Ο ΡΕΑΛισμός του Τόμιτς

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Ο ΡΕΑΛισμός του Τόμιτς
Στην 22η αγωνιστική της Εuroleague o Ολυμπιακός (14-7) αντιμετωπίζει τη Ρεάλ Μαδρίτης (13-8) και ο Βασίλης Σκουντής εξηγεί για ποιον σχετικό λόγο μπορεί να καυχιέται ο άλλοτε αρχηγός και νυν assistant coach των Πειραιωτών.

Το ‘χω ξαναγράψει πως ο Ολυμπιακός και η Ρεάλ Μαδρίτης κολλάνε γάντι στον τίτλο της κωμωδίας «Θα σε κάνω βασίλισσα», που γύρισε το 1964 ο Αλέκος Σακελλάριος με τον Θανάση Βέγγο, τη Νίκη Λινάρδου και τον Δημήτρη Κωνσταντάρα, μάλιστα παρουσιάζουν τη unisex εκδοχή του...

Δυο φορές (το 1995 στη Σαραγόσα και το 2015 στη Μαδρίτη) έκανε ο Ολυμπιακός τη Ρεάλ βασίλισσα και άλλη μια (το 2013 στο Λονδίνο) έκανε η Ρεάλ τον Ολυμπιακό βασιλιά...

Και μάλιστα σε πείσμα της μακροβιότητος της βασίλισσας Ελισάβετ, τον έκανε (αρσενικό) βασιλιά της Αγγλίας!

Να τους πάλι λοιπόν, απόψε σε άλλη μια παράσταση στη σκηνή του θεάτρου του τελευταίου τελικού τους: στη Μαδρίτη όπου στις 17 Μαίου του 2015 η Ρεάλ νίκησε τον Ολυμπιακό με 78-59 και επέστρεψε στο θρόνο μετά από είκοσι άγονα χρόνια σε μια υπόθεση που παρέπεμπε στο στερητικό σύνδρομο (των 15 ετών τότε), το οποίο ικανοποίησε το 1995 στη Σαραγόσα.

Η Ρεάλ είναι για τον Ολυμπιακό ό,τι η Μακάμπι Τελ Αβίβ για τον Παναθηναϊκό, καθότι έχουν αναμετρηθεί σε τρεις τελικούς. Απλώς το ζευγάρι των Μαδριλένων με τους Πειραιώτες πάσχει διότι σε αντίθεση με εκείνο των Πράσινων με τους Ισραηλινούς δεν έχει εξαντλήσει όλη τη γκάμα των αγώνων: ο Ολυμπιακός και η Ρεάλ δεν έχουν αναμετρηθεί ποτέ σε ημιτελικό Final 4, ενώ ο Παναθηναϊκός και η Μακάμπι βρέθηκαν ενώπιος ενωπίω σε εκείνον του 2002 στην Μπολόνια, οπότε στο δικό τους νταλαβέρι τα ‘χουν δει όλα!

Μιας και το ‘φερε η κουβέντα ο μόνος αντίπαλος με τον οποίο ο Ολυμπιακός έχει παίξει σε όλη τη γκάμα αγώνων της Euroleague είναι η Μπαρτσελόνα, ενώ ο Παναθηναϊκός εκτός από τη Μακαμπί έχει δει όλα τα έργα και με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Πέρα από τα τρία ανταμώματα σε τελικούς , ο Ολυμπιακός και η Ρεάλ Μαδρίτης βρέθηκαν αντιμέτωποι σε τρεις σειρές πλέι οφς: το 1996 (Ρεάλ 2-1), το 2009 (Ολυμπιακός 3-1) και το 2014 (Ρεάλ 3-2), ενώ σήμερα αναμετρώνται για 39η φορά στα χρονικά.

Αυτός ο αριθμός συνιστά ρεκόρ για τον Ολυμπιακό έναντι οποιουδήποτε άλλου αντιπάλου και βρίσκεται στο Νο 2 της λίστας με τα πιο συχνά νταλαβέρια των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη, πίσω από το ζευγάρι του Παναθηναϊκού με την Μπαρτσελόνα που έχουν να επιδείξουν σαράντα αγώνες, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται το γαϊτανάκι του Παναθηναϊκού με τη Μακαμπί Τελ Αβίβ (37).

Στο χρονικό των μεταξύ τους αγώνων οι Μαδριλένοι προηγούνται με βραχεία κεφαλή έχοντας 20 νίκες έναντι 18 του Ολυμπιακού σε ένα ζευγάρι που αποτελεί την επιτομή του νόμου της έδρας: από αυτά τα 38 ματς στα 32 νίκησαν οι γηπεδούχοι και μόλις σε έξι έμειναν όρθιοι οι φιλοξενούμενοι.

Στον Πειραιά το σκορ είναι 14-3 υπέρ του Ολυμπιακού, ενώ επί ισπανικού εδάφους η Ρεάλ έχει να επιδείξει το δικό της 17-3, συμπεριλαμβανομένων και των δυο νικών στους τελικούς του 1995 στη Σαραγόσα και του 2015 στη Μαδρίτη.

Ο Ολυμπιακός έχει να αλώσει τη Μαδρίτη από τις 2 Απριλίου του 2009 και έκτοτε σε επτά επισκέψεις γνώρισε ισάριθμες ήττες, ενώ στην ίδια περίοδο είδε τη Ρεάλ να μένει ατσαλάκωτη στο ΣΕΦ μια φορά σε επίσης επτά αγώνες, με σκορ 79-73 στις 24 Μαρτίου του 2017.

Το coast to coast του Σιγάλα...

Η πρώτη και σημαδιακή εκπόρθηση του κάστρου της βασίλισσας επιτεύχθηκε στις 24 Μαρτίου του 1993 με ήρωα της βραδιάς τον Γιώργο Σιγάλα που με ένα ασύλληπτο coast to coast πέτυχε το νικητήριο καλάθι στην εκπνοή και έκανε τον Γιαννη Ιωαννίδη να τρελαθεί από τη χαρά του. Τόσο πολύ τρελάθηκε ώστε (το θυμάμαι, επειδή ήμουν αυτόπτης μάρτυς) κάλεσε τους δημοσιογράφους πρώτα να βγάλουμε μια αναμνηστική φωτογραφία έξω από τα αποδυτήρια και ύστερα να πιούμε ένα κρασί στο ξενοδοχείο Havana, όπου είχε καταλύσει η αποστολή.

Φοβερά πράγματα για τα ήθη και τα έθιμα του Ξανθού!

Οι συνθέσεις των δυο ομάδων σε αυτό το ιστορικό ματς:

ΡΕΑΛ: Λάσα, Σάντος, Μπιριούκοφ 10, Αρλάουκας 12, Αντούνεθ 5, Σαμπόνις 12 (13ρ.), Καργκόλ 7, Αντ. Μαρτίν 11.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μπακατσιάς 2, Σιγάλας 4, Καμπούρης 2, Πάσπαλι 26 (9/16δ., 2/4τρ., 2/4β., 8ρ.), Νάκιτς 3, Φασούλας 6, Τόμιτς 6, Τάρπλεϊ 9 (9ρ., 3/14 σουτ)

Το ριμπάουντ του Βούκτσεβιτς...

Τέσσερα χρόνια αργότερα ο Ολυμπιακός και αφού είχε βιώσει την εμπειρία του αποκλεισμού στα play offs του 1996, επέστρεψε δριμύτερος με προπονητή τον Ντούσαν Ιβκοβιτς και μεσούντος ενός μεγάλου αήττητου σερί που έτρεξε εκείνη τη σεζόν άλωσε για δεύτερη φορά τη Μαδρίτη, πάλι στον πόντο, με σκορ 78-77. Καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη νίκη έπαιξαν ένα γκολ-φάουλ του Ντράγκαν Τάρλατς, ένα τρίποντο του Αρτούρας Καρνισόβας και κυρίως ένα επιθετικό ριμπάουντ του Ντούσαν Βούκσεβιτς, που δεν επέτρεψε στους γηπεδούχους να ανατρέψουν την κατάσταση.

Παρών σε αυτή την αναμέτρηση, στις 9 Οκτωβρίου του 1997, ήταν και ο νυν προπονητής της Ρεάλ Πάμπλο Λάσο, ο οποίος ωστόσο δεν είχε παίξει ούτε δευτερόλεπτο, ενώ στο μεταξύ είχε κάνει τράμπα στα στρατόπεδα ο Τζόνι Ρότζερς.

ΡΕΑΛ: Μποντιρόγκα 18, Ανγκουλο 5, Ρότζερς 9, Αρλάουκας 24 (8ρ.), Αντούνεθ 7, Σάντος, Ερέρος 10, Ορένγκα 4, Σμιθ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Χόκινς 9, Βούκτσεβιτς 2, Ζουρμπένκο, Νάκιτς, Τόμιτς 11, Τάρλατς 21 (8ρ.), Καρνισόβας 21, Ρότζερς 14 (10ρ.).

Και το...καπάκι του Βασιλόπουλου

Το καλό έμελλε να τριτώσει μετά από δώδεκα χρόνια, παρόντος και πάλι του Μίλαν Τόμιτς, ο οποίος μπορεί να καυχιέται πως είτε ως παίκτης, είτε ως assistant coach (του Παναγιώτη Γιαννάκη) έχει βάλει το χεράκι του και στις τρεις νίκες του Ολυμπιακού στη Μαδρίτη.

Ο χρόνος λοιπόν έχει παγώσει από τις 2 Απριλίου του 2009 στο Vistalegre, όπου οι Πειραιώτες με τον «Δράκο» στον πάγκο τους επιβλήθηκαν της Ρεάλ με 78-75 στον τέταρτο αγώνα της σειράς των play offs και σφράγισαν την πρόκριση στο final 4 του Βερολίνου.

Ποιoι ήταν οι αφανείς ήρωες αυτής της νίκης; Πρώτα ο Σέρβος Ζόραν Ερτσεγκ ο οποίος «έσταξε» ένα ιοβόλο τρίποντο για το 70-73. Και στον επίλογο, ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος (που παρεμπιπτόντως χθες 8 Φεβρουαρίου είχε τα 34α γενέθλια του) ο οποίος στην τελευταία επίθεση της Ρεάλ –και με το σκορ στο 75-78 μετά τις ½ βολές του Λιν Γκριρ έπαιξε (ως συνήθως) την τέλεια άμυνα και βούτηξε την μπάλα από τα χέρια του Λούις Μπούλοκ, ενώ ο Αμερικανός γκαρντ ετοιμαζόταν να σουτάρει.

Καπάκι όπως συνηθίζει να λέει και ο Παναγιώτης Γιαννάκης!

Με τη Ρεάλ αγωνίζονταν ο πρώην του Παναθηναϊκού Kένεντι Γουίνστον και ο πρώην του Αρη, Τζερεμάια Μάσεϊ, ενώ στον πάγκο της βρίσκονταν χωρίς να παίξουν καθόλου οι νυν NBAers Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς και Νίκολα Μίροτιτς

ΡΕΑΛ: Γουίνστον 9, Ρέγες 12, Φαν Ντεν Σπίγκελ 9, Μουμπρού 3, Ερβέλ 5, Μάσεϊ 8, Μπούλοκ 19, Γιουλ 3, Λόπεθ 4, Τόμας 3.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Παπαλουκάς 8, Τσίλντρες 7 (7ρ.), Μπουρούσης 25 (6ρ.), Χαλπερίν 10, Γκριρ 12, Βασιλόπουλος, Βουγιούκας, Πρίντεζης 9, Ερτσεγκ 7, Τεόντοσιτς, Πάργκο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3