Το χαμόγελο της κληρωτίδας

Το χαμόγελο της κληρωτίδας

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Το χαμόγελο της κληρωτίδας
Ο Νίκος Παπαδογιάννης πιστεύει ότι η έδρα και η δυναμικότητα των πρώτων αντιπάλων αποτέλεσαν θείο δώρο για τον ελλιπή Ολυμπιακό.

H κληρωτίδα που έβγαλε το πρόγραμμα της κανονικής περιόδου της Euroleague ήταν ο καλύτερος φίλος του -και τιμωρημένου- Ολυμπιακού: δύο εντός έδρας αγώνες, δύο βατοί αντίπαλοι που μπορούσαν να νικηθούν και χωρίς τη συνεισφορά του Σπανούλη.

Το φινάλε της 2ης αγωνιστικής βρίσκει τους δευτεραθλητές Ευρώπης στο 2-0, χωρίς πολλές άσπρες τρίχες πέρα από αυτές που δημιούργησαν οι τραυματισμοί. Εάν έπρεπε να ταξιδέψει στην Ισπανία για τις αναμετρήσεις με Βασκόνια και Ουνικάχα, μπορεί να βρισκόταν τώρα στο 0-2.

Οι νίκες είναι, πράγματι, το μοναδικό πράγμα που μετράει, σε αυτή την εξοντωτική λίγκα της αδιάκοπης ταλαιπωρίας και της αδυσώπητης βαθμοθηρίας.

Όταν όμως σβήσουν τα φώτα του ΣΕΦ, οι «ερυθρόλευκοι» θα πρέπει να ανασυνταχθούν και να ψηλαφίσουν τον τύπον των ήλων, για να ψάξουν λύσεις στα ουκ ολίγα προβλήματα.

Το σημαντικότερο από αυτά έχει επισημανθεί από νωρίς. Ο Ολυμπιακός του 2017-8 αμέλησε να θωρακίσει τη ρακέτα του με έναν καθαρά αμυντικό σέντερ όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια.

Οι συνέπειες φαίνονται καθαρά στη στήλη των ριμπάουντ: η Μάλαγα μάζεψε 12 επιθετικά, ο Παναθηναϊκός που έπαιζε χωρίς σέντερ 15, η Βασκόνια που δεν έχει ψηλούς 7.

Ακόμα περισσότερο βγάζει μάτι η αδυναμία του Ολυμπιακού να αμυνθεί στο low post, ιδίως όταν κάθεται στον πάγκο ο Μιλουτίνοβ.

Στο αποψινό ματς, οι τρεις ψηλοί της Ουνικάχα πέτυχαν 29 πόντους με 13/19 σουτ στις πρώτες τρεις περιόδου, όταν η ομάδα τους πάσχιζε να κρατήσει τα ρουθούνια της έξω από το νερό.

Και όταν ο Ολυμπιακός αποφάσισε να ταμπουρωθεί λίγο πιο πίσω για να περιορίσει τη ζημιά, πρόσφερε ζωτικό χώρο στους επικίνδυνους γκαρντ της Μάλαγα.

Στο τελευταίο εννιάλεπτο, όταν το επί μέρους σερί έφτασε κάποια στιγμή το 9-21, ο ΜακΚάλουμ πέτυχε 13 πόντους και ο Μιλοσάβλιεβιτς 10 μαζεμένους.

Δεν θα είναι εύκολο, να «καμουφλάρει» ο Γιάννης Σφαιρόπουλος τους (ουκ ολίγους) μέτριους αμυντικούς του, ιδίως όταν προστεθεί στην εξίσωση ο Σπανούλης.

Η συνταγή της νίκης περιλάμβανε καλή κυκλοφορία της μπάλας, αρκετά «αναίσθητα» σουτ από τον Τόμπσον και αρκετή γρηγοράδα στην εκτέλεση.

Ο Σφαιρόπουλος ζήτησε τρέξιμο σε κάθε ευκαιρία, αλλά οι Ισπανοί δεν είναι χτεσινοί για να καταπιούν το δόλωμα αμάσητο.

Ωστόσο, ο Ολυμπιακός πέρασε με ευκολία στο «σχέδιο Β» ή μάλλον «σχέδιο 2 α», με επιθέσεις των 10-12 δευτερολέπτων και έγκαιρη μεταφορά της μπάλας από την άμυνα στην επίθεση, ώστε να συλληφθεί ανοργάνωτη η αντίπαλη άμυνα.

Τα πρώτα 7 λεπτά του αγώνα ήταν ένα μικρό αριστούργημα, αλλά λίγο λίγο βγήκαν στην επιφάνεια οι εγγενείς αδυναμίες.

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Ολυμπιακός απέναντι σε πίεση και παγίδες ήταν μία δυσάρεστη έκπληξη, η οποία πήγε να εξελιχθεί σε καταστροφή.

Όταν όμως οι υπόλοιποι (με πρώτο τον ως τότε θετικό Ρόμπερτς) έδειχναν πελαγωμένοι, ο Γιώργος Πρίντεζης κατέθεσε στο παρκέ τη γνωστή διαύγεια και πήρε τους συμπαίκτες του από το χεράκι.

Τα δικά του καλάθια στο 65-62 και στο 73-68 έκοψαν τη φόρα των Ισπανών, όπως και η ασίστ που ο ίδιος έδωσε, ενδιάμεσα, στον σταθερά καλό Μιλουτίνοβ.

Ο Πρίντεζης έμεινε άσφαιρος στο πρώτο μέρος και τελείωσε το ματς με μονοψήφιο νούμερο απέναντι στην ομάδα που κάποτε τον πλήγωσε, αλλά αυτή η αφλογιστία δεν τον εμπόδισε να αναδειχθεί «παίκτης του αγώνα».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.