Γιατί η Ζαλγκίρις παραμένει η πρώτη επιλογή του «Saras»

Γιατί η Ζαλγκίρις παραμένει η πρώτη επιλογή του «Saras»
Η Euroleague Greece παρουσιάζει τα δεδομένα της υπόθεσης του Σαρούνας Γιασικεβιτσιους και της ομάδας που θα κοουτσάρει την επόμενη σεζόν.

Η φετινή πορεία της Ζαλγκίρις και η βελτίωση της ομάδας του Κάουνας στο πέρασμα του χρόνου που την καθοδηγεί ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έχουν ανεβάσει πολύ ψηλά τις μετοχές του Λιθουανού τεχνικού.

Για την ακρίβεια το ερώτημα «που θα πάει ο Σάρας του χρόνου» ακούγεται με την ίδια συχνότητα όπως ακούγονται τα ονόματα των καλύτερων free agent παικτών της διοργάνωσης.

Η Euroleague Greece αναφέρει τα τωρινά δεδομένα της υπόθεσης του Λιθουανού προπονητή. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερις ομάδες οι οποίες με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να συνεργαστούν με τον Γιασικεβίτσιους και αναφερόμαστε στις Ζαλγκίρις, ΤΣΣΚΑ, Μπαρτσελόνα και Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Οι Μοσχοβίτες ακόμη δεν έχουν αποφασίσει για το μέλλον του Δημήτρη Ιτούδη με τον Ντείβιντ Μπλατ να βρίσκεται επίσης πολύ ψηλά στη λίστα του Αντρέι Βατούτιν. Ο Γιασικεβίτσιους δεν βλέπει με καλό μάτι την ανάληψη του πάγκου της ΤΣΣΚΑ για αρκετούς λόγους.

Πρώτος και κύριος είναι πως δεν θέλει να πάει σε μία ομάδα η οποία θεωρείται επιτυχημένη ΜΟΝΟ αν κατακτήσει όλους τους τίτλους που διεκδικεί. Αν χάσει την Euroleague ή την VTB θεωρείται αποτυχημένη η σεζόν για τους Ρώσους (και όχι μόνο).

Επίσης δεν ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του Γιασικεβίτσιους η κουλτούρα μία ομάδας που ονομάζεται «του στρατού» ενώ και η πόλη της Μόσχας δεν είναι επιθυμητή τόσο από τον ίδιο όσο και από την οικογένειά του.

Η Μπαρτσελόνα πληροί πολλές από τις προϋποθέσεις του Λιθουανού αφού λατρεύει την πόλη, η ομάδα προέρχεται από δύο άσχημες σεζόν και θα πιστωθεί στον ίδιο οποιοδήποτε καλύτερο βήμα κάνει του χρόνου ενώ θα ανέβει και σε πρεστίζ, κάτι το οποίο «κουβαλά» ο συγκεκριμένος σύλλογος και όσα πρεσβεύει. Το πρόβλημα με τους Καταλανούς έχει να κάνει με την περσινή πρόταση που του κατέθεσαν η οποία ήταν μικρότερη από αυτή της Ζαλγκίρις και ο Γιασικεβίτσιους τον εξέλαβε ως έλλειψη σεβασμού

Η έλευση του Σβέτισλαβ Πέσιτς βελτίωσε την εικόνα της ομάδας και κάνει κάπως πιο δύσκολο το έργο της διοίκησης ώστε να απεμπλακεί από τον έμπειρο τεχνικό από τη στιγμή που θα έχει πετύχει τους στόχους που τέθηκαν όταν ανέλαβε την ομάδα μεσούσης της περιόδου αφού ήδη κατέκτησαν το Copa Del Rey. Στην Μπαρτσελόνα σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να κρατήσουν και του χρόνου τον Πέσιτς ειδικά αν φτάσει στους τελικούς της ACB.

Η Μακάμπι συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες. Μπορεί η πόλη του Τελ Αβίβ να ταιριάζει με το lifestyle του Λιθουανού, αλλά ίσως η περίπτωσή του εξεταστεί τον επόμενο χρόνο. Στον Γιασικεβίτσιους θα άρεσε πολύ η προοπτική της Μακάμπι αν θα του έδιναν πολύ μεγάλο μπάτζετ ώστε να δημιουργήσει το ρόστερ που θα επιθυμούσε χωρίς παρεμβολές. Μόνο σε αυτή την περίπτωση θα έμπαινε στο μυαλό του η ισραηλινή ομάδα.

Επίσης οι οπαδοί τον λατρεύουν και σίγουρα θα στέκονταν στο πλευρό του στις δύσκολες στιγμές που θα παρουσιάζονταν κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Η Ζαλγκίρις είναι η ομάδα που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να κοουτσάρει ο Σάρας την επόμενη σεζόν. Δεν αναφερόμαστε στο πόσο τον θέλουν όλοι στο Κάουνας (διοίκηση, παίκτες, οπαδοί).

Ο Γιασικεβίτσιους είναι πραγματικός βασιλιάς στο Κάουνας, έχει βάλει ισχυρές βάσεις για μία καλή πορεία και την ερχόμενη σεζόν. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα παρουσία στο Final 4 στη Βιτόρια αφού οι Λιθουανοί είναι μπασκετάνθρωποι και καταλαβαίνουν τις δυσκολίες επανάληψης του φετινού του κατορθώματος.

Ο νεαρός προπονητής είναι ικανοποιημένος από τον τρόπο λειτουργίας της Ζαλγκίρις και από όσα του προσφέρει η ομάδα (έχει συμβόλαιο για του χρόνου αντί 500.000 ευρώ, πλήρη ελευθερία κινήσεων και πλήρη αποδοχή), οπότε αν δε βρει κάτι καλύτερο και κυρίως αν αυτό το «καλύτερο» δεν τον εκφράζει σε διάφορους τομείς (εργασιακό περιβάλλον, προϋπολογισμός, ελευθερία κινήσεων, συνεργάτες, lifestyle, κ.α) δύσκολα θα αποχωρήσει από το Κάουνας.

Στο μυαλό του Γιασικεβίτσιους υπάρχει και το όνειρο του ΝΒΑ. Ο Σάρας έχει ανδρωθεί μπασκετικά στις ΗΠΑ και ήδη η φήμη του έχει μεγαλώσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αφού εκεί τον θεωρούν και «αμερικανικό προϊόν». Πήγε σχολείο εκεί ( Solanco, Pennsylvania), κολέγιο (Maryland) κι έπαιξε και στο ΝΒΑ (Pacers, Warriors).

Ο ίδιος ξέρει πως ακόμη είναι νωρίς αλλά μετά από μία δεύτερη παρουσία του σε Final 4 και ενδεχομένως κατάκτηση του τίτλου της Euroleague δεν θα πρέπει να θεωρηθεί απίθανη μία τέτοια κίνηση έστω κι αν για αρχή αναφερόμαστε για βοηθός (με σημαντικό ρόλο) κάποιου άλλου προπονητή. Αν σκεφτούμε κι όλας πως στους Νάγκετς ο Αρτούρας Καρνισόβας (assistant GM) διατηρεί κομβική θέση σε κέντρο αποφάσεων τότε τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί στο άμεσο μέλλον.