Πάμε μια... παράταση;

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Πάμε μια... παράταση;
Στην όγδοη αγωνιστική της Εuroleague o Παναθηναϊκός (4-3) αντιμετωπίζει στην Πόλη την Αναντολού Εφές (2-5) και ο Βασίλης Σκουντής ξεψαχνίζει ένα ζευγάρι που έχει εθιστεί στα χασομέρια!

Oι υφέρπουσες φήμες σύμφωνα με τις οποίες οι στοιχηματικές εταιρείες έβαλαν φραγή στο ποντάρισμα υπέρ της παράτασης ενόψει του αποψινού αγώνα δεν ελέγχονται ως αναληθείς!

Ακόμη κι εγώ που δεν παίζω ποτέ στοίχημα, ευχαρίστως θα υπέκυπτα στον πειρασμό να ποντάρω σε αυτό το ενδεχόμενο με σοβαρές πιθανότητες να βγω κερδισμένος: τούτο δεν είναι μια μαντεψιά στην τύχη, αλλά συνάγεται εκ του χρονικού στις αναμετρήσεις των δυο ομάδων, οι οποίες είθισται να μας χασομεράνε, ακόμη και στα φιλικά ματς!

Ναι έχει την πλάκα της αυτή η ιστορία, διότι εκεί που τα χαμε χύμα με τα τέσσερα επίσημα ματς, που έχουν κριθεί στην παράταση ή στις (δύο) παρατάσεις μας ήρθαν και τσουβαλάτα: στις 22 του περασμένου Σεπτεμβρίου στο ΟΑΚΑ, στον πρώτο φιλικό αγώνα μπροστά στο κοινό του, ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε της Αναντολού Εφές μετά από μάχη πενήντα λεπτών με 102-97 (77-77 στην κανονική διάρκεια από το +11 των «πρασίνων», 84-84 στην πρώτη παράταση).

Πρωταγωνιστές σε αυτό το θρίλερ υπήρξαν ο Νίκος Παππάς με 22 πόντους, εκ των οποίων οι 14 προέκυψαν από (18) βολές, ο Νικ Καλάθης με 20 πόντους, 13 ασίστ και 6 ριμπάουντ και ο Τζέιμς Γκιστ με 20 πόντους (8/11 δίποντα) και 6 ριμπάουντ.

Μιας και το ‘φερε η κουβέντα στις ελεύθερες βολές, αυτό το φιλικό ματς αποτέλεσε το πρελούδιο του... σιχτιρίσματος που έμελλε να εξελιχθεί σε κανόνα με αφορμή τη μόνιμη ατζαμοσύνη του Παναθηναϊκού από τη λεγόμενη γραμμή της φιλανθρωπίας...

Δέκα οκτώ βολές είχαν πετάξει οι «πράσινοι» εκείνο το βράδυ (28/46) στο καλάθι των σκουπιδιών, χώρια τα 8/33 τρίποντα!

Το συναρπαστικό φιλικό ματς έμοιαζε με συνέχεια εκ των προηγουμένων, που ήταν κιόλας επίσημα...

Στις 13 Ιανουαρίου του 2017, σε έναν πρόωρο τελικό, ο Παναθηναϊκός πέτυχε την 24η νίκη του σε 25 εντός έδρας αγώνες απέναντι σε τουρκικές ομάδες ρίχνοντας μετά από 45 λεπτά στο καναβάτσο την Εφές με σκορ 92-81 (Ρίβερς 23, Τζεντίλε 15. – Ερτέλ 15, Γκρέιντζερ 14) αφού προηγουμένως έκανε διαδοχικά χαρακίρια!

Η πλάκα σε αυτή την υπόθεση είναι ότι σε αντίθεση με τον πρόσφατο φιλικό αγώνα, οι «πράσινοι» έσωσαν την παρτίδα στον κανονικό αγώνα (70-70), χάρη στην ευστοχία τους στις βολές: με 2/2 στα 9 δευτερόλεπτα ο Μάικ Τζέιμς μείωσε σε 67-68 και με 3/3 μέσα σε νεκρική σιωπή στα 4’’ ισοφάρισε σε 70-70, πληγώνοντας τον πρώην προπονητή του στην Λαμποράλ Κούτσα, Βέλιμιρ Περάσοβιτς.

Το σύγχρονο γαϊτανάκι με τις παρατάσεις είχε αρχίσει να στήνεται στις 4 Νοεμβρίου του 2016, όταν ο Παναθηναϊκός υποδύθηκε άθελα του τον δυσάρεστο ρόλο του... μαρμαρωμένου βασιλιά της Κωνσταντινούπολης!

Εκείνο το βράδυ στο «Αμπντί Ιπεκτσί» προηγήθηκε με 45-32 στο ημίχρονο, αλλά προδόθηκε από το black out στην τρίτη περίοδο, στην οποία δέχθηκε ένα σερί 11-0 και από την υστέρηση του στα ριμπάουντ (36-48), του ‘τυχαν κιόλας κάμποσα ανάποδα σφυρίγματα και το έργο εξελίχθηκε σε δράμα: ο Κότον έγραψε σε 70-70 της κανονικής διάρκειας, ο Ρίβερς ισοφάρισε με λέι απ στην εκπνοή της πρώτης παράτασης σε 77-77, αλλά οι οικοδεσπότες επικράτησαν στη δεύτερη με 91-83 (Ερτέλκ 17, Χάνεϊκατ 15- Ρίβερς 15, Παππάς 13).

Τα υψηλά στους δυο αγώνες του Top 16 της σεζόν 2015-16 «μυρίζουν» επίσης παράταση, αλλά αμφότεροι κρίθηκαν στην κανονική διάρκεια τους: 83-78 ο Παναθηναϊκός στην Αθήνα (Ραντούλιτσα 23, Καλάθης 12- Σάριτς 18, Μπράουν 16( και 91-86 η Εφές στην Πόλη (Σάριτς 15, Ντίμπλερ 13- Γκιστ 14, Καλάθης 14, Γουίλιαμς 14) με επί μέρους σκορ 30-20 στην τελευταία περίοδο.

Αρχής γενομένης από την πρώτη γνωριμία τους, τη σεζόν 1993-94, οι δυο ομάδες θα αναμετρηθούν απόψε για 26η φορά με τους «πράσινους» να υπερτερούν με 16 νίκες έναντι 9 των Τούρκων.

Το πρώτο ραντεβού των δυο ομάδων συντελέστηκε στις 25 Νοεμβρίου του 1993 και υπήρξε μοιραίο πολλώ λογιώ, που λένε και στο χωριό μου! Εκείνο το βράδυ στη Γλυφάδα ο Αϊντίν Ερς έπαιξε επί σαράντα λεπτά μια παλιομοδίτικη άμυνα ζώνης 3-2 («βουλγάρικη», όπως την αποκαλούσαν εξ αρχαιοτάτων χρόνων οι προπονητές) με τους εκάστοτε πέντε παίκτες του να μοιάζουν σαν στημένες καρέκλες, απέναντι στις οποίες ο Παναθηναϊκός αποδείχτηκε ανήμπορος ν' αντιδράσει με αποτέλεσμα να δεχτεί μια ψυχρολουσία, γνωρίζοντας την απροσδόκητη ήττα με 82-67!

Ήταν στραβό το κλήμα με την αποτυχία, το 'φαγε και ο γάιδαρος με τη βροχή των αντικειμένων που έπεσαν, καθώς εκείνη την εποχή δεν είχαν γίνει ακόμη οι... σεισμοί , οι οποίοι το 1999 μας έφεραν πιο κοντά. Τόσο στην είσοδο, όσο και στην έξοδο τους οι Τούρκοι δεν έτυχαν αυτού ακριβώς που εμείς θεωρούμε (και γι αυτό κομπάζουμε κιόλας) ως ελληνική φιλοξενία και οι μπαγάσες το κράτησαν μανιάτικο ενόψει της ρεβάνς!

Το στραβό κλήμα εκείνης της βραδιάς το 'φαγε βασικά ο τότε ανατέλλων σταρ της Εφές, Ουφούκ Σαρίτσα ο οποίος έβαλε 34 πόντους, με 7/11 δίποντα, 4/6 τρίποντα, 8/10 βολές και γράπωσε και επτά ριμπάουντ!

Το μάρμαρο της ήττας έπεσε βαρύ και στον Ζέλικο Παβλίσεβιτς, που μπορεί (όταν ένιωθε την ανάγκη να καμωθεί) να προέτασσε τα δυο δάχτυλα του και να έλεγε «two Cups, my friend, two Cups» (εννοώντας τα δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών, που είχε κατακτήσει με την Τσιμπόνα το 1986 και με τη Γιουγκοπλάστικα το 1991), αλλά αυτά δεν ήταν ικανά αν τον σώσουν: το ίδιο βράδυ ο Παύλος Γιαννακόπουλος αποφάσισε να τον σχολάσει από τον πάγκο του Παναθηναϊκού, στον οποίο μια εβδομάδα αργότερα (1η Δεκεμβρίου), έκανε το ντεμπούτο του ο Κώστας Πολίτης, που έκανε με τα κρεμμυδάκια την Μπανταλόνα του Ομπράντοβιτς!

Οι συνθέσεις του πρώτου αγώνα στην ιστορία των δυο ομάδων:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Αλβέρτης 15, Γκάλης 13, Παταβούκας 9, Βολκόφ 12, Βράνκοβιτς 18 (12ρ.), Γεωργικόπουλος

ΕΦΕΣ ΠΙΛΣΕΝ: Ναουμόσκι 14, Αϊντίν 17, Οτζτούρκ, Ρίτσαρντ 5, Οϊγκούτς 12, Σαρίτσα 34

Ο αγώνας του δευτέρου γύρου, στις 27 Ιανουαρίου του 1994, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ένα trailer του «Εξπρές του μεσονυκτίου»! Ήμουν παρών, ως απεσταλμένος των «Νέων» στο «Αμπντί Ιπεκτσί», μαζί με λίγους τολμηρούς συναδέλφους μας κι αν δεν ήταν δίπλα μας ο καλός φίλος Εσάτ Γιλμαέρ, δεν ξέρω εάν θα με ξανάβλεπε η μανούλα μου ζωντανό!

Βεβαίως περισσότερο από τους δημοσιογράφους, στη δίνη του τουρκικού κυκλώνα (υπό μορφήν αντιποίνων για τα διατρέξαντα στη Γλυφάδα) βρέθηκαν τα μέλη της αποστολής του Παναθηναϊκού, που είδαν όντως τον Χριστό φαντάρο!

Μέσα σε αυτή την πυρακτωμένη και κολασμένη ατμόσφαιρα ο Παναθηναϊκός πάλεψε το κατά δύναμιν, αλλά εντέλει ηττήθηκε για δεύτερη φορά, αυτή τη φορά με 68-59, σε μια βραδιά στην οποία ο Βολκάν Αϊντίν πέρασε χειροπέδες στο Νίκο Γκάλη, κατεβάζοντας τον στους 5 πόντους με 1/5 δίποντα, 1/3 τρίποντα και 0/1 βολή! Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΕΦΕΣ ΠΙΛΣΕΝ: Κορουτσού 3, Ναουμόσκι 17, Αϊντίν 11, Οτζτούρκ, Ρίτσαρντ 16, Οϊγκούτς 7, Σαρίτσα 14.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ: Αλβέρτης 2, Γκάλης 5, Παταβούκας 12, Γκέκος, Βολκόφ 18 (13ρ.), Βράνκοβιτς 12, Παπαγιάννης 2, Μυριούνης 3

Οι δρόμοι των δύο ομάδων δεν έτυχε να διασταυρωθούν τα επόμενα πέντε χρόνια κι όταν βρέθηκαν πάλι αντιμέτωπες η ατμόσφαιρα ήταν πολύ πιο ειρηνική!

Τη σεζόν 1998-99 ο Παναθηναϊκός δεν άφησε την Εφές να του πάρει τον αέρα και πέτυχε δύο άνετες νίκες. Στο ΟΑΚΑ επικράτησε με 77-63 (Ράτζα 24, Μποντιρόγκα 22, Αλβέρτης 15- Ναουμόσκι 16, Ντρόπμπνιακ 16, Μπεσόκ 14), έχοντας αφηνιασμένο τον Ντίνο που πανηγύριζε ξέφρενα κάθε καλάθι, επειδή οι Τούρκοι τον είχα κατηγορήσει διότι, τάχα, τους πούλησε και προτίμησε την Ελλάδα.

Στις 16 Δεκεμβρίου του 1998, οι «πράσινοι» πέρασαν σαν σίφουνας από την Πόλη και διέλυσαν την Εφές με 80-53 (Αλβέρτης 22, Ράτζα 19, Μποντιρόγκα 15- Ναουμόσκι 19, Τούρκογλου 10), σε ένα ματς που έμελλε να αποδειχθεί ιστορικό, διότι εκείνο το βράδυ -με προπονητή τον Λευτέρη Σούμποτιτς- έκανε το ντεμπούτο του με την πράσινη φανέλα ο Αντώνης Φώτσης!

Την επόμενη σεζόν (1999-2000) οι δυο ομάδες χόντρυναν τις παρτίδες τους, καθώς αναμετρήθηκαν στον ημιτελικό του final 4! Ήταν 18 Απριλίου του 2000 στην Πυλαία, όπου-με προπονητή τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς πλέον- οι πράσινοι δεν άφησαν περιθώρια ουσιαστικής αντίδρασης στους Τούρκους και τους νίκησαν με 81-71 σφραγίζοντας το εισιτήριο για τον τελικό (με την Μακαμπί) και τον δεύτερο τίτλο τους.

Την παραμονή του αγώνα ο Ιμπραήμ Κουτλουάι, είχε κάνει τη βαρύγδουπη δήλωση ότι«μπορώ να σκοράρω και με δεμένα τα μάτια μου» , αλλά την πάτησε, διότι τον ανέλαβε ο (μετέπειτα συμπαίκτης του, όπως και του Μουλαομέροβιτς) Φραγκίσκος Αλβέρτης και τον έπιασε αιχμάλωτο. Οι συνθέσεις των δύο ομάδων στον ημιτελικό:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Μποντιρόγκα 22, Ρέμπρατσα 15, Αλβέρτης 11, Ρότζερς 9, Τζεντίλε 7, Κάτας 5, Φώτσης 5, Μπερκ 4, Κοχ 3

ΕΦΕΣ ΠΙΛΣΕΝ: Μουλαομέροβιτς 14, Τούρκογλου 15, Ονάν 3, Βεκίλογλου 3, Κουτλουάι 8, Μπεσόκ 13, Γουίνσλοου 4, Ντρόμπνιακ 11

Δέκα τρεις μήνες αργότερα ο Ιμπο βρισκόταν πλέον στα μέρη μας ως (τιμώμενος μάλιστα από τον τότε Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου) παίκτης της ΑΕΚ, αλλά φρόντισε να πατήσει ξανά τον κάλο του Ζέλικο! Σε μια repetition της περυσινής σεζόν, ο Παναθηναϊκός και η Εφές Πίλσεν βρέθηκαν πάλι αντιμέτωποι στον ημιτελικό του Final 4 της θνησιγενούς Suproleague ενόψει του οποίου ο Κουτλουάι είχε δηλώσει στον τουρκικό Τύπο ότι «ο Παναθηναϊκός δεν έχει γρήγορες επιστροφές στην άμυνα και εφόσον η Εφές Πίλσεν τρέξει στον αιφνιδιασμό, θα νικήσει».

Η δήλωση αυτή τέθηκε υπ' όψιν του Ομπράντοβιτς την παραμονή του αγώνα σε μια συνέντευξη προς τους Έλληνες δημοσιογράφους και τα γέλια που έβαλε ο Δημήτρης Ιτούδης μαρτυρούσαν από πριν το αστείον του πράγματος, όπως το διατύπωσε με το παροιμιώδες ύφος του ο Ζέλικο…

«Ε, αφού το είπε ο Κουτλουάι, τότε κι εμείς χεστήκαμε στα βρακιά μας»!

Όντως το επόμενο βράδυ (11 Μαίου) στο «Μπερσί» των Παρισίων ο Παναθηναϊκός δεν τα έκανε πάνω του, ξανανίκησε με ηγέτη τον Μποντιρόγκα την Εφές και προκρίθηκε στον τελικό, πάλι με τη Μακαμπί από την οποία αυτή τη φορά γνώρισε την ήττα. Οι συνθέσεις των δυο ομάδων στον ημιτελικό:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Αλβέρτης 10, Καλαϊτζής 6, Κοχ 10, Ρότζερς 2, Φώτσης 11, Τζεντίλε 2, Μποντιρόγκα 22, Μίντλετον 6, Ρέμπρατσα 5, Μπαλογιάννης

ΕΦΕΣ ΠΙΛΣΕΝ: Μουλαομέροβιτς 20, Ονάν 15, Στσεπάνοβιτς, Τουντσερί 4, Γιλμάζ, Μπεσόκ 10, Οκούρ 2, Ντρόμπνιακ 15.

Πέρασαν τέσσερα χρόνια και οι δυο ομάδες έδωσαν ραντεβού σε μια σειρά (τριών) αγώνων, που έκρινε την πρόκριση στο Final 4 της Μόσχας, εξελίχθηκε με συναρπαστικό και επεισοδιακό τρόπο και κατέρριψε κάθε ρεκόρ προσέλευσης κόσμου.

Στις 6 Απριλίου του 2005 στο κατάμεστο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός έριξε στο καναβάτσο την Εφές μετά από μια δραματική μάχη διαρκείας 45 λεπτών (να τη πάλι η παράταση) επικρατώντας με 102-96. Στην κανονική διάρκεια της αναμέτρησης το σκορ ήταν 88-88, στην πρώτη περίοδο 21-21, στο ημίχρονο 46-46 και στο τριακοστό λεπτό 64-63! Για τους «πράσινους» ο Λάκοβιτς πέτυχε 26 πόντους, ο Στσεπάνοβιτς 19, ο Μπατίστ 17 και ο Κουτλουάι 14μ ενώ για την Εφές ο Ντόμερκαντ είχε 29, ο Σόλομον 25 και ο Νίκολιτς 12.

Δυο εικοσιτετράωρα αργότερα στο φλεγόμενο «Αμπντί Ιπεκτσί» η Εφές επικράτησε με 75-63 και ισοφάρισε τη σειρά σε 1-1 (Σόλομον 24, Πρκάτσιν 16- Λάκοβιτς 20, Φέμερλινγκ 10). Πίσω από τον πάγκο του Παναθηναϊκού είχαν καθίσει οπαδοί της Εφές που κόρναραν αδιάκοπα και προκαλούσαν πανδαιμόνιο, με αποτέλεσμα τον Ομπράντοβιτς να μην τον ακούει ούτε ο... εαυτός του, ενώ στη λήξη του αγώνα ο (πρώην παίκτης του Αρη) Γουίλι Σόλομον πέταξε επιδεικτικώς την μπάλα στον πάγκο του Παναθηναϊκού απ' όπου την μάζεψε και την κράτησε ο φυσικοθεραπευτής Ακης Παναγιωταράς. Δια παν ενδεχόμενον, που λένε...

Το ίδιο βράδυ στο σαλόνι του ξενοδοχείου «Ρίο» όπου βρισκόταν για το All Star Game της Πάτρας ο Θανάσης Γιαννακόπουλος, ο οποίος παρακολουθούσε τον αγώνα από την τηλεόραση, έβριζε θεούς και δαίμονες και υποσχόταν μια καυτή ρεβάνς, ενώ αργότερα έπνιξε τον πόνο του στα μπουζούκια, ραίνοντας με γαρύφαλλα τον (αιώνιο αντίπαλό του) Σταύρο Ελληνιάδη!

Στις 14 Απριλίου, στο ΟΑΚΑ δημιουργήθηκε το πραγματικό αδιαχώρητο από 20.000 και πλέον θεατές, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών... (ντυμένων) τσολιάδων οι οποίοι κυκλοφορούσαν με τις φουστανέλες στην εξέδρα, όπου μάλιστα τοποθετήθηκε κι ένα πλακάτ το οποίο έγραφε «68 εκατομμύρια βρωμότουρκοι έξω από την Ευρωπαϊκή Ενωση»!!!

Στη λήξη του αγώνα αποτυπώθηκε το 84-76 (Λάκοβιτς 22, Κουτλουάι 15, Αλβέρτης- Ντόμερκαντ 17, Κέτσμαν 15, Σόλομον 12), υπέρ του Παναθηναϊκού που σούταρε 12/25 τρίποντα και πήρε την πρόκριση, μαζί με το αίμα του πίσω από τον Σόλομον!

Όταν ακούστηκε η κόρνα, ο Γιώργος Καλαϊτζής πήρε την μπάλα που τους είχε πετάξει στο «Αμπντί Ιπεκτσί» ο Αμερικανός και του την επέστρεψε με τον ίδιο τρόπο, εμπλουτισμένη με τις υπογραφές όλων των παικτών και με μια αφιέρωση γραμμένη στα αγγλικά: «Good luck in the Turkish Championship»!

O αστικός μύθος πάντως το χοντραίνει, αλλά ποτέ κανείς δεν μίλησε ανοιχτά γι' αυτή την υπόθεση: λέγεται δηλαδή ότι οι παίκτες του Παναθηναϊκού και ειδικότερα ο Καλαϊτζής που του τα είχε μαζεμένα επειδή συν τοις άλλοις του είπε κάτι για τη μητέρα του που είχε φύγει πρόσφατα από τη ζωή, τον έπιασε από τον λαιμό και πήγε να τον πνίξει!

Η επόμενη πράξη παίχτηκε τη σεζόν 2006-07 στο Τοp 16 όπου ο Παναθηναϊκός γνώρισε τρεις ήττες στον πρώτο γύρο (από Τσιμπόνα εκτός, Μπενετόν εκτός, Εφές εντός) και επέστρεψε δριμύτερος με τρεις νίκες για να πάρει την πρόκριση στα πλέι οφς όπου την πάτησε από την (καθοδηγούμενη από τον μετέπειτα παίκτη της Εφές, Σερκάν Ερντογάν) Ταού.

Στις 8 Μαρτίου του 2006 η Εφές άλωσε το ΟΑΚΑ με 76-73 (Μπατίστ 14, Σπανούλης 12- Γκρέιντζερ 27 με 7/8 τρίποντα, Πρκάτσιν 16) σε ένα δραματικό ματς που οι «πράσινοι» κόντεψαν να... κλέψουν στο τέλος. Ο Λάκοβιτς που μέχρι τότε είχε 0/9 σουτ ισοφάρισε με τρίποντο σε 71-71, ο (μετέπειτα παίκτης του Παναθηναϊκού) Πρκάτσιν έκανε το 71-73 με 2/2 βολές, ο Γιάκα αστόχησε σε τρίποντο, ακολούθησε μια βολή του Πεκέρ για το 71-74, εν συνεχεία ο Αλβέρτης με 2/2β. μείωσε σε 73-74, ο Ακιόλ πάλι με βολές έβαλε μπροστά την Εφές (73-76) και στην εκπνοή το σουτ του Διαμαντίδη από τα 6,25μ. βρήκε σίδερο...

Στις 22 Μαρτίου οι πράσινοι εισέβαλαν με το στιλέτο στα δόντια στο «Αμπντί Ιπεκτσί» και χάρη στη... λυσσασμένη άμυνα πήραν τη ρεβάνς με 66-56 (Λάκοβιτς 14, Τσαρτσαρής 14-Γκρέιντζερ 20) , μαζί με την πρόκριση στα πλέι οφς.

Στα αξιοπερίεργα αυτής της αναμέτρησης ξεχωρίζει η μηδενική επιθετική παρουσία του Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος σε 32 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα, είχε 0/3 σουτ, 8 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 2 κλεψίματα και 5 λάθη.

Ήμουν παρών σε εκείνο το ματς ως απεσταλμένος του «Sportime» και θυμάμαι το πώς γλέντησε ο Ομπράντοβιτς τη νίκη στο μπαρ του ξενοδοχείου, όπου μάλιστα μαζεύτηκαν (εκτός των μελών της αποστολής) και οι συνήθεις Σέρβοι φίλοι του, οι οποίοι ως γνωστόν εμφανίζονται σαν τα... σαλιγκάρια μετά τη βροχή!

Έναν χρόνο αργότερα (σεζόν 2006-07) οι δυο ομάδες ξανασυναντήθηκαν πάλι στο Τop 16, όπου ο Παναθηναϊκός -καθ' οδόν προς το θριαμβευτικό Final 4 της Αθήνας- πέτυχε δύο άνετες νίκες: με 84-57 στο ΟΑΚΑ (Ντικούδης 20, Σισκάουσκας 14, Ντελκ 12- Τζένκινς 21) και με 79-65 στην Πόλη (Μπετσίροβιτς 16, Σισκάουσκας 14- Νίκολας 21, Χάισλιπ 14)

Για τρίτη φορά στη σειρά οι δυο ομάδες αναμετρήθηκαν στο Top 16 της περιόδου 2007-08, όπου μοιράστηκαν τις νίκες: με 74-64 η Εφές με ρεσιτάλ του μετέπειτα «πράσινου» Ντρου Νίκολας που πέτυχε 29 πόντους με 6/7 δίποντα, 5/12 τρίποντα και 2/3 βολές (Μπατίστ 12, Γιασικεβνίτσιους 12) και με 74-65 ο Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ, ενώπιον 14.000 θεατών (Μπατίστ 20, Σπανούλης 15- Χάτσον 21, Γκρέγκορι 12).

Πάλι καθ' οδόν προς ένα θριαμβευτικό Final 4 (Βαρκελώνη), ο Παναθηναϊκός συνάντησε στο δρόμο του την Εφές στην πρώτη φάση της σεζόν 2010-11. Οι μετέπειτα πρωταθλητές Ευρώπης νίκησαν στο ΟΑΚΑ με 84-61 (Μπατίστ 17, Περπέρογλου 12-Βισνιέφσκι 12, Ρακότσεβιτς 11), ενώ στην Πόλη η Εφές επιβλήθηκε με 79-7 (Ρακότσεβιτς 18, Θόρντον 15, Τουντσερί 15- Διαμαντίδης 17, Βουγιούκας 18, Σάτο 11). Ο δεύτερος αγώνας εξελίχθηκε σε θρίλερ , καθώς ο Δημήτρης Διαμαντίδης έδωσε προβάδισμα στον Παναθηναϊκό (76-77), αλλά στα 3'' απάντησε με λέι απ ο Κερέμ Τουντσερί! Οι αγώνες εκείνοι διεξήχθησαν εν μέσω μιας φήμης σύμφωνα με την οποία το καλοκαίρι η Εφές είχε πλευρίσει τόσο τον Μπατίστ, όσο και τον Ομπράντοβιτς στον οποίο λέγεται ότι προσέφερε συνεκμετάλλευση (όχι του... Αιγαίου, αλλά) διαφόρων επιχειρήσεων και ένα ιδιωτικό αεροπλάνο στη διάθεση του, ανά πάσα στιγμή!

Το συνηθισμένο γαϊτανάκι του Παναθηναϊκού με την Εφές δεν έλειψε ούτε την περίοδο 2012-13, όταν συναντήθηκαν και πάλι στο πλαίσιο του Τοp 16, με το σκορ στο 1-1: οι «πράσινοι» ηττήθηκαν με 78-64 στην Πόλη (Φάρμαρ 13, Γκόρντον 12- Μπράμος 16, Σχορτσανίτης 15) και νίκησαν με 75-62 στο ΟΑΚΑ (Ούκιτς 13, Διαμαντίδης 13- Σαβάνοβιτς 21, Φάρμαρ 10).

Στο καπάκι (περίοδος 2013-14) συναντήθηκαν στο Top 16, σε δυο ματς με ακραιφνώς ελληνικό κοουτσάρισμα! Στο πρώτο ματς (Παναθηναϊκός-Εφές 78-64, Διαμαντίδης 17, Λασμέ 16-Πλάνινιτς 13, Σαβάνοβιτς 11) αναμετρήθηκαν ο Αργύρης Πεδουλάκης με τον Βαγγέλη Αγγέλου. Στον αγώνα της 14ης Μαρτίου 2014 που –οποία πρωτοτυπία-κρίθηκε στην παράταση (Εφές-Παναθηναϊκό 60-65, Πλάνινιτς 15, Βασιλειάδης 10- Φώτσης 14, Λασμέ 11), ο Αγγέλου υποδέχθηκε τον Φραγκίσκο Αλβέρτη, ο οποίος εκείνο το βράδυ έκανε το ντεμπούτο του στον πράσινο πάγκο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3