Παιδιά, ο Βίδας!

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Παιδιά, ο Βίδας!

bet365

Το ελληνικό μπάσκετ κάνει αύριο (18/07) ένα πάρτι προς τιμήν του Κυριάκου Βίδα και ο Βασίλης Σκουντής ξεπαγώνει τις όμορφες αναμνήσεις ενός αξιολάτρευτου δικού μας ανθρώπου που είναι ψυχούλα και περιβόλι!

Ο τίτλος είναι δόλιος και υποβολιμαίος! Βασικά είναι δανεικός και παραποιημένος. Οι κάθε λογής… Ρουβίτσες μιας παλιάς εποχής λύσσαγαν μόλις έβλεπαν τον γόη του ελληνικού κινηματογράφου και φώναζαν «κορίτσια ο Μπάρκουλης». Ε, τηρουμένων των αναλογιών, στο μπάσκετ υπήρχαν πολλοί που έλεγαν «παιδιά ο Βίδας»!

Δεν ήταν θέμα ομορφιάς, αλλά μπασκετικού στιλ ο λόγος που κατέστησε τον Κυριάκο όχι μονάχα δημοφιλή, αλλά και πολύ αγαπητό: τόσο αγαπητό ώστε ολάκερη η πιάτσα κινητοποιήθηκε αυτές τις μέρες, που βρίσκεται στην Ελλάδα, για να του κάνει ένα πάρτι επί τω «ευ παρέστης»!

Αυτό το σουαρέ θα γίνει την Πέμπτη (18/07) μετά τις εννέα το βράδυ στη βεράντα του εντευκτηρίου του Πανελληνίου στην Κυψέλη και μπροστά του τύφλα να ΄χουν όλες οι βεγγέρες τέτοιου είδους!

«Έχω διπλή γιορτή» μου εκμυστηρεύθηκε πριν από λίγη ώρα ο Κυριάκος και μου εξήγησε τι εννοεί. «Συμπληρώνονται σαράντα χρόνια από τότε που ήρθα για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τριάντα από τότε που έφυγα. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι από το 1989 δεν κατάφερα να ξαναγυρίσω και μόλις πάτησα το πόδι μου εδώ, έβαλα τα κλάματα»!

Δεν πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες ο Κυριάκος. Αυτός ήταν πάντοτε: συναισθηματικός, ευσυγκίνητος και φόλα Έλληνας! Τόσο Έλληνας ώστε παρότρυνε κιόλας τον γιο του, τον Νικόλα, να βαδίσει στα χνάρια του, να φορέσει τη φανέλα με το εθνόσημο και να στελεχώσει την εθνική ομάδα του μπέιζμπολ η οποία την προηγούμενη εβδομάδα έπαιξε στον προκριματικό γύρο του Ολυμπιακού Τουρνουά καθώς το άθλημα επιστρέφει μετά από δώδεκα χρόνια στο πρόγραμμα του Τόκιο.

Με αυτή την αφορμή ο Βίδας βιώνει το νόστιμον ήμαρ, πρώτα στη Θεσσαλονίκη και εν συνεχεία στην Αθήνα, συναντώντας τους παλιούς του φίλους και σουλατσάροντας στα αγαπημένα του στέκια, με πρώτο και καλύτερο το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπου έσπευσε να φωτογραφηθεί χθες και να ξαναζήσει νοερά τις ένδοξες στιγμές του…

Μια από αυτές (σε προθέρμανση βεβαίως) που έκανε τους θεατές να μένουν ενεοί και έκθαμβοι και γέννησε κιόλας το σύνθημα «παιδιά ο Βίδας» προκαλούσε εκ προοιμίου έκταση, διότι απλούστατα δεν την είχαμε ξαναδεί ποτέ στη ζωή μας: ο Βίδας ήταν ο πρώτος και ο μόνος που πέταξε την μπάλα από τη μια ρακέτα προς την άλλη, την άφηνε να μπιστήξει και στο μεταξύ είχε προλάβει να τρέξει στην άλλη πλευρά, να την πιάσει και να την καρφώσει!

Μιλάμε ότι ο μπαγάσας έκανε alley-oop στον εαυτό του!!!

Σε μια εποχή που παιζόταν ως επί το πλείστον το λεγόμενο οριζόντιο μπάσκετ, ο Βίδας (πάντοτε με τις άσπρες κάλτσες σηκωμένες ως τα γόνατα) πηδούσε στο Θεό! Η ταχύτητα και τα αθλητικά προσόντα του τον έκαναν εξαιρετικό αμυντικό, μάλιστα ο συχωρεμένος ο Κώστας Πολίτης τον έβαζε πολύ συχνά να μαρκάρει τον Νίκο Γκάλη, ενώ η αλτική ικανότητα του ήταν ό,τι έπρεπε για να εκτελεί τα τζαμπ σουτ.

Στη δεκαετία του ’70 που όλες οι ομάδες έψαχναν τους ομογενείς και περίμεναν τα δώρα του… μπάρμπα Σαμ το τηλέφωνο του Κυριάκου κτύπησε ένα βράδυ του 1979 και από την άλλη άκρη της γραμμής του ζητούσαν να έρθει στην Αθήνα και να φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Πέταξε τη σκούφια του από τη χαρά του και την άλλη μέρα μπήκε στο αεροπλάνο, χωρίς να ξέρει, ούτε να υποψιάζεται ότι θα έμενε εδώ δέκα χρόνια!

Με τον Παναθηναϊκό ο γεννημένος στις 7 Αυγούστου του 1957, Βίδας στέφθηκε τέσσερις φορές πρωταθλητής Ελλάδος (1980, 1981, 1982, 1984), κατέκτησε δυο Κύπελλα (1982, 1986), έπαιξε στην τελική φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και φόρεσε 46 φορές τη φανέλα της Εθνικής και πέτυχε 192 πόντους, αγωνιζόμενος στο Eurobasket του 1981 και στα Προολυμπιακά Τουρνουά του ’80 και του ’84.

«Τι να σου λέω τώρα; Στα τριάντα χρόνια που πέρασαν από τότε που έφυγα, δεν υπάρχει ούτε μια μέρα στην οποία να μη σκέφτηκα την Ελλάδα» μου είπε και τον πιστεύω για έναν απλούστατο λόγο…

Αυτός ο Κυριάκος δεν είναι πολύ… κωλόπαιδο, όπως έλεγε ο συχωρεμένος ο Στάθης Ψάλτης για να τον ακούει η Κούλα!

Αυτός ο Κυριάκος είναι ψυχούλα!

Ψυχούλα και συνάμα περιβόλι. Μιλάμε για πολλές πλάκες, που εάν καθόμουν να τις γράψω, θα περνούσαν άλλα τριάντα χρόνια και ακόμη θα τις απαριθμούσα!

Τι να πρωτοθυμηθώ; Ότι το ’81 στην Πράγα κέρδισε 200 δολάρια στο καζίνο και βάραγε όλες τις πόρτες του ξενοδοχείου από τη χαρά του για να το ανακοινώσει, απλώς εκτός από τους δικούς μας παίκτες σηκώθηκαν πανικόβλητοι και όλοι οι υπόλοιποι και βγήκαν από τα δωμάτια τους έτοιμοι να τον λιντσάρουν επειδή τους ξύπνησε μέσα στα άγρια μεσάνυχτα!

Αμ το άλλο; Όταν άρχισε να καραφλιάζει, αποφάσισε να κάνει τη μεταμόσχευση μαλλιών, αλλά η ρουφιάνα δεν του έπιασε και το θέμα υπήρξε κωμικοτραγικό με αποτέλεσμα να ντρέπεται να κυκλοφορήσει!

Μετά την καριέρα του στον Παναθηναϊκό, στον Ηλυσιακό και στην Εθνική ομάδα, ο Κερκ ξαναγύρισε στο Σικάγο, όπου άνοιξε ένα εστιατόριο στην κεντρική αγορά. Τότε είχε πιάσει το λόττο και επένδυσε εκεί τα λεφτά του. Τον συνάντησα σε ένα ταξίδι μου και τον ρώτησα πώς περνάει. «Καλά είμαι» μου απάντησε. «Απλώς ξυπνάω τα χαράματα κάθε μέρα και έρχομαι με τη μάνα μου στο εστιατόριο για να ψήνω ομελέτες και να φτιάχνω pancakes για να τρώνε οι εργάτες που πηγαίνουν στη δουλειά τους»!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3