Να παίξει έτσι και με την Εφές

Να παίξει έτσι και με την Εφές

Να παίξει έτσι και με την Εφές
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει τη νίκη της ΤΣΣΚΑ, την καταπληκτική προσπάθεια του Ολυμπιακού για τρία δεκάλεπτα και την απόφαση του Ιτούδη να καλέσει τάιμ άουτ.

Η αναμέτρηση στη Μόσχα δεν ήταν από αυτές που κάποιος περίμενε τη νίκη. Όταν έχεις να νικήσεις στη ρωσική πρωτεύουσα δέκα χρόνια κι όταν ο αντίπαλος έχει καλύτερη ομάδα από εσένα είναι απόλυτα λογικό.

Και μην βιαστείτε να μου την πέσετε για αυτό το «καλύτερη ομάδα» διότι δέκα φορές να παίξουν, τις δύο θα νικήσουν οι Πειραιώτες. Επίσης την Euroleague σπάνια την κατακτά η καλύτερη ομάδα.

Μήπως ήταν ο Ολυμπιακός το 12 και το 13 ή η Μακάμπι το 14;

Την Euroleague την πανηγυρίζει η ομάδα που είναι πιο έτοιμη και καλύτερη στο συγκεκριμένο τριήμερο.

Ο Ολυμπιακός είναι πολύ καλή ομάδα, από τις καλύτερες της διοργάνωσης, αλλά καλύτερος από την ΤΣΣΚΑ δεν είναι.

Παρά την απουσία των Παπανικολάου (κυρίως) και Μάντζαρη μια χαρά το πήγαν το ματς για τρία δεκάλεπτα. Οι Πειραιώτες αντέδρασαν δύο φορές όταν τους ξέφυγαν οι Ρώσοι, αλλά όταν αντιμετωπίζεις μία τόσο γεμάτη ομάδα θα το κάνεις μία, δύο, την τρίτη θα εξαφανιστεί.

Αυτό ακριβώς έγινε.

Ο Ολυμπιακός αν είχε έναν ακόμη παίκτη στην εξίσωση της επίθεσης ενδεχομένως να διεκδικούσε (όχι να κατακτούσε) τη νίκη με περισσότερες πιθανότητες.

Σπανούλης και Πρίντεζης ήταν απολαυστικοί όσοι ώρα βρισκόντουσαν στο παρκέ. Ο Μιλουτίνοφ από κοντά και μετά το χάος.

Ειδικά οι αλλαγές στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου είδαν τον «ουρανό σφοντύλι» μέσα σε ένα τρίλεπτο. Προσωπικά άλλοθι δίνω μόνο σε Μπράουν και Τιλί.

Ο Αμερικανός είναι 15 μέρες στην ομάδα και χρειάζεται χρόνο ενώ ο Γάλλος ναι μεν αποθεραπεύτηκε, ωστόσο αυτό απέχει αρκετά από το να αποδειχθεί κομβικός σε αγώνα τέτοιας έντασης.

Η ΤΣΣΚΑ έπαιξε καταπληκτικό μπάσκετ από το 5΄ κι έπειτα. Ιδανικές αποστάσεις, τέλειο διάβασμα στην επίθεση κι εξαιρετικές επιλογές. Προσωπικά θεωρώ άθλο που ο Ολυμπιακός των δυόμισι παικτών έμεινε τόση ώρα κοντά στο σκορ.

Όταν τα γκαρντ σου είναι ο Ντε Κολό, ο Σέρχι και ο Χίγκινς δε γίνεται να αντιμετωπίσεις πρόβλημα στην άμυνα με αλλαγές. Από την άλλη αν δεν επέλεγε αυτό τον τρόπο άμυνας ο Σφαιρόπουλος να είστε σίγουροι πως το κοντέρ θα έγραφε περισσότερα.

Τουλάχιστον με τις αλλαγές κόβεις τη δημιουργία του αντιπάλου.

Το βασικότερο λάθος ήταν η άμυνα των Μιλουτίνοφ και ΜακΛιν στον Ντε Κολό (μετά την αλλαγή). Η οδηγία ήταν να πάει μόνο αριστερά ο Γάλλος και αυτός πήγαινε εύκολα δεξιά που είναι κι η αγαπημένη του πλευρά.

ΛΑΘΟΣ ΤΟ ΤΑΙΜ ΑΟΥΤ, ΣΩΣΤΗ Η ΕΠΙΘΕΣΗ

Αρκετός θόρυβος δημιουργήθηκε ύστερα από το τάιμ άουτ που κάλεσε ο Ιτούδης 35'' πριν τη λήξη με τη διαφορά στους 8 πόντους. Λάθος κίνηση, αλλά τον καταλαβαίνω. Τόσα έχει κάνει ο Ολυμπιακός σε αυτή την ομάδα. Τόσο πόνο έχει προσφέρει στα Final 4.

Σε αυτό που διαφωνώ με τους φίλους του Ολυμπιακού είναι η εκδήλωση της τελευταίας επίθεσης.

Αρχικά είμαι πολέμιος αυτής της αηδίας να κρατούν τη μπάλα. Μπάσκετ σημαίνει καλάθι και η δικαιολογία του «σεβασμού» στον αντίπαλο είναι ανόητη. Καλά, τα βλέπω και σε κάτι παιδοεφηβικά και εκεί είναι που... τρελαίνομαι. Στερούν από ένα παιδάκι να σκοράρει.

Πίσω στο ματς όμως. Καλά έκανε κι εκδήλωσε επίθεση η ΤΣΣΚΑ.

Ο Ολυμπιακός πίεζε σε όλο το γήπεδο ενώ κι όταν ο Ροντρίγκεθ έδειξε διάθεση να κρατήσει τη μπάλα (μπαίνοντας μέσα και βγαίνοντας πάλι έξω), η πίεση συνεχίστηκε.

Αν οι Πειραιώτες περίμεναν όρθιοι τότε ναι, θα ήταν λάθος να εκδηλωνόταν επίθεση.

Σε αυτό το σημείο να ξεκαθαρίσω πως δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν άκουσαν εντολή για επίθεση κι αυτή τους οδήγησε να παίξουν πιεστική άμυνα.

Πέρυσι στο Ολυμπιακός-Ζαλγκίρις είχε συμβεί το αντίστροφο. Με το σκορ στο 68-61 ο Σφαιρόπουλος είχε πάρει τάιμ άουτ με 1:44 να μένουν (ικανός χρόνος για ανατροπή), και ο Λοτζέσκι είχε εκδηλώσει επίθεση στο τέλος (για μένα σωστά, αλλά για όσους φωνάζουν για τη σημερινή επίθεση της ΤΣΣΚΑ... λάθος). Βέβαια καλό είναι να γνωρίζετε πως σε περίπτωση ισοβαθμίας με μια ομάδα όπου οι νίκες είναι μοιρασμένες και με την ίδια διαφορά πόντων (έχασε με 7 στο πρώτο, νίκησε με 7 στο δεύτερο), τότε παίζει ρόλο η συνολική διαφορά επίθεσης-άμυνας. Συνεπώς είχε λογική το σουτ του Λοτζέσκι.

ΝΙΚΗ ΜΕ ΕΦΕΣ ΝΑ ΗΡΕΜΗΣΕΙ

Ο Ολυμπιακός πρέπει να νικήσει την Παρασκευή για να πάρει το πλεονέκτημα της έδρας. Προσωπικά θεωρώ πως μία θα είναι αρκετή για να πετύχει το στόχο του.

Σε τέτοια ματς δεν υπάρχει κούραση κλπ δικαιολογίες. Παίζεις με μία υποδεέστερη ομάδα την οποία αν νικήσεις κατακτάς κάτι σημαντικό.

Μπαίνεις μέσα συγκεντρωμένος, έτοιμος και το κάνεις.

ΥΓ: Η ΤΣΣΚΑ πήρε 14 επιθετικά ριμπάουντ και σκόραρε 26 πόντους από αυτά. Ο Ολυμπιακός πήρε 11 επιθετικά ριμπάουντ (τρία λιγότερα δηλαδή) και σκόραρε 8 πόντους.

ΥΓ 2: Προφανώς και για να είναι εκτός δράσης εδώ και δύο εβδομάδες ο Παπανικολάου, έχει κάποιο «θέμα». Ο Ολυμπιακός τον χρειάζεται την Παρασκευή, αλλά μόνο αν είναι υγιής 100%.

ΥΓ 3: Γεμάτο ΣΕΦ την Παρασκευή.

ΥΓ 4: Ο Ολυμπιακός τρέφεται με κάτι τέτοια σαν το τάιμ άουτ του Ιτούδη. Ένα επιπλέον κίνητρο αν φτάσουν οι δυο τους στον τελικό.

ΥΓ 5: Πολλά συγχαρητήρια στις ομάδες βόλεϊ του Ολυμπιακού. Ευρωπαϊκοί τελικοί δεν αποτελούν καθημερινότητα στη χώρα μας.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.