Ζαλγκίρις Κάουνας - Ρεάλ Μαδρίτης 79-90 (vid)

Ζαλγκίρις Κάουνας - Ρεάλ Μαδρίτης 79-90 (vid)
Η τέχνη δεν ξεχνιέται και ο Ρούντι Φερνάντεθ το απέδειξε με τον πλέον επιβλητικό τρόπο. Με τέσσερις «βόμβες» έξω από τα 6.75 στα τελευταία τέσσερα οδήγησε τη Ρεάλ Μαδρίτης στη νίκη επί της Ζαλγκίρις στο Κάουνας με 79-90.

Κι έτσι… η παράδοση συνεχίστηκε καθώς αυτή ήταν η 11η συνεχόμενη νίκη της Ρεάλ επί της Ζαλγκίρις και η 18η στους 19 αγώνες στην Euroleague. Ο Ρούντι Φερνάντεθ ήταν εκπληκτικός στη διάρκεια του αγώνα κι έβαλε το κερασάκι στην τούρτα στα τελευταία λεπτά με την εκτελεστικότητά του έξω από τη γραμμή του τριπόντου.

Η Ζαλγκίρις Κάουνας άγγιξε την τελειότητα στο πρώτο δεκάλεπτο έχοντας 11 τελικές πάσες και 14/20 δίποντα. Το παιχνίδι της δομήθηκε πάνω στις αδυναμίες του Ταβάρες, στη δυσκολία του πανύψηλου σέντερ της Ρεάλ να ακολουθήσει άμυνα με αλλαγές. Ντέβις και Ουότερς ήταν οι κύριοι πρωταγωνιστές για τους γηπεδούχους οι οποίοι μετά το αρχικό 6-1 (2’), προηγήθηκαν με 19-8 πριν τη συμπλήρωση επτά λεπτών αγώνα. Για να ακολουθήσει η έκρηξη του Παούλιους Γιανκούνας ο οποίος με οκτώ πόντους στα τελευταία τέσσερα λεπτά έστειλε τη διαφορά στο+14(32-18, 10’).

Η αλλαγή σχήματος με την ταυτόχρονη αντικατάσταση του Γιουλ από τον Καμπάτσο, ήταν οι δύο κινήσεις του Πάμπλο Λάσο που άλλαξαν το παιχνίδι. Η Ρεάλ άπλωσε το αγαπημένο παιχνίδι της στο transition και με βομβαρδισμό έξω από τα 6.75 κατάπιε τη διαφορά (34-30) λίγο πριν τη συμπλήρωσε τεσσάρων λεπτών. Η Ζαλγκίρις δεν είχε την ίδια αποτελεσματικότητα στην επίθεση, πήρε ανάσες από τον Μιλάκνις (42-34), αλλά η Ρεάλ απάντησε με επιμέρους σκορ 2-9 έως το τέλος του ημιχρόνου (44-43) με πρωταγωνιστικό τον Ράντολφ.

Για τη Ζαλγκίρις, (επιθετικά) το πρώτο δεκάλεπτο ήταν μια επανάληψη του πρώτου με τον Γιανκούνας να τιμωρεί τον Ταβάρες και τον Ουόλτον Τζούνιορ να βάζει και τη δική του σφραγίδα στο +10 (64-54, 26:30) για την ομάδα του. Ο Λάσο εφάρμοσε και πάλι τη συνταγή του πρώτου ημιχρόνου και το δεκάλεπτο έκλεισε με σκορ 68-62.

Ο Γκουστάβο Αγιόν πρόσφερε στη Ρεάλ αυτό που της έλειπε και στις δύο πλευρές του παρκέ, με παίκτη-αποκάλυψη τον Ντεκ και όλα άρχισαν από την αρχή (71-71), έξι λεπτά πριν το τέλος του αγώνα. Η Ρεάλ βρήκε διαδοχικά μεγάλα σουτ, ξέφυγε με +8 στα τελευταία δύο λεπτά κι εκεί ουσιαστικά τελείωσε το παιχνίδι.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Γιατί στο κρίσιμο σημείο βρήκε τέσσερα μεγάλα σουτ, τρία από τον Ρούντι Φερνάντεθ κι ένα από τον Ράντολφ, ξέφυγε με οκτώ πόντους (74-82) και απέδειξε ότι… δε χάνει από τη Ζαλγκίρις μετρώντας 11 σερί νίκες.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Ρούντι Φερνάντεθ πρόσφερε το μακρινό σουτ κι αυτό που δεν κατάφεραν οι ποιντ γκαρντ με τις έξι ασίστ. Πριν εκτελέσει ο Ισπανός, ο Γκουστάβιο Αγιόν κράτησε όρθια τη Ρεάλ, ενώ ο Ράντολφ είχε συμμετοχή στη διάρκεια του αγώνα αλλά και με το τρίποντο που έβαλε στο τέλος.

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Αργεντίνος Γκάμπριελ Ντεκ συνήθως έχει καθήκοντα… χαμάλη. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι έκανε πολλά περισσότερα

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Ο Ουόλτερ Ταβάρες από MVP ήταν ο αδύναμος κρίκος για την ομάδα του. Ο Άαρον Ουάιτ για τη Ζαλγκίρις εξαφανίστηκε στο δεύτερο ημίχρονο, ενώ ο Ουόκαπ δεν μπήκε ποτέ στον αγώνα λόγω των γρήγορων φάουλ που έκανε.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Η αλλαγή σχήματος από τον Πάμπλο Λάσο ο οποίος κατάλαβε ότι με τον Ταβάρες παρόντα, η Ζαλγκίρις σκόραρε με χαρακτηριστική ευκολία.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η Ζαλγκίρις… τα τελευταία έξι λεπτά του αγώνα όπου κυριολεκτικά «διαλύθηκε» στο γήπεδο. Η Ρεάλ Μαδρίτης σούταρε χαμηλότερα στις βολές κατά περίπου 24 ποσοστιαίες μονάδες.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η εξαιρετική συνεργασία μεταξύ Γιανκούνας-Ουάιτ στο πρώτο ημίχρονο όπου ο τελευταίος κάρφωσε στην… πλάτη του Ταβάρες.

Τα δεκάλεπτα: 32-18, 44-43, 68-62, 79-90