και τον μονάκριβο γκαρντ (Ούιλιαμς-Γκος) έγινε βούτυρο στο μαύρο γερμανικό ψωμί της Μπάγερν, η οποία υστερούσε απελπιστικά τόσο σε δημιουργία όσο και σε σουτ (3/19 τρ.).

Με τα πιο βαριά σχήματα και με άκεφο τον Παπανικολάου, ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε ούτε να φτιάξει παιχνίδι ούτε να τρέξει ούτε να εκτελέσει με σβελτάδα τα συστήματά του.

Μόλις ανέλαβε τη μπαγκέτα ο Σπανούλης, δίπλα σε έναν γνήσιο off guard που νιώθει καλύτερα όταν σκοράρει παρά όταν ενορχηστρώνει, ήταν σαν να έπεσαν τα κομμάτια του παζλ στη θέση τους.

Ο Στρέλνιεκς πέτυχε και τους 10 πόντους του στη δ’ περιόδο (ενώ μέχρι τότε ήταν φάντασμα), ο Σπανούλης έγραψε στο ίδιο διάστημα 6 πόντους και 3 ασίστ, ο Τίμα πήγε στη φυσιολογική του θέση («3») για να απειλήσει από το τρίποντο, ενώ οι παλικαριές του θαυμάσιου ΛεΝτέι μάζευαν τη μπουγάδα όποτε αυτή πήγαινε να σωριαστεί στο έδαφος.

Ο ίδιος Ολυμπιακός που μετρούσε 45 πόντους και ανυπόφορο αγκομαχητό στα πρώτα 30 λεπτά πέτυχε 27 στο τελευταίο δεκάλεπτο, με 11/15 σουτ, 2/2 βολές και μόνο 2 λάθη.

Οι επιπολαιότητες που κρατούσαν τη Μπάγερν στο παιχνίδι πήγαν περίπατο και οι θεατές του αγώνα πείστηκαν, επιτέλους, ότι ο φιλοξενούμενος της βραδιάς παραήταν σκληρό καρύδι για τα δόντια των γηπεδούχων. Άλλο μπάσκετ, αγαπητέ Φριτς, άλλο ποδόσφαιρο.

Η άοκνη δουλειά των τριών ψηλών, με τους 33 πόντους, τα 14/25 σουτ και τα +8 ριμπάουντ αποτέλεσε θεμέλιο της νίκης. Ο Μιλουτίνοβ έβαλε ακόμα και τρίποντο!

Ο Παπανικολάου έζησε δεύτερο συνεχόμενο κακό βράδυ, ο Ουίλιαμς-Γκος ήταν τουλάχιστον συγκεντρωμένος στην άμυνα (η οποία δούλεψε γενικά καλά), ενώ ο Μάντζαρης δεν έπαιξε καθόλου.

Όποιος απουσίαζε από τη χώρα τους τελευταίους μήνες θα δυσκολευτεί να πιστέψει ότι αυτή η ομάδα που επιτρέπει στους αντίπαλους γκαρντ άνεση κινήσεων και ελάχιστα λάθη (7 απόψε, 4 προχθές) είναι Ολυμπιακός.

Το 27-19 της τελευταίας περιόδου εξωράισε τη συνολική εικόνα και έσπρωξε τις ακαθαρσίες κάτω από το χαλί, αλλά είπαμε, το παν είναι να βγαίνει θετικός ο ισολογισμός και καθαρή η λυπητερή.

Μεθαύριο είναι μία άλλη μέρα και ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να θεωρηθεί χαμένος από χέρι απέναντι στη Ρεάλ, μπροστά στο δικό του κοινό και αντιμέτωπος με μία ομάδα που έχει την πολυτέλεια της ήττας.

Στο μεταξύ, βγαίνει στο παζάρι για να αναζητήσει ενισχύσεις, ώστε να διορθωθούν οι αστοχίες του καλοκαιριού. Εκείνες οι δύο νίκες των πρώτων αγωνιστικών, επί της Χίμκι και της Βασκόνια, εξακολουθούν να ζυγίζουν το βάρος της μπάλας σε χρυσάφι.

Aν μη τι άλλο, ο Ολυμπιακός θυμάται ακόμα τον τρόπο για να κερδίζει εκτός Ελλάδας: 3/4, με γαρνιτούρα μία μίνι αυτοχειρία στη Μόσχα το βράδυ της μοναδικής ήττας. Από βδομάδα, το πρόγραμμα στρώνει.

Aν είχε καταλήξει στο πλεχτό το τελευταίο σουτ του Ουίλιαμς-Γκος απέναντι στη Φενέρμπαχτσε, στο Φάληρο, θα ατένιζε τώρα το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.