Δεν είναι κάθε εβδομάδα της «Αγίας» υπέρβασης!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Δεν είναι κάθε εβδομάδα της «Αγίας» υπέρβασης!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας γράφει για τη «στάση» των «ερυθρόλευκων» στο Κάουνας, τη νευραλγική απουσία του Μάντζαρη και την επιτυχημένη τακτική του Saras, ενώ αξιολογεί την πορεία των Πειραιωτών στον 1ο γύρο της εφετινής Euroleague.

Nα αρχίσουμε με τον απολογισμό και τις «σταθερές» που χαρακτήρισαν την αγωνιστική εικόνα του Ολυμπιακού στο πρώτο μισό του εφετινού «μαραθωνίου», που βρίσκει την ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου με μία νίκη περισσότερη (11-4) σε σχέση με τα αντίστοιχα πεπραγμένα της περυσινής σεζόν (10-5).

Δεδομένο πρώτον: Τηρουμένων των αναλογιών, οι περυσινοί φιναλίστ της διοργάνωσης τα έχουν πάει περίφημα. Σκεφτείτε ότι οι «ερυθρόλευκοι» έπαιξαν στα 2/3 του 1ου γύρου (10 ματς) χωρίς τον παίκτη (Σπανούλης), από τον οποίο αρχίζει και τελειώνει η επιθετική λειτουργία τους. Ο Κιμ Τίλι που τραυματίστηκε στην προθέρμανση της πρεμιέρας, δεν έχει πατήσει ακόμη στο παρκέ, ενώ κομβικοί παίκτες όπως ο Μιλουτίνοφ, ο Πρίντεζης και ο Μάντζαρης έχουν απουσιάσει από 4, 3 και 2 αγώνες αντίστοιχα.

Δεδομένο δεύτερον: Μαζί με την Ζαλγκίρις και τη Φενέρ, η ομάδα του Πειραιά έχει τις περισσότερες εκτός έδρας νίκες (5) στον 1ο γύρο, αλλά σε συνδυασμό με τη μόλις μία ήττα στο ΣΕΦ, έχει συντελεστή +4 και προηγείται στην μάχη για μία θέση στην πρώτη τετράδα.

Δεδομένο τρίτον: Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος δεν είχε σε ούτε ένα ματς, μέχρι στιγμής, όλους τους παίκτες στην διάθεσή του, αλλά παρ' όλα αυτά, έχει κατορθώσει να εντάξει με άκρως ικανοποιητικό τρόπο τους νέους παίκτες στο σύστημα της ομάδας. Στα περισσότερα ματς ο Ολυμπιακός παρουσιάζει το πρόσωπο της ομάδας που δεν ξέρει απλά τι θέλει μέσα στο γήπεδο, αλλά γνωρίζει και τον τρόπο με τον οποίο θα το πάρει.

Δεδομένο τέταρτον: Με τον Τίλι να βρίσκεται σε τροχιά επιστροφής, τους Μιλουτίνοφ, Μάντζαρη και Πρίντεζη να... αδειάζουν λίαν συντόμως τη λίστα των τραυματιών και τον Ολυμπιακό να έχει 8 παιχνίδια στο Φάληρο στον 2ο γύρο, οι Πειραιώτες προβάλλουν ως θεωρητικό φαβορί για μία από τις 4 θέσεις που θα δώσουν πλεονέκτημα έδρας στα playoffs.

Πάμε και στο αποψινό ματς στη “Zalgirio Arena”, απ' όπου οι «ερυθρόλευκοι» θα μπορούσαν κάλλιστα να φύγουν νικητές και να κλείσουν τον 1ο γύρο της εφετινής Euroleague στην κορυφή της βαθμολογίας. Για 30 λεπτά, τουλάχιστον, οι Πειραιώτες είχαν τον έλεγχο του αγώνα, έχοντας κρατήσει τους Λιθουανούς κάτω από τους 50 πόντους (!), έχοντας κυριαρχήσει στα ριμπάουντ και έχοντας πετύχει τους περισσότερους πόντους με διεισδύσεις και καλάθια μέσα από το «ζωγραφιστό».

Κοινώς, ο Ολυμπιακός είχε καταφέρει να «κρύψει» με ομαδική δουλειά την απουσία των δύο βασικών ψηλών του και συνάμα είχε «πάρει» όλα όσα του προσέφεραν ο “Μίλου” και ο “Πριντ”, έχοντας ταυτόχρονα και θαυμαστή αλληλοκάλυψη στα μετόπισθεν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ζαλγκίρις έμεινε χωρίς καλάθι εντός πεδιάς από το 25' έως και το 31' και οι οιωνοί του αγώνα έδειχναν ότι η ελληνική ομάδα θα μπει στα αεροπλάνο της επιστροφής με το 2ο συνεχόμενο «διπλό» στις αποσκευές της.

Όλα άλλαξαν όμως στην 4η περίοδο, στην διάρκεια της οποίας, ο πανέξυπνος Σαρούνας Γιασικεβίτσιους απέδειξε για μία ακόμη φορά γιατί ανήκει ήδη στην «ελίτ» των προπονητών του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Έχοντας αντιμετωπίσει από το πρώτο λεπτό τον Σπανούλη με δυναμικό hedge-out από ψηλό κορμί και περιορίσει σημαντικά την δράση του στο πρώτο μέρος, έκλεισε τους διαδρόμους κι έδωσε εντολή για ασφυκτική πίεση στην περιφέρεια, απ' όπου έλλειπε ο Μάντζαρης που είναι «μανούλα» στο να κρατήσει την μπάλα, να κερδίσει φάουλ και να απειλήσει με διείσδυση ανοίγοντας τη ρακέτα.

Η ζημιά δεν άργησε καθόλου να γίνει! Με ένα γρήγορο 6-0, οι γηπεδούχοι πέρασαν μπροστά στο σκορ (54-53 στο 34') και όταν επέστρεψε ο V-Span, οι Πειραιώτες επιδόθηκαν σε συνεχείς κι αλόγιστες επιθέσεις από τα 6,75, αντί να πλησιάσουν στην ρακέτα για να κυνηγήσουν το bonus. Ο “Kill-Bill” δεν μπόρεσε να βρει τις λύσεις, η διαφορά άρχισε σιγά-σιγά να ανοίγει κι όταν σε μία τόσο καυτή έδρα, το +5 γίνεται στο «άψε-σβήσε» -7, τότε η ήττα μοιάζει φυσιολογική και η χαμένη ευκαιρία δείχνει... σπάνια.

Σημειώστε ότι: Η Ζαλγκίρις πέτυχε την 5η συνεχόμενη νίκη της μένοντας 6 πόντους κάτω από τον μ.ο παραγωγικότητάς της στην διοργάνωση, είχε λιγότερα ριμπάουντ, σούταρε με 68,8% στις βολές και 47,4% στα δίποντα (81,3% και 51,9% αντίστοιχα ο Ολυμπιακός)! Είχε όμως 9 λιγότερα λάθη (6-15) και το κυριότερο, ήξερε πως να σταματήσει τον φυσικό ηγέτη των «ερυθρολεύκων». Στα 5 παιχνίδια που ο Saras έχει κληθεί να περιορίσει τον Σπανούλη, ο αρχηγός των Πειραιωτών δεν έχει ξεπεράσει ποτέ τον αριθμό της φανέλας του (7) στο ranking! Κάτι λέει αυτό... Δεν είναι κάθε εβδομάδα της «αγίας» υπέρβασης!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!