Η ατζέντα του Ρικ…

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Η ατζέντα του Ρικ…

bet365

Ο Ρικ Πιτίνο βγήκε για φαγητό με τον Σωτήρη Μανωλόπουλο και ο Βασίλης Σκουντής ρίχνει κλεφτές ματιές στο… μενού τους!

Για ένα ημίχρονο, τη Δευτέρα το βράδυ, ο Σωτήρης Μανωλόπουλος έβγαλε τον Παναθηναϊκό από τη ρουτίνα του και τον τυράννησε αρκετά…

Ύστερα αποκαταστάθηκε η… τάξη και οι Πράσινοι έβαλαν το νερό στο αυλάκι, αλλά η ήττα των Λημνιών καταχωρείται σαν… νίκη: σαν το 97-58 της εθνικής επί των Αμερικανών στον ημιτελικό του Μουντομπάσκετ του ’94 στο Τορόντο ένα πράγμα!

Ναι, δεν νικήσαμε τότε, αλλά ήμασταν οι μόνοι που δεν φάγαμε κατοστάρα από τη Dream Team-2…

Oύτε ο Ήφαιστος νίκησε προχθές, αλλά είναι η μόνη από τις δέκα ομάδες τις οποίες έχει αντιμετωπίσει ως τώρα ο Παναθηναϊκός στο ελληνικό πρωτάθλημα, που έφαγε λιγότερους από 89 πόντους, για την ακρίβεια 87!

Και του κατέβασε κιόλας τον μέσο όρο της φλογοβόλας επίθεσης με την οποία οι πρωταθλητές σημαδεύουν να καταρρίψουν τα μυθικά και απλησίαστα ρεκόρ του Αρη…

Στην αίθουσα Τύπου, μετά τη συνέντευξη, ο Μανωλόπουλος σύστησε στον Πιτίνο την οικογένεια του και ύστερα έφυγαν α λα μπρατσέτα: όχι ο Σωτήρης με την οικογένεια, αλλά ο Σωτήρης με τον Ρικ!

Ο λόγος; Ένα ωραίο δείπνο και, όπως έλεγε και ο αστυνόμος Λουί Ρενό στον Ρικ (όχι τον Πιτίνο, αλλά τον) Μπλέιν, στην ταινία «Καζαμπλάνκα», αυτή είναι η αρχή μιας όμορφης φιλίας και κυρίως μιας όμορφης συνεργασίας!

Τι σημαίνει αυτό; Απλούστατα ότι εν μέσω πληροφοριών και ακριτομυθιών, επιβεβαιώνεται η επιθυμία του Πιτίνο να έχει τον προπονητή του Ηφαίστου στο πλευρό του για την δύσκολη επιχείρηση πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Πώς προέκυψε αυτό το φλερτ, πέραν της γνωριμίας τους με την ευκαιρία του περυσινού αγώνα στη Λήμνο; Εδώ παίζουν ρόλο το παρελθόν και οι έμμεσες πλην σαφείς σχέσεις του Πιτίνο με τον Μανωλόπουλο: τούτων δοθέντων, ο Σωτήρης μπορεί να θεωρείται η αυθεντικότερη ελληνική παραφυάδα στο δένδρο του Πιτίνο!

Στην Αμερική και όχι μόνο, κάθε προπονητής που σέβεται τον εαυτό του και τη δουλειά του, φροντίζει να δημιουργεί το λεγόμενο «tree»: ένα γενεαλογικό δένδρο από τον κορμό του οποίου αναφύονται κλαδιά, δηλαδή οι επίγονοι του και σε αυτή τη συνομοταξία του δένδρου του Πιτίνο ανήκει και ο Μανωλόπουλος.

Τίνι τρόπω; Ιδού η εξήγηση και η τεκμηρίωση…

Mετά τα πρωτόλεια του στον Παναθηναϊκό και προτού παίξει στον Παπάγου, στο Μαρούσι και στον Δούκα, ο Σωτήρης έφυγε για τέσσερα χρόνια από την Ελλάδα για να σπουδάσει φυσική αγωγή και να αγωνισθεί στο Boston University, από το οποίο είχε περάσει για μια πενταετία (1978-1983) ο Πιτίνο, αφήνοντας έντονο το αποτύπωμα του.

Ο νυν προπονητής του Ηφαίστου έπαιξε στους Terriers από το 1989 έως το 1993 και μάλιστα διετέλεσε αρχηγός της ομάδας, έχοντας προπονητή στις τρεις από τις τέσσερις σεζόν τον Μπομπ Μπράουν, πατέρα του Μπρετ Μπράουν ο οποίος βρίσκεται από το 2013 στον πάγκο των Σίξερς και εδώ και λίγες εβδομάδες ανέλαβε και την τεχνική ηγεσία της Εθνικής ομάδας της Αυστραλίας, όπου ελπίζει να έχει μαζί του τον Μπεν Σίμονς.

Ο ογδοντάχρονος απόμαχος πλέον προπονητής υπήρξε στενός συνεργάτης του Πιτίνο στο Boston University και ένας από τους μέντορες του, μαζί με τον Τζιμ Μπεχάιμ στο Σίρακιουζ και τον Χιούμπι Μπράουν στους Νικς.

Ο Μπομπ Μπράουν ο οποίος ως head coach στο ΒU είχε ως assistant τον νυν προπονητή των Ορλάντο Μάτζικ, Στιβ Κλίφορντ και αρχηγό τον Μανωλόπουλο, υπήρξε όντως ένας γκουρού για τον Πιτίνο: ναι μεν ήταν βοηθός του, αλλά ως πρεσβύτερος τον επηρέασε σε μεγάλο βαθμό, κυρίως σε ό,τι αφορά τις αμυντικές κατευθύνσεις του.

Το 1994 σε ένα μνημειώδες σεμινάριο προπονητών που διοργανώθηκε στις εγκαταστάσεις των εκπαιδευτηρίων Κωστέα -Γείτονα ο Μανωλόπουλος έφερε τον Μπομπ Μπράουν και στην Παλλήνη έπεσαν τα τσιμέντα! Ο λεγάμενος έκλεψε την παράσταση ακόμη και από τον διαπρεπή Ντιν Σμιθ, ενώ το πάνελ περιλάμβανε επίσης τον Ετορε Μεσίνα, τον Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου και τον Κώστα Μπογατσιώτη.

Σε εκείνο το σεμινάριο ο Μπράουν ανέλυσε την άμυνα προσαρμογής και όλο το ακροατήριο κρεμόταν από τα χείλη του και έμεινε έκθαμβο. Τόσο πολύ ενθουσιάστηκαν μάλιστα οι Έλληνες προπονητές, ώστε ο συχωρεμένος ο Κώστας Αναστασάτος τον απήγαγε για να παίξουν τένις και να συνεχίσουν την ανάλυση της match up ζώνης, ενώ ο Μπογατσιώτης τον πήρε μετά το σεμινάριο και τον φιλοξένησε για διακοπές στην Κύθνο!

Είκοσι έξι χρόνια αργότερα, εν ονόματι και αυτής της σχέσης, ο Πιτίνο θέλει τον Μανωλόπουλο στο πλάι του. Και εάν ο Ρικ το θέλει μια φορά, ο Σωτήρης (ο οποίος βρισκόταν και στο πλευρό του Ηλία Ζούρου στο Προολυμπιακό Τουρνουά του 2012 στο Καράκας) πετάει τη σκούφια του και το θέλει εκατό!

Εκτός από τον Μανωλόπουλο και ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί με την περίπτωση του νυν ομοσπονδιακού προπονητή, Θανάση Σκουρτόπουλου, ο Πιτίνο, όπως έχει προαναγγείλει, θα φέρει και έξτρα ενισχύσεις από Αμερική μεριά. Με το που ανέλαβε την Εθνική Ελλάδος έγινε δέκτης της επιθυμίας αρκετών συμπατριωτών του για να στελεχώσουν το επιτελείο, ενώ ο ίδιος θέλει σε αυτό πρωτίστως τον γιο του, τον 37χρονο Ρίτσαρντ Πιτίνο, ο οποίος κουβαλάει ήδη μια δεκαπεντάχρονη καριέρα ως προπονητής και από το 2013 είναι ο head coach της κολεγιακής ομάδας των Minnesota Gophers. Μάλιστα από το 2007 έως το 2012 και τη σεζόν 2011-12 ο υιός βρέθηκε στο πλευρό του πατρός στο Louisville…

Το πρόβλημα με τον γιο του Ρικ έγκειται στο γεγονός ότι εκείνη την εποχή οι κολεγιακοί προπονητές είναι όχι απλώς απασχολημένοι, αλλά αφοσιωμένοι στο recruiting των παικτών που επιλέγονται από τα high schools.

Eξήμισι μήνες πριν από το Προολυμπιακό Τουρνουά, ο Πιτίνο έχει ήδη στα χέρια του μια διευρυμένη λίστα παικτών από τους οποίους θα επιλέξει τους δώδεκα που θα ταξιδέψουν στη Βικτόρια. Μάλιστα εκτός του Κώστα Κουφού και του Τάιλερ Ντόρσι, σε αυτή τη λίστα περιλαμβάνονται επίσης ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού, Ζακ Ογκαστ και ο Ναζ Νήτρου-Λονγκ, εφόσον βεβαίως εξασφαλισθεί καθ’ όλα από νομικής πλευράς η δυνατότητα συμμετοχής τους. Αλλά και πάλι από αυτή την κατηγορία των naturalisés, κανονικά μπορεί να αγωνισθεί μόνο ένας ανά διοργάνωση…

Πρόθεση του Πιτίνο είναι να ψάξει όλες τις περιπτώσεις των παικτών οι οποίοι μπορούν να στελεχώσουν την Εθνική, αλλά η επιθυμία του προς το παρόν και μέχρι νεωτέρας κολλάει στη γνωστή υπόθεση της επιστολή που κοινοποίησαν στον πρόεδρο της ΕΟΚ ο Γιώργος Πρίντεζης, ο Κώστας Παπανικολάου και ο Αντώνης Κόνιαρης.

Γενικώς τον απασχολεί πολύ αυτή η υπόθεση και ξέρει ότι δεν είναι στο χέρι του να ανατρέψει τα δεδομένα. Κάποιος όμως του είπε τις προάλλες ότι «εάν υπάρχει ένας άνθρωπος σε ολόκληρο τον κόσμο που μπορεί να το κάνει, αυτός είσαι εσύ»!

Ηδη ο Πιτίνο προσπαθεί μέσω δηλώσεων και άλλων χειρισμών να λειάνει την κατάσταση και σε κάθε περίπτωση επιθυμεί να αποφύγει τα λεγόμενα politics.

Εσχάτως ανέκυψαν η δημόσια επίθεση αγάπης και η ανοικτή πρόσκληση προς τον Σπανούλη, για τον οποίο ο Πιτίνο εξέφρασε προς το περιβάλλον του την πεποίθηση του ότι «ανεξαρτήτως του πώς θα εξελιχθεί αυτή η υπόθεση, αυτός ο τύπος θα έχει τρομερό κίνητρο και μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα της ομάδας».

Σε δυο περιπτώσεις μέχρι τούδε (στην επίσημη παρουσίαση του από την ΕΟΚ και πριν από τον αγώνα με τον Ήφαιστο) ο Πιτίνο έδειξε ότι –λόγω των play offs του ΝΒΑ- θεωρεί από εξόχως δύσκολη έως σχεδόν απίθανη την παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο Προολυμπιακό Τουρνουά, αλλά δεν χάνει τις ελπίδες του και θα παλέψει αυτή την υπόθεση, όσο περνάει από το χέρι του…

Εάν κι εφόσον πάντως ανατραπεί αυτή η απαισιόδοξη προσέγγιση, ο 67χρονος προπονητή έχει ήδη απαντήσει σε στενό κύκλο για το πώς σκέπτεται τη χρησιμοποίηση του σούπερ σταρ του ΝΒΑ στην Εθνική…

«Όταν έχεις έναν τέτοιο παίκτη τον πιάνεις και απλά τον ρωτάς “σε ποια θέση γουστάρεις να παίξεις αγόρι μου;” και καθαρίζεις μια και καλή»!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3