Φοβάται μόνο τις ερπύστριες

Φοβάται μόνο τις ερπύστριες
Ο Νίκος Παπαδογιάννης βλέπει τον Ολυμπιακό να χτίζει την αυτοπεποίθησή του μακριά από το Φάληρο και μετράει τα κέρδη του τελευταίο διμήνου, βαθμολογικά και πνευματικά.

O Oλυμπιακός βγήκε στον πηγαιμό για το Βελιγράδι ποντάροντας σε δύο διπλά, τα οποία συνιστούσαν πολλαπλή στόχευση. Αφ’ ενός, ήθελε να μαζέψει τους βαθμούς που θα σιγούρευαν την απ’ ευθείας συμμετοχή του στα πλέι-οφ, ανανεώνοντας παράλληλα τις ελπίδες του για πλεονέκτημα έδρας. Αφ’ ετέρου, χρειαζόταν να θυμίσει σε εαυτόν και αλλήλους ότι δεν χρειάζεται οπωσδήποτε τη θαλπωρή της έδρας για να ανοίξει τον δρόμο προς το Βερολίνο.

Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, το δεύτερο σκέλος, το ψυχολογικό, μπορεί να είναι πιο χρήσιμο και από το βαθμολογικό. Ο Ολυμπιακός άφησε πίσω του την αναποδιά της Κωνσταντινούπολης και μετράει 5 διπλά στα τελευταία 6 ταξίδια του, απέναντι σε ομάδες πάντως που εκτός απροόπτου θα δουν τα πλέι-οφ (και το φάιναλ-φορ) από τον καναπέ: Μπάγερν, Βαλένθια, Ζαλγκίρις, Παρτίζαν, Ερυθρός Αστέρας.

Εφ’ όσον οι «κόκκινοι» του Πειραιά τερματίσουν στην 5η ή στην 6η θέση, θα εκστρατεύσουν πιθανότατα στη Βαρκελώνη ή στο Μόντε Κάρλο. Ωστόσο, είναι χρήσιμο να μπαίνεις στη μάχη με ρέντα και με το μπαρούτι από δύσβατες έδρες στο κορμί σου. Το Μονακό δεν είναι δα Ναβαρόνε, η δε Καταλούνια μπάζει πότε πότε νερά. Να, την ώρα που γράφω αυτές τις αράδες η Μακάμπι απειλεί να αλώσει το παλαιικό Παλάου Μπλαουγκράνα.

Απομένει να δούμε κατά πόσον η τελευταία μιάμιση στροφή κρύβει εκπλήξεις. Ο Παναθηναϊκός θα μείνει μακριά από το ερυθρόλευκο ραντάρ μόνο αν νικήσει αύριο στο Μόναχο. Ειδάλλως μπορεί να βρεθεί αυτός στο μεταίχμιο μεταξύ 4ης και 5ης θέσης, με «αιώνιο» ευρωελληνικό ντέρμπι να αχνοφαίνεται τότε στον ορίζοντα. Αυτό θα ήταν κατά τη γνώμη μου ευχής έργο, αφού θα σήμαινε εγγυημένη ελληνική παρουσία στο Βερολίνο. Αρκεί να μη γίνει καμία παράξενη στραβή και βρεθούν και οι δύο ομάδες μας έξω από την τελική τετράδα…

«Η μοναδική ομάδα που δεν θα θέλαμε να αντιμετωπίσουμε στα πλέι-οφ είναι ο Ολυμπιακός», αστειεύτηκε μεταξύ σοβαρού και σοβαρού ο Γιώργος Μπoζίκας. «Είμαστε πολύ καλοί εκτός έδρας, μπαίνουμε στα πλέι-οφ με συγκέντρωση και αυτοπεποίθηση, ενώ τα προβλήματα μας χαλύβδωσαν».

Την ομάδα που έφτασε μισό σουτ από τον τίτλο τον περασμένο Μάιο στο Κάουνας, οι περισσότεροι μνηστήρες θα την ήθελαν …μακριά κι αγαπημένη. Ακόμα και σε βραδιές που δεν τρομάζει κανέναν παρά μόνο τον ίδιο του τον εαυτό, όπως η αποψινή, ο Ολυμπιακός σκορπίζει την αύρα αντιπάλου που θα νικηθεί μόνο αν περάσουν ερπύστριες πάνω από το κορμί του.

Ο Ολυμπιακός χρειάστηκε προπονητικές αλχημείες, χείρα βοηθείας από την άκρη του πάγκου και κάποια χαμόγελα της τυφλής θεάς για να ξαναπεράσει τον Δούναβη με στεγνά πόδια. Το σχήμα που έπαιξε ολόκληρη τη δ’ περίοδο είχε τρεις χειριστές (Γουόκαπ, Γουίλιαμς-Γκος, Μήτρου-Λονγκ) μαζί στο παρκέ ως αντιστάθμισμα στην τριπλή απειλή των Τεοντόσιτς, Νέντοβιτς, Χάνγκα, τον Κώστα Παπανικολάου στο «4» να παλεύει με θηρία για τα πολύτιμα ριμπάουντ και να σουτάρει τρίποντα και τον Μόουζες Ράιτ σε ρόλο φουνταριστού, σε λογική “4-out” ώστε να μένει όσο περισσότερος χώρος γίνεται για να οργιάσει ο Αμερικανός.

Ο Ράιτ είχε τις μπαταρίες γεμάτες και κατάπιε ζωντανό τον καταπονημένο Μπολομπόι, με 16 προσωπικούς πόντους (από τους 20) στο τελευταίο δεκάλεπτο. Για να είμαστε τίμιοι, βέβαια, τα δύο καλάθια που έκριναν το ματς, τα νικητήρια, σημειώθηκαν σε σκοτωμένες επιθέσεις και όχι μετά από καλλιγραφία: ένα ακροβατικό στο 81-82 με δύο αντιπάλους κρεμασμένους στα χέρια του και ένα τρίποντο στα 34 δευτερόλεπτα από πασούλα του Γουίλιαμς-Γκος, όταν σύσσωμος ο Αστέρας τον περίμενε ταμπουρωμένος στο βαμμένο (84-87).

Εάν ο Ολυμπιακός απέπνεε εικόνα κυριαρχίας από τα πρώτα λεπτά, το οφείλει κυρίως στη δημιουργία των Παπανικολάου, Φαλ, που μαζί μοίρασαν 12 ασίστ από τις θέσεις «3» και «5». Οι Σέρβοι προσπέρασαν στην εκπνοή της γ’ περιόδου με το τρίποντο του Μίλος Τεοντόσιτς (64-63) και ο Γιώργος Μπαρτζώκας κράτησε έξω τους σουτέρ του, ποντάροντας τα ρέστα του στα μούσκουλα του ξεκούραστου Ράιτ και στη φαιά ουσία των τριών πλέι-μέικερ, τεσσάρων με τον κάπτεν Παπανικολάου.

Έπρεπε όμως να κινδυνεύσει με ήττα, από τον 16ο της κατάταξης, ομάδα που τελειώνει εκτός έδρας αναμέτρηση με 27 ασίστ και 13/29 τρίποντα; Τα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ (16) δημιούργησαν ρήγματα και ο Αστέρας πλησίασε τους 90 πόντους απέναντι σε μία από τις πιο σκληρές άμυνες της Euroleague. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έδωσε το δικό του ρεσιτάλ από τον σέρβικο πάγκο, η έδρα ήταν φιλική μόνο στα διαλείμματα και ο Ολυμπιακός χρειάστηκε υπερπροσπάθεια και απρόσμενους ήρωες για να σφραγίσει τη νίκη.

«Πνευματικά, δεν ήμασταν τόσο δυνατοί όσο έπρεπε», ομολόγησε ο Κώστας Παπανικολάου, φορώντας με αυστηρότητα το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Η αναμέτρηση με τη Φενέρ την επόμενη Παρασκευή, άσχετα με την όποια βαθμολογική σημασία της, θα είναι ένα ακόμα πιο αντιπροσωπευτικό crash test για τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες του πρωταθλητή Ελλάδας.

Εγώ, πάντως, θα ήθελα να τον δω αντιμέτωπο με τον Παναθηναϊκό στα πλέι-οφ, ανεξαρτήτως έδρας και …αποτελέσματος. Τότε και μόνο τότε θα δεχθώ να στοιχηματίσω ότι η γαλανόλευκη σημαία θα κυματίσει κάτω από τον ουρανό του Βερολίνου.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.