Δραμαμίνες για τη μπουνάτσα

Δραμαμίνες για τη μπουνάτσα

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Δραμαμίνες για τη μπουνάτσα
O Nίκος Παπαδογιάννης πιστεύει ότι ο Παναθηναϊκός έχει μόνο να χάσει από την αναταραχή των ημερών.

Στο πρώτο ημίωρο της βραδιάς, σύσσωμος ο Παναθηναϊκός βρισκόταν ξεμυαλισμένος κάπου αλλού. Η ομάδα κοίταζε προς στα επίσημα για να λάβει οδηγίες, τα επίσημα έβλεπαν προς στην κερκίδα για να αφουγκραστούν κλίμα και να μετρήσουν κουκιά, η κερκίδα έστρεφε το βλέμμα στο παρκέ για να αντλήσει αισιοδοξία και ψυχραιμία.

Και ο λύκος, με τα σάλια να τρέχουν, έμοιαζε έτοιμος να επωφεληθεί από την αναμπουμπούλα.

Η Βασκόνια προηγήθηκε με διαφορά 7 πόντων (23-30 στο 12ο λεπτό) και το χαμηλό βαρομετρικό απειλούσε να διαταράξει μία ισορροπία για την οποία παίκτες και προπονητής έφτυναν αίμα και ιδρώτα, επί τέσσερις μήνες. Η κατσαρόλα έβραζε και το καπάκι απειλούσε να τιναχτεί στον αέρα.

Αλλά ο φετινός Παναθηναϊκός παραείναι καλός για να εκτροχιαστεί από το κυνήγι των ανεμομύλων, το ΟΑΚΑ παραείναι οχυρωμένο για να πέσει στα χέρια νερόβραστου επισκέπτη και η Βασκόνια παραείναι νερόβραστη για να φύγει στεγνή από λασπωμένα χαρακώματα.

Το 80-76 μπορεί να μοιάζει φτωχό, αλλά για όσους είδαν τον αγώνα αποτελεί πειστική ρεβάνς για την οδυνηρή ήττα του α’ γύρου.

Ο Παναθηναϊκός ελπίζει ότι θα ολοκληρώσει την 22η αγωνιστική μέσα στην κορυφαία τετράδα της βαθμολογίας, αλλά εκείνο το χουνέρι στη Χώρα των Βάσκων είναι καταδικασμένος να το κουβαλήσει ως το τέλος, ελπίζοντας σε παραγραφή.

Οι απέναντι βέβαια, ω της παρηγοριάς και της καζούρας, έφαγαν 30άρα στη Βιτόρια…

Συζητούσα, τις προάλλες, με έναν από τους πιο έμπειρους και περπατημένους προπονητές της «γηραιάς ηπείρου». Όταν τον ρώτησα, off the record, ποια ομάδα θα κατακτήσει τη φετινή Euroleague, τον άκουσα να ρίχνει νωρίς στο τραπέζι το όνομα του Παναθηναϊκού, δεύτερο στη λίστα των φαβορί, αμέσως μετά από αυτό της ΤΣΣΚΑ.

Συνόδευσε το προγνωστικό του με ένα «αλλά», αλλά μη μου ζητάτε να αναπαραγάγω τα σχόλια που μπορείτε να φανταστείτε και μόνοι σας.

Το δικό μου «αλλά» στο «αλλά» του αόρατου συνομιλητή, είναι ότι ο Παναθηναϊκός έχει στο τιμόνι του προπονητή ικανό να κρατήσει έξω από τα αποδυτήρια τη φουρτούνα και να θωρακίσει αποτυελεσματικά τη δουλειά του.

Μία εβδομάδα μετά την κακή βραδιά του στη Γερμανία, ο Τσάβι Πασκουάλ σταθεροποίησε την πυξίδα και μομοπώλησε τα λάφυρα της βραδιάς.

Όταν μία ομάδα κατορθώνει να καμουφλάρει τα μειονεκτήματά της και να ανεβάσει στο πάλκο κομπάρσους ντυμένους με ατσαλάκωτη στολή πρωταγωνιστή, τα γαλόνια τα δικαιούται ο προπονητής.

Ο άξονας Καλάθη-Γκιστ λειτούργησε για πολλοστή φορά άψογα, σαν Διαμαντίδης-Μπατίστ της επόμενης ημέρας, αλλά τη διαφορά την έκαναν οι παίκτες που ήρθαν από τον πάγκο.

Ο Γκέιμπριελ ζεστάθηκε σουτάροντας ανενόχλητος και έβαλε 4 απανωτά τρίποντα σαν μαύρος Κέβιν Λαβ, ενώ ο Λεκάβιτσους νοικοκύρεψε το παιχνίδι και έστειλε τον Μαρσελίνιο Χουέρτας πέντε βήματα πιο κοντά στο ταμείο της συνταξιοδότησης.

Οι δυό τους πέτυχαν όλους, πλην δύο, τους πόντους του Παναθηναϊκού στο σερί 21-10 με το οποίο τούμπαρε το ματς μετά το 15-22. Όταν πρόσθεσε την πινελιά του ο Γκιστ, με 8 συνεχόμενους πόντους μετά το 44-40, οι Βάσκοι κρατούσαν ήδη στο ένα χέρι τη λευκή σημαία.

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε με σχετική άνεση ένα ματς στο οποίο έχασε με διαφορά τη μάχη των αιθέρων, είχε κρύο τον Σίνγκλετον και πήρε ελάχιστα πράγματα από τους «πλάγιους» παίκτες του (Ρίβερς, Ντένμον κ.α.).

Κυκλοφόρησε τη μπάλα με αυτοπεποίθηση, υπέπεσε σε ελάχιστα λάθη, βρήκε τρίποντο για να ξεχειλώνει την αντίπαλη άμυνα και φόρεσε με άνεση το καπέλο του οδηγού.

Η χαλαρότητα των τελευταίων λεπτών μουντζούρωσε τη στατιστική του (με 5 λάθη και 0/5 τρίποντα στη δ’ περίοδο) και σκόρπισε ανησυχία στο φινάλε, αλλά τα σουτάκια των Ισπανών. 5 στα 7 πριν αστοχήσει στο τελευταίο ο Τζάνινγκ. στέρεψαν στην τελική ευθεία.

Το κρίσιμο σημείο δεν ήταν το τρίποντο, αλλά η κυριαρχία στις ρακέτες. Όταν έπαψαν να παίζουν ρόλο στην ισορροπία του αγώνα οι Σενγκέλια-Φόιγκτμαν, το 4+5 της Βασκόνια, η πλάστιγγα έγειρε προς το πράσινο.

Άλλο τίποτε δεν έχω να γράψω. Η νομοθεσία απαγορεύει τη δημοσιογραφική παρέμβαση τις τελευταίες ώρες πριν τις εκλογές, οπότε αφήνω το εκλογικό σώμα να αποφασίσει ανεπηρέαστο κατά το δοκούν.

Όπως θα έλεγε και ο -άψογος στη διπλωματική τοποθέτησή του και με σαφείς αποστάσεις από την παράνοια των ημερών- Τσάβι Πασκουάλ, δεν θα δεχθώ ερωτήσεις.

Ο Παναθηναϊκός θα συνεχίσει την ιστορία του και χωρίς Εuroleague, η Euroleague θα συνεχίσει τη ζωή της και χωρίς Παναθηναϊκό, ο Γιαννακόπουλος θα αποθεωθεί από το πλήθος ό,τι και αν αποφασίσει, οπότε ας πάρουν τα πράγματα τον δρόμο τους, με επιχείρημα τη λαϊκή ετυμηγορία.

Το μόνο που θα ήθελα να παρατηρήσω, είναι ότι το ταξίδι γίνεται πιο εύκολο όταν τα νερά είναι μπουνάτσα. Ο Παναθηναϊκός ψάχνει δραμαμίνες, για να ανακουφιστεί από τη φουρτούνα που ο ίδιος δημιούργησε.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.