Παναθηναϊκός - Μπάμπεργκ 93-83

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός - Μπάμπεργκ 93-83
Με τον Νικ Καλάθη να ηγείται, τον Κρις Σίνγλετον να επιστρέφει στις καλές εμφανίσεις και τον Λούκας Λεκαβίτσιους να αποδεικνύεται «λίρα εκατό» ο Παναθηναϊκός άνοιξε λογαριασμό στην EuroLeague κερδίζοντας την Μπάμπεργκ στο ΟΑΚΑ με 93-83.

Μετά την βαριά ήττα από την Μπαρτσελόνα στην πρεμιέρα της EuroLeague, το ζητούμενο για τον Παναθηναϊκό ήταν η νίκη και η καλή εμφάνιση απέναντι στην Μπάμπεργκ ώστε να υπερασπιστεί το πιο... πολύτιμο στοιχείο! Την έδρα του!

Στο πρώτο ματς της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης στην έδρα του, όχι μόνο υπερασπίστηκε το κάστρο του ΟΑΚΑ απέναντι στην Μπάμπεργκ σε ένα «must win» παιχνίδι (93-83), αλλά ο Τσάβι Πασκουάλ είδε να μπαίνουν στην «πράσινη» εξίσωση και άλλοι παίκτες-κλειδιά εν όψει της νέας σεζόν.

Μπορεί οι Ρίβερς και Λοτζέσκι που αποτελούν τους κατ' εξοχήν σκόρερ να μην βρέθηκαν στην μέρα τους, αλλά υπήρχε ο Νικ Καλάθης να ηγείται των «πρασίνων» και να ισοφαρίζει το ρεκόρ καριέρας στην EuroLeague με τους 23 πόντους που σημείωσε. Τα ευχάριστα νέα για τον Καταλανό προπονητή ωστόσο ήρθαν από δύο άλλους παίκτες.

Τον Κρις Σίνγκλετον ο οποίος πραγματοποίησε την καλύτερή του εμφάνιση τη φετινή σεζόν κρατώντας την... υπόσχεσή του μετά την ήττα στη Βαρκελώνη και τον Λούκας Λεκαβίτσιους! Ο Λιθουανός point guard πήρε... άριστα αντικαθιστώντας επάξια τον Καλάθη τις στιγμές που έπρεπε να ξεκουραστεί. Ήταν εξαιρετικός τόσο στην οργάνωση και στην άμυνα, όσο και στην επίθεση, αφού σημείωσε πόντους τη στιγμή που η ομάδα του το χρειαζόταν. Κάτι που σημαίνει ότι ο «Νικ» δεν νιώθει πια... μοναξιά όσον αφορά τις στιγμές που πρέπει να βρίσκεται στον πάγκο για μερικές ανάσες.

Μάλιστα ο Παναθηναϊκός είχε στείλει τον δείκτη του σκορ και στο +18 στα μέσα της τρίτης περιόδου, με τον Κρις Σίνγκλετον να παίρνει τη σκυτάλη από τον εξωπραγματικό Καλάθη του πρώτου ημιχρόνου και να σημειώνει 11 πόντους σε αυτό το διάστημα. Συγκεκριμένα, οι «πράσινοι» είχαν πάρει και προβάδισμα με 57-39 το οποίο είχε διαμορφωθεί με τους τρεις πρώτους πόντους του Ντένμον. Ήταν το διάστημα που η ελληνική ομάδα είχε επιβάλει τον ρυθμό της, βρήκε ευστοχία από τη γραμμή των ελευθέρων βολών (με 10/11 από το 20' έως το 30') είχε πάρει το μομέντουμ και έλεγχε απόλυτα το παιχνίδι. Βέβαια υπήρξαν και στιγμές χαλάρωσης τις οποίες η Μπάμπεργκ εκμεταλλεύτηκε και μπόρεσε να «ροκανίσει» την διαφορά, χωρίς ωστόσο να είναι και ιδιαίτερα απειλητική όσον αφορά το τελικό αποτέλεσμα.

Ο Νικ Καλάθης ήταν εκείνος που αποτέλεσε την σταθερή αξία του Παναθηναϊκού στο πρώτο δεκάλεπτο, έχοντας πετύχει 14 από τους 22 πόντους της ομάδας στο πρώτο δεκάλεπτο (22-15). Ο αρχηγός των «πρασίνων» έκανε τα... πάντα στο παρκέ του ΟΑΚΑ και ήταν εκείνος που είχε αναλάβει να καλύψει τα επιθετικά «κενά» των συμπαικτών. Η στατιστική του μέχρι εκείνο το διάστημα (14 πόντοι με 2/3 δίποντα, 3/3 τρίποντα, 1/2 βολές, 3 ασιστ και 2 ριμπάουντ) αποδεικνύουν του λόγου το αληθές!

Όμως από τη στιγμή που η Μπάμπεργκ επέλεξε να γυρίσει την άμυνα σε «ζώνη» ο Παναθηναϊκός δεν βρήκε τρόπους για να τη «διασπάσει» με αποτέλεσμα να μείνει η γερμανική ομάδα μέσα στο παιχνίδι. Ο Ραντόσεβιτς έκανε τη μεγαλύτερη ζημιά στην άμυνα των νταμπλούχων ωστόσο όχι σε βαθμό ιδιαίτερα... ανησυχητικό.

Το ανησυχητικό κομμάτι για τον Παναθηναϊκό ήταν οι ελεύθερες βολές, αφού έκλεισε το πρώτο μισό του αγώνα με 5/15 σουτ από τη γραμμή της φιλανθρωπίας. Ο Πασκουάλ προσπάθησε και βρήκε το αντίδοτο στην «ζώνη» του Τρινκιέρι, χρησιμοποιώντας δύο δημιουργούς την ίδια ώρα στο παρκέ, όπως οι Καλάθης και Λεκαβίτσιους. Μάλιστα ο Λιθουανός έκλεψε την παράσταση και αποτέλεσε το μεγάλο κέρδος για τον Παναθηναϊκό, αφού ήταν εξίσου αποτελεσματικός, τόσο στο κομμάτι της δημιουργίας όσο και σε αυτό της «εκτέλεσης» τη στιγμή που χρειάστηκε.

Αυτό είχε αποτέλεσμα να κλείσουν οι «πράσινοι» το ημίχρονο στο +8 (43-35), μία διαφορά που «έχτισαν» έχοντας στην ίδια πεντάδα τους δύο point guards της ομάδας.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Στο δεύτερο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε... μεταμορφωμένος από τη γραμμή των βολών όταν και είχε 19/22 από τις 5/15 του πρώτου ημιχρόνου. Επιπλέον δεν έκανε λάθη (μόλις 9 σε όλο το ματς) και είχε καλά ποσοστά στα τρίποντα (9/16).

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Νικ Καλάθης ήταν πραγματικός ηγέτης στην πρώτη νίκη του Παναθηναϊκού έχοντας 23 πόντους με 6/8 δίποντα, 3/4 τρίποντα, 2/4 βολές, 6 ασίστ και 4 ριμπάουντ στα 27:49 που αγωνίστηκε. Πολύ καλός και ο Σίνγκλετον, ο οποίος είχε 15 πόντους (όλους στο β' ημίχρονο) και 10 ριμπάουντ.

ΑΦΑΝΕΙΣ «ΗΡΩΕΣ»: Ο Λούκας Λεκαβίτσιους ήταν «λίρα εκατό» για τον Πασκουάλ αφού δείχνει ότι μπορεί να ανταποκριθεί και με το παραπάνω στον ρόλο για τον οποίο αποκτήθηκε έχοντας σε αυτό το ματς 10 πόντους με 3/4 δίποντα, 1/1 τρίποντο, 1/2 βολές και 3 ασίστ σε 15 λεπτά συμμετοχής.

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ: Ο Νίκος Ζήσης ήταν εκτός αγώνα αφού έμεινε στους 2 πόντους με 1/6 εντός παιδιάς και καμία ασίστ σε 16 λεπτά.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Όλο το τρίτο δεκάλεπτο με τον Σίνγκλετον να αναλαμβάνει δράση και να στέλνει τη διαφορά στους 18 πόντους.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το εντυπωσιακό alley oop κάρφωμα του Τζέιμς Γκιστ από ασίστ του Νίκου Καλάθη στο πρώτο δεκάλεπτο, ύστερα από ένα άριστα εκτελεσμένο Pick N Roll.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Ο Παναθηναϊκός τις 5/15 βολές του πρώτου ημιχρόνου, ενώ η Μπάμπεργκ την αδυναμία στον αναιχαιτισμό των δύο γκαρντ του Παναθηναϊκού, του Καλάθη και του Λεκαβίτσιους.

Τα δεκάλεπτα: 22-15, 43-35, 69-56, 93-83

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.