Η... Λιαδελιάδα και η «Bogrita»!

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Η... Λιαδελιάδα και η «Bogrita»!
Σε λίγες ώρες Ολυμπιακός (7-2) αντιμετωπίζει εκτός έδρας τη Βαλένθια (3-6) και ο Βασίλης Σκουντής ξεψαχνίζει διάφορες πτυχές αυτού του αγώνα...

Τέσσερις φορές έχει αξιωθεί η Βαλένθια να σκάσει μύτη στη Euroleague και ο Ολυμπιακός δεν έλειψε ποτέ από κοντά της! Τούτου δοθέντος το αποψινό συναπάντημα έρχεται να ...κουμπώσει με τα προηγούμενα και μένει να φανεί εάν οι Ερυθρόλευκοι θα συνεχίσουν και θα αβγατίσουν το νικηφόρο σερί τους απέναντι στους «Τaronjas»: απέναντι στους πορτοκαλί ντε, όπως είναι το (ακραιφνώς μπασκετικό, ελέω χρώματος) παρατσούκλι της Βαλένθια.

Τοιουτοτρόπως αποκαλείται η καλαθοσφαιρική πρέσβειρα της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Ισπανίας και γενέτειρας, μεταξύ άλλων, του Βιθέντε Μπλάσκο Ιμπάνιεθ, του συγγραφέα Βιθέντε Μπλάσκο Ιμπάνιεθ, του νεωτεριστή αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα και του μπασκετμπολίστα Βίκτορ Κλαβέρ…

«Taronjas» και όχι «Murciélagos» (νυχτερίδες) όπως ονομάζονται οι ποδοσφαιρικοί συμπολίτες τους, που φωλιάζουν στο «Μεστάγια»...

Καλώς τηνε κι ας άργησε λοιπόν τη Βαλένθια, που επιστρέφει στην κορυφαία τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση, μετά από απουσία τριών ετών, κατά την οποία πάντως φρόντισε να εμπλουτίσει το παλμαρέ της με τον παρθενικό στην ιστορία της τίτλο της πρωταθλήτριας Ισπανίας (καθ’ οδόν προς την κατάκτηση του οποίου πέρασε... πριονοκορδέλα στα πλέι οφς την Μπαρτσελόνα, την Μπασκόνια και τη Ρεάλ Μαδρίτης), ένα Super Cup, έναν χαμένο τελικό του Copa del Rey κόντρα στη Ρεάλ και έναν χαμένο και μάλιστα εμφύλιο (κόντρα στη Μάλαγα, την οποία υποδέχεται αύριο ο Παναθηναϊκός) τελικό του Eurocup.

Αρχηγού παρόντος, λένε, πάσα αρχή παυσάτω και τούτη είναι η πρόκληση στην οποία καλείται να ανταποκριθεί απόψε στη «Φοντέτα» ο Ολυμπιακός: επιστρέφει στη δράση μετά από 57 ημέρες αποχής ο Βασίλης Σπανούλης και μένει να φανεί εάν οι φιναλίστ της περυσινής Euroleague θα βυθίσουν ακόμη περισσότερο τους οικοδεσπότες που κουβαλάνε το άχθος δέκα απανωτών ηττών: πέντε στην εφετινή διοργάνωση και άλλων πέντε από τον Ολυμπιακό!

Οι δυο ομάδες έκαναν το πρώτο κονέ τους στις 13 Νοεμβρίου του 2003 στον Κορυδαλλό, όπου οι Ισπανοί έκλεισαν τον Ολυμπιακό σε ένα κελί των φυλακών που βρίσκονται απέναντι από το γήπεδο!

Και πώς; Με δεσμοφύλακα τον Δήμο Ντικούδη ο οποίος πήρε τη Βαλένθια από το χέρι και την οδήγησε στο 69-77, σφραγίζοντας μια νίκη που (για τους Ισπανούς) μένει στοιχειωμένη εδώ και δέκα τέσσερα χρόνια!

Οι συνθέσεις των δυο ομάδων σε αυτό το πρώτο συναπάντημα τους, από το οποίο έλειπε ο Μίλαν Τόμιτς, που έδωσε παρών στον αγώνα του Β΄ γύρου:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Γιούρακ, Χρ. Χαρίσης 12, Γκόρεντς 7, Μιλισάβλιεβιτς 1, Καλαμπόκης, Γιαννουζάκος 9, Λιαδέλης 12, Σκλάβος 2, Κ. Χαρίσης, Μπάγκαριτς 4, Βολκοβίσκι 19, Διαμαντόπουλος 3. Προπονητής: Λευτέρης Σούμποτιτς.

ΒΑΛΕΝΘΙΑ: Μοντέκια 2, Αμπιο 5, Μ. Πόποβιτς 14, Κάμερις 14, Παραϊσο, Γκαρθία 7, Ομπέρτο 3, Λουένγκο 6, Γιομπάρ, Τομάσεβιτς 8, Ντικούδης 16 (6/10δ., 0/1τρ., 4/7β., 2ρ., 1ασ., 1τ.), Ριγκοντό 14. Προπονητής: Φρανθίθκο Ολμος.

Ένα αξιοσημείωτο στοιχείο που προκύπτει από το φύλλο αγώνος είναι ότι τρεις παίκτες έχουν φορέσει τις φανέλες και των δυο ομάδων: από μεν τον Ολυμπιακό ο Παναγιώτης Λιαδέλης την αμέσως προηγούμενη σεζόν (2002-03), όταν αποχώρησε από τον Μακεδονικό και ο Βαγγέλης Σκλάβος μετά από δυο χρόνια (2005-06) όταν έφυγε από τον Πειραιά, από δε τη Βαλένθια ο Φαμπρίσιο Ομπέρτο ο οποίος είχε εγκαινιάσει τη διεθνή καριέρα του με τους Ερυθρόλευκους την περίοδο 1998-99.

Η Ιστορία μέλλει να επαναληφθεί απόψε με επόμενο κρίκο σε αυτή την αλυσίδα του νταλαβεριού ανάμεσα στις δυο ομάδες τον Ερικ Γκριν...

Η μάλλον τον Eric The Gunner Green, όπως φώναζε πέρυσι στις μεταδόσεις της EΡΤ ο Βαγγέλης Ιωάννου, κάθε φορά που ο λεγάμενος εκτελούσε από τα 6μ.75!

Παρεμπιπτόντως ο Γκριν είναι μέχρι στιγμής τέταρτος σκόρερ της Ευρωλίγκας, με μέσο όρο 15.7 πόντους, πίσω από τον Ντόντσιτς (19.7), τον Σβεντ (19.4) και τον Ντε Κολό (16.1), διανύοντας την μακράν καλύτερη ευρωπαϊκή σεζόν του.

Τη σεζόν 2012-13 με το Βιρτζίνια Τεκ ο 25άχρονος γκαρντ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του κολεγιακού πρωταθλήματος με 25 πόντους. Στην πρώτη παρουσία του στην Ευρωλίγκα, με τη Σιένα, την περίοδο 2013-14 είχε μέσο όρο 11.1 (με ρεκόρ τους 25 στις 12 Δεκεμβρίου 2013 στο ΣΕΦ), ενώ πέρυσι σε 36 ματς με τον Ολυμπιακό «έγραψε» 9.9 πόντους.

Μετά από εκείνη την ήττα στην πρώτη αναμέτρηση τους, ο Ολυμπιακός πέτυχε πέντε νίκες σε ισάριθμους αγώνες...

Δυο μήνες αργότερα, στις 15 Ιανουαρίου 2004, οι Eρυθρόλευκοι άλωσαν το «Funte de San Luis» νικώντας τη Βαλένθια, απόντος του Ντικούδη, με 90-78, με μια φαντασμαγορική εμφάνιση που είχε ως πρωταγωνιστές τον σεληνιασμένο Παναγιώτη Λιαδέλη –στην κορυφαία βραδιά της καριέρας του- και τον Γιώργο Διαμαντόπουλο που έκαναν σούμα 54 πόντους: 33 ο Βολιώτης και 21 το «Κιτσάκι»!

ΒΑΛΕΝΘΙΑ: Μοντέκια 7, Πόποβιτς, Κάμερις, Παραϊσο 11, Γκαρθία 2, Ομπέρτο 26 (12/15δ., 2/5β., 7ρ., 4ασ.), Λουένγκο 2, Ροντρίγκεθ, Τομάσεβιτς 18 (7/12δ., 4/10β., 15ρ.), Αμαδόρ, Μαϊνόλντι, Ριγκοντό 12

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Γιούρακ 5, Χρ. Χαρίσης 2, Γκόρεντς 2, Καλαμπόκης, Λιαδέλης 33 (6/6δ., 3/3τρ., 12/13β., 2ασ., 1κλ.), Τόμιτς 15 (3/4δ., 1/3τρ., 6/6β., 2ρ., 3ασ.), Σκλάβος 9, Κ. Χαρίσης, Μπάγκαριτς 1, Βολκοβίσκι 2, Διαμαντόπουλος 21 (3/6δ., 3/6τρ., 6/7β., 3ρ., 1ασ., 2κλ.)

Μιας και το ‘φερε προηγουμένως η κουβέντα στον Τόμιτς, ο πρώτος τη τάξει συνεργάτης του Σφαιρόπουλου και εμβληματικό στέλεχος του Ολυμπιακού έχει εμφανιστεί κόντρα στη Βαλένθια με τρεις διαφορετικές ιδιότητες: ως παίκτης τη σεζόν 2003-04, ως assistant coach τη σεζόν 2010-11 και στον δεύτερο γύρο της σεζόν 2014-15 και ως πρώτος προπονητής στο ματς του Α’ γύρου της σεζόν 2014-15!

Την περίοδο 2010-11, με τον Ντούσαν Ιβκοβιτς στον πάγκο ο Ολυμπιακός νίκησε δυο φορές τη Βαλένθια: με 77-62 στις 2 Φεβρουαρίου 2011 στον Πειραιά (Νεστέροβιτς 17, Σπανιούλης 14- Κλαβέρ 16, Σαβάνοβιτς 13) και με 85-79 στις 17 Φεβρουαρίου 2011 εκτός έδρας (Σπανούλης 18, Νεστέροβιτς 16- Κλαβέρ 16, Σαβάνοβιτς 16).

Τη σεζόν 2014-15 οι Ερυθρόλευκοι πέτυχαν άλλες δυο νίκες, μόνο που αυτή τη φορά αμφότερα τα ματς εξελίχθηκαν σε θρίλερ ολκής...

Στις 16 Οκτωβρίου 2014 στην πρεμιέρα της διοργάνωσης, μόλις μια εβδομάδα μετά τη... βίαιη αποχώρηση του Γιώργου Μπαρτζώκα και ενώ ο Ολυμπιακός (προτού επιλέξει τον Σφαιρόπουλο) κουβέντιαζε με τον Βενσάν Κολέ και τον Σούλη Μαρκόπουλο, κλήθηκε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά ο Μίλαν Τόμιτς, έχοντας απέναντι του τον Βέλιμιρ Περάσοβιτς.

Ο Ολυμπιακός, απόντος του Γιώργου Πρίντεζη και ωσεί παρόντος του Μπράιαντ Ντάνστον έμεινε για τρία λεπτά άποντος αλλά σώθηκε από την ριψοκίνδυνη ιδέα του Τόμιτς και από τον οίστρο του Σπανούλη.

Σε στιλ «πατάω ένα κουμπί και βγαίνει (όχι η χοντρή, αλλά) η κοντή, ο υπηρεσιακός προπονητής του Ολυμπιακού έπαιξε στο τελευταίο πεντάλεπτο με ένα... ινδιάνικο σχήμα, που απάρτιζαν ο Μάντζαρης (και αργότερα ο Σλούκας), ο Σπανούλης, ο (πρώην παίκτης της Βαλένθια) Λαφαγέτ, ο Λοτζέσκι σε θέση «4» και ο Χάντερ, χάρη στο οποίο οι Ερυθρόλευκοι έτρεξαν ένα σερί 8-0.

Ο Σπανούλης με τρίποντο μείωσε σε 62-61, ενώ με μια ασίστ στον Ματ Λοτζέσκι το σκορ έγινε 62-66. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού αστόχησε σε τρίποντο στα 20’’, αλλά (σε αντίθεση με ό,τι είχε συμβεί στον μοιραίο για τον Μπαρτζώκα αγώνα Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό) έκανε το απαραίτητο και σωστό φάουλ στα 6’’ και εντέλει οι Ερυθρόλευκοι κλείδωσαν τη νίκη (68-71) χάρη σε δυο βολές του Κώστα Σλούκα. Ο Σπανούλης «έγραψε» 21 πόντους και 5 ασίστ, ο Σλούκας και ο Λοτζέσκι σκόραραν από 14, ενώ στην αντίπερα όχθη ο Χαρανγκόντι σημείωσε 14.

Το ματς της 21ης Νοεμβρίου στο ΣΕΦ εξελίχθηκε σε δραματικό θρίλερ που κατέληξε στη λυτρωτική έκτη σερί νίκη του Ολυμπιακού στη σεζόν 2014-15 με σκορ 77-76. Πέντε λεπτά πριν από τη λήξη το σκορ ήταν 63-70, αλλά οι γηπεδούχοι αντέδρασαν με τρία μεγάλα τρίποντα από τον Δημήτρη Αγραβάνη, τον Τρεμέλ Ντάρντεν και τον Σπανούλη, που απάντησε με τον ίδιο τρόπο στο «κτύπημα» του Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς, ενώ στα 11’’ πέτυχε και τη νικητήρια ελεύθερη βολή ( 77-76), προτού αστοχήσει σε λέι απ ο Νεμάνια Νέντοβιτς.

Πρώτοι σκόρερς στο ματς για μεν τον Ολυμπιακό ήταν ο Σπανούλης (15π., 7ασ.) και ο Ντάνστον (14π., 6ρ.), για δε τη Βαλένθια ο Ρίμπας, ο Λούτσιτς και ο Ντούμπλιεβιτς με 16.

Αυτή πάντως δεν ήταν η τελευταία ήττα της Βαλένθια επί ελληνικού εδάφους, καθότι ακολούθησε εκείνη με 75-72 από τον ΠΑΟΚ (και μάλιστα χωρίς τον Κώστα Βασιλειάδη), στις 4 Φεβρουαρίου 2016 στην Πυλαία με 75-72, στο πλαίσιο του Eurocup. Η Βαλένθια είχε νικήσει τον «Δικέφαλο του Βορρά» στην έδρα της με 78-62 και μάλιστα η ήττα της στη Θεσσαλονίκη υπήρξε η τρίτη απανωτή μετά από τις δυο που γνώρισε από τη Λιμόζ, ενώ μέχρι τότε έτρεχε ένα τρομακτικό σερί 28-0 στο ισπανικό πρωτάθλημα (16-0, που έφτασε έως το 18-0, πριν από το 79-73 από τη Λαμποράλ Κούτσα στις 7 Φεβρουαρίου 2016) και στο Eurocup (12-0)!!!

Τότε προπονητής της Βαλένθια ήταν ο νυν της Μπασκόνια, Πέδρο Μαρτίνεθ, που άφησε τη θέση του στον 51άχρονο assistant coach του Σέρτζιο Σκαριόλο στην Εθνική Ισπανίας, Τσους Βιντορέτα, τον οποίο έχει εικόνισμα ο Γιώργος Μπόγρης!

Απόψε, λοιπόν, ο νυν σέντερ του Ολυμπιακού θα βρεθεί απέναντι στον «great tactician», όπως τον χαρακτηρίζει ο ίδιος, με τον οποίο έπαιξε καταπληκτικό μπάσκετ την περυσινή σεζόν, ρούφηξαν μαζί το νέκταρ του θριάμβου της Τενερίφης στο Basketball Champions League και συν τοις άλλοις έκανε διεθνές trademark την (κατά την «bombita» του Χουάν Κάρλος Ναβάρο) δική του αγαπημένη «Βogrita»!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3