Αναθυμιάσεις στο ρεζερβουάρ

Αναθυμιάσεις στο ρεζερβουάρ

Αναθυμιάσεις στο ρεζερβουάρ
O Nίκος Παπαδογιάννης πιστεύει ότι ο Ολυμπιακός δεν έχει καμία πιθανότητα πρόκρισης εφ' όσον συνεχίσει να παλεύει αβοήθητος ο Σπανούλης.

Αυτό που ο Ολυμπιακός πάσχιζε επί μήνες να κερδίσει -μέσα από μυριάδες προβλήματα- στα γήπεδα της Ευρώπης, το έχασε μέσα σε ένα δραματικό δίωρο μέσα στο σπίτι του. Και δεν έχει δικαίωμα να παραπονεθεί σε κανέναν, εκτός από αυτόν που βλέπει στον καθρέφτη του.

Εάν θέλει να προκριθεί στο final-4 του Βελιγραδίου, θα πρέπει να νικήσει τουλάχιστον μία φορά έναν αντίπαλο που μοιάζει ανώτερος, στην έδρα που έκοψε τα περισσότερα εισιτήρια στη φετινή Euroleague.

H Zαλγκίρις του Σαρούνας Γιασικέβιτσιους διδάσκει μπάσκετ όλη τη χρονιά φέτος , οπότε απλώς πιστοποίησε την ποιότητά της στον πρώτο προημιτελικό του Φαλήρου.

Πλέον, το εισιτήριο είναι δικό της για να το χάσει. Ή για να το κερδίσει…

Ο Ολυμπιακός ήταν καλός όσο είχε δυνάμεις ο Βασίλης Σπανούλης και αποκρουστικά κακός στο υπόλοιπο διάστημα του αγώνα.

Το μπάσκετ που έπαιξαν οι «ερυθρόλευκοι» στα τελευταία 10-12 λεπτά του παιχνιδιού αδικεί όχι μόνο την ομάδα τους (η οποία αποδεδειγμένα μπορεί πολύ καλύτερα), αλλά και τον παίκτη που καλείται να βγάλει αβοήθητος τα κάστανα από τη φωτιά.

Ο Σπανούλης δεχόταν τη μπάλα για να κάνει ό,τι κατέβαζε η κούτρα του και οι υπόλοιποι περίμεναν ακροβολισμένοι κάποια πάσα ή έσπευδαν για το επιθετικό ριμπάουντ μετά τα άστοχα σουτ που αποτελούσαν φυσιολογικό επακόλουθο αυτής της τακτικής.

Τα θαύματα στέρεψαν λίγο πριν το φινάλε της κανονικής διάρκειας, με εκείνο το τρίποντο που έφερε τις ομάδες στα ίσα (72-72 στα 38’’).

Ο ΜακΛέιν εξιλεώθηκε εν μέρει για τη φριχτή απόδοσή του με μία αποτελεσματική άμυνα στο low post απέναντι στον δυναμικό Ντέιβις, αλλά ο Σπανούλης γλίστρησε τη στιγμή της κρίσιμης πάσας και η μπάλα έφτασε "σκοτωμένη" στον Μάντζαρη.

Η Ζαλγκίρις πήρε παράταση ζωής και την αξιοποίησε στο πρόσθετο πεντάλεπτο.

Όσοι την είδαν να παίζει υπέροχο μπάσκετ του προπονητή ακόμα και στις δυσκολότερες στιγμές του παιχνιδιού (π.χ. με τα τρίποντα του Μιλάκνις που έβγαιναν από το πινακάκι ή με το νηφάλιο ποστάρισμα του Πάνγκος στον Σπανούλη στο 76-80) ξέρουν ότι απόψε κέρδισε η καλύτερη από τις δύο ομάδες.

Από τα μέσα του β’ ημιχρόνου κιόλας, από τότε που άρχισαν να βαραίνουν του αρχηγού δηλαδή, ο Ολυμπιακός θύμιζε αυτοκίνητο άδειο από καύσιμα, που κινείται με τις αναθυμιάσεις.

Η τελευταία έκλαμψη που έκανε το κοινό στο ΣΕΦ να χορεύει ήταν το σερί 8-0 αμέσως μετά την ισοφάριση των Λιθουανών (46-46), με αφετηρία τότε κάποιες σπουδαίες άμυνες του Μάντζαρη και του Πρίντεζη.

Όταν η μεθοδική Ζαλγκίρις βρήκε το ήρεμο μυαλό για να απαντήσει με ένα γρήγορο 0-5, στήθηκε το σκηνικό της κόκκινης τραγωδίας.

Βεβαίως, ο τελευταίος άνθρωπος που ευθύνεται για την οδυνηρή ήττα του Ολυμπιακού ήταν ο ίδιος ο Σπανούλης, αυτός που επί 30 λεπτά οργίαζε.

Πού ήταν οι συνοδοιπόροι του; Πού χάθηκαν τα νιάτα τους και η ομορφιά τους;

Οι άλλοι τρεις Έλληνες που αγωνίστηκαν έφτασαν τουλάχιστον στο υποφερτό, αλλά οι ξενόφερτοι βοήθησαν περισσότερο τη Ζαλγκίρις παρά τον Ολυμπιακό.

Θα ήταν πολύ δύσκολη αποστολή, να ξεχωρίσει ο παρατηρητής τον χειρότερο όλων, ανάμεσα στους ΜακΛέιν, Στρέλνιεκς, Ρόμπερτς, Μπράουν.

Ο τραυματισμός του Μιλουτίνοβ πολλαπλασίασε τις δυσχέρειες δίπλα στην απουσία του αναντικατάστατου Παπανικολάου, αλλά δεν είναι η στιγμή, για να αναζητηθούν δικαιολογίες.

Όταν χτυπάει το καμπανάκι των πλέι-οφ, οι καλές ομάδες βρίσκουν τρόπο για να ξεπερνούν τον εαυτό τους, ενώ οι αθλητές που βγάζουν το παντεσπάνι τους στην αλλοδαπή καλούνται να δικαιολογήσουν το συμβόλαιό τους και να ιδρώσουν για το επόμενο.

Στον αποψινό Ολυμπιακό, η παραπάνω εξίσωση δεν χωράει κανέναν από τους ξένους παίκτες του.

Οι «κόκκινοι» καλούνται να μαζέψουν τα κομμάτια τους και να κερδίσουν το δεύτερο παιχνίδι, ώστε να ταξιδέψουν στη Λιθουανία πιο αισιόδοξοι και πιο δυνατοί, με την αυτοπεποίθηση της ομάδας που σχεδόν κάθε χρόνο βγάζει ένα διπλό στα πλέι-οφ.

Δεν θα είναι καθόλου εύκολο να το πετύχουν. Εάν ήταν πλήρεις, ξεκούραστοι και φορμαρισμένοι, θα είχαν ακόμα και μετά το 0-1 κολλημένη στο κούτελό τους την ετικέτα του φαβορί.

Εφ’ όσον όμως παίξουν και στα επόμενα παιχνίδια όπως έπαιξαν στο πρώτο, θα τελειώσουν τη σεζόν σκουπισμένοι.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.