Kαι τώρα πίσω στα θρανία

Kαι τώρα πίσω στα θρανία

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Kαι τώρα πίσω στα θρανία
Ο Νίκος Παπαδογιάννης νομίζει ότι έφτασε η ώρα να ψηλαφίσει ο Ολυμπιακός τον τύπον των ήλων.

Στον επίλογο προηγούμενου σχολίου μου για τον Ολυμπιακό, τόνιζα ότι θα ήταν σφάλμα να αποκοιμηθούν οι «κόκκινοι» πάνω στις δάφνες της καθησυχαστικής εικόνας του αγώνα με τη Μακάμπι ή να αφήσουν ανεκμετάλλευτα τα διδάγματα της συντριβής από τη Βασκόνια.

Μπορεί η ομάδα να διαθέτει στοιχεία ικανά να την κρατήσουν χωρίς σοβαρούς κλυδωνισμούς σε τροχιά πρωταθλητισμού, αλλά έχει αδυναμίες και αστοχίες που σιγά σιγά βγαίνουν στην επιφάνεια, όσο συσσωρεύεται η κόπωση και το μπούχτισμα του μαραθωνίου.

Η νίκη επί των Ισραηλινών κράτησε τα μπόσικα και μετρίασε τη μεμψιμοιρία, αλλά επταήμερο με δύο συντριβές δεν είναι δα συνηθισμένο φαινόμενο, για αυτή την ομάδα με τις χαλύβδινες αγωνιστικές αρχές.

Κανείς δεν θα πει ότι οι ήττες στη Βιτόρια και στο Χίμκι είναι «εκτός προγράμματος», αλλά και κανείς δεν θα τις καταπιεί αμάσητες.

Ακόμα και οι μαθημένοι στο παρδαλό κουτόχορτο των οπαδικών φυλλάδων βγήκαν στα χαρακώματα και απαιτούν καρατομήσεις.

Οι πιο ψύχραιμοι, βέβαια, εισηγούνται διορθωτικές κινήσεις. Η αποψινή Χίμκι είχε πέντε Αμερικανούς (και δύο «Γιούγκους») με πολύπλευρη προσφορά στο παιχνίδι της, ενώ ο Ολυμπιακός ούτε έναν…

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέρει ότι ο Ολυμπιακός του 2018 γίνεται ευάλωτος εάν ξεχαρβαλωθεί ο κάθετος άξονάς του, αυτός που έχει για Α τη δημιουργία του Σπανούλη και για Ω τα τελειώματα των Πρίντεζη-Μιλουτίνοβ.

Η πολυπλόκαμη άμυνα της Χίμκι στόχευσε απ’ευθείας στο ψαχνό, ρισκάροντας με το σουτ όχι μόνο του Μάντζαρη, αλλά και του Παπανικολάου.

Από το πρώτο κιόλας λεπτό, οι τρεις ακρογωνιαίοι λίθοι του επιθετικού παιχνιδιού του Ολυμπιακού είχαν γύρω τους κλοιό δύο ή και τριών αντιπάλων.

Τα λάθη πέρασαν σε ημερήσια διάταξη, αφού τα γέρικα πόδια του Σπανούλη (αλλά και του Πρίντεζη) δεν αντέχουν πια δύο αγώνες υψηλής έντασης και ένα κοπιαστικό ταξίδι μέσα σε 48 ώρες.

Στην άλλη άκρη του γηπέδου, η Χίμκι είχε όλα όσα έλειπαν από τον Ολυμπιακό: σβελτάδα, αθλητικότητα, γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας, σωστές αποστάσεις, κορμιά, πόδια, ενέργεια σιγουριά.

Τα περισσότερα από τα σουτ που την έφεραν στο γρήγορο +15 ήταν τρίποντα χωρίς αντίσταση ή και ποσταρίσματα στην πίσω πόρτα της άμυνας, εκεί όπου ο Μιλουτίνοβ και οι υποστηρικτές του έμοιαζαν κολλημένοι σε κινούμενη άμμο.

Αντίπαλοι όπως η Χίμκι και η Βασκόνια γίνονται στην καλή βραδιά τους εφιάλτης για τον Ολυμπιακού. Το δυστύχημα είναι, ότι κάποιος από αυτούς μπορεί να βρεθεί στον δρόμο του στα προημιτελικά, με 2+2 αγώνες που θα απέχουν ένα 48ωρο μεταξύ τους.

Βεβαίως, οι «ερυθρόλευκοι» τους διαμέλισαν αμφότερους στο δικό τους σπίτι. Εάν όμως συνεχιστεί η κατηφόρα, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο Ολυμπιακός θα κρατήσει το πλεονέκτημα της έδρας.

Ένδεκα στροφές πριν το τέλος, η απόσταση από τη 2η θέση ως την 5η εκμηδενίστηκε. Η 6η και η 7η ομάδα της βαθμολογίας απέχουν, και αυτές, ελάχιστα.

Εκτός των άλλων, ο Ολυμπιακός (13-6) απώλεσε απόψε στη Ρωσία και το +17 του πρώτου αγώνα με τη Χίμκι (11-8).

Όχι, δεν είναι μόνο αυτός διπρόσωπος. Υπάρχουν και άλλες ομάδες ικανές να φτάσουν από το 54 στο 94 και ξανά στο 54, από το -32 στο +30 στο -28.

Η Χίμκι είναι μία από αυτές. Αλλά η βελτίωσή της τον τελευταίο μήνα βγάζει μάτι.

Οι οκτώ ημέρες που μεσολαβούν στο λιμάνι μέχρι τον σκόπελο του Βελιγραδίου θα πρέπει να αφιερωθούν σε ανασυγκρότηση, ξεκούραση και ίσως ανίχνευση της αγοράς. Πίσω στα θρανία, όπως θα έλεγαν οι Αμερικανοί.

Το κενό στις ρακέτες γίνεται κραυγαλέο όταν δεν αντέχουν τα πόδια των δύο «Παπ» να μπαλώσουν τα κενά. Η ανυπαρξία του Ρόμπερτς δημιουργεί μία δεύτερη μαύρη τρύπα.

Η Χίμκι δεν έχει σέντερ ρακέτας μετά τον τραυματισμό του Ρόμπινσον, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να μαζέψει 15 ριμπάουντ παραπάνω από τον Ολυμπιακό ή να ανανεώσει 11 επιθέσεις ή να μοιράσει 4 τάπες.

Οι Πειραιώτες έχουν πετύχει περισσότερες νίκες από ό,τι θα περίμενε κανείς με μια προσεκτική ματιά στο υλικό τους (ιδίως όταν συνυπολογιστούν στην εξίσωση οι τραυματισμοί), αλλά το λίπος που είχαν για κάψιμο σώθηκε και οι προειδοποιητικές βολές πολλαπλασιάστηκαν.

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για την πορεία του δευτεραθλητή Ευρώπης.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.