Η Μπασκόνια έχει ομορφύνει και θέλει… Final 4!

Η Μπασκόνια έχει ομορφύνει και θέλει… Final 4!

Βασίλης Βλαχόπουλος
Η Μπασκόνια έχει ομορφύνει και θέλει… Final 4!
Η Μπασκόνια αντλεί ενέργεια από το όνειρο της συμμετοχής στο Final 4 της Euroleague, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Βιτόρια, και είναι αλήθεια ότι φέτος δείχνει πιο ώριμη συγκριτικά με το πρόσφατο παρελθόν.

Η πρεμιέρα της Euroleague απλά επιβεβαίωσε ότι φέτος η Μπασκόνια θα παρουσιαστεί περισσότερο ανταγωνιστική, συγκριτικά με την περσινή χρονιά. Ίσως γιατί εμφανίζεται πιο ώριμη. Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των ομάδων της διοργάνωσης αλλά και των δικών της συνηθειών, φέτος οι Βάσκοι όχι απλά προχώρησαν σε ελάχιστες αλλαγές αλλά αποφάσισαν να στηριχθούν στο υψηλό επίπεδο ομοιογένειας της ομάδας. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στη νίκη επί της Ζαλγκίρις, από τους 11 παίκτες που πήραν χρόνο συμμετοχής, οι 9 ήταν στο ρόστερ και πέρυσι. Shavon Shields και Darrun Hilliard ήταν οι μοναδικοί rookies οι οποίοι στοιχειοθετούν δύο σοβαρά στοιχήματα του Pedro Martinez.

Οι δύο Αμερικανοί είναι πρωτάρηδες στην Euroleague αλλά όχι στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Ο πρώτος ήδη μετρά τρία χρόνια στη Γηραιά Ήπειρο, πέρυσι ήταν εκ των πρωταγωνιστών στην εντυπωσιακή πορεία της Τρέντο στο ιταλικό Πρωτάθλημα έχοντας 12 πόντους κατά μέσο όρο και ποσοστό ευστοχίας στο μακρινό σουτ της τάξεως του 36%. Ο Hilliard είναι απόφοιτος του Villanova, περιπλανήθηκε μεταξύ ΝΒΑ και G-League, είναι ικανός σουτέρ τριών πόντων (σ. σ. πέρυσι σούταρε με 40%) και φέτος αποφάσισε να κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι. Οι δύο Αμερικανοί δεν είναι εκ των πρωταγωνιστών της Μπασκόνια, αλλά ειδικά ο Shields πήρε την μπάλα και την έβαλε στο καλάθι σε στιγμές αντεπίθεσης της Ζαλγκίρις στην πρεμιέρα της Euroleague.

Η Μπασκόνια βασίζεται στους Granger, Shengelia

Αυτό που επίσης δεν άλλαξε είναι οι ρόλοι. Τα κλειδιά της ομάδας βρίσκονται στα χέρια του Jayson Granger ο οποίος πραγματοποίησε εντυπωσιακή πρεμιέρα και με τρία «κρεμασμένα» τρίποντα ήταν αυτός που έκανε τη διαφορά στη νίκη στο Κάουνας. Το βασικό ερώτημα για τον Αμερικανό σχετίζεται με το επίπεδο των αντοχών του υπό την έννοια ότι πέρυσι ταλαιπωρήθηκε από σοβαρούς τραυματισμούς. Με τον 29χρονο γκαρντ υγιή, η Μπασκόνια θα αποκτήσει αναβαθμισμένο ρόλο στην Euroleague. Αν όχι, το πρόβλημα θα είναι μεγάλο καθώς ο Marcelinho Huertas βαδίζει στο 35ο έτος της ηλικίας του και ο χρόνος συμμετοχής του δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 18-20 λεπτά, ενώ ο Luca Vildoza είναι «άγουρος» για το επίπεδο της διοργάνωσης. Από τα παραπάνω αναδεικνύεται κι ένα ακόμη στοιχείο. Ο περιορισμός του Granger πολύ λογικά θα αποτελεί έναν από τους βασικούς αγωνιστικούς στόχους κάθε ομάδα.

Η «ψυχή» της Μπασκόνια είναι ο «Toko». Ο Tornike Shengelia είναι ο αρχηγός αλλά και ο αδιαπραγμάτευτος ηγέτης των Βάσκων. Κάνει αμέτρητες δουλειές στο γήπεδο, η παρουσία του στο παρκέ δημιουργεί χώρους για κάθε συμπαίκτη του, ενώ είχε καταλυτική παρουσία στο διάστημα όπου η Μπασκόνια «καθάρισε» το παιχνίδι με τη Ζαλγκίρις. Διανύει την 5η του στη Βιτόρια, είναι κάτι παραπάνω από παίκτης της ομάδας καθώς η σχέση του με το club πέρασε σε άλλη διάσταση έπειτα και από την επέκταση του συμβολαίου του έως το 2022.

Οι 12 παίκτες που τρέχουν στο transition

Αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό της Μπασκόνια. Δεν υπάρχει παίκτης ο οποίος να μη διαθέτει τα αντανακλαστικά για να φύγει… βολίδα στο transition. Ακόμη και ο Vincent Poirier, το πιο βαρύ κορμί στο ρόστερ της ομάδας, είχε τέτοιες αντιδράσεις στον αγώνα με τη Ζαλγκίρις. Το δεύτερο στοιχείο είναι το μακρινό σουτ. Η Μπασκόνια έχει τους σουτέρ - προεξεχόντων των Mat Janning, Pat Garino, Darrun Hilliard και του Jayson Granger - και επενδύει πολύ στην αποτελεσματικότητά της από μεγάλη απόσταση. Στην πρεμιέρα άγγιξε το 43%. Πέρυσι ήταν η 4η πιο εύστοχη ομάδα της Euroleague με ποσοστό το οποίος ήταν λίγο πάνω από το 40%. Κυρίως όμως, είναι αυτές οι εκρήξεις που έχει στο παιχνίδι της. Στο Κάουνας, μέσα σε περίπου 150 δευτερόλεπτα σημείωσε 13 πόντους πατώντας πάνω στην ικανότητα των παικτών της στο τρίποντο.

Ερωτηματικό είναι η άμυνα

Καταρχήν, οι 79 πόντοι που δέχθηκε στην πρεμιέρα της Euroleague είναι παραπλανητικοί για το επίπεδο άμυνας της. Ήταν προϊόν της αφέλειας της στα τελευταία τέσσερα λεπτά καθώς σε 36 αγωνιστικά λεπτά είχε περιορίσει τη Ζαλγκίρις στους 63 πόντους. Επί τούτου, Shengelia και Diop έκαναν εξαιρετική δουλειά σε συνδυασμό με τους Janning - Granger στην περιφέρεια. Σε ότι αφορά τους δύο πρώτους, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι ψηλοί της Ζαλγκίρις δεν βρήκαν περισσότερους από 26 πόντους, αρκετοί απ’ αυτούς στα τελευταία λεπτά του αγώνα. Πέρυσι δεχόταν 79.1 πόντους κατά μέσο όρο. Γενικώς στην τελευταία 6ετία, η Μπασκόνια δέχεται (στην κανονική διάρκεια της Euroleague) από 75.4 έως και 79.1 πόντους κατά μέσο όρο.