Tα συννεφάκια λιγοστεύουν

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Tα συννεφάκια λιγοστεύουν
O Nίκος Παπαδογιάννης πιστεύει ότι ο Παναθηναϊκός έχει τοποθετήσει γερό θεμέλιο για να διεκδικήσει μια θέση στην πρώτη τετράδα.

O Παναθηναϊκός ήταν έτοιμος να αρπάξει την ήττα μέσα από τα δόντια της νίκης, μέχρι που θυμήθηκε τον ασφαλή δρόμο προς την επιτυχία. Η πόζα είναι καλή, αλλά μόνο αν πρώτα στρώσει τον δρόμο ο ιδρώτας.

Όσα τρίποντα και αν βάλει ο Ρίβερς, όσες φορές και αν επιβραβευτούν οι ατομικές πρωτοβουλίες του Παππά, τα λεφτά στην τράπεζα τα βάζει η άμυνα, η αυτοθυσία, το χαμαλίκι.

Στο σερί 11-0 που άλλαξε τις ισορροπίες του αγώνα με τη Μάλαγα, μετά το 57-58 του 27ου λεπτού, ο αριθμός κλειδί δεν είναι το ένδεκα, αλλά το μηδέν.

Παρομοίως, στο 10-0 που έκοψε τον βήχα των Ισπανών στις αρχές του β’ ημιχρόνου, όταν η μονίμως ανορθόγραφη αλλά μονίμως επικίνδυνη Ουνικάχα άνοιξε διαφορά 7 πόντων...

Ο ανυποψίαστος θεατής θα καθίσει να κοιτάξει ποιος έβαλε τα καλάθια, αλλά η ψήφος του ειδικού θα δοθεί σε εκείνους που έκαναν τα κλεψίματα, τις τάπες, τις αλλοιώσεις στα μετόπισθεν.

Για δεύτερο συνεχόμενο ματς, ο παίκτης που έγινε (όχι άσος, αλλά) μπαλαντέρ στο μανίκι του Πασκουάλ, με την ικανότητά του να αλλοιώνει τις αμυντικές ισορροπίες, ήταν ο Κένι Γκέιμπριελ.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, ο αναντικατάστατος παίκτης του Παναθηναϊκού είναι ο Νικ Καλάθης, αυτός που δρομολόγησε με τα χεράκια του τους πρώτους 23 πόντους της ομάδας μετά την ανάπαυλα: 6 καλάθια δύο ή τριών πόντων, καθως και 4 ασίστ.

Χώρια οι καλές άμυνες και η ηγετική στόφα. Ο Πασκουάλ δεν τόλμησε να τον αποσύρει στον πάγκο ούτε για ένα δευτερόλεπτο, στο β΄ ημίχρονο. Και, πολύ σωστά.

Οι υπόλοιποι ακολούθησαν το παράδειγμά του Καλάθη, αλλά δεν θα υπήρχε παράδειγμα δίχως τη σιγουριά αυτού που διατήρησε το θάρρος του άθικτο στο 34-41 του 22ου λεπτού.

Το μυστικό του φετινού Παναθηναϊκού κρύβεται κάπου ανάμεσα στο 16+12 του Καλάθη και στο 17+12 του Γκιστ, μόνο που το δεύτερο είναι απότοκο του πρώτου, η επίθεση απότοκο της άμυνας.

Ποιος θα θυμάται αύριο, ότι ο Σίνγκλετον υπέπεσε σε 4 λάθη ή ότι οι σημαντικοί ρολίστες Ντένμον, Βουγιούκας, Αντετοκούνμπο έμειναν στο μηδέν;

Στις κακές μέρες του και στις βραδιές ρουτίνας, ο Παναθηναϊκός αξιοποιεί ό,τι του προσφέρει η αμυντική του αξιοπιστία, Παράλληλα, εκμεταλλεύεται τους παίκτες που νιώθουν ζεστοί.

Τα τρία τρίποντα που έβαλε ο Ρίβερς στην δ’ περίοδο προήλθαν από τη σιγουριά που πρόσφερε στην ομάδα το ομαδικό βραχυκύκλωμα των Ανδαλουσιάνων.

Σχεδόν όλα τα καλάθια που πέτυχε η Μάλαγα μεταξύ 21’-35’ βγήκαν από σκοτωμένες φάσεις ή από ηρωισμούς.

Έτσι όμως δεν κερδίζεις αγώνα της Euroleague, ιδίως μακριά από το σπίτι σου, ιδίως απέναντι σε ανώτερο αντίπαλο.

Ήταν μία από τις «κακές» βραδιές η αποψινή, αλλά ολοκληρώθηκε με σχετικά εύκολη νίκη, ξέγνοιαστη πάντως και διόλου αξιομνημόνευτη, όταν είσαι με το μέρος των νικητών.

Για τις ομάδες της πρώτης γραμμής, κάθε επίσκεψη ομάδων όπως η Ουνικάχα ισοδυναμεί με ρουτίνα. Μόνο όταν εμφανίζεται η εξαίρεση του κανόνα, οπως απόψε στη Μαδρίτη, γίνεται θόρυβος.

Ο Παναθηναϊκος εδραιώνεται σιγά σιγά στη πρώτη τετράδα, με ανοδική μάλιστα τάση, αφού είχε βαρύ κι ασήκωτο πρόγραμμα, στο πρώτο τρίτο της περιόδου.

Το διπλό στο Φάληρο ξεσηκώνει το κοινό της ομάδας, αλλά είναι και το σημαντικότερο αποτέλεσμα της σεζόν, με βαθμολογικό κριτήριο.

Η Ρεάλ βολοδέρνει δύο βαθμούς πίσω, η Μπαρτσελόνα τρεις.

Ο ουρανός, για τους «πράσινους», έχει πολύ λιγότερα σύννεφα από όσα θα φοβόταν κανείς στο ξεκίνημα της περιόδου.

Με κάθε εβδομάδα που περνάει, ο δρόμος για το Βελιγράδι γίνεται ολοένα πιο βατός.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.