Αστροπελέκια εν αιθρία

Αστροπελέκια εν αιθρία

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Αστροπελέκια εν αιθρία
Ο Νίκος Παπαδογιάννης ομολογεί ότι ξαφνιάστηκε, βλέποντας τον Ολυμπιακό να αγγίζει την τελειότητα στη Ρωσία.

Yποθέτω ότι για κάτι τέτοια καιρικά φαινόμενα εφευρέθηκε η φράση «κεραυνός εν αιθρία». Εκεί που περιμένεις νηνεμία και ξηρασία, σκάει μπουμπουνητό και δεν ξέρεις πού να φυλαχτείς, αν είσαι ανυποψίαστος διαβάτης που βγήκε βόλτα με κοντομάνικο.

Νορβηγία - Σλοβενία! Με υψηλές αποδόσεις και 200+ ειδικά στοιχήματα! (21+)

Ο ίδιος Ολυμπιακός που έφτασε ως την πρεμιέρα της Euroleague αγκομαχώντας και ζητούσε υπομονή πριν ακόμη μπηστήξει την πρώτη μπάλα ξαφνικά άστραψε, βρόντηξε και μετέτρεψε τον αντίπαλο σε στάχτη και μπούρμπερη.

Όταν η Χίμκι μπήκε στο παιχνίδι με ένα γρήγορο 12-2, βιάστηκε να φορέσει πυτζάμες και παντούφλες. Στα 36 λεπτά που ακολούθησαν, οι φιλοξενούμενοι πέτυχαν 85 πόντους και δέχθηκαν μόλις 54.

Τριαντάρα κανονική, μέσα στη Μόσχα ή τέλος πάντων λίγο έξω από τα τείχη της. Από πού ξεφύτρωσε αυτός ο Ολυμπιακός;

Από τα υγρά όνειρα του προπονητή του, να από πού. Ακόμα και αν ο Ντέιβιντ Μπλατ σχεδίαζε το σενάριο του παιχνιδιού σύμφωνα με τα οράματά του, αποκλείεται να το έφτιαχνε τόσο ιδανικό.

Η άμυνα δούλεψε στην εντέλεια και μπλόκαρε όλους τους άλλους πλην του αφηνιασμένου Σβεντ, ενώ η επίθεση συνδύασε ταχύτητα, διάβασμα και πλουραλισμό.

H 12άδα αξιοποιήθηκε εξ ολοκλήρου (ή σχεδόν), με δέκα παίκτες να μοιράζονται από 13-24 λεπτά συμμετοχής, με εξαίρεση έναν (Τουπάν) που παροπλίστηκε νωρίς για να σκεφτεί τα αμυντικά λάθη του, όπως έγινε χθες με τον Παπαπέτρου στο ΠΑΟ-Μακάμπι.

Απέναντι σε έναν αντίπαλο που έπαιζε μπάσκετ κάτω του αθλίου και προσπαθούσε να κερδίσει απαιτητική παρτίδα με 1-2 ατού, ο Ολυμπιακός έμοιαζε με Λερναία Ύδρα.

Η στατιστική του κατέγραψε 9 σκόρερς, 11 ριμπάουντερς, 6 τρίποντους και 8 πασέρ με μία τουλάχιστον τελική πάσα στο παλμαρέ τους!

Οι 18 ασίστ που μοιράστηκαν από τους τέσσερις χειριστές χωρίς να κολλάει καθόλου η μπάλα στα χέρια τους και με ρεσιτάλ early offense δείχνουν πόσο σωστά δούλεψε η μηχανή.

Η Χίμκι είχε 5 που βολόδερναν άποντοι και άλλους 2 που πέτυχαν από ένα, μονάκριβο καλάθι. Εμ, δεν γίνεται δουλειά έτσι, κύριε Γιώργο μας.

Πόσο συχνά συμβαίνει εν έτει 2018 να σημειώνει ένας παίκτης περισσότερους από τους μισούς πόντους της ομάδας του;

Και δεν είναι δα Γκάλης, ο Σβεντ. Ούτε καν Σπανούλης. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού με το ξεκούραστο 8+4+7, έκανε περισσότερο θόρυβο στο παρκέ από τον Σβεντ των 34 πόντων.

Για τον Μπαρτζώκα και τους λεβέντες του, ο ήλιος της φετινής Εuroleague βγήκε από τη δύση και ήταν γκρίζος.

Ο Ολυμπιακός στάθηκε και λίγο τυχερός, που βρήκε μπροστά του την κάπως νερόβραστη Χίμκι και όχι κάποια κυνική ομάδα, ικανή να φορτώσει τις ρακέτες και να παίξει πιο ορθολογικό μπάσκετ.

Στον περυσινό Ολυμπιακό του Σφαιρόπουλου ταίριαζε γάντι αυτή η Χίμκι (εξ ου και οι πρόσφατες 30άρες), στον φετινό του Μπλατ διόλου.

Το -10 έγινε +10 μέσα σε ένα ημίχρονο χωρίς καλά καλά να αισθανθούν οι «ερυθρόλευκοι» τα δόντια των Ρώσων.

Το μεγαλύτερο διάστημα της β’ περιόδου (στην οποία διαμορφώθηκαν οι ισορροπίες), ο Ολυμπιακός το έβγαλε με 1 ομαδικό φάουλ. Συνολικά, υπέπεσε μόλις σε 16. Ποια δόντια, λοιπόν;

Στην ανάπαυλα τα ριμπάουντ ήταν 8-22 και η Χίμκι μετρούσε διπλάσια σουτ για τρίποντο από ό,τι για δίποντο (9-18). «Δεν είναι εύκολο να μπούμε μέσα στα θηρία», έλεγε στο ημίχρονο ο Άντονι Γκιλ.

Αλλά …ποια θηρία; Οι τρεις από τους τέσσερις ψηλούς του Ολυμπιακού είναι είτε σέντερ τσέπης (ΛεΝτέι) είτε λεπτεπίλεπτοι φόργουορντ (Πρίντεζης, Βεζένκοφ).

Τη διαφορά στα κορ-α-κορ την έκαναν τα δύο «τριάρια» που επιστρατεύτηκαν πίσω από τον νικημένο Τουπάν και ιδίως ο πολυσύνθετος Τίμα.

Όταν ήρθε η σειρά του Παπανικολάου, η πλάστιγγα είχε αρχίσει να γέρνει. Ο Έλληνας διεθνής έμεινε στο παρκέ 16 λεπτά και κλείδωσε στο αρχείο τον τραυματισμό του.

Ο αγώνας της Τετάρτης με τη Βασκόνια στο γήπεδο που θα φιλοξενήσει το final four θα είναι ένα δεύτερο κρίσιμο τεστ.

Αλλά ο Ολυμπιακός δεν έχει πια κάτι να χάσει, στη Χώρα των Βάσκων. Η αποψινή νίκη του στην παγερή Μόσχα ήταν διπλής σημασίας, αφού αφήνει πίσω με το «καλημέρα» έναν άμεσο ανταγωνιστή.

Στη διπλή αγωνιστική που έρχεται, ο Ολυμπιακός καλείται να φιλοξενήσει την βελτιωμένη Αρμάνι, νικήτρια απόψε στην Ποντγκόριτσα. Θα είναι το πρώτο ευρωπαϊκό ραντεβού με τον κόσμο του.

Πόσο κόσμο θα μαζέψει, άραγε; Αγωνιστικά, νομίζω ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή, για μία νέα ομάδα που θα βρει ρυθμό και αυτοματισμούς μέσα από τους συνεχείς αγώνες.

Στις καλές βραδιές του Ολυμπιακού, όπως αυτή η σημερινή που τόσο πανηγυρίστηκε από το (βιαστικό και στην ανηφορα και στην κατηφόρα) κοινό του, η συνύπαρξη 10-12 ικανών και διψασμένων παικτών θα αποτελεί μέγα πλεονέκτημα.

Για τις κακές, δεν υπάρχει λόγος να ανοίξουμε συζήτηση απόψε, αφού το δυσοίωνο σενάριο που τον «ήθελε» να ξεκινάει την κούρσα με απανωτά σκουντουφλήματα έμεινε ακουμπισμένο στο ράφι με τα αζήτητα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.