Χίμκι - Παναθηναϊκός 78-61

Γιώργος Κούβαρης
Χίμκι - Παναθηναϊκός 78-61
Μια από τα ίδια για τον Παναθηναϊκό στα εκτός έδρας παιχνίδια της EuroLeague αφού γνώρισε νέα ήττα με κάτω τα χέρια από την Χίμκι με 78-61 με αποτέλεσμα να αρχίσει να απομακρύνεται το πλεονέκτημα της έδρας.

Δεν ξέρουμε εάν και εφόσον οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού ετοιμάζονται να βγάλουν κομπιουτεράκια για να κάνουν υπολογισμούς από εδώ και στο εξής ωστόσο το σίγουρο είναι ότι η κατάσταση έγινε αρκετά περίπλοκη!

Οι «πράσινοι» παρουσίασαν το ίδιο νωθρό, άγευστο και γεμάτο προβλήματα πρόσωπο μακριά από το ΟΑΚΑ με αποτέλεσμα να γνωρίσει ακόμα μια εκτός έδρας ήττα.

Η Χίμκι επικράτησε εύκολα με 78-61 και το μόνο κέρδος του Παναθηναϊκού είναι ότι κατάφερε να διατηρήσει την διαφορά του +28 από το πρώτο ματς στο ΟΑΚΑ. Από εκεί και πέρα, το... χάος!

Από τη μία ο Καλάθης δεν θύμισε ούτε στο ελάχιστο τον φετινό Καλάθη που έχει θέσει υποψηφιότητα για MVP με αποτέλεσμα να παρασύρει στην μετριότητα και τους υπόλοιπους παίκτες. Από την άλλη ο Μάικ Τζέιμς ήταν ο... γνωστός Τζέιμς με τα καλά και τα κακά του, ενώ ο Έιντριαν Πέιν έδειξε ότι χρειάζεται χρόνο ακόμα προκειμένου να ενσωματωθεί στην ομάδα και να αφομοιώσει την ευρωπαϊκή νοοτροπία. Στοιχεία έδειξε, αλλά ήταν ξεκάθαρα έξω από τα νερά του.

Ο Κρις Σίνγκλετον μπορεί να έδωσε βοήθειες στην επίθεση, αλλά τη στιγμή που άνοιγε η ψαλίδα της διαφοράς και το σκορ ξέφευγε υπέρ της Χίμκι ήταν αρνητικός στην άμυνα. Μάλιστα η διαφορά έφτασε και τους 20 πόντους για λογαριασμό των γηπεδούχων (55-35) στα μέσα της τρίτης περιόδου. Ουσιαστικά ήταν πλήρης αποτύπωση των δύο ομάδων στο παρκέ. Η μεν Χίμκι ήταν η απόλυτη κυρίαρχος του παιχνιδιού, ο δε Παναθηναϊκός απλά... παρακολουθούσε και έδειχνε ανήμπορος να αντιδράσει. Θετικές ήταν οι εντυπώσεις που άφησε ο Μάρκους Ντένμον ενώ πολλές βοήθειες πρόσφερε ο Ίαν Βουγιούκας, ο οποίος αποτέλεσε την... σταθερή αξία του Παναθηναϊκού.

Στον αντίποδα, ο Αλεξέι Σβεντ πραγματοποίησε την πιο... μεστή εμφάνισή του φέτος φτάνοντας σχεδόν αθόρυβα στους 20 πόντους, μοιράζοντας και 4 ασίστ. Γκιλ και Χάνεϊκατ συμπλήρωσαν τον Ρώσο γκαρντ με αποτέλεσμα να οδηγήσουν τον Παναθηναϊκό στην 11η σερί ήττα του επί ρωσικού εδάφους και την 8η ήττα του μακριά από το ΟΑΚΑ σε σύνολο 11 αναμετρήσεων.

Ο Παναθηναϊκός δεν ξεκίνησε το ματς όπως θα ήθελε και θα περίμενε ο Πασκουάλ. Τα «κενά» στην άμυνα ήταν εκείνα που έκαναν την διαφορά και έδωσαν πολλά εύκολα καλάθια στην Χίμκι με αποτέλεσμα να αρχίσει να «ανοίγει» ο δείκτης του σκορ υπέρ της ρωσικής ομάδας. Κάποια ξεσπάσματα των Τζέιμς και Ρίβερς δεν ήταν αρκετά για να κρατήσουν τους «πράσινους» μέσα στο ματς, αφού στην άμυνα οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα έβρισκαν τον δρόμο για το καλάθι της ελληνικής ομάδας, είτε με τον έναν, είτε με τον άλλον τρόπο.

Με ένα ένα 9-2 έφτασαν στο +8 (14-6) με τους Γκιλ και Σβεντ να ήταν οι «πονοκέφαλοι» για τον Καταλανό προπονητή. Βέβαια το σκορ του δεκαλέπτου δεν ήταν απαγορευτικό για τον Παναθηναϊκό (24-18) ωστόσο κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τα όσα θα επακολουθούσαν. Μπορεί η είσοδος του Βουγιούκα να έφερε ισορροπία στο παιχνίδι και ο Παναθηναϊκός να ήταν κοντά στο σκορ (30-25) έχοντας επιστρέψει από το -10 (30-20) αλλά από τη στιγμή που έλειπε το καλάθι εντός παιδιάς, δεν μπορούσε να... ελπίζει και σε πολλά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι «πράσινοι» μέτρησαν στην δεύτερη περίοδο μόλις 1/9 σουτ (0/4 δίποντα, 1/5 τρίποντα!!!) και 10/16 βολές! Με τέτοια νούμερα ήταν αδύνατον να απειλήσει την Χίμκι η οποία με τα τρίποντα του Τζένκινς έκλεισε το ημίχρονο στο +15 (46-31). Ο Πέιν ήταν αρνητικός στο μικρό χρονικό διάστημα που αγωνίστηκε στο α' μέρος, κάτι που ήταν λογικό από τη στιγμή που αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του μακριά από τις ΗΠΑ.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤI: Ήταν καλύτερη η Χίμκι σε όλους τους τομείς. Είχε 56% στα δίποντα έναντι 40% του Παναθηναϊκού, 35% στα τρίποντα έναντι 28%, 89% στις βολές εναντι 66% και 9 ριμπάουντ περισσότερα. Ουσιαστικά καλύτερη σε όλους τους βασικούς τομείς του παιχνιδιού.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Αλεξέι Σβεντ είχε ένα ώριμο ματς με 20 πόντους (7/11 δίποντα, 1/7 τρίποντα, 3/4 βολές), 4 ασίστ, 2 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο, ενω εξαιρετικός ήταν και ο Άντονι Γκιλ με 16 πόντους (2/3 δίποντα, 2/4 τρίποντα, 6/6 βολές).

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Ο Νικ Καλάθης μπορεί να είχε έξι ριμπάουντ και 5 ασίστ ωστόσο ήταν πολύ μακριά από τον καλό του εαυτό στην επίθεση με αποτέλεσμα να τελειώσει το ματς με 1/9 σουτ σε 29 λεπτά. Εκτός κλίματος και ο Νίκος Παππάς με 0/4 σουτ και 0/2 βολές, ενώ ο Πέιν έδειξε ότι θέλει χρόνο.

ΑΦΑΝΗΣ «ΗΡΩΑΣ»: Ο Τάιλερ Χάνεϊκατ έδωσε φοβερή ενέργεια στην Χίμκι σε άμυνα και επίθεση με αποτέλεσμα να τελειώσει το ματς με 9 πόντους (3/3 δίποντα, 1/4 τρίποντα), 10 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 3 λάθη.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Τα τέσσερα τελευταία λεπτά της δεύτερης περιόδου. Αν και ο Παναθηναϊκός είχε μειώσει σε 30-25, η Χίμκι πραγματοποίησε ένα επιμέρους 16-6 και φρόντισε να στείλει την διαφορά στους 15 πόντους με τη λήξη του ημιχρόνου.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το φοβερό τρίποντο του Άντονι Γκιλ από το κέντρο του γηπέδου με τη λήξη του γ' δεκαλέπτου το οποίο έστειλε την διαφορά στους 16 πόντους για λογαριασμό της Χίμκι.

TI ΠΕΤΑΝΕ: Η Χίμκι τα 16 λάθη, ενώ ο Παναθηναϊκός την κακή άμυνα του α' ημιχρόνου, όπως επίσης και τα άσχημα ποσοστά στα σουτ εντός παιδιάς.

Τα δεκάλεπτα: 24-18, 46-31, 63-47, 78-61

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.