Η επίσημη ξεγυμνωμένη

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Η επίσημη ξεγυμνωμένη

bet365

Ο Νίκος Παπαδογιάννης φοβάται ότι η Μαύρη Παρασκευή που έρχεται θα αφήσει πίσω της αποκαϊδια.

Στα γραφεία της αγλαής Ελληνικής Ομοσπονδίας μπάσκετ, επικρατεί μακαριότης. Στα ενημερωτικά δελτία που πότε πότε εκδίδονται εν όψει των αγώνων της Εθνικής Ανδρών Μ.Βρετανία και Ισραήλ, οι ειδήσεις συνοδεύονται με την αόρατη υποσημείωση, «’νταξ’ μωρέ, δεν τρέχει και τίποτε».

Ο Όγκαστ αντικαταστάθηκε στο προσκλητήριο (απόντων) από τον Βουγιούκα. Μήπως επειδή, για δεύτερη φορά σε πέντε μήνες, κλήθηκε στην Εθνική παίκτης που δεν έχει ακόμη έτοιμα τα χαρτιά του;

Ο Μπράμος δεν θα αγωνιστεί τελικά στο πρώτο «παράθυρο». Μήπως επειδή αντιμετωπίζει, εξαρχής γνωστό, οικογενειακό πρόβλημα, βολικό ώστε να μη ψαχνόμαστε και με τη στρατιωτικό του θητεία;

Βοηθοί του Σκουρτόπουλου θα είναι οι Ελευθεριάδης, Μολυβδάς. Μήπως επειδή το όνομα του Σάββα Καμπερίδη απορρίφθηκε άνωθεν, για να μην έχουμε πολλά πολλά με τον Γιαννάκη και τους συνεργάτες του;

Οι εντός έδρας αγώνες της Εθνικής θα διεξαχθούν στην Κρήτη. Μήπως επειδή είναι προτιμότερη η ταλαιπωρία του πολύωρου ταξιδιού Λέστερ-Λονδίνο-Αθήνα-Ηράκλειο από την εκστρατεία σε πόλεις δίχως τοπικούς κομματάρχες;

Παίκτες από το Eurocup δεν θα αγωνιστούν στην Εθνική, παρά την ακραία λειψανδρία. Μήπως επειδή 2-3 από αυτούς μπήκαν στο μάτι του μεγάλου, με τη συμπεριφορά τους σε προηγούμενα προσκλητήρια;

Κάπως έτσι, η παντέρμη ομάδα βαδίζει όπως βαδίζουν τα πρόβατα προς το σφαγείο, ξεγυμνωμένη από το μαλλί της και χωρίς την παραμικρή πιθανότητα επιβίωσης.

Το μοναδικό εφόδιό της στα χαρακώματα των προκριματικών του Μουντομπάσκετ είναι η κάψα των παικτών που θα φορέσουν τη στολή της μέσα στο επταήμερο που έρχεται. Η κάψα, στην περίπτωσή μας, γράφεται με «-βλ-».

Θα γελάσουμε πολύ, εάν προσπαθήσει κάποιος να πάρει τη φανέλα από τον Μαυροειδή ή από τον Σάκοτα ή από τον Σαλούστρο.

Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό το όπλο είναι εξαιρετικά ισχυρό και πάντως πιο χρήσιμο από το ταλέντο παικτών που βλέπουν την Εθνική ως αγγαρεία.

Όπως έγραφα και την προηγούμενη εβδομάδα, θα προτιμούσα ως 12ο παίκτη στο Εurobasket 2017 τον Βασιλόπουλο ή τον Σίμτσακ, κάποιον από αυτούς που θα πήγαιναν και κολυμπώντας στη Φινλανδία τέλος πάντων, παρά κάτι λεβέντες που έκαναν μουτράκια.

Τα ονόματα των δακτυλοδεικτούμενων σας αφήνω να τα προσθέσετε μόνοι σας. Δεν είναι δα τόσο δύσκολο.

Η ανικανότητα της Ομοσπονδίας δεν είναι βέβαια το αίτιο της κατάρρευσης, αλλά το τελευταίο καρφί στο φέρετρο. Η Εθνική αιμορραγεί ανάσες και πόρους, σε μία εποχή που δεν αντέχει την παραμικρή απώλεια.

Οι μοναδικοί που δεν ευθύνονται είναι οι παίκτες και οι προπονητές που θα τη στελεχώσουν αβοήθητοι, μέσα στο μάτι του κυκλώνα.

Αυτούς, όμως, θα σημαδέψει η κοινή γνώμη εάν θα πέσει 30άρα στο Λέστερ. Τους τελευταίους που θα φταίνε.

Εγώ λέω να πάω να τους δω από κοντά και να πανηγυρίσω μαζί τους τη νίκη που υποψιάζομαι ότι θα φέρουν.

Αντίθετα με άλλους, που κρύβονται κάτω από πρόθυμα φουστάνια, δεν ξεχνώ πόσο έχω ωφεληθεί στην καριέρα μου -και στη ζωή μου- από την Εθνική ομάδα.

Δεν είναι μόνο η ελληνική Ομοσπονδία, αυτή που κρύβει το κεφάλι της στην (κινούμενη) άμμο. Φαίνεται ότι την ίδια τακτική υιοθέτησε η μαμά FIBA, λες και έχει έστω μία ελπίδα να βγει κερδισμένη από τη Μαύρη Παρασκευή που πλησιάζει.

Εδώ και 2-3 εβδομάδες, από τότε που απορρίφθηκε η τελευταία εισήγησή της από τον Μπερτομέου, η Παγκόσμια Ομοσπονδία υιοθετεί δημόσια την τακτική του ΔΤΤ: Δεν Τρέχει Τίποτε.

Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των διαπιστευμένων δημοσιογράφων πλημμυρίζει καθημερινά από ειδήσεις που καθρεφτίζουν το μεγαλείο των «παραθύρων».

Εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια για το Φιλιππίνες-Ταϊπέι. Θα αγωνιστούν κανονικά στις Εθνικές τρεις παίκτες της Μάλαγα. Ο κόσμος έχει δικαίωμα να βλέπει την Εθνική στον τόπο της, δηλώνει ο Τούρκογλου.

Με ισχυρή σύνθεση η ομάδα της Νιγηρίας. Κοσμογονία στο Μαυροβούνιο. Ναι στις Εθνικές ομάδες, από τον Ευρωπαίο φίλαθλο. Ενθουσιασμός στη Φινλανδία για την επιστροφή των παιδιών με τα γαλάζια.

Σωστά, αλλά θα παίξει ο Μάρκανεν; Γκουχ, γκουχ.

Το μοναδικό δελτίο Τύπου της FIBA που μπορεί να θεωρηθεί άξιο αναφοράς είναι εκείνο που αφορά την ασφάλιση των παικτών. Αλλά αυτή θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη και όχι να παιανίζει ως είδηση.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε, σχεδόν, μπούμερανγκ. «Δηλαδή το αρχικό σχέδιο ήταν να αγωνιστούν οι παίκτες ανασφάλιστοι;» Η απάντηση είναι αρνητική, αλλά η Γενεύη έδωσε το δικαίωμα να αμφισβητηθούν οι μεθοδεύσεις της.

Οι απέναντι κατάλαβαν ότι η πρώτη μάχη –αν όχι ο ίδιος ο πόλεμος- κερδήθηκε και χασκογελάνε σιωπηρά, αδιαφορώντας για το σπίτι που καίγεται.

Περιμένουν, προφανώς, να εμφανιστεί στο κατώφλι ο ηττημένος σαν βρεγμένη γάτα και να καταθέσει γη και ύδωρ. Αυτό μπορεί να γίνει μετά την 27η Νοεμβρίου, αλλά φοβάμαι ότι θα είναι πολύ αργά για να σβήσει η πυρκαγιά.

Το αγαπημένο μας μπάσκετ ετοιμάζεται να γνωρίσει μέρες ακραίας απαξίωσης, ιδίως στις χώρες (όνομα και μη χωριό) που ενδιαφέρονται πρώτα για τις κούπες και μετά για το παιχνίδι.

Είναι πολύ εύκολο, σήμερα, να γράψουμε την Εθνική ομάδα στα παλαιότερα των υποδημάτων μας και να στρέψουμε τους προβολείς στους κοκκινοπράσινους μνηστήρες των ευρωπαϊκών τίτλων.

Πού θα βρούμε αποκούμπι, όμως, μεθαύριο που θα αποχωρήσουν οι Αγγελόπουλοι και θα μεταπηδήσει στο ποδόσφαιρο ο Γιαννακόπουλος; Το άλογο θα έχει πεθάνει και δεν θα παίρνει από τεχνητή αναπνοή.

Ο τρίτος κόσμος της Ευρώπης, βέβαια, κάνει το κορόιδο. Στις λοιπές χώρες πλην των 8-9 προνομιούχων που εκπροσωπούνται στη διοργάνωση, η Euroleague είναι άγνωστη λέξη.

Οι μικρομεσαίοι της «γηραιάς ηπείρου» βλέπουν να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια τους μία σπάνια ευκαιρία να ζωντανέψουν και να εκπροσωπηθούν σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο υπό κανονικές συνθήκες θα έβλεπαν με τα κυάλια.

«Μη φωνασκείτε και μη μας ζαλίζετε, θα σας βάλει και εσάς από το παράθυρο η FIBA με wild card», σαρκάζει, με το δίκιο του, ο Μπερτομέου. «Και στο τέλος θα είμαστε όλοι χαρούμενοι».

Μήπως αυτός είναι ο λόγος που οδήγησε τους Φιμπαίους σε παρελκυστική τακτική; Τα ζεστά ευρώπουλα του πλειστηριασμού για το 2019; Δεν το αποκλείω.

Απομένει να μάθουμε, πώς θα φανεί στους χορηγούς της Ομοσπονδίας (αυτούς που θα κληθούν να ασημώσουν για να αγοραστεί το «ελευθέρας») μια Εθνική ομάδα χωρίς Αντετοκούνμπο, Πρίντεζη, Καλάθη, Σλούκα και σία.

Η Eurobank, η ΕΚΟ και η Aegean δίνουν τα ωραία τους λεφτά για να διαφημιστούν στη φανέλα του Γιάννη και όχι του Γιαννόπουλου.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.