Η Κική και η Κοκό!

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Η Κική και η Κοκό!
Ο Βασίλης Σπανούλης ετοιμάζεται να προσπεράσει τον Δημήτρη Διαμαντίδη και να αναρριχηθεί στο Έβερεστ των πασέρ της Εuroleague και ο Βασίλης Σκουντής αναψηλαφεί τα πεπραγμένα τους με γέφυρα τη Μάλαγα...

Επέστη λοιπόν ο χρόνος!

Εάν δεν βρεθεί σε κακό φεγγάρι, δεν έχει κεσάτια και δεν γλιστράνε οι μπάλες από τα χέρια των συμπαικτών του, τότε απόψε ο Βασίλης Σπανούλης θα καταγράψει ένα ιστορικό υψηλό: με την τρίτη ασίστ που θα δώσει θα ισοφαρίσει τον Δημήτρη Διαμαντίδη στην πρώτη θέση των κορυφαίων πασέρ στα χρονικά της Εuroleague (από τη σεζόν 2000-01 και εντεύθεν) και με την τέταρτη θα τον προσπεράσει.

Και που θα συμβεί αυτό, διάβολε; Πού όρισε η ρουφιάνα η μοίρα να συντελεσθεί, ερήμην βεβαίως του Μήτσου, αυτή η (εξόχως τιμητική για αμφοτέρους και για ολάκερο το ελληνικό μπάσκετ) τελετή παράδοσης και παραλαβής της εξουσίας στο Υπουργείο... Δημιουργίας;

Στη Μάλαγα, στο «Palacio de deportes Jose Maria Martin Carpena», εκεί όπου πριν από 14 χρόνια μοίρασε την πρώτη ασίστ της καριέρας του στη διοργάνωση ο Διαμαντίδης!

Ας βάλω όμως τα πράγματα σε μια σειρά, διότι αλλιώς θα χαθεί το... μέτρημα, όπως συνέβη με την επίσημη στατιστική της διοργάνωσης στην οποία δεν είχε πιστωθεί η ασίστ που ο ίδιος ο Σπανούλης θεωρεί ως την κορυφαία της καριέρας του και δεν είναι άλλη από εκείνη προς τον Γιώργο Πρίντεζη, στην εκπνοή του τελικού με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στις 13 Μαίου του 2012!

Εντέλει με διάβημα του συναδέλφου Γιάννη Ψαράκη που έχει μανία με τη στατιστική, αυτό το λάθος διορθώθηκε προχθές, οι 1251 ασίστ έγιναν 1252 και θα αυγατίσουν απόψε...

Από Ανδαλουσίας άρξασθαι, λοιπόν...

Το ημερολόγιο έδειχνε 3 Νοεμβρίου του 2004, όταν στο ντεμπούτο του στη Euroleague (μετά το πρώιμο πέρασμα του από τη Suproleague) o Διαμαντίδης «έγραψε» την πρώτη λέξη σε αυτή την εγκυκλοπαίδεια!

Στην παρθενική εμφάνιση του στη διοργάνωση (Ουνικάχα Μάλαγα-Παναθηναϊκός 75-83) και όντας βασικός στην πεντάδα που παρέταξε ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, ο τότε 24άχρονος γκαρντ έπαιξε 29 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα με απολογισμό πέντε πόντους, έξι ριμπάουντ, μία ασίστ και τέσσερα κλεψίματα.

Ποιος ήταν ο τυχερός αποδέκτης εκείνης της πρώτης ασίστ που έμελλε να ανοίξει έναν ανεκτίμητο λογαριασμό καταθέσεων στην Τράπεζα; Ο Ντάριλ Μίντλετον ο οποίος πήρε την μπάλα από τον λεγάμενο και πέτυχε το τρίτο καλάθι του Παναθηναϊκού στο ματς μετά το τρίποντο του Νίκου Χατζηβρέττα και το τζαμπ σουτ του Κώστα Τσαρτσαρή.

Δώδεκα χρόνια αργότερα ο Καστοριανός γκαρντ έμελλε να δώσει την 1255η και τελευταία πάσα του στη διοργάνωση, αυτή τη φορά στο ΟΑΚΑ, αλλά χωρίς ευτυχή κατάληξη: στις 19 Απριλίου του 2016 ο Παναθηναϊκός γνώρισε την ήττα από τη Λαμποράλ Κούτσα με 84-75 και αποκλείσθηκε από τα play offs με τον Διαμαντίδη να μοιράζει την έσχατη ασίστ, 4.09 πριν από τη λήξη της αναμέτρησης, προς τον Τζέιμς Γκιστ ο οποίος μείωσε σε 68-72.

Η εικόνα της τελευταίας πάσας μένει παγωμένη στο χρόνο, τον οποίο πάντως ο «3D» δεν βγάζει από την κατάψυξη! Το επισημαίνω αυτό διότι χθες που τον ρώτησα «ποια από τις 1255 ασίστ μένει περισσότερο εντυπωμένη στη μνήμη σου;» έβαλε τα γέλια και με γείωσε κανονικά!

«Βρήκες τώρα άνθρωπο να σου απαντήσει σε αυτό. Πού να θυμάμαι ποια, που, πότε, πώς και γιατί; Βάλε όποια θυμάσαι και όποια θέλεις εσύ. Σου έχω εμπιστοσύνη»! Τον ευχαρίστησα για την εμπιστοσύνη του, αλλά δεν εμπιστεύομαι εγώ τον εαυτό μου σε αυτή την επιλογή, οπότε πάμ' παρακάτω...

Παρακάτω είναι –και παραμένει για λίγες ώρες ακόμα- ο έτερος Καππαδόκης...

Όταν ο Σπανούλης μοίρασε την πρώτη ασίστ της καριέρας του στη Euroleague, ο Διαμαντίδης ήταν συμπαίκτης του και βρισκόταν δίπλα του! Το γεγονός που προϊόντος του χρόνου έμελλε νa αποβεί ιστορικό συνέβη στις 31 Οκτωβρίου του 2005 στο «Abdi Ipekci» της Κωνσταντινούπολης, όπου ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε της Ούλκερ με 82-66.

Ο Σπανούλης πάτησε το παρκέ προερχόμενος από τον πάγκο και έδωσε την πρώτη ασίστ μόλις δυο δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη της πρώτης περιόδου στον Φραγκίσκο Αλβέρτη ο οποίος σκόραρε για το 16-22 και αμέσως γύρισε προς τον Βασίλη και του έτεινε το χέρι για το καθιερωμένο high- five.

Κατά μία σατανική σύμπτωση στο ντεμπούτο του ο τότε παίκτης του Παναθηναϊκού έπαιξε 29.15, όσο δηλαδή είχε αγωνισθεί στη δική του πρεμιέρα, έναν χρόνο νωρίτερα, ο Διαμαντίδης, με σούμα οκτώ πόντους, δυο ριμπάουντ και επτά ασίστ.
Αυτή τη στιγμή τους χωρίζουν τρεις ασίστ. Ο Διαμαντίδης αριθμεί 1255 σε 278 ματς (μέσος όρος 4.5) με ρεκόρ τις 11 στο Μιλάνο (Αρμάνι-Παναθηναϊκός, 11 Δεκεμβρίου 2014) και ο Σπανούλης έχει 1252 σε 271 αγώνες (μ.ο 4.6) με καλύτερη επίδοση τις 15 στη Βιτόρια (Μπασκόνια-Ολυμπιακός 27 Οκτωβρίου 2016).

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Σέρβος νυν παίκτης των Κλίπερς, Μίλος Τεόντοσιτς με 1126 σε 237 ματς (4.7), στην τέταρτη ο Γάλλος Τομά Ερτέλ της Μπαρτσελόνα με 992 σε μόλις 174 αγώνες (με τον υψηλότερο μέσο όρο, 5.7) και ακολουθεί ο Θοδωρής Παπαλουκάς με 977 σε 252 παρουσίες (3.8).

Ως πρεσβύτερος όλων ο Τεό είναι εκείνος που διάνοιξε τον δρόμο των επιγόνων του, μάλιστα επί σειρά ετών οδηγούσε την κούρσα των κορυφαίων πασέρ, αλλά βλέπει πια τον έναν μετά τον άλλον να τον ξεπερνούν...

Στο Νο 6 βρίσκεται ο Σέρχιο Γιουλ με 902 σε 236 αγώνες, στο Νο 7 ο συμπατριώτης, συνονόματος και άλλοτε συμπαίκτης του στη Ρεάλ Μαδρίτης, Σέρχιο Ροντρίγκεθ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 894 σε 191 αγώνες (4.7) και η οκτάδα αυτή τη στιγμή κλείνει με το τέταρτο τέκνο της Ελλάδας: τον Νίκο Ζήση (Μπάμπεργκ), ο οποίος σε ρόλο ντ’ Αρτανιάν μαζί με τους Τρεις Σωματοφύλακες, μετρά 879 ασίστ σε 309 συμμετοχές (2.8) και συνεχίζει απτόητος!

Το να αποπειραθεί κάποιος να αποφανθεί ποιος από τους δυο προύχοντες της δημιουργίας είναι καλύτερος, ενέχει μπόλικο ρίσκο. Σε μια τέτοια προσπάθεια ταιριάζει το παλιό χαριτωμένο τραγουδάκι που λέει «μα θαρρώ πως θα τα μπλέξω απ’ την Κική και την Κοκό ποια να διαλέξω, την Κική την αγαπώ μα μ’ αρέσει κι η Κοκό»!

Περίπου σε αυτό το μήκος ... ωδικού κύματος εξέπεμψε ο Θοδωρής Παπαλουκάς όταν του ζήτησα να περιγράψει σε αδρές γραμμές τον ακατάσχετο δημιουργικό οίστρο του κουμπάρου του (Σπανούλης) και του συνεταίρου του (Διαμαντίδης).

«Έχουν ομοιότητες διότι η πάσα πέρα από το ταλέντο προϋποθέτει και απαιτεί συγχρονισμό και καλό διάβασμα της κάθε φάσης. Ο Βασίλης ειδικεύεται στις σκαστές και λεγόμενες μισές πάσες από κάτω, δηλαδή χαμηλά. Ο Δημήτρης όπως και εγώ, συνήθιζε να πασάρει από ψηλά, δηλαδή πάνω από το κεφάλι» σχολίασε ο Παπαλουκάς. Και συμπλήρωσε: «Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχουν εύκολες ή δύσκολες πάσες, αλλά καλές που φαίνονται εύκολες και κακές, οι οποίες μοιάζουν δύσκολες. Τους χαιρόμουν ως συμπαίκτες, μηχανευόμουν τρόπους να τους περιορίσω όταν ήμασταν αντίπαλοι και όταν σταμάτησα, ενώ αυτοί συνέχιζαν, τους απολάμβανα με την ψυχή μου. Είναι μεγάλο παράσημο για το ελληνικό μπάσκετ να διαθέτει τέσσερις από τους κορυφαίους πασέρ στην ιστορία της διοργάνωσης και αυτή η ικανότητα αποτελεί ένα από τα κύρια γνωρίσματα της σχολής μας».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3