H AEK «ντύνεται» στα γαλανόλευκα!

Κάτια Πετροπούλου
H AEK «ντύνεται» στα γαλανόλευκα!

bet365

Ντούσαν Σάκοτα, Δημήτρης Μαυροειδής, Γιαννούλης Λαρεντζάκης και Γιώργος Τσαλμπούρης ήταν στις κλήσεις του Θανάση Σκουρτόπουλου για την Εθνική Ομάδα. Πως νιώθουν γι' αυτό; Το αποκαλύπτουν στο gazzetta.gr!

Σε ένα μήνα και... δύο ημέρες, η Εθνική Ομάδα θα πατήσει στην «Leicester Arena» για να αντιμετωπίσει την Μεγάλη Βρετανία (24/11, 19:30), στο πρώτο ματς για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019.

Οι μεγαλύτεροι αγώνες στην Sportingbet. Παίξε νόμιμα με πριμ 5%* στο Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ. *Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις (21+).

Τα πρόσωπα που αναμένεται να βρίσκονται στην τελική σύνθεση της «επίσημης αγαπημένης» θα είναι λίγο... διαφορετικά από αυτά που έχει συνηθίσει να βλέπει κανείς.

Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος, που πλέον θα έχει τον ρόλο του «καπετάνιου», με βοηθό τον Κώστα Μίσσα, κάλεσε 24 αθλητές στην προεπιλογή, με τους 9 να είναι παίκτες Euroleague (Πρίντεζης, Παπαπέτρου, Παπανικολάου, Μάντζαρης, Καλάθης, Αντετοκούνμπο, Μήτογλου, Όγκουστ, Σλούκας) και 8 από την ομάδα που είδαμε στο φετινό Eurobasket (οι προαναφερθέντες, πλην Μήτογλου-Όγκουστ, συν Μπουρούσης).

Μεταξύ των ονομάτων ήταν και τέσσερις «κιτρινόμαυροι»! Οι Ντούσαν Σάκοτα και Γιώργος Τσαλμπούρης, που καλούνται για πρώτη φορά στην «γαλανόλευκη», ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης, που πήρε σημαντικές εμπειρίες από την προετοιμασία της ομάδας το φετινό καλοκαίρι με την πρώτη κλήση του για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, και ο Δημήτρης Μαυροειδής, που επιστρέφει στην Εθνική μετά το 2012!

Η ΑΕΚ, της οποίας ο τελευταίος διεθνής παίκτης ήταν ο Νίκος Ζήσης, σαφώς είναι χαρούμενη και ικανοποιημένη. Οι ίδιοι, όμως, πως νιώθουν; Το αποκαλύπτουν στο gazzetta.gr!

ΝΤΟΥΣΑΝ ΣΑΚΟΤΑ: «ΣΤΑ 31 ΜΟΥ ΕΙΜΑΙ... ROOKIE»!

Κι όμως... Ο Ντούσαν Σάκοτα έπρεπε να φτάσει 31, για να κληθεί για πρώτη φορά στην Εθνική Ομάδα! Αρκετός κόσμος είχε αναρωτηθεί πολλές φορές για ποιο λόγο δεν τον καλούν, αλλά να που έφτασε η ώρα!

Ο αρχηγός της «Βασίλισσας» έχει διπλή υπηκοότητα (Σερβοέλληνας), αλλά ο ίδιος επέλεξε από μικρός να φορέσει τα γαλανόλευκα. Από το 2003 έως και το 2006 αγωνίστηκε με τις μικρές Εθνικές και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο U19 το 2003, που έγινε στην Θεσσαλονίκη. Σε 59 εμφανίσεις, είχε κατά μέσο όρο 13.5 πόντους. Επιπλέον, έχει ένα ακόμα μετάλλιο στην κατοχή του, το χρυσό στο Παγκόσμιο του 2009 στην Λιθουανία, με την Εθνική Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο ίδιος αρχικά αστειεύτηκε: «Στα 31 μου είμαι rookie (γέλια)! Εντάξει έγινε κι αυτό, είναι σίγουρα τιμή και θα κάνω ό,τι μπορώ, για να δώσω ένα "χέρι" στην Εθνική για να βρεθεί στο Παγκόσμιο!».

Στην ΑΕΚ έχει ηγετικό ρόλο και όταν η ομάδα τα βρίσκει... σκούρα, το παίρνει πάνω του. Νιώθει την διάθεση να ηγηθεί και στην Εθνική; «(χαμογελάει) Θα το δούμε! Η δουλειά και η δική μου, αλλά και των παιδιών που κλήθηκαν, είναι να δώσουμε ό,τι μας πει ο προπονητής, για να βοηθήσουμε την Εθνική να πάρει αυτές τις πολύτιμες νίκες».

Όσο για το αν αισθάνεται ενός είδους «δικαίωση», που έγινε έστω και τώρα η κλήση του, αποκρίθηκε: «Για τον κάθε παίκτη πρέπει να αποτελεί τιμή όταν δέχεται κλήση από την Εθνική του ομάδα, ειδικά όταν αυτή έχει πολλές επιτυχίες και μεγάλη ιστορία. Άσχετα αν η κατάσταση είναι λίγο ιδιότροπη. Για εμένα η δικαίωση είναι αυτά τα χρόνια στην ΑΕΚ. Εδώ είμαι δικαιωμένος, εδώ είναι η οικογένειά μου και όταν σε καλεί η Εθνική πρέπει να την τιμάς και να κάνεις ό,τι μπορείς».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ: «ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΧΩ... ΤΡΑΒΗΞΕΙ»!

Ο Δημήτρης Μαυροειδής λέει «Εθνική» και τα μάτια του λάμπουν! Ο σέντερ της ΑΕΚ έχει αναφέρει αρκετές φορές πως για την ομάδα της χώρας του θα έπαιζε ακόμα και... κουτσός!

Ο 32χρονος παίκτης φόρεσε το εθνόσημο στο στήθος για πρώτη φορά το 2001 με τους Παίδες και συμμετείχε στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Το 2004 και το 2005 πήρε μέρος στο Eurobasket Νέων και κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο U21 της Αργεντινής (2005). Με την ανδρική ομάδα έβαλε ακόμα ένα μετάλλιο στο... βιογραφικό του, επίσης το ασημένιο, στους Μεσογειακούς Αγώνες του 2009 στην Ιταλία. Δύο χρόνια αργότερα, το 2011 στην Λιθουανία, τερμάτισε στην 6η θέση. Το 2012 έκανε την τελευταία του εμφάνιση στα Προκριματικά των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο τραυματισμός του το 2013 τον έβαλε στα... πιτς για περίπου ενάμιση χρόνο. Πλέον, με την φανέλα της «Βασίλισσας», με την οποία αγωνίζεται τα τελευταία δύο έτη, έχει επιστρέψει στο επιθυμητό επίπεδο και ο ίδιος νιώθει δικαίωση. Το χαμόγελό του, άλλωστε, πρόδιδε αυτό το συναίσθημα.

«Είναι μια δικαίωση γι' αυτά που έχω κάνει κι έχω τραβήξει (γέλια) και που έχω γυρίσει ξανά σε αυτό το επίπεδο, κάτι που το κατάφερα με την ΑΕΚ! Η επιστροφή στην Εθνική είναι κάτι το οποίο σίγουρα μου δίνει χαρά. Από μικρός ήθελα να παίζω για την Εθνική, ήταν το όνειρό μου και αυτό πάλευα πάντα για να το κάνω. Εδώ θα είμαι, όποτε θα χρειαστεί θα την βοηθήσω να κάνει αυτό που πρέπει και βλέπουμε».

Όσο για την κατάσταση με τα «παράθυρα», την κόντρα FIBA - Euroleague και τους παίκτες που βρίσκονται στην μέση, σχολίασε: «Είναι ένα μπέρδεμα. Σίγουρα υπάρχει μια περίεργη κατάσταση, κάποιοι παίκτες δεν παίζουν. Δεν είναι κάτι ωραίο. Πρέπει στο μέλλον να βρουν μία λύση, η οποία να είναι πρακτική και για τους παίκτες, και για τις ομάδες και για τις εθνικές».

ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΛΑΡΕΝΤΖΑΚΗΣ: «ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΟΤΑΝ ΦΤΑΣΕΙ Η ΩΡΑ»!

Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης καλείται στην Εθνική για δεύτερη φορά. Η πρώτη ήταν το φετινό καλοκαίρι, στο οποίο πήρε το «βάπτισμα του πυρός», συμμετέχοντας στην προετοιμασία της «επίσημης αγαπημένης» για το Eurobasket και παίρνοντας χρόνο συμμετοχής σε φιλικά παιχνίδια. Τώρα, όμως, αναμένεται να έχει πιο... βασικό ρόλο!

Ο 24χρονος γκαρντ φόρεσε το εθνόσημο για τελευταία φορά με τους Νέους, όταν και τερμάτισε την 5η θέση του Eurobasket U20 στο Ταλίν το 2013, ενώ είχαν προηγηθεί η 14η θέση στο Πανευρωπαϊκό U18 το 2011 και η 8η στο U20 το 2012.

Ο ίδιος, ωστόσο, εμφανίστηκε αρκετά προσγειωμένος καθώς υπάρχει ακόμα χρόνος και θέλει, όταν φτάσει εκείνη η ώρα, να είναι έτοιμος! «Σίγουρα νιώθω πολύ χαρούμενος! Είναι μεγάλη τιμή, όπως έχω ξαναπεί. Έχουμε ακόμα καιρό γι' αυτό, ένα μήνα σχεδόν. Έχουμε σημαντικά παιχνίδια με την ομάδα και πρέπει να είμαστε έτοιμοι στο 100% όταν έρθει εκείνη η ώρα, για να πετύχουμε τους στόχους μας».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΛΜΠΟΥΡΗΣ: «ΠΑΙΔΙΚΟ ΟΝΕΙΡΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»!

Ο Γιώργος Τσαλμπούρης είναι ένας από τους πέντε «μικρούς» (μαζί με τους Χρηστίδη, Μπουράτο, Κόνιαρη και Μήτογλου) που βρίσκονται στην προεπιλογή της Εθνικής. Με τις μικρές Εθνικές έχει αγωνιστεί στο Eurobasket U16 το 2012 (9η θέση), στο U18 το 2014 (4η), στο Παγκόσμιο U19 το 2015 (4η), στο Πανευρωπαϊκό U20 το 2015 (18η) και στο ίδιο τουρνουά, αλλά στην Β' Κατηγορία, το 2016 στη Χαλκίδα, όπου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο και την άνοδο στην Α' Κατηγορία.

Όπως κάθε πιτσιρικάς, έτσι κι εκείνος, περίμενε την στιγμή που θα ακούσει το όνομά του στις κλήσεις της ανδρικής ομάδας, κάτι το οποίο έγινε στα 21 του! «Αισθάνθηκα πολύ όμορφα! Είναι ένα παιδικό όνειρο, το οποίο γίνεται πραγματικότητα. Από μικρό παιδί δουλεύω για να ανταπεξέλθω στις μικρές Εθνικές, με προοπτική να παίξω κάποια στιγμή στην ανδρική ομάδα. Ήταν κάτι που το περίμενα, το κυνηγούσα, ήρθε σχετικά νωρίς κι είμαι πολύ χαρούμενος γι' αυτό», ανέφερε, και δήλωσε έτοιμος να «παλέψει» για την τελική επιλογή: «Θα δώσω το 100%. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να είμαι στην τελική επιλογή, για να βοηθήσω την ομάδα να πετύχει τους στόχους της».

 

Τελευταία Νέα