Το κόκκινο μπούμερανγκ

Το κόκκινο μπούμερανγκ
O Nίκος Παπαδογιάννης πιστεύει ότι ο Ολυμπιακός θα απαρνηθεί τον πειρασμό της επιλογής αντιπάλου.

Ο φετινός Ολυμπιακός έχει τον τρόπο του να καθησυχάζει όταν απλώνεται απαισιοδοξία και να σκορπίζει την ανησυχία όταν η κατάσταση μοιάζει στρωμένη.

Συχνά, στη διάρκεια του ίδιου αγώνα. Όπως χθες, στη Μάλαγα.

Η απόδοση των εφεδρικών παικτών του στη δεύτερη περίοδο (η οποία τελείωσε με σκορ 27-18) προκαλούσε απελπισία, αλλά η αντεπίθεση που εξαπέλυσε η …ευρωπαϊκή πεντάδα του αμέσως μετά την ανάπαυλα υπενθύμισε τη δυναμική και την κλάση της ομάδας.

Στο τέλος, πάλι, οι «ερυθρόλευκοι» βρήκαν τρόπους να τα θαλασσώσουν, με ασυνήθιστη για έμπειρη ομάδα επιπολαιότητα.

Το παιδιάστικο λάθος του Τιλί που σέρβιρε την ισοφάριση στο πιάτο της Ουνικάχα 1.15 πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας (74-74) θα γίνει viral και θα σκορπίζει θυμηδία για χρόνια, εάν επαναληφθεί σε κρίσιμο αγώνα.

Ήταν τέτοιος ο χθεσινός; Σε καμία περίπτωση. Ο στόχος του Ολυμπιακού ήταν το πλεονέκτημα της έδρας και ουσιαστικά σφραγίστηκε αρκετές εβδομάδες πριν το φινάλε της κανονικής περιόδου.

Η ήττα στην Ανδαλουσία δίνει βεβαίως πνοή στο (ισχνότατο) σενάριο σύγκρουσης με τη Ρεάλ, ταυτόχρονα όμως προσφέρουν στον Ολυμπιακό τη δυνατότητα «επιλογής αντιπάλου», εφ’ όσον το επιτρέπουν ο δικός τους κυνισμός και η ανεκδιήγητη επιμονή της διοργανώτριας αρχής για σκόρπισμα της τελευταίας αγωνιστικής.

Εφ’ όσον οι Πειραιώτες ηττηθούν από τη Ζαλγκίρις την ώρα του Επιταφίου, θα αντιμετωπίσουν στα προημιτελικά όχι τη Βασκόνια, αλλά την ίδια την ομάδα του Σάρας ή και τον …Παναθηναϊκό, εάν αυτός ηττηθεί την προηγούμενη βραδιά στο Μιλάνο.

Γιατί να το κάνουν αυτό, όμως; Για να συγκρουστούν στα πλέι-οφ με μία ομάδα που θα τους έχει νικήσει μέσα-έξω και μάλιστα τόσο πρόσφατα;

Ή για να παίξουν με τον μοναδικό αντίπαλο που έχει αλώσει το ΣΕΦ κατ’ επανάληψη τα τελευταία χρόνια;

Προσωπικά προβλέπω ότι ο Ολυμπιακός θα βάλει τα δυνατά του όχι για να ηττηθεί από τους Λιθουανούς, αλλά για να τους νικήσει.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα κουβαλήσει μαζί του ένα σερί 4 ηττών στους τελευταίους 5 αγώνες και τη διπλή άλωση της έδρας του μέσα στον Μάρτιο.

Το ψυχολογικό βάρος δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέο βαρίδι, στην πλάστιγγα των ισορροπιών.

Η Βασκόνια είναι ένας σκληροτράχηλος και φορτσάτος αντίπαλος, ο οποίος δύσκολα θα πάρει 3 νίκες απέναντι στον φιναλίστ της περυσινής διοργάνωσης.

Βεβαίως, η Ζαλγκίρις μπορεί να κερδίσει και στα ίσα το ντέρμπι της Μεγάλης Παρασκευής στο Φάληρο. Η πειστική εμφάνιση και νίκη της επί της ΤΣΣΚΑ υπενθύμισε την ποιότητά της και έβαλε τελεία και παύλα στο ντεφορμάρισμα των εβδομάδων που προηγήθηκαν.

Οι συμπαίκτες του Βασίλη Σπανούλη βρήκαν τρόπο να του χαλάσουν τη γιορτινή βραδιά.

Στο τελευταία λεπτά του αγώνα, είτε από αντανακλαστικό είτε με προπονητική οδηγία, σκόρπισαν στις τέσσερις γωνίες του γηπέδου και τον άφησαν άπραγοι να παίξει hero-ball, λες και χρειαζόταν κερασάκι η γλυκιά σαν πετιμέζι τούρτα του.

Αυτή η τακτική είναι άδικη για τον ίδιο τον Σπανούλη, ακόμα και όταν -όχι σπάνια- δικαιώνεται στην πράξη.

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού μοίρασε κάμποσα ελεύθερα σουτ στην τελική ευθεία του παιχνιδιού, αλλά δεν μπόρεσε να σκοράρει (άποντος από το 51-54 και μετά), ενώ βασανιζόταν για να απελευθερωθεί από την άμυνα που τον περίμενε με ανοιχτές αγκάλες και δαγκάνες.

Η χλιαρή αμυντική λειτουργία του Ολυμπιακού στο ίδιο διάστημα επέτρεψε στη Μάλαγα να βρει τα σουτ της τριπλής ισοφάρισης και τελικά της νίκης, από παίκτες αφρούρητους: Ντίαθ, Βαστσίνσκι, ξανά Βαστσίνσκι, Όγκουστιν.

Μολονότι άσφαιρος στα τελευταία 3 λεπτά της κανονικής διάρκειας και άστοχος στο φινάλε της παράτασης (Παπαπέτρου), ο Ολυμπιακός θα κέρδιζε ένα έβγαζε 1-2 άμυνες.

Το χαμηλό σχήμα, με τους τρεις χειριστές, δεν τον βοήθησε να τελειώσει τη δουλειά ούτε στη μία άκρη του γηπέδου ούτε στην άλλη.

Θα πρέπει βεβαίως να θυμόμαστε, ότι ο Ολυμπιακός έπαιξε στη Μάλαγα χωρίς τους αναντικατάστατους Πρίντεζη, Παπανικολάου.

Πέρα από τα υπόλοιπα κενά που δημιουργήθηκε, περιορίστηκε σε καθοριστικό βαθμό το «ποστ» παιχνίδι, πράγμα που απεικονίζεται ακόμα και στον μειωμένο αριθμό των κερδισμένων φάουλ (18) και των ελευθέρων βολών (μόλις 10).

Η σταθερά ικανοποιητική επίδοση στα επιθετικά ριμπάουντ (18) αποτελεί πηγή οξυγόνου, αλλά η Μάλαγα έκανε θραύση στον ίδιο τομέα και υπογράμμισε το πρόβλημα που από την αρχή της περιόδου αντιμετωπίζουν οι «κόκκινοι».

Τα πλέι-οφ, φυσικά, είναι ένα καινούριο πρωτάθλημα. Το πρώτο βήμα για τον Ολυμπιακό θα είναι να μάθει τον αντίπαλό του και το δεύτερο, ακόμη σημαντικότερο, να επουλώσει τις πληγές που του καταφέρνουν οι τραυματισμοί.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.