Ολυμπιακός: Η αξία της ΟΜΑΔΑΣ φαίνεται στα δύσκολα!

Ολυμπιακός: Η αξία της ΟΜΑΔΑΣ φαίνεται στα δύσκολα!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας σχολιάζει το συγκλονιστικό τρίτο δεκάλεπτο, στο οποίο ο Ολυμπιακός «ενορχήστρωσε» την 10η ανατροπή της εφετινής σεζόν και γράφει για τα οφέλη της (5ης συνεχόμενης) νίκης επί της Βίρτους και τον ζωντανό στόχο της 4άδας.

Το δύσκολο είναι και πιο γλυκό, λέει ο σοφός λαός. Και στην έως τώρα εφετινή πορεία των «ερυθρολεύκων», ο δρόμος δεν ήταν ποτέ στρωμένος με χαλί ή ροδοπέταλα! Σχεδόν με το που τελείωσε η περυσινή σεζόν...

Απώλεια του περυσινού MVP της Euroleague (Βεζένκοφ), τεταμένο «διαζύγιο» με Σλούκα που ντύθηκε στα «πράσινα», κακό timing στην περίπτωση του Ναν, που ήταν ο πρώτος και βασικός μετεγγραφικός στόχος και τελικά κατέληξε στον «αιώνιο αντίπαλο» και ατυχείς επιλογές με Σίκμα και Μπραζντέικις, όσον αφορά στον σχεδιασμό της επόμενης μέρας.

Αλλά και στη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς, με σωρεία τραυματισμών που καθυστέρησαν την εύρεση της σωστής «χημείας» και τρεις προσθήκες (Πετρούσεφ, Μήτρου-Λονγκ και Ράιτ), οι οποίες πήγαν πίσω τον αγωνιστικό ρυθμό και είχαν ως βασική συνέπεια τις δύο ήττες από τον Παναθηναϊκό στο πρωτάθλημα και την απώλεια της πρωτιάς και του πλεονεκτήματος έδρας για τους τελικούς.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα παραπάνω, το ότι έξι αγωνιστικές πριν το τέλος της regular season στην πιο ανταγωνιστική Euroleague από την εποχή του ισχύοντος format (σεζόν 2016-2017), ο Ολυμπιακός παραμένει ζωντανός στο κυνήγι της 4ης θέσης (ενώ στο μεσοδιάστημα κατέκτησε και δύο πρώτους τίτλους της σεζόν, το Super Cup και το Κύπελλο) δείχνει την τεχνογνωσία και τον χαρακτήρα που έχει αποκτήσει ως οργανισμός, την ικανότητα του προπονητή του και φυσικά το «μέταλλο» που έχει το σύνολο των παικτών του.

Η χθεσινή επική ανατροπή που έκανε στην 3η περίοδο και η οποία ήταν η 10η στην εφετινή διοργάνωση, αποτελεί την απόλυτη επιβεβαίωση όλων των παραπάνω, καθώς επίσης και του εξαιρετικού momentum στο οποίο βρίσκονται η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, για έναν πολύ σημαντικό λόγο: για το γεγονός ότι συντελέστηκε – για πρώτη φορά μετά από 83 ευρωπαϊκά ματς - χωρίς τον φυσικό της ηγέτη.

Τον Τόμας Γουόκαπ, που είναι ο παίκτης με την πιο πληθωρική προσφορά (σε άμυνα, δημιουργία, οργάνωση και εκτέλεση) και αποτελεί το «βαρόμετρο» (μ.ο. 9,3π., 3,2ρ., 4,7ασ. & 1,3κλ. σε 26,7’) για την συνολική απόδοση των πρωταθλητών.

Ο ίδιος, μάλιστα, παρά το διάστρεμμα δευτέρου βαθμού που υπέστη στον αγώνα της Δευτέρας (04/03) με το Περιστέρι, ήθελε να δεθεί καλά και να σφίξει τα δόντια για να παίξει, ωστόσο, ο κίνδυνος υποτροπής και οριστικής απουσίας από τον ακόμη κρίσιμο αγώνας της ερχόμενης Πέμπτης (14/03, 19.45) με τον Παναθηναϊκό, τον κράτησε εκτός.

Με αυτά και με εκείνα, λοιπόν, ο Ολυμπιακός κλήθηκε για 2η διαδοχική εβδομάδα να παίξει με τρομερό έλλειμα στα guard (στο Κάουνας δεν έπαιξαν οι Γουίλιαμς-Γκος, Μήτρου-Λονγκ και Λαρεντζάκης, ενώ με την Βίρτους στη λίστα των τραυματιών προστέθηκε ο Γουόκαπ και στην αγωνιστική δράση επανήλθαν οι δύο πρώτοι) και αυτός ακριβώς ήταν ο λόγος που στο πρώτο ημίχρονο.

Ο Λούντζης, που ξεκίνησε βασικός, μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα που έπαιξε 7 λεπτά απέναντι στην Ζάλγκιρις, στην Euroleague είχε να παίξει από τις 8 Δεκεμβρίου κόντρα στην Μπάγερν (2’51”) και συνολικά φέτος έχει παίξει στα μισά παιχνίδια (14) με μόλις 8 λεπτά συμμετοχής ανά παιχνίδι.

Δεν ήταν κακός, αντίθετα πάλεψε στην άμυνα, πήρε τρία ριμπάουντ και υπέπεσε μόλις σε ένα λάθος, ωστόσο δεν είχε τον ρυθμό για να βοηθήσει την ομάδα οργανωτικά και δημιουργικά. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Μπαρτζώκας, έπαιξε με playmaker τον ΜακΚίσικ, στο διάστημα που ξεκούρασε τον Γουίλιαμς-Γκος στην 4η περίοδο!

Κλείνω την παρένθεση για τον Λούντζη, που ήταν πολύ καλός καλός στο Περιστέρι κι επιστρέφω στο ξεκίνημα της αναμέτρησης. Τα 6 λάθη των γηπεδούχων στην 1η περίοδο, ήταν καταδικαστικά στο κομμάτι του επιθετικού ρυθμού και «πλήγωσαν» την αυτοπεποίθηση και κατ’ επέκταση την ενέργεια στην άμυνα. Το μόνο θετικό ήταν ότι οι Πειραιώτες είχαν καλό ποσοστό ευστοχίας, σε προσπάθειες που δεν έρχονται μέσα από δημιουργία και αυτό τους κράτησε κοντά στο σκορ στο πρώτο δεκάλεπτο (21-22).

Ωστόσο, το πρόβλημα στον «άσο» δεν λύθηκε ούτε στην 2η περίοδο. Ο Γουίλιαμς-Γκος ήταν εμφανώς – και λογικά – επηρεασμένος από την απουσία ενός μηνός στην διοργάνωση (τελευταίο του ματς στις 08/02 στην Βαλένθια), ενώ το ίδιο συνέβη και με τον Μήτρου-Λονγκ, που μετά την θετική απόδοση που είχε στο Final 8 του Κυπέλλου, τραυματίστηκε με την Εθνική ομάδα και τέθηκε νοκ-άουτ για σχεδόν 20 μέρες!

Με αυτά και με εκείνα, λοιπόν, το παιχνίδι του Ολυμπιακού έμοιαζε να έχει κατέβει δύο επίπεδα και αυτό ήταν λογικό. Πρώτον γιατί δεν υπήρχε η συνήθης επιθετική λειτουργία που έρχεται μέσα από την κυκλοφορία της μπάλας και την εν γένει δημιουργία, από την οποία επωφελούνται επί το πλείστον οι Κάνααν (12π., 3ασ. & 2κλ. με 3/7 τριπ.) και Πίτερς (8π. & 4ρ. με 3/8 σουτ), ενώ ταυτόχρονα στο 2ο δεκάλεπτο, η ομάδα επηρεάστηκε και υπέστη καθίζηση και στο αμυντικό κομμάτι με αποτέλεσμα να βρεθεί μέχρι και στο -12 (34-46 στο 19’13”).

Το παθητικό των 46 πόντων στο πρώτο μέρος με 55,2% εντός πεδιάς για τους Ιταλούς, αλλά πρωτίστως η επιμέρους αναλογία των 8 ασίστ και ενός λάθους με 9/13 σουτ στην 2η περίοδο, ήταν νούμερα απαγορευτικά για την κρισιμότητα της αναμέτρησης.

Η εικόνα της αναμέτρησης, όμως, άλλαξε άρδην και αυτό στηρίχθηκε σε δύο άξονες: κατά πρώτον στην απίστευτη ενέργεια που έβγαλαν οι δευτεραθλητές Ευρώπης στην άμυνα με μπροστάρηδες τον Φαλ (11π., 6ρ., 3ασ. & 2οψ.) και τον Παπανικολάου (16π., 8ρ. & 2ασ. με 3/5 τριπ.) στην 3η περίοδο και στο καθαρό μυαλό και την ηρεμία που προσέδωσε στην επίθεση ο Γουίλιαμς-Γκος.

Οι δύο πρώτοι ήταν σχεδόν παντού στα μετόπισθεν με τον Γάλλο σέντερ να αλλοιώνει και να κόβει περισσότερα σουτ από όσα κατέγραψε η στατιστική, τον “Παπ” να μαζεύει ριμπάουντ και να τρέχει στο ανοικτό γήπεδο, ενώ ο Αμερικανός point guard (6π., 2ρ., 4ασ. & 2κλ. με 2/5 σουτ), βοήθησε σε όλους τους τομείς και το σημαντικότερο ενέπνευσε ασφάλεια και σιγουριά!

To επιμέρους 16-0 σερί μέχρι το 25ο λεπτό (50-46) και το 19-2, μέχρι η ομάδα του Λούκα Μπάνκι (πρέπει να τσακώθηκε με τον Μπελινέλι στις αρχές της 3ης περιόδου, με αποτέλεσμα να μην τον ξαναβάλει), να πετύχει το ένα και μοναδικό της καλάθι στο 3ο δεκάλεπτο (είχε 1/19 σουτ και 6 λάθη σε διάστημα 11,5 λεπτών από το 19’13” μέχρι το 30’43”), «αποτυπώνει» πλήρως το πόσο έγγειρε το γήπεδο στο δεύτερο ημίχρονο, με την διαφορά να φτάνει μέχρι και το +11 (68-57), με επιμέρους σερί 34-11!

Συμπερασματικά, ο Ολυμπιακός πέτυχε μία τεράστια νίκη (74-69) τηρουμένων των συνθηκών, των προβλημάτων και της εξέλιξης του πρώτου μέρους (55,2% στις βολές με 16/29), υπερκάλυψε την διαφορά του πρώτου αγώνα (67-69) και πλέον είναι πολύ πιο κοντά στην απευθείας πρόκριση στα play off, αλλά και στο κυνήγι της 4άδας.

Το μεγαλύτερο κέρδος του, όμως, από το χθεσινό 5/5 στην Euroleague (και 8/11 στο 2024), είναι ότι πάει στο ντέρμπι της ερχόμενης εβδομάδας με το ηθικό στα ύψη και με μεγάλη αυτοπεποίθηση και πίστη στις δυνατότητες της ομάδας. Και με τους Γουόκαπ και Λαρεντζάκη πιθανότατα παρόντες...


Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!