«Ερυθρόλευκος» χαμαιλέων

«Ερυθρόλευκος» χαμαιλέων

Κωνσταντίνος Μελάγιες Κωνσταντίνος Μελάγιες
«Ερυθρόλευκος» χαμαιλέων
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει τον τρόπο που προσαρμόζεται ο Ολυμπιακός στα δεδομένα κάθε παιχνιδιού και τονίζει πως είναι η μοναδική ομάδα της Euroleague με 6/6 στις τρεις «διαβολοβδομάδες».

Ο Ολυμπιακός μπορεί να μην είναι η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης, αλλά σίγουρα είναι η κορυφαία της Ευρώπης στο να προσαρμόζεται στα δεδομένα τα οποία θα την οδηγήσουν στη νίκη. Πώς αλλάζει χρώματα ο χαμαιλέων ανάλογα με τις ανάγκες του περιβάλλοντος, έτσι κι οι «ερυθρόλευκοι».

Χρόνια τώρα... Μέσα σε δύο μέρες τον Μάιο του 2013 είχε κατακτήσει το τρόπαιο σκοράροντας 69 πόντους στον ημιτελικό και 100 στον τελικό.

Στο «σήμερα», πήγε την αναμέτρηση με την ΤΣΣΚΑ εκεί που τον εξυπηρετούσε και το ματς με την Αναντολού Εφές ακριβώς εκεί που τον βόλευε.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος γνώριζε πριν το ματς πως το μικρό rotation του δευτέρου ημιχρόνου κόντρα στους Ρώσους είχε επιβαρύνει υπερβολικά το σώμα των παικτών του. Δεν τον συνέφερε λοιπόν να ανοίξει το ρυθμό και δεν το έκανε.

Στο μπάσκετ όταν κουράζεται το σώμα κουράζει και το μυαλό. Τα 16 λάθη είναι μεγάλος αριθμός, αλλά ως ένα σημείο δικαιολογούνται.

Οι Πειραιώτες ξεκίνησαν το ματς με πέντε λάθη στις έξι πρώτες κατοχές τους. Όταν μετά από αυτή τη συνθήκη ο αντίπαλος προηγείται 4-0 κι όχι 10-0 τότε δικαιούσαι να ελπίζεις.

Γενικότερα είμαι της άποψης πως το άναρχο μπάσκετ θα κερδίσει 1-2 φορές το «σκεπτόμενο» μπάσκετ, αλλά όχι περισσότερες. Κι ο Ολυμπιακός έπαιξε άριστα στην επίθεσή του στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα.

Στην αρχή βρήκε πολλά ελεύθερα τρίποντα κατόπιν κίνησης κι εκμεταλλευόμενος την κακή άμυνα της Εφές στην αδύνατη πλευρά (weak side). Στη συνέχεια όταν ξεκίνησε η αστοχία, έβαλε τη μπάλα μέσα στο καλάθι. Τρέχοντας ένα συγκεκριμένο σύστημα έμενε ο Ντράγκιτς στον ΜακΛιν και δύο φορές τον «τάισαν» τα γκαρντ του Ολυμπιακού.

Μετά διάβασε την κακή προσωπική άμυνα του ΜακΚόλουμ και τον «σημάδεψε».

Στο τέλος απλά έδωσε τη μπάλα στον αρχηγό του. Ό,τι καλύτερο δηλαδή. Ο Σπανούλης έδωσε ασίστ στον Παπαπέτρου για το 54-56 και ακολούθησε το αγαπημένο του τρίποντο για το 56-59.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

1. Ο Ολυμπιακός δέχτηκε τους λιγότερους φετινούς πόντους. Ποτέ άλλοτε φέτος δεν είχε δεχτεί 58 πόντους και αυτό είναι άξιο αναφοράς επειδή έπαιζε απέναντι σε μία ομάδα η οποία τρέχει συνέχεια, ανεβάζει τον αριθμό των κατοχών της μπάλας κι έχει πολλούς σκόρερ.

2. Ο Ολυμπιακός είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ομάδα στην Euroleague η οποία έχει μόνο νίκες στις τρεις διπλές εβδομάδες της διοργάνωσης. Οι Πειραιώτες έχουν το απόλυτο με 6/6 συμπεριλαμβανομένων επιτυχιών εκτός έδρας επί της Φενέρ, της Μακάμπι κι εντός έδρας με την ΤΣΣΚΑ. Δεν τα λες κι εύκολα...

3. Ο Ολυμπιακός έχει ξένους με σωστή νοοτροπία. Ο Χόλις Τόμπσον ενώ δεν βρίσκει το χρόνο συμμετοχής που φανταζόταν, όποτε μπαίνει προσφέρει πάρα πολλά και δεν είναι απλά ένας σουτέρ. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Ρόμπερτς.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Απλά. Ρητά. Κατηγορηματικά. Αν ο Ολυμπιακός νικήσει στο Κάουνας θα κλείσει τον πρώτο γύρο με 12 νίκες και δε θα χάνει το πλεονέκτημα έδρας με κανέναν τρόπο πλην της αυτοκτονίας. Μπορεί ο Σφαιρόπουλος να μη θέλει να ακούει για playoffs και Final 4, αλλά αυτή είναι η δουλειά του.

Με 12-3 στον πρώτο γύρο δε γίνεται να μην έχει πλεονέκτημα έδρας.

Βέβαια και να ηττηθεί στο Κάουνας έτσι όπως παίζουν οι Πειραιώτες θα έχουν αυξημένες πιθανότητες να τερματίσουν στην πρώτη «τετράδα».

ΥΓ: Απορώ μερικές φορές. Πως γίνεται ο Ολυμπιακός να έχει τόσες απουσίες στη ρακέτα του κι ο Ντάνστον να τελειώνει με 4 σουτ. Η λογική αναφέρει πως το 70% των επιθέσεων θα πρέπει να εκδηλώνονταν από το... ζωγραφιστό.

ΥΓ 2: Το εκπληκτικό με τον ΜακΛιν δεν είναι πως παίζει καλά, αλλά ότι παίζει καλά όταν τον έχει μεγαλύτερη ανάγκη η ομάδα.

ΥΓ 3: Ο Μάντζαρης πέρασε δύσκολα τον περασμένο μήνα αγωνιζόμενος με ενέσεις και για αυτό ενδεχομένως να αντιμετωπίζει προβλήματα στην άμυνα.

ΥΓ 4: Όταν γυρίσουν Πρίντεζης και Μιλουτίνοφ θα μπερδέψουν τον Ολυμπιακό. (Πλάκα κάνω)

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.