Μακάμπι Τελ Αβίβ - Βαλένθια 94-91 (vid)

Βασίλης Βλαχόπουλος
Μακάμπι Τελ Αβίβ - Βαλένθια 94-91 (vid)
Η Μακάμπι Τελ Αβίβ παρέμεινε σε τροχιά πρόκρισης καθώς επικράτησε της Βαλένθια με 94-91. Οι Ισπανοί δεν κατάφεραν να γυρίσουν τον διακόπτη καθώς αυτή ήταν η έβδομη συνεχόμενη ήττα τους στη διοργάνωση.

Στην τελευταία φάση του αγώνα η Μακάμπι επέτρεψε στον Γκριν να σουτάρει για την ισοφάριση αλλά ο Αμερικανός ήταν άστοχος.

Δύο διαφορετικές επιθετικές φιλοσοφίες συγκρούστηκαν στο πρώτο δεκάλεπτο. Η Βαλένθια βασίστηκε στο μακρινό σουτ και είναι αλήθεια ότι ξεκίνησε εντυπωσιακά καθώς με 4/4 προσπάθειες προηγήθηκε με 10-14 μετά τη συμπλήρωση πέντε λεπτών αγώνα, ενώ η Μακάμπι προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματα που της έδινε το παιχνίδι σε ατομικό επίπεδο. Συν του ότι βρήκε πόντους στο transition game εκμεταλλευόμενη τις κακές επιστροφές των Ισπανών.

Ο Παραχούσκι ήταν επίσης η πιο αξιόπιστη λύση στην επίθεση για τους γηπεδούχους καθώς έδωσε οκτώ πόντους σε αυτό το διάστημα κι έτσι προηγήθηκαν με 25-21 στο τέλος της περιόδου.

Πιέρ Τζάκσον και Ντεσόν Τόμας ήταν οι κύριοι εκφραστές της επιθετικής δραστηριότητας της Μακάμπι στη δεύτερη περίοδο αλλά οι απόπειρες των Ισραηλινών να ξεφύγουν στο σκορ δεν καρποφόρησαν. Αρχικά οι πόντοι του Πλάις δεν το επέστρεψαν και στη συνέχεια η δράση του Έρικ Γκριν. Ο Αμερικανός σημείωσε 13 πόντους στο δεύτερο μισό του δεύτερου δεκαλέπτου και ήταν ο βασικός τρόπος αντίδρασης για τη Βαλένθια όταν είδε την Μακάμπι να ξεφεύγει με 40-35(37’). Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με σκορ 46-46 έπειτα από καλάθι του Παραχούσκι, σε επίθεση δύο δευτερόλεπτων και με τη Βαλένθια να αποδεικνύεται εξαιρετικά ευάλωτη στην άμυνα.

Ο… γερόλυκος της Euroleague Σαν Εμετέριο (σ. σ. συμπλήρωσε 150 συμμετοχές στη διοργάνωση) φρόντισε να βάλει φρένο στις ορέξεις της Μακάμπι στα πρώτα λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου. Οι γηπεδούχοι άρχισαν εντυπωσιακά, προηγήθηκαν με 54-46 έπειτα από 73 δευτερόλεπτα αλλά ο Ισπανός γκαρντ απάντησε με επτά συνεχόμενους πόντους διατηρώντας όρθια την ομάδα του(58-53, 24’). Η απάντηση της Μακάμπι στο κρεσέντο του Σαν Εμετέριο ήταν οι Τόμας, Μπόλντεν κι έτσι η Μακάμπι στο τέλος της περιόδου διατήρησε το προβάδισμα με 69-65.

Η Μακάμπι ξεκίνησε με 4-0 σερί στην τελευταία περίοδο (73-65, 31’), αλλά οι πόντοι του Έρικ Γκριν δεν της επέτρεψαν να ξεφύγει. Εκεί οι γηπεδούχοι επιστράτευσαν το παιχνίδι που τους χαρακτηρίζει. Έβαλαν ένταση και ταχύτητα, πέρασαν μπάλες στον Τάιους και κυρίως είδαν τον Ντεσόν Τόμας να βάζει τα σουτ που κάνουν τη διαφορά (88-79, 38’).

Το μόνο που χρειαζόταν στα τελευταία 120 δευτερόλεπτα ήταν σωστή διαχείριση, αλλά δεν την έκαναν. Μέσα σε 106 δευτερόλεπτα η Βαλένθια σημείωσε 12 πόντους και μείωσε σε 94-91. Μάλιστα ο Ρολ υπέπεσε σε παράβαση πέντε δευτερολέπτων στην επαναφορά. Η Βαλένθια είχε τη δυνατότητα να στείλει το παιχνίδι στην παράταση από τη στιγμή που η Μακάμπι δεν έκανε φάουλ αλλά το σουτ τριών πόντων του Έρικ Γκριν δεν βρήκε στόχο.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η Μακάμπι είχε περισσότερους πρωταγωνιστές σε σχέση με τη Βαλένθια και κυρίως, τα δύο μεγάλα σουτ που έπρεπε να βάλει, τα έβαλε με τον Τόμας.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Στο πρώτο ημίχρονο χάθηκαν τα ίχνη του αλλά στο δεύτερο, ο Ντεσόν Τόμας ήταν εντυπωσιακός καθώς σημείωσε 15 πόντους και κυρίως τα δύο τρίποντα στα τελευταία τέσσερα λεπτά που σκότωσαν τη Βαλέθια.

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Βάσει στατιστικής και αγωνιστικής παρουσίας για 20-21 λεπτά αυτός ο τίτλος ανήκει στους Τζάκσον, Παραχούσκι οι οποίοι κουβάλησαν τη Μακάμπι μέχρι αυτό το διάστημα. Όταν όμως η Μακάμπι έκανε τη διαφορά, ο Άλεξ Τάιους ήταν καταλυτικός.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Για τη Βαλένθια, η τριάδα των… παγκίτων (Βαν Ρόσομ, Ντούρνεκαμπ, Ρούντεζ) δεν ανταποκρίθηκαν στους ρόλους τους ασχέτως του ότι στο τέλος οι πρώτοι ευστόχησαν σε δύο προσπάθειες τριών πόντων.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Το επιθετικό ριμπάουντ του Άλεξ Τάιους και το τρίποντο που ακολούθησε από τον Ντεσόν Τόμας το οποίο έδωσε μαξιλαράκι έξι πόντων στη Μακάμπι (83-77, 36:30)

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η Βαλένθια ξέχασε να παίξει άμυνα καθώς με τα κενά που είχε θα μπορούσε να δεχθεί και 100αρα. Για τη Μακάμπι, ο τρόπος διαχείρισης του +9 στα τελευταία δύο λεπτά ήταν τουλάχιστον ερασιτεχνικός.

Δεκάλεπτα: 25-21, 46-41, 69-65, 94-91.