Προσθήκες ενδυνάμωσης και... ανακατέματος

Γιώργος Κούβαρης
Προσθήκες ενδυνάμωσης και... ανακατέματος
Οι Μάικ Τζέιμς και Έιντριαν Πέιν πραγματοποίησαν την πρώτη τους εμφάνιση με τη φανέλα του Παναθηναϊκού και σε πρώτη φάση έδειχναν να... ανακατεύουν την τράπουλα της «πράσινης» χημείας.

Το ένα και μοναδικό -ίσως- ερώτημα που υπήρχε λίγο μετά την απόκτηση των Μάικ Τζέιμς και Έιντριαν Πέιν ήταν ένα και μοναδικό: θα μπορέσουν να «κολλήσουν» άμεσα στον Παναθηναϊκό χωρίς να χαλάσουν οι ισορροπίες εντός και εκτός των τεσσάρων γραμμών; Η αλήθεια είναι ότι το πρώτο δείγμα μόνο... θετικό δεν ήταν αναφορικά με το συγκεκριμένο κομμάτι της εξίσωσης.

Μπορεί ο Τζέιμς να γνωρίζει καλά την ομάδα, όπως και η ομάδα να γνωρίζει καλά το παιχνίδι του με αποτέλεσμα να ξεκινήσει στην πεντάδα και να αγωνιστεί σερί στο πρώτο δεκάλεπτο ωστόσο η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική.

Το βαρομετρικό χαμηλό των Καλάθη και Παππά

Στο πρώτο ματς του... βιονικού Μάικ, οι δύο πρώτοι σκόρερ του Παναθηναϊκού στην EuroLeague πριν από το τζάμπολ του αγώνα με την Χίμκι έμελλε να μείνουν στους 2 πόντους με μόλις 1/12 σουτ εντός παιδιάς και 0/2 βολές. Ο Νικ Καλάθης πραγματοποίησε το χειρότερο παιχνίδι της φετινής σεζόν με αποτέλεσμα να παρασύρει στην μετριότητα και τους υπόλοιπους παίκτες, ενώ ο Νίκος Παππάς που ήταν σε πολλά παιχνίδια ο «key factor» των «πρασίνων» ήταν... ξεκάθαρα έξω από τα νερά του. Εκτός των άλλων αγωνίστηκε λιγότερο από τον μέσο όρο του (από τα 19 λεπτά μ.ο. έπεσε στα 12) ενώ δεν έδειχνε την ίδια αυτοπεποίθηση στα σουτ.

Είναι αυτό που λένε. Κάτι θα κερδίσεις και κάτι θα χάσεις. Σίγουρα με τον Τζέιμς ανέβηκε η ποιότητα, αλλά ήταν δεδομένο ότι θα υπάρξουν και ανισορροπίες στην περιφέρεια. Ο Τσάβι Πασκουάλ έχει τον δύσκολο ρόλο να ταιριάξει όλους τους παίκτες στην backcourt της ομάδας και να πάρει απ' όλους πράγματα, χωρίς να χαλάσει η χημεία. Δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Βέβαια ο χρόνος πιέζει, ενώ ακολουθεί και το μεγάλο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ όπου το «πρέπει» έχει αρχίσει να... αναβοσβήνει στα matrix του γηπέδου. Καλάθης, Παππάς, Τζέιμς, Ντένμον, Λεκαβίτσιους είναι οι πέντε παίκτες που βρίσκονται στις δύο θέσεις των γκαρντ, με τον Πασκουάλ να δείχνει από το πρώτο παιχνίδι του Μάικ Τζέιμς ότι δεν τον προορίζει για αντι-Καλάθη, αλλά για αντί-Παππά και αντί-Ντένμον.

Ο Τζέιμς ήταν πάντα μαζί με τον Καλάθη στην πεντάδα ως «δυάρι» όπως επίσης και μαζί με τον Λεκαβίτσιους. Όμως δεν είχε την ευθύνη της οργάνωσης, αν και δεν ήταν λίγες οι φορές που κράτησε αρκετή ώρα τη μπάλα στα χέρια του «ψαλιδίζοντας» το παιχνίδι του Καλάθη. Βέβαια φρόντισε να υπενθυμίσει ότι όποτε το χρειαστεί σκοράρισμα, είναι εκεί για να το... προσπαθήσει απλόχερα με τις προσωπικές του ενέργειες. Άλλοτε θα μπουν και άλλοτε όχι, αλλά αυτό είναι το παιχνίδι του Μάικ Τζέιμς. Στο χέρι του Καταλανού προπονητή είναι να φέρει τις ισορροπίες και να μπορέσει να εκμεταλλευτεί τα «πυρηνικά» όπλα που -δεδομένα- έχει ο Παναθηναϊκός στην περιφέρεια.

Ο Πέιν και ο μεγάλος προβληματισμός

Και πάμε στον Έιντριαν Πέιν. Ο Αμερικανός φόργουορντ/σέντερ δεν «χάλασε» τη χημεία και τους χρόνους στην ρακέτα. Άλλωστε αγωνίστηκε μόλις 10 λεπτά και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κριθεί. Εβγαλε ενέργεια, νεύρο, ήταν μαχητικός και έδειξε κάποια πράγματα τα οποία θα προσθέσει στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Βέβαια αυτό ήταν το πρώτο του παιχνίδι στην EuroLeague και κατ' επέκταση το πρώτο του παιχνίδι μακριά από τις ΗΠΑ, όπερ και σημαίνει ότι θα χρειαστεί περισσότερη πίστωση χρόνου.

Επιπλέον απουσίαζε ο Κένι Γκέιμπριελ, όπερ και σημαίνει ότι... πήρε τον χρόνο συμμετοχής του. Κατά πόσο θα μπορέσει να «χωρέσει» στην ίδια 12άδα με τον KG, τον Γκιστ, τον Βουγιούκα, τον Σίνγκλετον θα φανεί στην πορεία. Και όχι μόνο να «χωρέσει» αλλά να μπορέσει να δώσει ποιοτικά λεπτά συμμετοχής. Το μέλλον είναι ο καλύτερος κριτής ωστόσο τα πρώτα δείγματα γραφής όσον αφορά το στυλ παιχνιδιού του ήταν καλά και σίγουρα έχει όλα τα φόντα για να βοηθήσει. Πόσο θα βοηθήσει, για πόσο κατά τη διάρκεια του αγώνα και πόσο θα ταιριάξει, είναι κάτι που έγκειται στις αρμοδιότητες του Τσάβι Πασκουάλ.

Και το... αρνητικό σερί συνεχίζεται!

Ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε και πάλι κατώτερος των περιστάσεων επί ρωσικού εδάφους. Έφτασε αισίως τις 16 ήττες σε σύνολο 23 αγώνων, εκ των οποίων οι 11 συνεχόμενες! Μάλιστα σε αυτές τις 11 ήττες από τη σεζόν 2013-14 και μετά «χωλαίνει» στην επίθεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετράει μόλις 66,7 πόντους κατά μέσο όρο, ενώ στις επτά νίκες του ο μέσος όρος του στην επίθεση ανέρχεται στους 80,2 πόντους!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.