Κάθε ματς «κερδίζει» και κάτι!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Κάθε ματς «κερδίζει» και κάτι!
O Αντώνης Καλκαβούρας αναλύει το πρώτο εφετινό «διπλό» του Παναθηναϊκού εκτός ελληνικών συνόρων, που χάρισε στους «πράσινους» την 4η νίκη τους σε 5 αγώνες-«φωτιά» και κατέδειξε τα διαδοχικά βήματα μπροστά που κάνουν από παιχνίδι σε παιχνίδι.

Είκοσι μέρες πριν, όταν η αποστολή του «τριφυλλιού» έφευγε από τη Μόσχα με 20 πόντους στο κεφάλι, μία απλή ματιά στο πρόγραμμα του Παναθηναϊκού για τις επόμενες 6 αγωνιστικές, ήταν αρκετή για να προκαλέσει... εφιάλτη ακόμη και στον πιο αισιόδοξο οπαδό της ομάδας. Η αμυντική αδυναμία μέσα στο «ζωγραφιστό», η εν γένει ασυνέπεια των πρωταθλητών στα μετόπισθεν και το παθητικό των των 88 πόντων κατά μέσο όρο, στις πρώτες 3 αγωνιστικές, είναι λογικό να προκαλούσαν απανωτούς πονοκεφάλους ακόμη και στους ίδιους τους παίκτες και τον προπονητή της ομάδας.

Και πώς θα μπορούσε να γινόταν διαφορετικά από τη στιγμή που η Φενέρ (εντός), η Μπασκόνια (εκτός), ο Ολυμπιακός (εκτός), η Χίμκι (εντός), η Εφές (εκτός) και η Ρεάλ (εντός), συνέθεταν μία σειρά αγώνων, που στο χειρότερο δυνατό σενάριο, θα προκαλούσε έντονους τριγμούς στο «οικοδόμημα» του εφετινού σχεδιασμού...

Ο Τσάβι Πασκουάλ, όμως, ήταν ίσως ο μόνος που δεν πανικοβλήθηκε. «Μίλησε» στον ψυχισμό των παικτών του, έκανε διορθωτικές κινήσεις στην τακτική, βρήκε σταδιακά τον τρόπο να αξιοποιεί ολοένα και περισσότερο τους νεοφερμένους παίκτες και το κυριότερο «ανέβασε» στα ύψη τον δείκτη της αμυντικής ενέργειας της ομάδας, τομέας που αποδείχτηκε το «άλφα και το ωμέγα» της εντυπωσιακής βελτίωσης του «εξάστερου», από την 3η έως και την 8η αγωνιστική της εφετινής Euroleague.

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης «έπεσε» με... αντάρτικο στην άμυνα του 2ου μέρους και τρίποντο-«μαχαιριά» του Παππά στην εκπνοή. Η συνέχεια περιελάμβανε δύο πισωγυρίσματα με αποκλεισμό-σοκ από την ΑΕΚ στο Κύπελλο και απώλεια ενός δικού του ματς στην Βιτόρια στη λήξη, ο Παναθηναϊκός όμως, απάντησε με ένα σερί 3/3, με την κάθε νίκη να έρχεται με τελείως διαφορετικό τρόπο.

Στον Πειραιά, ο Καταλανός τεχνικός πήρε άριστα στην τακτική αχρηστεύοντας τα δύο βασικά «όπλα» του Ολυμπιακού (Μιλουτίνοφ και Πρίντεζη) και «κέρδισε» δύο από τους έξι νεοαποκτηθέντες παίκτες του (Λεκαβίτσιους και Λοτζέσκι.). Και αφήνουμε σε δεύτερη μοίρα το bust που προσέδωσε στο ηθικό των παικτών, η 2η εφετινή και 3η κατά σειρά νίκη στο ΣΕΦ, που τείνει να μετατραπεί σε φιλόξενη έδρα για τους «πράσινους».

Στο ΟΑΚΑ με την Χίμκι, οι «πράσινοι» έφτασαν στο peak της επιθετικής τους απόδοσης (93π.), κράτησαν τους Ρώσους κάτω από τους 70 πόντους και πήραν το μάξιμουμ από τον άφαντο μέχρι τότε στην Euroleague, Ντένμον (24π. με 7/9 τριπ.) αλλά και τον Θανάση Αντετοκουνμπο (δεν άφησε τον Σβεντ να βρει ρυθμό), συντρίβοντας με +28 μία ομάδα, που είχε νίκησε καθαρά τη Ρεάλ μέσα στην Μαδρίτη

Το μεγάλο στοίχημα, λοιπόν, που θα χρησίμευε ως ένα επαρκές δείγμα για την εξαγωγή των πρώτων ασφαλών συμπερασμάτων, ήταν το ματς στο Sinan Erdem, απέναντι στην φορμαρισμένη Εφές των δύο συνεχόμενων «διπλών» σε Βαρκελώνη και Τελ Αβίβ και του 0/4 φέτος επί τουρκικού εδάφους!

Το πρώτο και σημαντικότερο κέρδος των πρωταθλητών, που δείχνει ότι μπορούν πλέον να ατενίζουν καθαρά κι εξάστερα τον στόχο της τετράδας και το πλεονέκτημα της έδρας, είναι η πρώτη εφετινή νίκη των πρωταθλητών εκτός Ελλάδας! Και ειδικότερα απέναντι σε μία ομάδα με επιθετικό ταλέντο και momentum, που σκόραρε 90,5 πόντους στα δύο τελευταία ματς και καιγόταν για την παρθενική εντός έδρας νίκη, η οποία δεν ήρθε ποτέ!

Με νίκη την επόμενη εβδομάδα επί της αποδεκατισμένης Ρεάλ στο ΟΑΚΑ, η ομάδα του Πασκουάλ θα έχει... ανέβει τον «Γολγοθά» των τελευταίων 6 αγωνιστικών με ρεκόρ 5-1 και στην χειρότερη περίπτωση, θα βρίσκεται στην 3η θέση της βαθμολογίας, έχοντας βγάλει με μεγάλη επιτυχία, μία σειρά πολύ δύσκολων αγώνων.

Τα δύο ρεκόρ καριέρας του Νικ Καλάθη (29π. & 42 βαθμούς στο ranking) και το παρά ένα ριμπάουντ “triple-double” (29π., 9ρ. & 10ασ. με 10/17 σουτ) στο αγαπημένο του Sinan Erdem (είχε μ.ο. 19,5π. & 6,5ασ. στο πρόσφατο Eurobasket), αποδεικνύουν ότι ο Παναθηναϊκός έχει στις τάξεις του τον παίκτη με την πιο πληθωρική επίδραση στο παιχνίδι, σε όλη την διοργάνωση.

Επιπροσθέτως, στην Πόλη ο Πασκουάλ «κέρδισε» έναν ακόμη παίκτη από τις εφετινές μετεγγραφές, που ακούει στο όνομα του Βουγιούκα. Ο Ίαν που προσπαθεί σκληρά και από παιχνίδι σε παιχνίδι «κερδίζει πόντους», ήταν άχαστος (9π. & 3ρ. με 4/4 σουτ σε 12') κι έδωσε χρήσιμες λύσεις, όταν η Εφές πέρασε μπροστά στο σκορ.

Η στατιστική του μπορεί να μην θέλγει (3π. με 1/4 σουτ σε 15'), ο Νίκος Παππάς όμως είχε συνεισφορά με τις σημαντικές αποφάσεις που πήρε, πετυχαίνοντας ένα κρίσιμο τρίποντο, κάνοντας ένα πολύ καθοριστικό κλέψιμο και κερδίζοντας τέσσερα φάουλ. Ως τώρα, ο 27χρονος γκαρντ έπρεπε να σκοράρει για να είναι χρήσιμος. Απόψε ήταν θετικός χωρίς να «ματώσει» το καλάθι...

Τέλος, ο Καταλανός τεχνικός πήρε για μία ακόμη φορά καλό βαθμό στην τακτική της αντιμετώπισης των ατού ενός ακόμη αντιπάλου. Οι παίκτες του Πασκουάλ αμύνθηκαν πολύ αποτελεσματικά στο άκρως επικίνδυνο περιφερειακό σουτ της τουρκικής ομάδας (5/21 τριπ. ήτοι 23,8%) που στα δύο τελευταία ματς, είχε ποσοστό ευστοχίας 51% (24/47) έξω από τα 6,75. Ο ΜακΚόλουμ των 25,5 πόντων (μ.ο.), σταμάτησε στους 16 με 6/14 σουτ, ενώ ο Λέντο των 15,5 πόντων (μ.ο.), έμεινε στους 4 με 2/9 σουτ!

Κάτι μας λέει ότι την ερχόμενη εβδομάδα, σειρά έχει ο Ντόντσιτς που είναι πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης (μ.ο. 20,7π.) και δεν έχει σκοράρει ποτέ λιγότερους από 12 πόντους. Ο Θανάσης ήδη κάνει προθέρμανση...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!