Συγκινεί ο Λάρκιν: «Μαμά, είμαι καταθλιπτικός;»

Νίκος Καρφής
Συγκινεί ο Λάρκιν: «Μαμά, είμαι καταθλιπτικός;»
Ο Σέιν Λάρκιν επέλεξε να μιλήσει για την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και συγκινεί με όσα λέει για αυτό που έζησε από την ηλικία των 8 ετών.

Μετά τους ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν, Κέβιν Λοβ και Μάρκους Μόρις, ήταν η σειρά του Σέιν Λάρκιν να μιλήσει για τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετώπιζε.

Την προηγούμενη μέρα είχε δει τον Ρέι Άλεν να ευστοχεί σε 8 τρίποντα. «Ξέρετε, ξύπνησα το άλλο πρωί και έπλυνα τα χέρια μου 8 φορές», αναφέρει ο Λάρκιν στο ESPN.

Μετά πάει να βάλει το παντελόνι του, αλλά το παντελόνι ακουμπά το πάτωμα και πάλι πηγαίνει στο μπάνιο να πλύνει τα χέρια του.

Έτσι χάνει το λεωφορείο και ο σκύλος του τον γλύφει στα χέρια. Για άλλη μια φορά πάει στο μπάνιο για να ξαναπλύνει τα χέρια του. Στο τέλος της ημέρας τα χέρια του έχουν γεμίσει ουλές.

Αργότερα ο Λάρκιν διαγνώσθηκε με ψυχαναγκαστική διαταραχή, κάτι που εμφανίζεται σε 1 στα 100 παιδιά

Για ένα μικρό παιδί σαν τον Λάρκιν, αυτό ήταν τρομακτικό. «Δεν ξέρεις τι γίνεται. Βλέπεις τους φίλους να πλένουν τα χέρια τους μόνο μια φορά και λες τι γίνεται με μένα».

Μάλιστα με παρόμοια μορφή διαταραχής είχε διαγνωσθεί και ο Άλεν, ο άνθρωπος που άθελα του είχε επηρεάσει το μυαλό του Λάρκιν με τα 8 τριποντα του.

«Ήταν τρελό. Δεν μπορούσα να ακουμπήσω τα κουμπιά σε ένα ασανσέρ, επειδή ήταν βρώμικα, ενώ βρισκόμουν σε γήπεδο που παιδιά έξυναν τη μύτη τους, ακουμπούσαν την βρώμικη μπάλα και ήμουν μια χαρα» τονίζει ο γκαρντ της Εφές.

«Έπαιζα για ώρες με τη μπάλα, αλλά για να φάω ένα μπέργκερ πάντα έπλενα τα χέρια μου. Δεν είχε καμία εξήγηση. Δεν ήθελα ο κόσμος και οι γονεις μου να νομίζουν πως είμαι περίεργος», παραδέχεται.

Ο πατέρας του προσπαθούσε να τον βοηθήσει: «Τον δοκίμαζα για να το ξεπεράσει. Στο παρελθόν, όταν τον δοκιμαζα, το αντιμετώπιζε»

Όταν άρχισε να πηγαίνει σχολείο άρχισε να χειροτερεύει: «Είμαι καταθλιπτικός;» Ρωτούσε την μητέρα του ο πρώην παίκτης των Σέλτικς.

Αργότερα έπαιρνε φάρμακα, αλλά καταλάβαινε πως του στερούν ενέργεια. «Δεν πρόκειται να συνεχίσω να το κάνω αυτό», θυμάται.

Η χρήση φαρμάκων είναι κάτι που βασανίζει το μυαλό πολλών ΝΒΑer. Aν θα πρέπει να τα πάρουν για να αντιμετωπίσουν αυτό που τους πνίγει. Μεγάλο θέμα για πολλούς ΝΒΑer είναι η κατάθλιψη, σε κάτι που στάθηκαν οι Μάρκους Μόρις και ΝτεΜάρ Ντερόζαν.

Ο Σέιν Λάρκιν μοιράστηκε μέσω του ESPN όλα αυτά που έζησε για πολλά χρόνια και μπήκε στη λίστα των ΝΒΑers που έβγαλαν προς τα έξω αυτό που κρατούσαν για χρόνια ως επτασφράγιστο μυστικό, βοηθώντας ανθρώπους να μιλήσουν για τυχόν πρόβλημα που μπορούν να έχουν και να το αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.