Επτά επί…Μπλατ

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Επτά επί…Μπλατ
Ο Τσάβι Πασκουάλ και ο Ντέιβιντ Μπλατ ετοιμάζονται να σύρουν τον χορό των (δικών τους) ντέρμπι αιωνίων και ο Βασίλης Σκουντής ανατρέχει στο παρελθόν τους…

Παρασκευή, κοντή γιορτή, λοιπόν. Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός αρχίζουν να στήνουν το εφετινό γαϊτανάκι τους χωρίς κανείς να ξέρει ή να μπορεί να προβλέψει πόσες φορές θα βρεθούν ενώπιος ενωπίω.

Σε κάθε περίπτωση (εκτός από Παρασκευή), παίζει και το «Κυριακή κοντή γιορτή», καθότι προτού προλάβουν οι Καλάθηδες και οι Σπανούληδες να σκουπίσουν τον ιδρώτα από τις φανέλες τους θα τις φορέσουν πάλι στο ίδιο γήπεδο και θα ξαναδούν οι μεν τα… μούτρα των δε στο ντέρμπι του πρωταθλήματος, σε δέκα ημέρες από σήμερα (18 Νοεμβρίου).

Ο Πασκουάλ θα υποδεχθεί δυο φορές μέσα σε αυτό το δεκαήμερο ως οικοδεσπότης τον Μπλατ ο οποίος θα του ανταποδώσει τη φιλοξενία στον δεύτερο γύρο και των δυο διοργανώσεων, χώρια ένας πιθανός ημιτελικός ή τελικός Κυπέλλου και βεβαίως τα πλέι οφς που ωστόσο αργούν ακόμη…

Ο Τσάβι και ο Ντέιβιντ τίθενται ενώπιος ενωπίω για πρώτη φορά ιστάμενοι μπροστά από τους πάγκους των αιωνίων, αλλά όσο να ‘ναι γνωρίζονται καλά και η σχέση τους έχει ένα παρελθόν!

Αυτό το παρελθόν ευνοεί τον Πασκουάλ, ο οποίος διαθέτει τη μερίδα του λέοντος στις προηγούμενες οκτώ αναμετρήσεις του με τον Μπλατ: ο νυν προπονητής του Παναθηναϊκού έχει να επιδείξει επτά νίκες, έναντι μιας του αντιπάλου του, ο οποίος ετοιμάζεται να πάρει το βάπτισμα του πυρός με τον Ολυμπιακό στο ελληνικό clasico.

Το δικό τους νταλαβέρι –και μάλιστα παρόντος του «Big Sofo» - εγκαινιάσθηκε στις 20 Ιανουαρίου του 2011, όταν ο Πασκουάλ διάνυε την τέταρτη σεζόν του στον πάγκο της Μπαρτσελόνα, ενώ ο Μπλατ εγκαινίαζε τη δεύτερη θητεία του ως head coach σε αυτόν της Μακάμπι. Εκείνο το βράδυ στο Palau Blaugrana οι Καταλανοί επιβλήθηκαν με 81-71 (Ναβάρο 24, Άντερσον 16, Πέροβιτς 12 - Χέντρικς 12, Πέρκινς 13, Σχορτσανίτης 12).

Μετά από την πρώτη επίσημη χειραψία τους στη Βαρκελώνη, ακολούθησε η δεύτερη στις 24 Φεβρουαρίου 2011 στο Υad Eliyahu, το οποίο άλωσε η Μπαρτσελόνα νικώντας με 92-85 (Μόρις 19, Ναβάρο 17, Αντερσον 13- Πάργκο 19, Σχορτσανίτης 16, Είντσον 13).

Oι δυο τους ξαναβρέθηκαν αντιμέτωποι και την επόμενη σεζόν, δίκην déjà vu από την προηγούμενη. Στις 26 Ιανουαρίου 2012 η Μπαρτσελόνα (Λόρμπεκ 18, Βάθκεθ 14) νίκησε πάλι στο Τελ Αβίβ με 71-57, με τον Πασκουάλ να βρίσκει απέναντι του και τον Κιθ Λάνγκφορντ που σκόραρε 17 πόντους (Μάλετ 12), ενώ παρών ως παίκτης των Ισραηλινών ήταν και ο Θοδωρής Παπαλουκάς (2).

Στις 29 Φεβρουαρίου 2012 οι Καταλανοί επιβλήθηκαν και πάλι, στην έδρα τους, με 70-67 (Μάικλ 20, Χουέρτας 10-Χένρικς 24, Λάνγκφορντ 15), σε ένα θρίλερ που κρίθηκε στα 6’’ με τις βολές του πρώην παίκτη του Περιστερίου και του Μακεδονικού, Πιτ Μάικλ, ενώ στην εκπνοή αστόχησε σε σουτ τριών πόντων ο Γκάι Πνίνι.

Τα επόμενα κομμάτια στο παζλ προστέθηκαν τη σεζόν 2012-13, κατά την οποία ο Πασκουάλ πρόσθεσε άλλες δυο νίκες στο ενεργητικό του: στις 14 Φεβρουαρίου του 2013, όταν μάλιστα γιόρταζε την πέμπτη επέτειο της ανάληψης της τεχνικής ηγεσίας της Μπαρτσελόνα, την οδήγησε στην άλωση του Τελ Αβίβ με 82-77 (Τόμιτς 18, Ναβάρο 14, Γιασικέβιτσους 12-Χίκμαν 19, Σον Τζέιμς 16, Σμιθ 11), ενώ στις 4 Μαρτίου 2013 στη Βαρκελώνη η μπίλια κάθισε στο 74-71 (Αμπρινες 21, Τόμιτς 13-Χίκμαν 16, Σμιθ 16).

Ακολούθησαν τρεις σεζόν κατά τις οποίες ο ένας έχασε τα ίχνη του άλλου και ξανασυναντήθηκαν τη σεζόν 2016-17, όταν ο μεν Πασκουάλ καθόταν πλέον στον πάγκο του Παναθηναϊκού, ο δε Μπλατ σε εκείνον της Νταρουσάφακα με την οποία αξιώθηκε κιόλας να πετύχει την πρώτη νίκη του απέναντι στον Καταλανό ομόλογο του. Στις 25 Νοεμβρίου του 2016 στο ΟΑΚΑ ο Τσάβι διεύρυνε το προσωπικό σερί του σε 7-0 χάρη στο 86-80 των Πρασίνων (Μπουρούσης 18π., 5ρ., Σίνγκλετον 13, Ρίβερς 13- Κλάιμπερν 26, Γουαναμέικερ 16, Αντερσον 16), ενώ στις 3 Μαρτίου του 2017 στην Κωνσταντινούπολη έκανε σεφτέ ο Ντέιβιντ, με όχημα το 77-72 υπέρ της Νταρουσάφακα (Γουαναμέικερ 24, Αντερσον 16, Κλάιμπερν 12-Σίνγκλετον 23, Ρίβερς 12, Μπουρούσης 10).

Πασκουάλ-Μπλατ 7-1, λοιπόν και αρχής γενομένης από την Παρασκευής οι δυο τους μπλέκονται σε νέες περιπέτειες!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3