Ολυμπιακός: Ο καθρέπτης της περσινής σεζόν για μία ομάδα που παραμένει στην ελίτ

Ολυμπιακός: Ο καθρέπτης της περσινής σεζόν για μία ομάδα που παραμένει στην ελίτ

Ολυμπιακός
Το Gazzetta επιχειρεί με τη βοήθεια του Hudlinstat τη σύγκριση του Ολυμπιακού με την περσινή του ξέφρενη πορεία και εντοπίζει τα σημεία που οι «ερυθρόλευκοι» βελτιώθηκαν, για να παραμείνουν άλλη μια χρονιά στην ελίτ της EuroLeague.

Ο Ολυμπιακός μπήκε στην αφετηρία της σεζόν 2023-24 έχοντας μπροστά του διαρκώς έναν καθρέπτη. Η ομάδα που δημιούργησε ο Γιώργος Μπαρτζώκας την περασμένη χρονιά και έφτασε μόλις 3’’ μακριά από τον τίτλο, έρχεται κάθε φορά ως ο απόλυτος αντικατοπτρισμός. Η τελειότητα απέναντι σε όποια δυσκολία θα μπορούσε ο Ολυμπιακός να συναντήσει στη σεζόν που διανύουμε.

Οι «ερυθρόλευκοι» ολοκλήρωσαν την κανονική περίοδο της EuroLeague με ρεκόρ 22-12, απέχοντας μόλις δύο νίκες από την περσινή τους επίδοση. Στην πραγματικότητα, όμως, απείχαν (όπως αποδείχτηκε) μόλις μία από το πλεονέκτημα έδρας. Και συγκεκριμένα μία απέναντι στην Μπαρτσελόνα, την οποία κατά διαβολική σύμπτωση θα συναντήσουν στα play off με μειονέκτημα έδρας.

Αυτός ο καθρέπτης όμως τους συνοδεύει επί μία ολόκληρη σεζόν. Σε μία σύγκριση που τελικά δε γινόταν να αποφευχθεί. Άλλωστε το τι κάνει η ίδια η ομάδα και η δική της πρόοδος, αποτελεί στην τελική το μοναδικό δείγμα που έχει σημασία, ανεξαρτήτως του τι κάνουν οι υπόλοιποι. Και ο Ολυμπιακός με τα προβλήματα τραυματισμών που αντιμετώπισε σε όλη τη διάρκεια της σεζόν, πέρασε το συγκεκριμένο τεστ, παραμένοντας μία ομάδα που διεκδίκησε το πλεονέκτημα έδρας ως το φινάλε και φυσικά συνεχίζει να διεκδικεί την είσοδο στο τρίτο συνεχόμενο FInal Four.

Η σύγκριση με την ονειρική περσινή σεζόν

Κατά κοινή ομολογία ο Ολυμπιακός έπαιξε το καλύτερο μπάσκετ στην Ευρώπη τη σεζόν 2022-23. Το δημιούργημα του Μπαρτζώκα δεν ανταμείφθηκε με τον τίτλο της EuroLeague, αλλά έχει μείνει χαραγμένο στον κόσμο της ομάδας για το μπάσκετ που έπαιξε όλη τη σεζόν. Πόσο μακριά είναι στους δείκτες, όμως, ο φετινός Ολυμπιακός από τον περσινό;

Μία βασική διαφορά έρχεται από τις κατοχές. Ο ρυθμός στον οποίο αγωνιζόταν πέρσι οι «ερυθρόλευκοι» έφτασε τις 80.7 κατοχές, ενώ φέτος το αντίστοιχο νούμερο έπεσε στις 78.7. Κάτι που φαινόταν πάρα πολύ στο ξεκίνημα της σεζόν και είχε εν πολλοίς εξήγηση στους τραυματισμούς. Ο Γουόκαπ μπήκε στην εκκίνηση αρκετά κουρασμένος από τις συνεχόμενες σεζόν του, ο Γουίλιαμς Γκος απουσίασε για αρκετά διαστήματα και μοιραία η ομάδα κατέβασε το τέμπο για να επιβιώσει.

Η διαφορά μπορεί να σας φαίνεται μικρή, αλλά είναι πραγματικά τεράστια. Για να έχετε ένα δείγμα, ο τελευταίος στον τομέα αυτόν Ολυμπιακός (78.7 κατοχές) απέχει από την πρώτη Ρεάλ (84.8) 6.1 κατοχές. Ο συγκεκριμένος αριθμός δε δείχνει κάτι θετικό ή αρνητικό, αλλά μαρτυρά την τάση και την προσέγγιση στο παιχνίδι.

Και τώρα περνάμε στους σημαντικούς δείκτες. Με τη φυγή του Βεζένκοβ και του Σλούκα, δύο πολύ σημαντικών πόλων στην επίθεση, οι «ερυθρόλευκοι» έδωσαν ακόμα περισσότερη προσοχή στην άμυνά τους. Όπου μάλιστα βελτίωσαν και οριακά τον σχετικό τους δείκτη στο Defensive Rating με 94.27 (καλύτερη άμυνα στην EuroLeague) έναντι του 94.71 της περσινής σεζόν. Σε μία διαφορά που θα ήταν αρκετά μεγαλύτερη αν δεν υπήρχε το τελευταίο παιχνίδι με τη Φενέρμπαχτσε.

Ωστόσο η επίθεση του Ολυμπιακού είχε μια φανερή πτώση, καθώς από το 104.19, το φετινό Offensive Rating έπεσε στο 100.34. Με τον συνδυασμό της καλύτερης άμυνας και της 9ης καλύτερης επίθεσης μετά από 34 παιχνίδια, οι Πειραιώτες πάλεψαν για το πλεονέκτημα και παρέμειναν στην ελίτ της διοργάνωσης. Διόλου τυχαία, άλλωστε, το άθροισμα τους φέρνει στη 2η θέση του Net Rating (η διαφορά επίθεσης και άμυνας) πίσω μόνο από τη Ρεάλ. Οι Μαδριλένοι είχαν ανοίξει τεράστια διαφορά, αλλά η κοιλιά τους στον 2ο γύρο τους έριξε στο +8.8, με τον Ολυμπιακό να έχει οδηγό την άμυνα και να ακολουθεί στο +6.1. Τρίτη η Μπαρτσελόνα (+5.6), τέταρτη η Μονακό (+4.5) και στην πέμπτη θέση ο Παναθηναϊκός (+4.3).

Η στατιστική απεικόνιση

ΚατηγορίαΕπίδοσηΘέση στην EuroLeague
Offensive Rating100.34
Defensive Rating94.2718η (αντίστροφη κατάταξη)
Net Rating+6.06
Δίποντα55.5%
Τρίποντα37.3%
True Shooting%62.6%
Ασίστ19.9
Λάθη11.53η (αντίστροφη κατάταξη)
Offensive Reb%27.5%14η
Κλεψίματα7

Τα ατομικά νούμερα που ξεχωρίζουν στον Ολυμπιακό

Πιάνοντας έναν έναν τους παίκτες, υπάρχουν αρκετά πράγματα στα οποία μπορείς να σταθείς. Αλλά και ένας που ξεχωρίζει πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους. Φυσικά η αναφορά γίνεται για τον Άλεκ Πίτερς, για τον οποίο έχουμε συζητήσει συχνά πυκνά μέσα στη σεζόν.

Ο Αμερικανός με βάση τους αριθμούς αποτελεί μακράν του δεύτερου τον καλύτερο σουτέρ θέσης στην EuroLeague, έχοντας το απίστευτο 55.6% σε καταστάσεις catch n’ shoot. Οι αριθμοί του φυσικά αποτυπώνουν την εξαιρετική του σεζόν στην εκτέλεση, με το True Shooting % να φτάνει στο 70.1%, κάτι που μοιάζει εξωπραγματικό για τον όγκο των μακρινών σουτ που παίρνει (3.6 τρίποντα ανά παιχνίδι).

Το step up που αναγκάστηκε να κάνει ο Τόμας Γουόκαπ φαίνεται προφανώς από το USG% του, τις κατοχές δηλαδή που περνούν από τα χέρια του με το 16.5% της περασμένης σεζόν να γίνεται φέτος 19.7%. Και φυσικά αποτελεί τον καλύτερο δημιουργό της ομάδας με 4.9 ασίστ μέσο όρο ανά παιχνίδι.

Σε ένα άτυπο κουίζ ανάμεσα στους φίλους του Ολυμπιακού, για το ποιοι είναι οι καλύτεροι δημιουργοί, ο Γουόκαπ θα πάρει τις ψήφους για την πρωτιά. Η λογική θα οδηγήσει και στον δεύτερο της λίστας, τον Νάιτζελ Γουίλιαμς Γκος των 3.3 ασίστ ανά παιχνίδι. Αλλά η τρίτη θέση κρύβει μια τρομακτική βελτίωση, με τον Κώστα Παπανικολάου να προσπερνά τον Φαλ.

Ο αρχηγός των Πειραιωτών αναλαμβάνει πολύ περισσότερες κατοχές με την μπάλα στα χέρια, ανεβάζοντας κατά μία ασίστ τη δημιουργία του, αφού πλέον μετράει 3 μέσο όρο, σε σχέση με τις 2 της περσινής σεζόν.

Κάνααν και Πίτερς διατήρησαν ψηλά το τρίποντο

Ένα από τα ερωτήματα της σεζόν για τον Ολυμπιακό είχε να κάνει με τον τρόπο που θα σκοράρει. Κυρίως με το ποιος θα είναι αυτός που θα τραβήξει την επίθεση της ομάδας. Σε μία σεζόν που οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν να διατηρήσουν σχεδόν ανέπαφο το ποσοστό τους στο τρίποντο. Κάτι που οφείλεται κατά κύριο λόγο στους Αϊζάια Κάνααν και Άλεκ Πίτερς. Μετά από 34 αγώνες μετρούν 37.3% στο τρίποντο (5οι στην EuroLeague), πίσω από το 37.5% της περσινής σεζόν.

Η διαφορά βέβαια στην επίθεση κάπως έπρεπε να φανεί και εκεί έρχεται το True Shooting % με τον Ολυμπιακό να μετρά 62.6% και παρότι βρίσκεται ψηλά στη φετινή διοργάνωση, στην 5η θέση της κατηγορίας, παραμένει αρκετά μακριά από το περσινό 66%.

Η βελτίωση στον τομέα των λαθών (11.3) αλλά και η πτώση στις ασίστ (19.9), πάντα με την παραπάνω σύγκριση, έχει εξήγηση τον μειωμένο αριθμό κατοχών. Ακόμα και έτσι, όμως, ο Ολυμπιακός παρέμεινε μια ομάδα με εκπληκτική αναλογία ασίστ λαθών, αφού μοιράζει 1.76 τελική πάσα για κάθε του σφάλμα. Νούμερο ακόμα καλύτερο και από το 1.72 της περασμένης χρονιάς.

Τι άλλαξε στις εκτελέσεις του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός δεν έχει εντελώς διαφορετικό πρόσωπο. Δε θα μπορούσε άλλωστε, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να πιστεύει σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο στην επίθεση, με τη διαρκή κίνηση μακριά από την μπάλα και την όσο το δυνατόν λιγότερη ντρίπλα. Όμως οι «ερυθρόλευκοι» έπρεπε να αλλάξουν μερικά κομμάτια του παιχνιδιού τους, για να προσαρμοστούν καλύτερα στα δεδομένα των παικτών τους.

Και παρόλο που τα γκαρντ τους αμφισβητήθηκαν σχετικά με την προσωπική φάση τους, οι πόντοι ανά κατοχή στις εκτελέσεις τους μετά το pick n’ roll έχουν φτάσει στο 0.9, νούμερο μεγαλύτερο ακόμα και με σύγκριση την περσινή σεζόν. Γουόκαπ, Γκος, Κάνααν και Λαρεντζάκης έχουν κάνει την περισσότερη δουλειά στο συγκεκριμένο κομμάτι, αναλαμβάνοντας ρόλο εκτελεστή μετά από ντρίπλα.

Σημαντικές διαφορές ακόμα. Η ακόμα μεγαλύτερη μείωση του iso από τις 3.5 κατοχές στις 2.9 αλλά και η περαιτέρω έμφαση στο ποστ. Εκεί όπου ο Φαλ, αλλά και ο Μιλουτίνοφ μέχρι τα μέσα της σεζόν, πήραν αρκετό βάρος. Μάλιστα οι 6.2 κατοχές ανά παιχνίδι δε φανερώνουν την πλήρη αλήθεια, μιας και μετράμε μόνο αυτές που κατέληξαν σε εκτέλεση. Ο Φαλ αποτελεί σημαντικό παράγοντα του παιχνιδιού και στη δημιουργία, αφού ο Ολυμπιακός ακουμπάει αρκετά πάνω του την μπάλα για να στήσει την επίθεσή του.

Τα χαρακτηριστικά αυτών των δύο ψηλών, μαζί με αυτά των γκαρντ έφεραν και τη μείωση στο ρολάρισμα. Ο ερχομός του Ράιτ έδωσε μία έξτρα ώθηση στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» παίρνουν 3.9 πόντους σε 3.2 κατοχές από το ρολάρισμα των ψηλών τους στο pick n’ roll, με τα αντίστοιχα περσινά νούμερα -ελέω Μπλακ, Μπολομπόι και Σλούκα- να ανέρχονται στους 5.4 πόντους ανά 4.7 κατοχές. Η κατεύθυνση, όμως, της φετινής σεζόν με τους δύο 7-footers ήταν φανερά διαφορετική.

Οι εκτελέσεις του Ολυμπιακού στη σεζόν 2023-24

  • Catch n’ shoot: 16.1 πόντους/13.9 κατοχές
  • Pick n’ roll (χειριστής): 9.9 πόντους/10.9 κατοχές
  • Transition: 9.6 πόντους/7.2 κατοχές
  • Drive: 6.1 πόντους/6.9 κατοχές
  • Post: 5.3 πόντους/6.2 κατοχές
  • Πίσω από σκριν: 4.5 πόντους/4 κατοχές
  • Hand off: 3.1 πόντους/3.7 κατοχές
  • Pick n’ roll (roller): 3.9 πόντους/3.2 κατοχές
  • Iso: 2.2 πόντους/2.9 κατοχές
  • Επιθετικά ριμπάουντ: 3.5 πόντους/2.8 κατοχές
  • Pick n’ pop: 1.8 πόντους/1.6 κατοχές
shot chart
Το Shot Chart του Ολυμπιακού στην EuroLeague

Η πεντάδα που σήκωσε το βάρος

Ο κόουτς των Πειραιωτών δε βγαίνει εύκολα από κάποιες συνήθειες. Για την ακρίβεια τις μεταφέρει στην ομάδα του, παγιώνοντας ορισμένα σχήματα στο παρκέ. Όπως για παράδειγμα την αρχική του πεντάδα. Το Γουόκαπ, Κάνααν, Παπανικολάου, Βεζένκοβ και Φαλ μετατράπηκε σε Γουόκαπ, Κάνααν, Παπανικολάου, Πίτερς, Φαλ. Και αυτή η πεντάδα έχει σηκώσει μακράν της δεύτερης το περισσότερο βάρος στα παιχνίδια του Ολυμπιακού, ούσα και αυτή που ξεκινάει στο παρκέ όταν άπαντες είναι υγιείς. Συγκεκριμένα έχουν βρεθεί μαζί για σχεδόν 297 λεπτά, την ώρα που η δεύτερη πεντάδα σε χρησιμοποίηση, με μοναδική αλλαγή τον Μιλουτίνοφ, μετράει 77...

@Photo credits: Χρήστος Ζωΐδης