Keep the faith*

Keep the faith*
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Φενέρμπαχτσε, εξηγεί τις αγωνιστικές αιτίες της και συνιστά ψυχραιμία και πίστη.

Στη φύση του Έλληνα είναι η υπερβολή είτε αναφερόμαστε σε ενθουσιασμό μετά από κάτι ευχάριστο είτε σε απογοήτευση μετά από κάτι δυσάρεστο. Αυτό είναι κάτι το οποίο τρέφει τα κύτταρα μας και δεν αλλάζει. Μπορεί ωστόσο να βελτιωθεί αν βάλουμε στην εξίσωση την αντίληψη.

Ως προς το μπασκετικό κομμάτι θα βοηθηθούμε όλοι όταν αντιληφθούμε πόσο δύσκολη και πόσο απρόβλεπτη είναι η φετινή Euroleague.

Λογική κι η κριτική, λογική κι η χαρά αλλά με μέτρο όπως έγραφα τις προάλλες.

Η νίκη του Ολυμπιακού δεν τον έκανε την καλύτερη ομάδα της Ευρώπης. Όπως κι η ήττα από την Μπαρτσελόνα και τον Παναθηναϊκό δεν τον έκανε τη χειρότερη.

Η νίκη στην έδρα της Φενέρμπαχτσε δεν είναι άθλος, αλλά σίγουρα δεν είναι κι απλή λόγω των πολλαπλών κερδών με τα οποία επιστρέφει στις βαλίτσες της η ομάδα.

Ο Ολυμπιακός έκανε τις νίκες του πέντε, διόρθωσε εν πολλοίς την κακή μέχρι πρότινος ψυχολογία, κέρδισε τους ξένους του με πέντε εξ αυτών να σκοράρουν 65 από τους 90 πόντους του και τέλος πήρε πίσω μέρος της αμφισβήτησης του κόσμου για τις ικανότητες του.

Με πρόλαβε ο ενθουσιασμός μου και το έγραψα στο fb, «Συναίσθημα μετά από ήττα ή νίκη εκφράζεις μόνο για 10'. Μετά ηρεμείς, ξεκουράζεσαι και σκέφτεσαι τον επόμενο στόχο. Έτσι έχουν μάθει αυτοί με τα «ερυθρόλευκα» εδώ και πολλά χρόνια κι έτσι συνεχίζουν.
Για αυτό διαφέρουν...».

Μπορεί για κάποιους να ακούγεται κλισέ ή ψέμα ή υπερβολή, αλλά πιστέψτε έτσι είναι.

Η ομάδα έχει ανάγκη από ηρεμία και το καλύτερο γιατρικό είναι οι νίκες. Νόμος στον πρωταθλητισμό.

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ

Στο μπάσκετ δεν υπάρχει «ψυχή», δεν υπάρχει «το ήθελαν περισσότερο», δεν υπάρχει «ο τσαμπουκάς του Έλληνα».

Στο μπάσκετ υπάρχει τρόπος και οι Πειραιώτες είχαν τον τρόπο.

Βασικός λόγος της νίκης ήταν ο υψηλός βαθμός συγκέντρωσης σε μία θορυβώδη έδρα κι απέναντι σε μία σπουδαία ομάδα. Ο Ολυμπιακός είχε στόχο στο παιχνίδι του, πόσταρε αρκετά, έτρεξε καλά βρίσκοντας πολλά εύκολα καλάθια (τρεις μόνο φορές βγήκαν 3on1 αστόχησαν και σκόραραν ανενόχλητοι μετά από επιθετικό ριμπάουντ).

Δεύτερος λόγος η ευστοχία πίσω από τα 6.75. Με 10/25 τρίποντα τα πάντα γίνονται πιο εύκολα. Η άμυνα απλώνει γιατί αναγκάζεται να βγει μακριά να μαρκάρει και τι έχουμε πει ότι συμβαίνει όταν βγαίνει μακριά η άμυνα; Ανοίγουν οι χώροι μέσα.

Και τι συμβαίνει όταν ανοίγουν οι χώροι μέσα; Υπάρχει περιθώριο για διείσδυση όπως έκανε δύο φορές ο Χόλις Τόμπσον, άλλες δύο ο Τζαμέλ ΜακΛιν και υπάρχει περιθώριο για ποστάρισμα με τον παίκτη βοήθεια της άμυνας να είναι αρκετά μακριά. Αυτό το τελευταίο το πήρε ο Πρίντεζης και το έκανε «λύσσα» κάνοντας τους προσωπικούς του αντιπάλους να μοιάζουν ανήμποροι.

Τρίτος λόγος ήταν τα ριμπάουντ. Εκπληκτική δουλειά στα block out από όλους. Η Φενέρμπαχτε σε «σκοτώνει» αν της δώσεις δεύτερη και τρίτη επίθεση.

Τέταρτος και τελευταίος, αλλά εξίσου σημαντικό... δεν πανικοβλήθηκε! Όταν προηγείσαι με 11 πόντους και θέλει 3΄ και το ματς πηγαίνει στην παράταση είναι απίθανο να νικήσεις στο επιπλέον πεντάλεπτο. Οι πιθανότητες είναι κάτι του στυλ 90%-10%.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν δεν πανικοβλήθηκε παρά την πίεση εντός κι εκτός παρκέ. Βρήκε δύο εύκολα καλάθια με lay up, έπαιξε 2-3 σπουδαίες άμυνες και σημάδεψε τον ποστάρισμα του Πρίντεζη.

ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΑΣΧΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Όπως ανέφερα στην αρχή του κειμένου ο Ολυμπιακός δεν έγινε υπερομάδα ξαφνικά, ούτε τα έκανε όλα σωστά. Έκανε και λάθη.

Για πέμπτο σερί παιχνίδι είχε σε 4-5 περιπτώσεις πρόβλημα στην επαναφορά της μπάλας κι εξαιρώ την παράβαση του Στρέλνιεκς. Ο Σφαιρόπουλος σωστά είχε δώσει εντολή πως προτιμά τη σχετική παράβαση παρά να γίνει λάθος πάσα και να φύγει στον αιφνιδιασμό η Φενέρ. Υπήρχαν πάντως και επαναφορές που «χαροπάλεψε» η μπάλα και ξαναγράφω πως δεν συνέβη για πρώτη φορά.

Πάμε παρακάτω... Αν ήμουν Σφαιρόπουλος θα έδειχνα στους παίκτες μόνο το διάστημα 37' έως 40'. Εκεί που το 60-71 έγινε 73-73. Η Φενέρ βρήκε 3/3 τρίποντα, αλλά όλα ήταν καθαρά σουτ. Επίσης η επίθεση σταμάτησε να λειτουργεί κυριευμένη ενδεχομένως από άγχος. Τέλος φυσικά η λανθασμένη πάσα του Παπανικολάου. Όχι φυσικά ως προς την ουσία (κακή πάσα), αλλά ως προς τη σκέψη και μόνο. Ανεπίτρεπτο για παίκτη με τη δική του εμπειρία.

Το lay up του Γκούντουριτς μετά από χαμένη βολή του Πρίντεζη δεν το συζητάω γιατί πρόκειται για λάθος που δεν κάνουν στο παιδικό πρωτάθλημα. Στα μίνι σταματάς να το βλέπεις αφού ο προπονητής έχει δείξει στους παίκτες του πως υπάρχουν πάντα δύο αθλητές για τη φημισμένη «αμυντική ισορροπία».

ΜΗ ΧΑΘΕΙ Ο ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ

Το πιο σημαντικό από όλα είναι να νικήσει ο Ολυμπιακός τον Ερυθρό Αστέρα. Δεν πρέπει να υπάρχει οτιδήποτε άλλο στο μυαλό όλων. Μόνο το επόμενο ματς οφείλουν να σκέφτονται κι ας ακούγεται βαρετό στα αυτιά τα δικά μας.

Με τη νίκη επί της Φενέρμπαχτσε ούτε πλεονέκτημα έδρας πήραν, ούτε έκαναν τίποτα. Νίκησαν στην έδρα του έναν ανταγωνιστή που έχει τον ίδιο στόχο. Σημαντικό σίγουρα, αλλά μέχρι εκεί.

ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ

Είχα φανεί επίμονος ως προς την άποψη μου για τον Ρόμπερτς. Έγραφα πως έχει ικανότητες και πως ήταν θέμα «ξεμπουκώματος». Λόγω δουλειάς γνωρίζω κάποια πράγματα καλύτερα ως προς τον τρόπο δουλειάς και ως προς την καθημερινότητα στην προπόνηση.

Οι ικανότητες του Αμερικανού υπήρχαν κι όταν έπαιζε άθλια. Χρειαζόταν επιθετικότητα στο παιχνίδι του και αυτοπεποίθηση.

Μπορεί να σας έχω κουράσει ενδεχομένως, αλλά ξέρετε ότι θεωρώ πως δύο σερί καλά ματς χρειάζονται για να αλλάξει η ψυχολογία και ο Ρόμπερτς τα είχε με Ρέθυμνο και Φενέρ.

Αυτό φυσικά δε σημαίνει πως από δω και μπρος θα βάζει συνέχεια 20άρες. Θα έχει κι άσχημα βράδια αφού είναι αδύνατον να παίξει κάποιος το ίδιο καλά για 9 μήνες συνεχόμενους.

Απλά χρειάζεται χρόνος και πίστη.

ΥΓ: Πρίντεζης Νο1.... Ο Γιώργος είναι ο κορυφαίος low post παίκτης της Ευρώπης. Το είχε στο ρεπερτόριό του, αλλά το εξέλιξε ακόμη περισσότερο.

ΥΓ 2: Πρίντεζης Νο2... Διαβάστε τις δηλώσεις του, δείξτε τες στα παιδιά και τα ανήψια σας. Μάθημα ζωής και νοοτροπίας.

ΥΓ 3: Χάνει ο Ομπράντοβιτς από τον Παναθηναϊκό, κάνει δηλώσεις για τη διαιτησία.

Χάνει ο Ομπράντοβιτς από τον Ολυμπιακό, κάνει δηλώσεις για τη διαιτησία.

Και στα δύο ματς είχε πάρει τα «κουκιά» και πολλά περισσότερα.

Δεν είναι κακό να παραδέχεσαι την αξία του αντιπάλου κι ας είναι και σε ματς που δεν είναι ο κουμπάρος σου στον απέναντι πάγκο.

ΥΓ 4: Μάλλον πρέπει να συνηθίσουμε την αλλαγή με το ρολόι. Ο Ρόμπερτς το 31-23 το μετέτρεψε μόνος του σε 31-30 κι έγινε αλλαγή. Όπως έχω αναφέρει πολλάκις, ο χειρότερος προπονητής ξέρει πολύ περισσότερο μπάσκετ από τον πιο μυημένο δημοσιογράφο και φίλαθλο.

Απλά είναι κάπως παράξενο.

ΥΓ 5: Θεωρώ αδιανόητο να κατηγορεί κάποιος έναν παίκτη επειδή πανηγυρίζει τα καλάθια που πετυχαίνει. Καλά έκανε ο Λοτζέσκι και χαιρόταν, καλά έκανε κι ο Σλούκας και χαιρόταν. Δηλαδή έπρεπε να είναι ήρεμος και μαλθακός σε αγώνα με τέτοια ένταση; Ο πανηγυρισμός δεν αποτελεί πρόκληση.

ΥΓ 6: Keep the faith σημαίνει διατήρησε την πίστη σου. (Για να το καταλάβει κι η μάνα μου)...

ΥΓ7: Το τελευταίο διάστημα έχει ακούσει πολλά, η πίεση που του ασκείται μεγάλη και όμως ο Γιάνης Σφαιρόπουλος το πρώτο που έκανε στις δηλώσεις είναι να μιλήσει για την τραγωδία στην περιοχή της Μάνδρας. Μαγκιά του...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.