Ιδιαίτερα μαθήματα προπονητικής από τον Πασκουάλ!

Ιδιαίτερα μαθήματα προπονητικής από τον Πασκουάλ!

Gazzetta team
Ιδιαίτερα μαθήματα προπονητικής από τον Πασκουάλ!
Ο Τσάβι Πασκουάλ παρέδωσε... μαθήματα προπονητικής μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της EuroLeague και υπογράμμισε ότι πρέπει οι προπονητές να παίρνουν το 100% από κάθε παίκτη ξεχωριστά.

Αναλυτικά τα όσα έγραψε:

«Νομίζω ότι οι προπονητές γενικά, συμπεριλαμβανομένου και εμένα, πρέπει να μείνουν πίσω, να ρίξουμε μια ματιά στο ρόστερ που έχουμε και να σκεφτούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε να μετατραπεί αυτή η ομάδα στην πιο αποτελεσματική. Συχνά δεν είναι το πώς θέλετε να παίξετε, αλλά πώς θα έπρεπε να βάλετε την ομάδα σας στην καλύτερη θέση να κερδίσετε. Υπάρχουν πολλά μονοπάτια για τη νίκη, αλλά πρέπει να το κάνετε με τους παίκτες που έχετε στη διάθεσή σας. Από την άλλη πλευρά, είμαι προπονητής που θέλει να δουλεύει και τις δύο πλευρές του παιχνιδιού, την επίθεση και την άμυνα, στο 50%. Δεν θέλω να επικεντρωθώ περισσότερο σε κάποιο από αυτά. Μου αρέσει να είμαι σοβαρός και στους δύο τομείς και δουλεύω για να το επιτύχω. Το 50% της προπόνησής μου είναι αφιερωμένο στο ένα και το άλλο 50% στο άλλο.

Η φιλοσοφία μου είναι ότι για να έχεις επιτυχία, οι παίκτες πρέπει επίσης να περάσουν ένα ψυχικό εμπόδιο. Κάθε μέρα πρέπει να μάθουν ένα ακόμα πράγμα μέσα από την σκληρή δουλειά. Νομίζω ότι είναι μέρος της ταυτότητάς μας, να προσπαθήσουμε να είμαστε μια ομάδα όπου οι παίκτες βρίσκονται σε υψηλό πνευματικό επίπεδο τόσο στην εκτέλεση όσο και στη συγκέντρωση. Φανταστείτε ότι κάποιος σας έδωσε μια λίστα με 30 αριθμούς τηλεφώνου και σας ζήτησε να μάθετε όλα αυτά. Με μια πρώτη ματιά στη λίστα, νομίζετε ότι δεν είναι δυνατό. Όμως οι γονείς μας γνώριζαν 30 αριθμούς τηλεφώνου. Και γιατί τα ξέρουν τότε, εμείς όχι τώρα; Επειδή πρέπει να μάθετε σωστά προσθέτοντας πέντε κάθε φορά στη λίστα. Αν προσπαθήσετε να τα μάθετε όλα μαζί, απλά δεν θα συμβεί. Γι 'αυτό η φιλοσοφία μου βασίζεται στη μεθοδολογία και προσπαθεί να σπάσει το νοητικό όριο ώστε να μπορούμε να είμαστε καλύτεροι κάθε μέρα.

Όταν ένας παίκτης υπογράψει σε μια ομάδα, ο προπονητής πρέπει να προσπαθήσει να μάθει όσο το δυνατόν περισσότερα γι 'αυτόν. Για την προσωπικότητά του, το οικογενειακό του περιβάλλον, πόσο εύκολο είναι να προσαρμοστεί, την ηλικία του ... Υπάρχουν πολλές μεταβλητές. Υπάρχουν όμως φορές που αποκτάται ένα παίκτης ο οποίος δεν αυτός που θα θέλατε σε πρώτη φάση, Άρα από εκεί θα πρέπει επίσης να τον προσαρμόσετε στα χαρακτηριστικά του ρόστερ.

Φυσικά, οι φυσικές και τεχνικές πτυχές επηρεάζουν επίσης το ρυθμό που μπορείτε να δουλέψετε με την ομάδα σας, αλλά όταν πρόκειται για τη φιλοσοφία, το πνευματικό επίπεδο παίρνει τον πρώτο ρόλο. Εάν έχετε δρομείς μαραθωνίου, δεν μπορείτε να περιμένετε να κερδίσετε στα σπριντ. Έτσι η δύναμή σας θα είναι η αντοχή και όχι η ταχύτητα. Ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά δουλεύετε, δεν θα κερδίσετε ποτέ δρόμο 100 μέτρων, αλλά τον μαραθώνιο. Η δουλειά του προπονητή είναι να αξιοποιήσει στο έπακρο τους παίκτες του. Πάντα προσπαθώ να βλέπω τους παίκτες μου με θετικό τρόπο, με αυτό που έχουν, όχι με αυτό που δεν έχουν.

Όταν χτίζετε μια ομάδα, ο σεβασμός, η θυσία, η συνεργασία και η επικοινωνία είναι μεταξύ των βασικών εκπαιδευτικών πυλώνων. Είναι ένα από τα βασικά εργαλεία για την οικοδόμηση της αρμονίας μέσα στην ομάδα. Όταν ένας παίκτης απομακρύνεται από αυτές τις αξίες, μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα και πρέπει να παρέμβετε. Αλλά, κάθε μέρα, με την αφοσίωσή, το παράδειγμά και την καθοδήγησή, πρέπει να ωθήσετε την ομάδα να το αφομοιώσει με τον θετικό τρόπο.

Όταν ήρθα στον Παναθηναϊκό την περασμένη σεζόν η κατάσταση ήταν διαφορετική. Η προτεραιότητα σε αυτες τις περιπτώσεις αυτές είναι να κερδίσουμε. Έπρεπε να εκμεταλλευτώ το μέγιστο από μια ομάδα η οποία ήταν δομημενη από τον προηγούμενο προπονητή και να έβαζα τις ιδέες μου σιγά-σιγά. Εάν καταλύσετε τα πάντα με νέες πληροφορίες, μπορείτε η ομάδα να υπερφορτωθεί. Πρέπει να ενεργήσετε έξυπνα και να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα καλά πράγματα που έχει ήδη η ομάδα.

Σήμερα, η preseason είναι περισσότερο σημαντική από οτιδήποτε άλλο. Ακόμη και αν έχουμε τα συνήθη προβλήματα με τους παίκτες με τις εθνικές τους ομάδες, τον τρόπο με τον οποίο είναι τώρα ο ανταγωνισμός, δεν υπάρχει τόσο πολύς χρόνος για να βάλετε ορισμένα πράγματα μόλις ξεκινά η σεζόν. Γι 'αυτό η preseason μπορεί να κάνει τη ζωή σας πιο εύκολη.

Δεν μπορούμε ποτέ να ξεχνάμε ότι το μπάσκετ είναι για τους παίκτες. Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές. Αλλά πρέπει να τους βοηθήσουμε να είναι έτοιμοι να εκτελέσουν. Οι αποφάσεις γίνονται σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου και πρέπει να έχουν ελεύθερο μυαλό για να πάρουν τη σωστή απόφαση. Χρειάζονται επίσης την επιθυμία να το κάνουν αυτό, αλλά είναι διαφορετικό. Το κύριο πράγμα είναι να βάλουμε τον καθένα στην ίδια σελίδα. Πάντα προσπαθώ να είναι έτοιμοι οι παίκτες.

Το μπάσκετ συνεχίζει να εξελίσσεται και να αλλάζει και μερικά πράγματα που προσπαθώ να κάνω τώρα δεν προσπάθησα ποτέ στη Βαρκελώνη. Θα είναι πάντα έτσι. Ποτέ δεν προσπαθώ να εφαρμόσω αυτό που έκανα στη Βαρκελώνη τώρα. Προσαρμόζομαι στους παίκτες μου και ψάχνω τα εργαλεία που θα τους βοηθήσουν να πετύχουν περισσότερα πράγματα από τον αντίπαλο. Μερικές φορές αλλάζουν οι κανόνες... Αφού κερδίσαμε το Final 4 του Παρισιού το 2010, η γραμμή των τριών πόντων κινήθηκε προς τα πίσω και άλλαξε το μπάσκετ για πάντα. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που προκαλούν τις αλλαγές στο μπάσκετ:

To συμπέρασμα είναι ότι η προπονητική στο μπάσκετ είναι μια ομάδα πραγμάτων που δεν μπορούν να χωριστούν. Δεν μπορείτε να αγνοήσετε την άμυνα ή την επίθεση ή την τακτική. Όμως κάνοντας τους παίκτες να αναπτύσσονται σε πνευματικό επίπεδο, σαν να πήγαιναν στο σχολείο για να μάθουν περισσότερα πράγματα, είναι κάτι που πρέπει πάντα να έχετε πάντα μέσα στο μυαλό. Πρέπει πάντα να προσπαθείτε να βελτιώνεστε και αυτή η ιδέα πρέπει να είναι χαραγμένη στο μυαλό του προπονητή, των παικτών αλλά και του συλλόγου. Νομίζω ότι είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη φιλοσοφία μου. Και από εκεί, μπορείτε να κάνετε οτιδήποτε άλλο: μπορείτε να παίξετε πιο αμυντικές στρατηγικές που απαιτούν μια ισχυρή νοοτροπία. Αν είστε έτοιμοι με μια βασική νοοτροπία, μπορείτε να κάνετε ό, τι χρειάζεται σε οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή γρηγορότερα και καλύτερα».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.