Όταν τρέχει, δεν τον φτάνεις

Όταν τρέχει, δεν τον φτάνεις
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει τα στοιχεία χάρη στα οποία νίκησε ο Ολυμπιακός τους Σέρβους και τα επόμενα δύο παιχνίδια που κρίνουν πολλά.

Δεν είναι λίγες οι φορές που τα λόγια απέχουν από τις πράξεις. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί δεν υπήρχε θέληση είτε γιατί δεν υπήρχε ικανότητα.

Ο Ολυμπιακός πάντως και ήθελε και τις ικανότητες του «ξεδίπλωσε» με αποτέλεσμα να μη μείνει στα λόγια η διαφορά δυναμικότητας των δύο αντιπάλων και να φανεί και επί του πρακτέου.

Ο Ερυθρός Αστέρας είναι περιορισμένης δυναμικότητας και απορώ πως νίκησε Μπαρτσελόνα και Μακάμπι στο ξεκίνημα της σεζόν. Όχι τίποτα άλλο, θα πάει στράφι και η πρόβλεψη μου στην αρχική μπασκετοκούβεντα πως θα κάνει under 4.5 νίκες στη σεζόν.

Τα «φεγγάρια» των ομάδων, αλλάζουν δραματικά γρήγορα στη φετινή Euroleague και κάπως έτσι άλλαξε και των «ερυθρόλευκων». Ας είναι καλά η ποιότητα των αποδυτηρίων (επιτρέψτε μου να μην επεκταθώ) και η νίκη επί της Φενέρμπαχτσε.

Σε όλο το ματς είχε αυτοπεποίθηση, έτρεξε και βρήκε πολλά καλάθια στον αιφνιδιασμό, έπαιξε καλή άμυνα (όχι πάνω στον Ρότσεστι) και κυρίως για τρίτο συνεχόμενο ματς (Ρέθυμνο, Φενέρ, Ερυθρός) υπήρχε γρήγορη μεταφορά της μπάλας στο σετ παιχνίδι.

Αυτό το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό στοιχείο σε αυτό το επίπεδο αφού οι γρήγορες πάσες στο σωστό timing μετακινούν την άμυνα και την κάνουν ευάλωτη, προσφέροντας διαδρόμους για διείσδυση στην επίθεση.

Στρέλνιεκς, Μάντζαρης, Τόμπσον σκόραραν σε 5 εναντίον 5 φτάνοντας μέχρι το καλάθι. Δεν έγινε τυχαία. Και για να μην παρεξηγηθώ… οκ, το έκαναν με την άμυνα του Ερυθρού Αστέρα.

Γενικά όταν τρέχει η ομάδα, δεν τη σταματάς εύκολα. Εϊναι απολαυστικό να την παρακολουθείς να παίζει γρήγορα.

Εϊναι απόλυτα κατανοητό να μη μπορεί να το κάνει σε κάθε παιχνίδι, αλλά και το «καθόλου» δεν είναι ωραίο.

ΠΡΩΤΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 8 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ

Προσωπικά αν μου έλεγε κάποιος πως ο Ολυμπιακός θα είναι πρώτος την 8η αγωνιστική, δε θα τον πίστευα. Πίστευα σε ένα ρεκόρ 5-3 και όχι στο 6-2 που βρίσκεται.

Σε αυτόν τον «μαραθώνιο» είναι πολύ σημαντικό να διατηρείσαι ψηλά στη βαθμολογία κι εντός «τετράδας».

Πέρυσι οι 19 νίκες έδωσαν πλεονέκτημα έδρας. Φέτος νομίζω θα δώσουν οι 18, ίσως κι οι 17.

Ο λόγος; Η άνοδος των ομάδων. Όλοι μπορούν να νικήσουν όλους. Το επίπεδο έχει ανέβει κατακόρυφα κι ενώ πέρυσι υπήρχαν 4-5 ομάδες (Ούνικς, Αρμάνι, Γαλατά, Μακάμπι κι η Μπάμπεργκ που έχασε 10 ματς στον πόντο) που έψαχναν το ροζ φύλλο με τη σφεντόνα, φέτος υπάρχει μόνο μία (Ερυθρός Αστέρας).

ΥΓ: Στα επόμενα δύο παιχνίδια εκτός έδρας (Αρμάνι, Βαλένθια) θα είναι πολύ καλά το 1/2 και τέλειο το 2/2. Το 0/2 θα τον φέρει λίγο πίσω.

ΥΓ 2: Πάλι κακή επαναφορά. Στο 4’ δυσκολεύτηκαν να βάλουν τη μπάλα μέσα και έκανε τελικά «μπρος πίσω» ο Στρέλνιεκς.

ΥΓ 3: Πάλι lay up ο Μάντζαρης και σε 3΄΄ με μακρινή πάσα σκόραρε ο Μπιέλιτσα. Δε γίνεται να δέχονται τόσο εύκολα καλάθι χωρίς παίκτη ισορροπία πίσω.

ΥΓ 4: Αυτό που με φτιάχνει στον Λετονό είναι πως δύσκολα κάνει λάθος. Έχει 10 σε οκτώ ματς.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.