Πιο ήρεμα, βρε αγόρι μου...

Πιο ήρεμα, βρε αγόρι μου...

bet365

O Nίκος Παπαδογιάννης σχολιάζει το πρώτο δείγμα γραφής της Εθνικής ομάδας και την επιστροφή του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Υπό άλλες συνθήκες, ένας φιλικός αγώνας της Εθνικής μπάσκετ με αντίπαλο την ανύπαρκτη Ουγγαρία στο Ηράκλειο (ή οπουδήποτε), στις 9 του Αυγούστου, βράδυ Παρασκευής, θα μάζευε καμιά 400αριά βαριεστημένους θεατές.

Η παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο έφερε στα Δύο Αοράκια περίπου 3.000 φιλάθλους, όχι απαραίτητα ορκισμένους μπασκετόφιλους. Κανονικούς ανθρώπους.

Είμαι βέβαιος, ότι πολλοί από τους Κρήτες που πήγαν στο γήπεδο δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τον Παπαπέτρου από τον Παπανικολάου από τον Παπαγιάννη από τον Παπαντωνίου, που λέει ο λόγος.

Όσοι κατέφταναν νωρίς στο ευρύχωρο κλειστό ρωτούσαν εναγωνίως αν θα έπαιζε ο Γιάννης. Όλοι αγαπούν την Εθνική, αλλά η φετινή της ατραξιόν ξεπερνάει τα όρια της ελληνικής ρουτίνας.

Μολονότι ταλαιπωρημένος από τη γαστρεντερίτιδα, ο ΜVP του ΝΒΑ έπαιξε κανονικά. Δεν γινόταν να χαλάσει το χατίρι κανενός.

Τον έβλεπα να σκαρφαλώνει σε ώμους και να ίπταται μέσα σε μποτιλιαρίσματα και να προσγειώνεται ανάμεσα σε άγαρμπα πόδια Ούγγρων και έτρεμε η ψυχή μου.

Το ίδιο θα ένιωθε και ο Μπεν Σάλιβαν, ο ασίσταντ των Μιλγουόκι Μπακς που ταξίδεψε στην Κρήτη για να έχει την υψηλή εποπτεία και να πιεί καμιά τσικουδιά.

«Παίξε πιο ήρεμα βρε αγόρι μου, πρόσεχε μη χτυπήσεις στο ματσάκι της πλάκας», ήταν η φράση που ανέβαινε συνεχώς τα χείλη μου.

Αλλά ο Γιάννης δεν ξέρει άλλο τρόπο. Αυτό είναι το μπάσκετ που έμαθε να παίζει, αυτό είναι το μπάσκετ που τον ανέβασε στην κορυφή του κόσμου.

Μέσα σε 22 λεπτά δράσης, πρόφτασε να βάλει 19 πόντους, να μαζέψει 8 ριμπάουντ και να κερδίσει 8 φάουλ. Αλλά το πιο ευοίωνο στοιχείο της στατιστικής του αράδας ήταν οι ελεύθερες βολές: 9/10.

Εάν ο Γιάννης εκτελέσει διψήφιο αριθμό βολών στα κρίσιμα παιχνίδια του Μουντομπάσκετ και τις αξιοποιήσει κιόλας, η Εθνική θα έχει τοποθετήσει θεμέλιο διάκρισης.

Η αυτοπεποίθηση που μεταδίδεται στους υπόλοιπους από την παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού. Αυτοπεποίθηση, ανάμικτη με ξεγνοιασιά.

Ο Νικ Καλάθης είναι πρωτοκλασάτος γκαρντ, αλλά γίνεται ακόμη καλύτερος όταν ξέρει ότι υπάρχουν γύρω του συμπαίκτες ικανοί να μοιραστούν την ευθύνη. Ο Κώστας Σλούκας, το ίδιο.

Οι διόσκουροι «Παπ», Παπανικολάου και Παπαπέτρου, αισθάνονται καλύτερα όταν φορούν τον μανδύα του ρολίστα, έστω πολυτελείας.

Ο Μπουρούσης και ο Πρίντεζης ίσως να μην έχουν πια τα πνευμόνια και τα πόδια για 30 λεπτά έντονης δράσης, αλλά μία μικρή μείωση του φόρτου εργασίας μπορεί να εξελιχθεί σε ένεση νιότης.

Το γρήγορο συμπέρασμα αυτής της πρώτης συνύπαρξης του Γιάννη με τους λοιπούς ομοτράπεζους στο σαλόνι της «επίσημης αγαπημένης» είναι ότι ο σούπερ σταρ του ΝΒΑ κάνει τους συμπαίκτες του καλύτερους.

Όχι μόνο με την αύρα του, αλλά και με το ίδιο το παιχνίδι του. Δεν είναι πνευματικό το ζήτημα, αλλά και τεχνικό.

Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος έδωσε την εντύπωση ότι προσανατολίζεται σε σχήματα που μικραίνουν το γήπεδο στην άμυνα, με τέσσερις δίμετρους να πλαισιώνουν έναν, μονάκριβο, γκαρντ.

Έχει παρατάξει ποτέ στην ιστορία της η Εθνική πεντάδα ψηλότερη από αυτήν (Καλάθης, Παπανικολάου, Παπαπέτρου, Γ. Αντετοκούνμπο, Μπουρούσης), που ξεκίνησε το αποψινό φιλικό;

Όταν η άμυνα παρατασσόταν σε σχηματισμό πέντε εναντίον πέντε, ο Γιάννης γινόταν «λίμπερο», ώστε να αλλοιώνει όλα τα σουτ και να πειράζει το μυαλό των αντιπάλων.

Σε όλη τη διάρκεια του Μουντομπάσκετ, θα τον δούμε να χρεώνεται τον πιο ακίνδυνο αντίπαλο παίκτη, ώστε να κυνηγάει ελεύθερος οτιδήποτε κινείται.

Και, φυσικά, να φεύγει πρώτος στον αιφνιδιασμό, είτε για να σκοράρει είτε για να μοιράζει παιχνίδι.

Τα τρίποντα που πέτυχαν απόψε ο Λαρεντζάκης, ο Παπαπέτρου και ο Μάντζαρης ήταν ένα πρώτο καλό σημάδι, παρά το χαμηλό ποσοστό της ομάδας (5/23).

Το παιχνίδι στην Κίνα δεν θα κριθεί από τα μακρινά σουτ, αλλά από τα ριμπάουντ, τα λάθη, τα κερδισμένα φάουλ, την απόδοση των εφεδρικών (όπως ο προφανέστατα βελτιωμένος Παπαγιάννης), τη σωστή κυκλοφορία της μπάλας.

Τις 10 από τις 23 ασίστ της ομάδας τις μοίρασαν οι ψηλοί, χωρίς μάλιστα να συνεισφέρει ιδιαίτερα σε αυτόν τον τομέα ο Γιάννης.

Επίσης, σκόραραν και οι 12 παίκτες που αγωνίστηκαν. Και όλοι τους κέρδισαν από 1, τουλάχιστον, ριμπάουντ.

Η ομάδα είναι καλή, ας μη τα ξαναλέμε. Πέρα από τις πιθανές αναποδιές, ο βασικότερος εχθρός της είναι η υπερβάλλουσα αισιοδοξία, ιδίως όταν καλλιεργείται από επαγγελματίες της κρατικοδίαιτης κονσομασιόν.

Επειδή κυκλοφορούν αρκετοί αυλοκόλακες στα πέριξ της Ιερουσαλήμ, χρήσιμο θα είναι να μείνουν τα αυτιά κλειστά και τα μάτια ανοιχτά. Η ταπεινοφροσύνη θα αποτελέσει ιδανικό σύμμαχο στο ταξίδι προς τη χώρα των δράκων.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.