Οι σαμπάνιες να ξαναμπούν στο ψυγείο

Οι σαμπάνιες να ξαναμπούν στο ψυγείο
Ο Νίκος Παπαδογιάννης αρνείται να σπουδαιολογήσει το ματσάκι με την Άλμπα και αποδίδει στον Παναθηναϊκό τα πρεπά, μετά από μία σεζόν ονείρου που μόλις τώρα πλησιάζει στην τελική ευθεία της.

Eιλικρινά δεν ξέρω αν αξίζει να σπουδαιολογηθεί το αποψινό ματς στο ΟΑΚΑ και η χλιαρή εμφάνιση του Παναθηναϊκού απέναντι στην ανήμπορη να νικήσει οποιονδήποτε εδώ και τρεις μήνες Άλμπα. Οι «πράσινοι» εμφανίστηκαν στο παρκέ με το μυαλό στα πανηγύρια και στα πλέι-οφ, αλλά γνώριζαν κατά βάθος ότι ήταν σχεδόν αδύνατο να ηττηθούν.

Και, στο κάτω κάτω, δεν είναι πολλές οι άπειρες ομάδες που θα απέφευγαν αυτή την παγίδα. Όταν γνωρίζεις ότι αρκεί ένα πεντάλεπτο καλής απόδοσης για να κερδίσεις, αφήνεις στα αποδυτήρια τα πολεμοφόδια και μπαίνεις στο γήπεδο με ένδυμα εαρινού περιπάτου. Και να που είχαν δίκιο στην προσέγγισή τους.

Μερικές σταγόνες ιδρώτα από τρεις ή τέσσερις παίκτες έφταναν για να παραδοθεί η επισκέπτρια από την πόλη του Final-4. «Θα σας ξαναδούμε το Μάιο στο σπιτικό μας», έμοιαζαν να λένε οι παίκτες της, αποχωρώντας από το ΟΑΚΑ. Το κάπως αγχωτικό ματσάκι της Πέμπτης, περισσότερο προπόνηση παρά αγώνας, ξεχάστηκε ήδη.

Ο Εργκίν Αταμάν εμφανίστηκε στα μικρόφωνα με το πρόσωπο γεμάτο καμάρι. Αράδιασε τα ρεκόρ που πέτυχε ο Παναθηναϊκός υπό τη δική του καθοδήγηση, υπενθύμισε ότι πρόκειται για την ίδια ομάδα που το 2022 και 2023 ήταν μία πράσινη Άλμπα και φούσκωσε από υπερηφάνεια όταν κλήθηκε να κάνει τον απολογισμό της σεζόν. «Το πιο μεγάλο βήμα έρχεται σύντομα», υποσχέθηκε. Αλήθεια, ποιος του έδωσε σημασία και πόσοι κατόρθωσαν να καταπνίξουν ένα χάχανο όταν τον άκουσαν να μιλάει για φάιναλ-φορ Νοέμβριο μήνα;

Ο θρίαμβος του Αταμάν και των παικτών του είναι ότι μπαίνουν στα playoffs φορτωμένοι με το «πρέπει» στους ώμους και οπλισμένοι με ευθύνη. Εάν ο Παναθηναϊκός αποκλειστεί από τον επόμενο αντίπαλό του, μέσα στο ΟΑΚΑ, όλοι θα μιλήσουν -σωστά- για αποτυχία. Και αυτή είναι η μεγάλη του επιτυχία.

Εάν ο Παναθηναϊκός έχανε από την Άλμπα, λέμε τώρα χαζομάρες για να περνάει η ώρα, θα κινδύνευε να πέσει στην 5η θέση της τελικής κατάταξης και να διεκδικήσει το εισιτήριό του στη λάθος πλευρά της πόλης. Σε κάθε περίπτωση, θα έπαιζε στα playoffs με τον νικητή της αυριανής αναμέτρησης Ολυμπιακού-Φενέρμπαχτσε.

Ο μεγάλος Κώστας (Σλούκας) και ο μικρός Κώστας (Αντετοκούνμπο) έδειξαν τον τρόπο, ο Κέντρικ Ναν ξεπάστρεψε τους Γερμανούς με ρεκόρ καριέρας, ο Γκριγκόνις με τον Χουάντσο πρόσθεσαν κάποιες πινελιές και κάπου εκεί ολοκληρώνεται η αναφορά στο ραντεβού με την Άλμπα.

Το κουκλίστικο αλλά ούλτρα-λάιτ μπάσκετ των Βερολινέζων δεν φτουράει για να τους βγάλει αλώβητους από βουτιές στο μπαρούτι. Λένε ότι στις καλύτερες κηδείες έχει πολύ κόσμο, αλλά ειδικά αυτό το πάρτι, που ο κόσμος του Παναθηναϊκού περίμενε χρόνια και χρόνια, δεν υπήρχε περίπτωση να χαλάσει.

Στον ορίζοντά του ο Παναθηναϊκός έχει ένα ξεκούδουνο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό για τη Basket League και αμέσως μετά 8-9 μέρες ξεκούρασης και ανασυγκρότησης, την ίδια ώρα που οι πιθανοί αντίπαλοί του θα βγάζουν τα μάτια τους στην παγερή Μπεογκράντσκα. Το γνωρίζετε δα το σενάριο, αλλά ας το επαναλάβω για όσους απορροφήθηκαν από τα ποδόσφαιρα και έχασαν κάποια τεύχη.

Η Μακάμπι περιμένει σε μονό νοκ-άουτ παιχνίδι στην ουδέτερη Σερβία -κεκλεισμένων των θυρών- τον νικητή του αυριανού αγώνα μεταξύ Βίρτους-Βασκόνια. Απέναντι στον Παναθηναϊκό, που φυσικά θα έχει το αβαντάζ της έδρας, θα στηθεί στην αφετηρία των playoffs η ομάδα που θα κερδίσει τη ντερμπαδούρα του Βελιγραδίου.

Θα χρειαστούν λοιπόν κάμποσες μέρες μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Εάν θέλετε τη γνώμη μου από τώρα, ο Παναθηναϊκός δεν έχει να φοβηθεί πολλά σε πενταπλή σύγκρουση με την ξεσπιτωμένη Μακάμπι (η οποία πάντως τον νίκησε φέτος μέσα-έξω) ούτε από τη γερασμένη και ντεφορμέ Βίρτους.

Πιο επικίνδυνη μου φαίνεται η Βασκόνια, όχι γιατί είναι καμιά ομαδάρα, αλλά επειδή θα προέρχεται από τρία απανωτά διπλά σε «do or die» αγώνες, στη Μαδρίτη, στη Μπολόνια και στο Βελιγράδι. Συνεπώς, δεν θα την τρομάζει ούτε το ΟΑΚΑ. Λέμε τώρα...

Ας αφήσουμε όμως τον Παναθηναϊκό να χαρεί το κατόρθωμά του και να βιώσει τις αναμνήσεις από το μέλλον του, πριν τον αγχώσουμε. Το νικηφόρο σερί του στο ΟΑΚΑ έφτασε τον αριθμό 9, όπως και η καταμέτρηση των εκτός έδρας νικών του, ναι, της ίδιας ομάδας που κάποτε έχανε με το που έμπαινε στο αεροπλάνο.

Από τα τελευταία 11 παιχνίδια τους, οι «πράσινοι» κέρδισαν τα 9, ενώ στο τετράμηνο της φωτιάς νίκησαν τη Ρεάλ, τη Μπαρτσελόνα, τη Μονακό, τον Ολυμπιακό εντός των τειχών, τη Φενέρ, όλους τους μνηστήρες του ευρωπαϊκού στέμματος. Η Μακάμπι του ξέφυγε και κατάφερε να αλώσει το ΟΑΚΑ προ μηνών, αλλά δεν βλέπω πώς θα τον νικήσει τρεις φορές σε ένα δεκαπενθήμερο.

Τα ξαναλέμε λοιπόν μόλις κλειδωθούν ξανά οι σαμπάνιες στο ψυγείο. Όλα τα υπόλοιπα που θα θέλατε να γνωρίζετε, θα τα ακούσετε εάν περάσετε άλλη μια βόλτα από το «Old School», το εβδομαδιαίο podcast με τις ισχυρές δόσεις Εuroleague, με τον Δημήτρη Κωνσταντινίδη στη διπλανή πολυθρόνα. Το λινκ είναι εδώ, για να μη ψάχνετε.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.