Πήρε πολλά από όλους

Πήρε πολλά από όλους

Πήρε πολλά από όλους
Ο Ολυμπιακός ήταν απολαυστικός για τρία δεκάλεπτα κι ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει μεταξύ άλλων τη μαγκιά του Γιάννη Σφαιρόπουλου που πήρε πολλά από όσους χρησιμοποίησε και τον τρόπο που διαχειρίζεται το ρόστερ.

Πρέπει να είναι ευλογία για κάθε προπονητή να παίρνει κάτι από όλους τους παίκτες που ρίχνει στο παρκέ. Φανταστείτε λοιπόν πως ένιωσε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος που δεν πήρε κάτι απλά από όσους χρησιμοποίησε, αλλά πήρε πολλά!

Δεν είναι εύκολο. Δεν είναι συνηθισμένο. Δεν είναι λογικό. Συνέβη όμως.

Δεν υπήρχε παίκτης του Ολυμπιακού που να μην έπαιξε καλά. Ξεκίνησε με φόρα η πρώτη πεντάδα και όταν έγιναν οι αλλαγές, μπήκε μέσα το «second unit» το οποίο έπαιξε ακόμη καλύτερα.

Θυμάμαι τον Τολιόπουλο να δίνει ιδανικό ρυθμό, να τρέχει την ομάδα σε κάθε ευκαιρία και να μοιράζει ασίστ.

Θυμάμαι τον Ουίλτζερ να κάνει πράγματα που δεν πίστευα ότι θα δω από αυτόν. Δεν αναφέρομαι φυσικά στα εύστοχα τρίποντα, αλλά στο υπέροχο καλάθι που πέτυχε παίζοντας με πλάτη και στην καταπληκτική του άμυνα πάνω στον Κουζμίνσκας.

Για να τα λέμε όλα βέβαια η Αρμάνι έβαλε σε μεγάλο βαθμό το χεράκι της για να κάνει τη ζωή των «ερυθρόλευκων» ευκολότερη. Δεν έπαιζαν μπάσκετ που αρμόζει στην Euroleague, αλλά από την άλλη για αυτό φέρει σημαντικό μερίδιο ευθύνης και η άμυνα του Ολυμπιακού.

Τους είχαν πιάσει από το λαιμό και τους έσερναν όπου ήθελαν στο πρώτο ημίχρονο. Ο Πιανιτζάνι επέμενε σε καταστάσεις απομόνωσης και μόνο, αλλά το πολύ ένας εναντίον ενός δεν κάνει καλό.

Ο Κουζμίνσκας φάνηκε πως έχει να παίξει μπάσκετ από το Eurobasket (Σεπτέμβριο), ο Γκάουντλοκ φάνηκε πως είναι παίκτης ρυθμού (για αυτό και τα έβαλε όλα στο τέλος που απέκτησε επαφή με το καλάθι), ο Θίοντορ απογοήτευσε και έμεινε να παλεύει ο Τζέρελς.

Κανείς ωστόσο δεν έπαιζε άμυνα κι οι επιστροφές της ιταλικής ομάδας ήταν απογοητευτικές. Οι «Γκουρούδες» στο basketaki πιο γρήγορα γυρνάμε στην άμυνα.

Ε, τι να κάνουν κι οι Πειραιώτες έβγαζαν συνέχεια αιφνιδιασμούς και σκόραραν με ευκολία.

Το τελευταίο πεντάλεπτο προσωπικά το θεωρώ φυσιολογικό. Έτσι κι αλλιώς ο Ολυμπιακός παρουσιάζει τα γνωστά αρνητικά συμπτώματα στο… κλείσιμο των παιχνιδιών του, αλλά από την άλλη στο συγκεκριμένο ματς τη βρήκα λογική την κάμψη.

Αφενός είναι αδύνατον να παίξει οποιαδήποτε ομάδα στον ίδιο ρυθμό για 40 λεπτά και αφετέρου κάπου τους «κοίμισε» κι η Αρμάνι με τον τρόπο με τον οποίο αγωνιζόταν.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν έβαλε μία ακόμη νίκη στο σακουλάκι του κι έφτασε τις 12, επέστρεψε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα και παραμένει ταπεινός. Αυτό το τελευταίο είναι το κλειδί για πολλά πράγματα από όσα βλέπουν τα μάτια μας στο παρκέ.

Σε αυτό το σημείο οφείλω να αναγνωρίσω τα όσα προσφέρει σε θέματα διαχείρισης ο Γιάννης Σφαιρόπουλος. Το έχω αναφέρει πολλάκις. Σε αυτό το επίπεδο όποιος κάθεται στον πάγκο του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, της ΤΣΣΚΑ, της Ρεάλ και όλων των ομάδων που πρωταγωνιστούν είναι πρώτα διαχειριστές και έπειτα προπονητές.

Ο Σφαιρόπουλος έχει καταφέρει τον Ιανουάριο μήνα να έχει όλους τους παίκτες του «ψημένους», να τους έχει πείσει πως πιστεύει σε αυτούς, πως του είναι χρήσιμοι και πως είναι αναγκαίοι για την ομάδα.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο παράσημο του Έλληνα τεχνικού.

Δεν υπάρχει ένας παίκτης που να έχει παράπονο από τον τρόπο που χρησιμοποιείται. Σίγουρα υπάρχουν ματς που κάποιοι θα έχουν περιορισμένο χρόνο συμμετοχής, αλλά στο επόμενο παιχνίδι αυτό θα αλλάξει.

ΥΓ: Όχι μόνο κράξιμο. Εξαιρετική δουλειά στις βολές φέτος. Με την Αρμάνι ξεκίνησαν με 12/12 (24') μέχρι που αστόχησε ο Παπανικολάου. Κάποια στιγμή μέτρησαν 19/22 και τελείωσαν με 21/27.

ΥΓ 2: Πολύ ατομιστία στην Αρμάνι. Πετάνε λεφτά αυτοί κάθε χρόνο.

ΥΓ 3: Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με 5 Έλληνες. Μάντζαρης, Σπανούλης, Παπανικολάου, Πρίντεζης και Μπόγρης. Δεν υπάρχει καμία ομάδα στην Ευρώπη που να έχει την ευχέρεια σε τόσο υψηλό επίπεδο να ξεκινήσει με 5 γηγενείς και με αυτούς μέσα το σκορ να είναι 14-6 στο 4’. Σε αγώνα Euroleague, όχι της πλάκας διοργάνωση.

ΥΓ 4: 23 ασίστ σε αγώνα Euroleague είχα πολύ καιρό να δω από τον Ολυμπιακό.

ΥΓ 5: Λέτε η ατυχία με τους τραυματισμούς των Πρίντεζη, Μάντζαρη, Μιλουτίνοφ να φέρει κέρδος ως προς τη φρεσκάδα και την ξεκούραση των συγκεκριμένων;

ΥΓ 6: Αγρίμι ο Αγραβάνης. Πέταξε ήδη τις πατερίτσες και περπατάει. Μετά από καλάθια χοροπηδάει σε επικίνδυνο βαθμό κιόλας από την άκρη του πάγκου.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.