Ένα ήσυχο βράδυ στη δουλειά

Ένα ήσυχο βράδυ στη δουλειά

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Ένα ήσυχο βράδυ στη δουλειά
Ο Νίκος Παπαδογιάννης ευγνωμονεί το πρόγραμμα της Euroleague, που του χάρισε μία ξεκούραστη βάρδια μέσα στην τούρλα της διαβολοβδομάδας.

Mετά το στραπάτσο του Μονάχου, ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν αυτό ακριβώς που του σερβιρίστηκε στην πιατέλα της Πέμπτης: ένα εύκολο, νερόβραστο, σχεδόν ανιαρό ματσάκι σε οικείο περιβάλλον.

Θα μπορούσε, στο τζάμπολ, να απαγγείλει την επωδό των Radiohead: «Νo alarms and no surprises, please».

Η Γκραν Κανάρια είναι ομάδα επιπέδου Εurocup ή ίσως Champions League, αλλά ο πρωταθλητής Ελλάδας φρόντισε να αποφύγει το λάθος που πλήρωσε ακριβά η Μπαρτσελόνα προχθές.

Δεν έδωσε το παραμικρό δικαίωμα για να σηκώσει ο αντίπαλος κεφάλι και να κοιτάξει τον ορίζοντα. Του έκοψε τον βήχα.

Επιβραβεύτηκε έτσι με μία χαλαρή 100άρα, η οποία χειροκροτήθηκε από το κοινό του, ίσως περισσότερο από όσο της άξιζε.

Όταν ξημερώσει η επόμενη ημέρα, ο Παναθηναϊκός δεν θα έχει τίποτε να θυμάται από αυτό το βράδυ. Τόσο το καλύτερο. Μόνο να χάσει έχει κανείς, όταν αρμενίζει ανάμεσα σε υφάλους.

Ψειρίζοντας τα νούμερα του αγώνα, αξίζει να σταθεί κανείς στο υψηλό ποσοστό του «τριφυλλιού» στις ελεύθερες βολές (19/21, όπως ακριβώς και στο Μόναχο), στα μόλις 10 λάθη, στο +2 των ριμπάουντ απέναντι σε πανύψηλη ομάδα, αλλά και στην αναλογία που μαρτυρά καλές επιθετικές επιλογές: 58 σουτ δύο πόντων, μόνο 12 για τρίποντο.

Στατιστική βγαλμένη από τη δεκαετία του '90!

Μέχρι το 32ο λεπτό, μάλιστα, ο Παναθηναϊκός έδινε την εντύπωση ότι θα τελείωνε το ματς με μονοψήφιο αριθμό προσπαθειών από τα 6μ75. Ναι, ο ίδιος Παναθηναϊκός που τα τελευταία χρόνια δεν έχει ισχυρό πάτημα μέσα στη ρακέτα ή παιχνίδι στο «ποστ».

Ο Κιθ Λάνγκφορντ ήταν ο πρωταγωνιστής της «δίποντης» ομοβροντίας, αλλά τον τόνο έδωσαν περισσότερο οι αιφνιδιασμοί της α’ περιόδου, όταν η Γκραν Κανάρια βρήκε τρόπους για να οχυρώσει τη ρακέτα της.

Το αρχικό 6-12 έγινε 21-14 με ασταμάτητα τρεχάλα στο ανοιχτό γήπεδο και ο γρίφος λύθηκε γρήγορα.

Ήταν, βεβαίως, σταυρόλεξο για αρχαρίους. Δεν φαντάζομαι να κινδυνεύσει κάποια από τις φιλόδοξες ομάδες, γηπεδούχος, απέναντι στην ομάδα των Καναρίων Νήσων.

Οι 87 πόντοι της απόψε προήλθαν μάλλον από τη γενική χαλαρότητα, παρά από τις αμυντικές αδυναμίες του Παναθηναϊκού.

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου ξεκίνησε το παιχνίδι καθηλωμένος στον πάγκο, αλλά μπήκε ορεξάτος στο 5’ και με έκανε να υποψιάζομαι ότι εν τέλει του ταιριάζει καλύτερα ο ρόλος του 6ου παίκτη.

Όταν τα όποια σύννεφα αραίωσαν, το παιχνίδι έγινε πρόσφορο για να ξεμπουκώσουν παίκτες που χρειάζονταν χρόνο συμμετοχής και για να πάρουν ανάσες οι βασικοί.

Πόσο συχνά βλέπουμε τον Λεκάβιτσιους να παίζει περισσότερο από τον Καλάθη;

Oι Λάνγκφορντ και Παππάς μοιράστηκαν το «2» σχεδόν εξ ημισείας όπως και οι Μήτογλου, Τόμας το «4», ενώ ο Γιώργος Παπαγιάννης κλήθηκε σε πάρτι δεινοσαύρων απέναντι στους ογκώδεις Πατσέσνικς (2μ16), Μπάλβιν (2μ17) και Φίσερ (2μ11).

Ο νεαρός Έλληνας σέντερ είχε τις στιγμές του, αλλά εκτέθηκε στην άμυνα, όπου εκνευρίστηκε και τελικά αποβλήθηκε με δύο αντιαθλητικά φάουλ στο παθητικό του. Είναι φανερό, ότι έχει αρκετή ανηφόρα μπροστά του.

Ο Παναθηναϊκός άφησε να ξεγλιστρήσει από τα δάχτυλά του μία χρυσή ευκαιρία για να φτάσει στο 5-0, που έμοιαζε πιθανότατο όταν ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της κανονικής περιόδου.

Στην προετοιμασία του για το ντερμπάκι της επόμενης εβδομάδας με τη Ζαλγκίρις του Σάρας και για το επερχόμενο ταξίδι στο Μαυροβούνιο, θα του χρησιμεύσει περισσότερο το dvd της Τρίτης, παρά το αποψινό.

Η εκκωφαντικά επιτυχημένη εκκίνηση του Ολυμπιακού πολλαπλασίασε εξ αντανακλάσεως τη γκρίνια στο ΟΑΚΑ και δημιούργησε κάποιου είδους απαισιοδοξία, ωστόσο παραείναι νωρίς για συμπεράσματα και προγνωστικά.

Σε μία Εuroleague όπου οι περισσότερες ομάδες στήθηκαν στην αφετηρία άκεφες και παρουσιάστηκαν διπρόσωπες, τα σκαμπανεβάσματα μπορεί να αποδειχθούν κανόνας και όχι εξαίρεση.

Τα περιθώρια βελτίωσης είναι για τον Παναθηναϊκό μεγάλα, αλλά το βασικό στοίχημα είναι να περιοριστούν οι απώλειες στο ελάχιστο δυνατό μέχρι να φτάσει ο καιρός των ντέρμπι.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.