Ολυμπιακός: Ο καθείς και τα όπλα του

Ολυμπιακός: Ο καθείς και τα όπλα του
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει για τη σημασία της νίκης του Ολυμπιακού επί της Μπάγερν και αναλύει όσα έκαναν οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα στο παρκέ για να φτάσουν σε αυτή.

Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε τη «διαβολοβδομάδα» με δύο νίκες. Και δεν επρόκειτο για μία νορμάλ εβδομάδα διπλής αγωνιστικής, αλλά για παιχνίδια στα οποία ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν είχε τα δύο βασικά του σέντερ (στο ένα δεν είχε και τα τρία). Προσπαθώ να σκεφτώ αν συνέβαινε σε οποιαδήποτε από τις 17 άλλες ομάδες της Euroleague η συγκεκριμένη συνθήκη πως θα αντιδρούσε. Δηλαδή Ρεάλ χωρίς Ταβάρες και Πουαριέ, Μπαρτσελόνα χωρίς Ερνανγκόμεθ και Βέσελι, Παναθηναϊκός χωρίς Λεσόρ και Αντετοκούνμπο και πάει λέγοντας.

«Ο καθείς και τα όπλα του» όμως όπως γράφει ο Οδυσσέας Ελύτης στο «Άξιον Εστί». Στον Ολυμπιακό αντί να κλαίνε τη μοίρα τους, προσπαθούν με όσες δυνάμεις έχουν και με όσες λύσεις έχουν για το καλύτερο δυνατό.

Δεν προδικάζω. Μπορεί κι αυτές να ανταποκρίνονταν με τον ίδιο τρόπο και να νικούσαν Αλμπα εντός και Μπάγερν εκτός. Σίγουρα όμως είναι δείγμα ομάδας με τεράστιο χαρακτήρα και δεν είναι εύκολο. Εγώ πρώτος έγραφα πως η Αλμπα δεν είναι ομάδα να σε ανησυχήσει ακόμη κι έτσι, αλλά η Μπάγερν...

Γουόκαπ

Ο Γουόκαπ που ξέρουμε

Ο Μπαρτζώκας δεν πιστεύει στον έναν ηγέτη, αλλά στο σύνολο της ομάδας. Αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν στο μυαλό του (και στο μυαλό μας) παίκτες που θεωρεί πως η δική τους απόδοση αποτελεί βαρόμετρο για την εξέλιξη αγώνων και της σεζόν γενικότερα. Νομίζω πως ο Τόμας Γουόκαπ βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής λίστας. Ο Αμερικανός εδώ και αρκετό καιρό απείχε από τις σταθερές τις οποίες ο ίδιος μας είχε συνηθίσει. Αν θυμάμαι καλά μόνο μία φορά ήταν αυτός που ξέρουμε.

Στο Μόναχο ήταν πάντως σίγουρα αυτός που αγάπησαν οι οπαδοί του Ολυμπιακού. Αυτός ο παίκτης που είναι ικανός με την απόδοσή του να κρίνει το αποτέλεσμα μίας αναμέτρησης. Αυτός ο παίκτης που μπορεί να κάνει τα πάντα στο παρκέ. Όπως ακριβώς έκανε με την Μπάγερν.

Εσβησε τον Εντουαρντς, έσβησε τον Ομπστ (η τελευταία άμυνα αγγίζει τα όρια του συγκλονιστικού). Εσβησε όποιον παίκτη του ανέθετε ο Μπαρτζώκας. Στην επίθεση έπαιξε με αυτοπεποίθηση και από τη στιγμή που βρήκε ρυθμό, σωστά πήρε σουτ. Πάνω από όλα όμως ήταν σωστές οι αποφάσεις του. Πότε θα τρέξει, πότε θα πάει πιο σιγά. Πότε θα σουτάρει, πότε θα πασάρει και σε ποιον.

Αν αποκτήσει συνέπεια ή αν απλά είδαμε μία έκλαμψη, θα μας το απαντήσει ο χρόνος. Προσωπικά δίνω περισσότερες πιθανότητες στο πρώτο σενάριο. Αν αποκτήσει συνέπεια όμως τότε ο Ολυμπιακός θα ανέβει επίπεδο. Περισσότερο πνευματικό είναι το ζήτημα και όχι αγωνιστικό.

Μπραζντέικις

Οι προσωπικές φάσεις των περιφερειακών του Ολυμπιακού

Αν υπάρχει ένα πλεονέκτημα στο ρόστερ των «ερυθρόλευκων» τα τελευταία χρόνια, είναι αυτό το απρόβλεπτο που μπορεί να εμφανίσει σε κάθε ματς. Απρόβλεπτο και διαφορετικό. Πόσες και πόσες φορές δεν εκθειάσαμε την προηγούμενη διετία το γεγονός πως σε κάθε ματς άλλαζαν και οι πρωταγωνιστές.

Κάτι ανάλογο έγινε και με την Μπάγερν. Πλάκα πλάκα ο Μπαρτζώκας πέραν της απουσίας του Μιλουτίνοφ και του Φαλ είδε και τους βασικούς του σκόρερ (Κάνααν, Πίτερς) να μην πιάνουν τα γνωστά τους όρια.

Είδε όμως και κάτι άλλο. Τους περιφερειακούς να κερδίζουν τις περισσότερες προσωπικές μονομαχίες στην επίθεση. Και αφήνω τον Γουόκαπ απ’ έξω. Ο Μπραζντέικις στο πρώτο ημίχρονο σκόραρε 11 πόντους, το ένα καλάθι πιο προσωπικό από το άλλο (τρία γκολ – φάουλ). Ο Γουίλιαμς Γκος σκόραρε επίσης με προσωπικές φάσεις από κοντινή και μέση απόσταση. Ο Λαρεντζάκης πήρε δύο σουτ τριών πόντων μετά από ντρίμπλα ενώ και στις κατοχές που προτίμησε την… μπούκα κέρδισε φάουλ ή δημιούργησε ρήγμα. Καλά για την «ποδιά» στο τέλος, δεν έχω λόγια

Μόνο ο Μήτρου Λονγκ δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του παιχνιδιού από τα γκαρντ του Μπαρτζώκα. Πολλές άσκοπες ντρίμπλες και κακές αποφάσεις. Δεν έγινε κάτι πάντως.

Πετρούσεφ

Το βάθος στον πάγκο του Ολυμπιακού έφτασε μέχρι τον Πετρούσεφ

Ο Μόουζες Ράιτ όσο εύκολο ντεμπούτο είχε κόντρα στην Αλμπα, τόσο δύσκολο ακολούθησε κόντρα στον Ιμπάκα. Η Euroleague του συστήθηκε και καλό είναι να καταλάβει πως οι βραδιές που θα ακολουθήσουν θα είναι παρόμοιες με αυτή με αντίπαλο την Μπάγερν και όχι την Αλμπα. Δικαιολογείται απόλυτα ο άνθρωπος. Δεν το συζητάμε.

Ο Σίκμα τον αντικατέστησε. Το πεντάλεπτο που έπαιξε ήταν υπεραρκετό για τον Λάσο να τον «χτυπήσει» στα αργά του πόδια και να να δεχτεί η άμυνα 3-4 καλάθια από δική του ευθύνη. Υπέφερε ο Σίκμα, υπέφερε ο Ολυμπιακός και ο Μπαρτζώκας αφού διέγνωσε πολύ γρήγορα το πρόβλημα τον αντικατέστησε. Κοίταξε στο βάθος του πάγκου και έβαλε μέσα τον Πετρούσεφ.

Αν το σκεφτούμε στην τριάδα Πετρούσεφ, Σίκμα, Ράιτ, ο Σέρβος είναι πρώτος και καλύτερος όμως μπήκε τελευταίος στο παρκέ γιατί προερχόταν από απραξία και προβληματάκι στον προσαγωγό. Αμέσως πάντως φρόντισε κι έκανε αισθητή την παρουσία του.

Ο Πετρούσεφ ήταν εξαιρετικός και στις δύο πλευρές. Ο Ιμπάκα ένιωσε επιτέλους κάποιον αντίπαλο όταν πόσταρε ενώ στην επίθεση βοήθησε πάρα πολύ με τα σουτ γύρω από τη ρακέτα. Επαιξε κομβικό ρόλο στη νίκη ο Σέρβος.

Το μεγάλο ρόστερ είναι «ευχή και κατάρα». Όταν έχεις απουσίες ή κάτι δεν πάει καλά αποτελεί ευχή. Όταν όλοι είναι υγιείς και ετοιμοπόλεμοι μετατρέπεται σε κατάρα γιατί δημιουργεί άλλου είδους προβλήματα.

ΥΓ: Βλέπω να μονιμοποιείται για κάποιο διάστημα τουλάχιστον η ιδέα με βασικό τον Μπραζντέικις και τον Παπανικολάου να μπαίνει από τον πάγκο. Χθες έπαιξε μόνο «τεσσάρι» (αυτό είναι θέμα για μπλογκ ξεχωριστό) και ανταποκρίθηκε περίφημα. Φαίνεται να ταιριάζει και στους τρεις (Παπανικολάου, Μπραζντέικις, Ολυμπιακός) αν κρίνουμε από την απόδοση τους.

ΥΓ 2: Το έχω πει πολλές φορές και θα το πω άλλες τόσες. Κακοί διαιτητές εκτός πνεύματος παιχνιδιού. Σε όλες τις διοργανώσεις. Στο 50% των αγώνων κάθε αγωνιστικής. Οχι μόνο στου Ολυμπιακού. Ο Μπόλντγουιν του όρμηξε, ο Μονέκε έκραξε στο Χ. Την αγκωνιά του Ιμπάκα στον «Παπ» δε γίνεται να μην την χρεώνουν αντιαθλητικό φάουλ. Κάθε βράδυ υπάρχουν φωνές.

ΥΓ 3: Ακολουθεί το απαιτητικό παιχνίδι στην Πάτρα με τον Προμηθέα (χωρίς Σίκμα, ΜακΚίσικ, Ράιτ, Φαλ, Μιλουτίνοφ) και μετά αυτό στη Βαλένθια (ίσως απουσιάσει μόνο ο Σέρβος). Στο μεσοδιάστημα θα γίνουν δύο πολύ καλές προπονήσεις. Δεν χρειάζεται να πάμε πιο μακριά γιατί μετά ακολουθεί διακοπή 22 ημερών. Αν ο Ολυμπιακός φύγει με το «διπλό» από την Ισπανία θα έχει κάνει σημαντικό βήμα για την απευθείας συμμετοχή του στα play-offs. Καλό είναι να νικήσει και τον Προμηθέα, αλλά δεν παύει να είναι ένα βαθμολογικά αδιάφορο παιχνίδι.

ΥΓ 4: 10/11 βολές, υπέροχο. Λάθος στην επαναφορά (τρίτη φορά σε δύο ματς), κακό. Οχι φάουλ στο τέλος του ημιχρόνου ενώ είχαν να δώσουν και εύστοχο τρίποντο του Μπαμπ, κακό. Μόλις 5 λάθη στο παιχνίδι και κανένα στο δεύτερο ημίχρονο, υπέροχο!

ΥΓ 5: Πολλά μπράβο στον coach Μπαρτζώκα που θυμήθηκε τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.