Η θλίψη ξεχνιέται το πρωί

Η θλίψη ξεχνιέται το πρωί

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Η θλίψη ξεχνιέται το πρωί
Ο Νίκος Παπαδογιάννης υπενθυμίζει ποια είναι τα στοιχεία που έκαναν τον Ολυμπιακό ομάδα πρώτης γραμμής στην Ευρώπη.

H δύναμη του Ολυμπιακού όλα αυτά τα χρόνια, των μεγάλων διακρίσεων, δεν έγκειται στην πανευρωπαϊκή κλάση του Σπανούλη ούτε στα πεταχτάρια του Πρίντεζη ούτε στην πληθωρική παρουσία του Παπανικολάου ούτε στις καλές επιλογές ξένων παικτών

Η δύναμη αυτής της ομάδας είναι ο χαρακτήρας της.

Όποτε νιώθουν τον κλοιό να στενεύει, οι «ερυθρόλευκοι» ποντάρουν στη μεθοδικότητα, στις αρχές, στην αυτοπεποίθηση, στο ομαδικό πνεύμα, στην ανάγλυφη προπονητική σφραγίδα.

Από όλες τις ομάδες της Εuroleague, ο Ολυμπιακός είναι η λιγότερο ευάλωτη σε παρατεταμένα ντεφορμαρίσματα ή σε κρίσεις ταυτότητας. Αντέχει ακόμα και στο κύμα των τραυματισμών.

Την αποψινή 30άρα επί της Μακάμπι δεν τη φανταζόταν κανείς, αλλά τη θετική αντίδραση που θα έκανε το ροζ φύλλο να κοκκινίσει την περίμεναν σχεδόν όλοι.

Στη χειρότερη φετινή ήττα του, ο Ολυμπιακός απάντησε με τη μεγαλύτερη σε έκταση νίκη του.

Όπως ακριβώς τίναξε από πάνω του τη σκόνη μετά το στραπάτσο από τον Παναθηναϊκό και πήγε κι άλωσε το λημέρι της Φενέρμπαχτσε…

Ε ναι, έτσι πάει, μη διαμαρτύρεστε για τις παλινωδίες της κριτικές. Καλύτερα να τα συνηθίσετε, τα ήξεις-αφίξεις, διότι θα ακολουθήσουν και άλλα.

Σε έναν μαραθώνιο 30 αγωνιστικών και 6 μηνών, θα έρθουν και αναποδιές, θα έρθουν και νύχτες καταστροφής. Ο κανόνας είναι απαράβατος, ακόμα και στο ΝΒΑ.

Οι ομάδες που προοδεύουν στη Εuroleague είναι εκείνες που έχουν ενσωματώσει στο DNA τους το σημαντικότερο από όλα τα διδάγματα: η σκασίλα της ήττας (πρέπει να) διαρκεί μόνο μία νύχτα.

Έπειτα, γίνεται τροφή για σκέψη και μελέτη. Το ίδιο, βεβαίως, ισχύει και για το μεθύσι της νίκης.

Μεθαύριο, στα γκρίζα περίχωρα της Μόσχας, θα αναμετρηθούν δύο ομάδες που προέρχονται από θριάμβους.

Η Χίμκι θα έχει το αβαντάζ της έδρας, αλλά μόνο αφελής θα ρίξει όλα τα λεφτά του στους άπειρους παίκτες του Μπαρτζώκα. Ο παλιός είναι αλλιώς.

Στο ξεκίνημα της βραδιάς ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έβγαλε στα χαρακώματα τους Έλληνες παίκτες του, αυτούς που έχουν σφυρηλατήσει τα χαρακτηριστικά για τα οποία μιλούσα πιο πάνω.

«Να κοιτάζετε, για να μαθαίνετε», μπορεί να είπε στους Αμερικανούς του. Η Μακάμπι είναι επικίνδυνη όποτε της δοθούν δικαιώματα. Ο Ολυμπιακός τη νίκησε μέσα-έξω.

Ο Μάντζαρης έδεσε την ομάδα, το δίδυμο Σπανούλη-Μάντζαρη δίδαξε σιγουριά, ο Παπανικολάου γέμισε το γήπεδο, ενώ ο Σέρβος Μιλουτίνοβ, παλιοσειρά πλέον στην ομάδα, έπαιξε τον ρόλο του χωρίς καθόλου τρακ.

Ο άτυχος ΜακΛέιν άναψε την πρόσθετη σπίθα με τους 12 μαζεμένους πόντους που έβαλε μετά το πρώτο οκτάλεπτο, αλλά το νερό είχε ήδη μπει στο αυλάκι.

Ο Ολυμπιακός έβγαλε τη Μακάμπι εκτός ρυθμού με την σκληρή άμυνά του, αλλά παρουσίασε ένα πρόσθετο προσόν, που συχνά αποτελεί είδος εν ανεπαρκεία.

Εκτέλεσε τις επιθέσεις του γρήγορα και δίχως δισταγμό, με αποτέλεσμα να βάλει σε ένα ημίχρονο τον ίδιο (παρά έναν) αριθμό πόντων που πέτυχε σε ολόκληρο το εφιαλτικό ματς της Βιτόρια.

Αυτή η «early offense», όχι μόνο στο ανοιχτό γήπεδο αλλά και στο 5 εναντίον 5, ήταν το κλειδί για να ξεχαρβαλωθεί η αθλητική άμυνα της Μακάμπι, να βγουν εύκολοι πόντοι με βολές και να δημιουργηθεί πεδίο δράσης μέσα στην αντίπαλη ρακέτα.

«Πρώτη φορά στην καριέρα μου, βλέπω ομάδα να φτάνει τους 53 πόντους με ένα μόλις μακρινό σουτ», μεμψιμοιρούσε στην ανάπαυλα ο Νέβεν Σπάχια.

Ο Ολυμπιακός είχε, πράγματι, 1/11 τρίποντα στο ημίχρονο, αλλά πήρε και 20 πόντους από τους δύο σέντερ του, σχεδόν όλους με καρφώματα.

Η αποψινή παράσταση έβγαλε κοροϊδευτικά τη γλώσσα στη στατιστική, που τον θέλει να έχει τις χειρότερες επιδόσεις από όλες τις ομάδες της Εuroleague στο σκοράρισμα.

Όταν ο Ολυμπιακός βρήκε τρίποντο (8/15 στο β’ ημίχρονο), εκτόξευσε τη διαφορά πάνω από τους 20 πόντους και εκμαίευσε λεπτά ξεκούρασης για τους 6-7 παίκτες που τράβηξαν το κουπί νωρίς.

Στην τελική στατιστική του, δεν υπάρχει παίκτης με περισσότερα από 24 λεπτά συμμετοχής (ή από 13 πόντους).

Στο τέλος ξεμπούκωσαν οι αρχικά αρνητικοί Ρόμπερτς-Τόμπσον-Στρέλνιεκς, ενώ πάτησαν παρκέ οι Μπόγρης-Ουίλτζερ, οι οποίοι μπορεί να αποδειχθούν απαραίτητοι στη Ρωσία.

Ο Ολυμπιακός έφτασε το ρεκόρ του στο 13-5 και ασφαλώς θα κερδίσει έδαφος αύριο, έναντι άλλων μνηστήρων της τετράδας. Ήδη η Ζαλγκίρις στραβοπάτησε στη Γερμανία.

Ίσως κάποτε πειστούν για τη δυναμική και για την αξιοπιστία αυτής της ομάδας και οι ίδιοι οι οπαδοί της. Σειρά έχουν αυτοί, να δείξουν χαρακτήρα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.