Mπάγερν… δέρνουμε;

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Mπάγερν… δέρνουμε;
Σε λίγες ώρες ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στο Μόναχο και ο Βασίλης Σκουντής φτιάχνει το ντεκόρ της αναμέτρησης…

Τα τελευταία χρόνια, κάθε φορά που μια ελληνική ομάδα τίθεται αντιμέτωπη με μια γερμανική (όπως καλή ώρα απόψε ο Παναθηναϊκός με την Μπάγερν) στο μυαλό μου έρχεται ασυναίσθητα εκείνη η διαφήμιση του Conn-X TV Sports το οποίο υπήρξε ο προπομπός της Cosmote TV

Θυμάμαι εκείνους τους μυστήριους τύπους που ξεμονάχιασαν τον πιτσιρικά στο λεωφορείο και επειδή ψόφαγαν για φασαρίες ρωτούσαν «Μπόχουμ δέρνουμε»;

Ευτυχώς ή δυστυχώς η Μπόχουμ δεν βρίσκεται στο ευρύτερο μπασκετικό βεληνεκές μας για να τη δείρουμε, αλλά υπάρχουν κι αλλού γερμανικές πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια και μια από δαύτες θα επιδιώξει να… κλαδέψει απόψε ο Παναθηναϊκός!

Παρεμπιπτόντως οι Βαυαροί που ξανάρχονται (μετά από δυο χρόνια) στην Ευρωλίγκα μας κατσικώνονται αυτή την εβδομάδα σαν τσάμικοι ταμπάκοι! Το εννοώ αυτό καθότι θα τους φάμε δυο φορές στη μάπα, απόψε ως αντιπάλους του Παναθηναϊκού στο Audi Dome και στο καπάκι την ερχόμενη Τρίτη κόντρα στην ΑΕΚ στην Allianz Arena.

Ένα διπλό συναπάντημα που εκ προοιμίου βάζει την Μπάγερν στο ίδιο κάδρο με τη Ρεάλ Μαδρίτης, την Μπαρτσελόνα και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας υπό την έννοια ότι πρόκειται για τους μόνους τέσσερις συλλόγους οι οποίοι εφέτος σουλατσάρουν σε διπλό ταμπλό…

Και στη Euroleague και στο UEFA Champions League, ποιος τη χάρη σου Ούλι Χένες που τα καταφέρνεις τόσο καλά!

Όντως τα καταφέρνει καλά ο σπουδαίος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και πρόεδρος της Μπάγερν ο οποίος έχει αποδείξει κιόλας πως της φυλακής τα σίδερα είναι για τους λεβέντες!

Αυτό που πρωτίστως κατάφερε ο γιος του χασάπη από το Ουλμ και συν τοις άλλοις ιδιοκτήτης μιας βιομηχανίας λουκάνικων στο γειτονικό Νούρεμπεργκ ήταν να βγάλει από τη ναφθαλίνη την ομάδα μπάσκετ της Μπάγερν, να την οδηγήσει δυο φορές μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια στο θρόνο του γερμανικού πρωταθλήματος και να τη βάλει, από το παράθυρο κιόλας (ελέω της πρώτης wild card) στα σαλόνια της Euroleague.

Ο Χένες δεν ήταν παρών πριν από μισό αιώνα, όταν ο Παναθηναϊκός άνοιξε παρτίδες με τους Βαυαρούς, όχι βεβαίως στο μπάσκετ, αλλά στο (ποδοσφαιρικό) Κύπελλο Κυπελλούχων της σεζόν 1967-68. Τότε ήταν ακόμη ένας δεκαπεντάχρονος και πολλά υποσχόμενος επιθετικός που αγωνιζόταν στην ομάδα της γενέτειρας του, την Ουλμ από την οποία το 1970 μεταγράφηκε στην Μπάγερν και έμεινε εκεί έως το 1978 κατακτώντας οκτώ τίτλους. Αποσύρθηκε σε ηλικία μόλις 27 ετών και άρχισε τη διοικητική σταδιοδρομία του στην κορύφωση της οποίας βρέθηκε να κουμαντάρει έναν κολοσσιαίο σύλλογο.

Εκείνοι οι δυο αγώνες με την Μπάγερν τη σεζόν 1967-68 δεν είχαν ευτυχή κατάληξη για τους Πράσινους που βρέθηκαν μεταξύ Σκύλλας (Φραντς Μπεκενμπάουερ) και Χάρυβδης (Γκερτ Μίλερ) με αποτέλεσμα να ηττηθούν με 5-0 στο Μόναχο και με 2-1 στην Αθήνα.

Σαράντα επτά χρόνια οι δυο σύλλογοι αντάμωσαν για πρώτη φορά στην Ευρωλίγκα, όπου μοιράσθηκαν τις νίκες: πάλι στη δεύτερη αγωνιστική, όπως και σήμερα, στις 23 Οκτωβρίου του 2014 στο Μόναχο η Μπάγερν νίκησε με 81-75 (Σαβάνοβιτς 20, Τζέντοβιτς 14, Γκαβέλ 13- Μπατίστα 18, Γιάνκοβιτς 17, Φώτσης 15), ενώ στις 28 Νοεμβρίου στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε με 87-72 (Σλότερ 17, Μαυροκεφαλίδης 16, Φώτσης 14- Μακ Κάλεμπ 15, Μπένζινγκ 14).

Από εκείνα τα δυο ματς της σεζόν 2014-15 έχουν επιζήσει στα ρόστερ των δυο ομάδων τρεις παίκτες: στον μεν Παναθηναϊκό ο Τζέιμς Γκιστ και ο Νίκος Παππάς, στη δε Μπάγερν ο Νιχάντ Τζέντοβιτς που τον ξέρει κιόλας καλά ο Τσάβι Πασκουάλ, εδώ και έντεκα χρόνια!

Η ιστορία γυρίζει στο 2007, όταν ο τότε ταλαντούχος Βόσνιος γκαρντ μεταγράφηκε από την Μπόσνα Σαράγεβο στην Μπαρτσελόνα, όπου όμως δεν φτούρησε και έπαιξε μονάχα σε τέσσερα ματς της Ευρωλίγκας, τριγυρίζοντας στη συνέχεια ως δανεικός, σε διάφορες ομάδες, μεταξύ αυτών και στην Κορνεγιά από την οποία είχε περάσει στα νιάτα του ο Τσάβι.

Τον Τζέντοβιτς πρόλαβε να τον κοουτσάρει ο Καταλανός προπονητής, σε αντίθεση με τον Πέτερι Κόπονεν, που του ξέφυγε δυο φορές και τον άφησε στα χέρια του Γιώργου Μπαρτζώκα, του Σίτο Αλόνσο, του Σβέτισλαβ Πέσιτς και του Ντέγιαν Ράντονιτς: ο Φινλανδός γκαρντ που μας έχει… δείρει κάμποσες φορές (σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο) μετακόμισε από τη Χίμκι στην Μπαρτσελόνα το καλοκαίρι του 2016, όταν ήδη είχε αποχωρήσει ο Πασκουάλ. Οι δρόμοι τους θα μπορούσαν να συναντηθούν εφέτος στον Παναθηναϊκό, αλλά το φλερτ που υπήρξε το καλοκαίρι δεν κατέληξε σε γάμο…

Ο Πασκουάλ έχει σε λίγες μέρες τα πράσινα γενέθλια του, υπό την έννοια ότι είχε καθίσει για πρώτη φορά στον πάγκο του Παναθηναϊκού στις 26 Οκτωβρίου του 2016 στη Βαμβέργη και μάλιστα σε ένα θρίλερ στο οποίο λυτρώθηκε (83-84) από το πρωτοπαλίκαρο του…

Ήταν τότε που ο Κέι Σι Ρίβερς αστόχησε μετά την προσδόκιμη, αλλά εντέλει γραμμένη στο χιόνι δέκατη ασίστ του Νικ (η οποία θα του χάριζε ένα triple double figure), αλλά στη συνέχεια της φάσης ο πανταχού παρών πόιντ γκαρντ άρπαξε το επιθετικό ριμπάουντ, πέτυχε το νικητήριο καλάθι στα τρία δευτερόλεπτα και καλωσόρισε τον Καταλανό προπονητή ραίνοντας τον με… βάγια τον προπονητή του!

Εκείνο το βράδυ ο μεν Καλάθης έγραφε 13 πόντους, 11 ριμπάουντ και 9 ασίστ, ο δε Πασκουάλ γινόταν ο τρίτος προπονητής που καθόταν στον πάγκο του Παναθηναϊκού μέσα σε ένα δεκαήμερο μετά τον Αργύρη Πεδουλάκη και τον Γιώργο Βόβορα…

Πλάκα πλάκα και απόψε τον Βόβορα θα διαδεχθεί ο Καταλανός προπονητής, που πρόλαβε να κοουτσάρει μόλις για επτάμισι λεπτά την ομάδα του το Σάββατο στο Αλεξάνδρειο!

Ο Πασκουάλ σημάδεψε χθες ως βασικούς στόχους της αμυντικής στρατηγικής του Παναθηναϊκού δυο παίκτες: τον Πέτερι Κόπονεν και τον Στέφαν Γιόβιτς, απέναντι στον οποίο ο Νικ Καλάθης μπορεί να αποκτήσει ένα επί πλέον κίνητρο για να κυνηγήσει το ρεκόρ στις ασίστ: ο αρχηγός του Παναθηναϊκού είχε δώσει 16 στον πρώτο προημιτελικό με τη Ρεάλ Μαδρίτης και υπολείπεται κατά τρεις από τις 19 τις οποίες μοίρασε Σέρβος γκαρντ, ως παίκτης του Ερυθρού Αστέρα κόντρα στην Μπάγερν, στις 12 Νοεμβρίου του 2015 στο ίδιο γήπεδο!

Αυτό το γήπεδο…

Λοιπόν, αυτό το γήπεδο δεν είναι ένα απλό γήπεδο, αλλά ένα φετίχ του παγκοσμίου μπάσκετ στο οποίο οι δείκτες του ρολογιού μένουν σταματημένοι εδώ και 46 χρόνια!

Αυτό το γήπεδο που βρίσκεται στην περιοχή του Sendling Westpark, εδώ και επτά χρόνια λέγεται Αudi Dome, ενώ προηγουμένως (1974-2011) ονομαζόταν Rudi Sedlmayer Halle. Κτίσθηκε το 1972 και το να αναρωτηθεί κάποιος τι συνέβη εκεί στις 9 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς μοιάζει με το τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια!

Για να μην τα πολυλογώ, είναι το (ίδιο) γήπεδο στο οποίο εκτυλίχθηκε το κορυφαίο και συνάμα το πλέον σκανδαλώδες θρίλερ στα χρονικά του μπάσκετ: ο τελικός του Ολυμπιακού Τουρνουά στον οποίο μετά από διάφορες παλινωδίες και αφού τα τελευταία τρία δευτερόλεπτα έγιναν… λάστιχο, οι Σοβιετικοί έριξαν στο κανναβάτσο τους έως τότε υπεράνω πάσης υποψίας Αμερικανούς με 51-50, χάρη στο καλάθι που πέτυχε στην εκπνοή ο συχωρεμένος Αλεξάντερ Μπέλοφ!

Έξι χρόνια αργότερα στο ίδιο γήπεδο στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ρεάλ Μαδρίτης νικώντας τη Μομπιλτζίρτζι Βαρέζε με 75-67 και σε αυτό το μαυσωλείο του μπάσκετ επιστρέφει απόψε ο Παναθηναϊκός…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3