«Ελπίζω να... στενοχωρήσω τον Παπ!»

Αντώνης Καλκαβούρας
«Ελπίζω να... στενοχωρήσω τον Παπ!»
Ο Ταρίκ Μπλακ στέλνει χαιρετίσματα στον πρώην συμπαίκτης του στους Ρόκετς, Κώστα Παπανικολάου και μιλάει στην Euroleague Greece για την έως τώρα ευρωπαϊκή εμπειρία του καθώς και την ευεργετική συνύπαρξή του με τον Κόμπι Μπράϊαντ στους Λέϊκερς.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Μέμφις, πέρασε τα πρώτα 22 χρόνια της ζωής στην πρωτεύουσα του Τενεσί και από το 2013 και μετά, χάρη στο μπάσκετ, είναι ένα πολίτης του κόσμου! Μπορεί να μην επελέγη ποτέ στο draft του 2014, όμως, δύο από τους πιο ιστορικούς οργανισμούς του ΝΒΑ (οι Ρόκετς και οι Λέϊκερς) τον πίστεψαν κι επένδυσαν πάνω του, δίνοντάς του την ευκαιρία να αγωνιστεί για 4 συναπτά χρόνια στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου!

Ο λόγος για τον Ταρίκ Μπλακ, που φέτος αποτελεί τον βασικό σέντερ της Μακάμπι και απόψε (25/10, 22.00), στην τρίτη επίσκεψή του στην Ελλάδα μέσα σε έναν μήνα, θα τεθεί αντιμέτωπος του Ολυμπιακού και του πρώην συμπαίκτη του, στην rookie σεζόν τους στο Χιούστον, Κώστα Παπανικολάου.

Ο 26χρονος θηριώδης ψηλός (2,06) μιλάει στην Euroleague Greece για την επιλογή του να παίξει στην Ευρώπη, τις συνθήκες που συνάντησε στο Τελ Αβίβ, την πίεση για το αποτέλεσμα, ενώ δηλώνει... «Τζορντανικός» και ευεργετημένος από τις συζητήσεις με τον πρώην συμπαίκτη του στο Λος Άντζελες, Κόμπι Μπράιαντ.

Τι περίμενες να συναντήσεις – έχοντας ρωτήσει για την Μακάμπι – στην Ευρώπη και στο Ισραήλ; Αν και είναι ακόμη νωρίς, έχεις προλάβει να παίξεις αρκετά ματς και σίγουρα θα έχεις σχηματίσει μία πρώτη άποψη για το επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ...

«Περίμενα ότι θα παίξω σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ειδικά στην Μακάμπι που είναι ένας οργανισμός παγκόσμιου βεληνεκούς. Τo Tελ Αβίβ είναι πανέμορφη πόλη και η οικογένειά μου είναι ήδη πολύ ενθουσιασμένη! το αγαπώ τόσο εγώ, όσο και η οικογένεια μου. Όσον αφορά στο αγωνιστικό κομμάτι, τα παιχνίδια είναι από την αρχή της σεζόν πολύ ανταγωνιστικά! Σε κανένα ματς δεν μπορείς να χαλαρώσεις. Ίσα-ίσα, που κάθε 2-3 μέρες μπαίνεις σε διαδικασία αγώνων ζωής ή θανάτου και αυτό σε κρατάει σε εγρήγορση!»

Επόμενος αντίπαλος ο Ολυμπιακός, σε ένα ματς που θα αντιμετωπίσεις τον πρώην συμπαίκτη σου στους Χιούστον Ρόκετς, τον Κώστα Παπανικολάου. Έχετε μιλήσει καθόλου; Τι θυμάσαι από τη σεζόν της συνύπαρξής σας στο Τέξας;

«Ο “Παπ” (χαμογελάει!)... Όχι, δεν του έχω μιλήσει καθόλου από τότε που είμαστε και οι δύο rookies! Θα είναι η πρώτη φορά που θα τον δω από την περίοδο που ήταν στο ΝΒΑ κι ανυπομονώ να δω την πρόοδό του! Πολύ αξιόλογος παίκτης, με πληθωρικό παιχνίδι και σοβαρό παιδί! Ελπίζω να τον. στενοχωρήσω λιγάκι!»

Η Μακάμπι μπορεί να είναι από τα πιο ιστορικά clubs στην Ευρώπη με 6 ευρωπαϊκά τρόπαια, αλλά έχει τέσσερα χρόνια να προκριθεί στα playoffs της Euroleague. Πόσο δύσκολο είναι για έναν Αμερικανό – που δεν έχει συνηθίσει σε τόσο μεγάλη πίεση – να προσαρμοστείς σε μία ομάδα με τέτοια νοοτροπία;

«Το καλό είναι ότι από μικρός παίζω μπάσκετ σε πολύ υψηλό επίπεδο! Στο γυμνάσιο και το πανεπιστήμιο ήμουν σε ένα από τα καλύτερα προγράμματα. Στο ΝΒΑ έπαιξα στους Λέϊκερς! Στο Λος Άντζελες, οι φίλαθλοι είναι τρομερά απαιτητικοί σε σημείο που όταν κερδίζεις είσαι Θεός και όταν χάνεις δεν σε... βλέπουν! Οπότε... κάτι ξέρω από πίεση! Ίσα-ίσα που έχω εκπαιδευτεί σε τέτοιου είδους συνθήκες και πίστεψέ με ξέρω καλά τι χρειάζεται η Μακάμπι.»

Επειδή έπαιξες δύο χρόνια δίπλα του, δεν μπορώ να μην σε ρωτήσω κάτι που έχει σχέση με τον Κόμπι Μπράϊαντ αλλά και το διαρκές debate για το ποιος, εκ των Τζόρνταν ή ΛεΜπρόν είναι καλύτερος... Πως γίνεται να μην συμπεριλαμβάνεται ο “Black Mamba” σ' αυτή την... εξίσωση; Ο Αμάρε μου είπε πρόσφατα ότι αυτή η ερώτηση δεν πρέπει να τίθεται καν...

«Ο Τζόρνταν είναι πάνω από τον ΛεΜπρόν! Δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ δύο παικτών που ο ένας (σ.σ.: ο Μάϊκλ), είναι σαν μεγάλος αδερφός του άλλου (σ.σ.: ΛεΜπρόν)! Εννοείται ότι θα έβαζα τον Κόμπι στην συζήτηση. Υπάρχουν πολλοί παίκτες που μπορείς να βάλεις σ' αυτήν την συζήτηση, όπως ο Όσκαρ Ρόμπερτσον και ο Τζαμπάρ, αλλά εγώ θα διαλέξω τον Μάικλ Τζόρνταν».

Κλείνοντας, θέλω να σε ρωτήσω και πιο συγκεκριμένα για τον «Black Mamba». Έχω διαβάσει αρκετές συνεντεύξεις σου για την επιρροή του Κόμπι στην ζωή σου και στην καριέρα σου... Τι έμαθες απ' αυτόν;

«Το να παίξω συμπαίκτης με έναν από τους κορυφαίους μπασκετμπολίστες όλων των εποχών, ήταν ένα μεγάλο όνειρο που έγινε πραγματικότητα! Ο Κόμπι μου έμαθε πολλά μέσα στο γήπεδο, αλλά και πολύ περισσότερα έξω από αυτό. Για το πως να διαχειρίζομαι τα οικονομικά μου, τις επενδύσεις, για το πόσο επαγγελματικά πρέπει να αντιμετωπίζω το μπάσκετ, αλλά και το τι σημαίνει να είσαι άντρας και να έχει το θάρρος της γνώμης σου. Η επιρροή του στην διαμόρφωση της προσωπικότητάς μου μέσα στο επαγγελματικό μπάσκετ, υπήρξε τεράστια!»