Η Μπεσικτάς και το στοίχημα του Ιβάνοβιτς

Βασίλης Βλαχόπουλος
Η Μπεσικτάς και το στοίχημα του Ιβάνοβιτς

bet365

Στην πρεμιέρα του BCL ο ΠΑΟΚ υποδέχεται (15/10, 19:30) την Μπεσικτάς και το gazzetta.gr γράφει για την τουρκική ομάδα η οποία έχει συνηθίσει να ζει στη σκιά τριών άλλων ομάδων της Κωνσταντινούπολης, μη έχοντας να επιδείξει επιτυχία στα τελευταία επτά χρόνια.

Το μέγεθος των επενδύσεων δεν είναι μικρό, ωστόσο, για τα δεδομένα του τουρκικού μπάσκετ χαρακτηρίζεται ανεπαρκές για να οδηγήσει στην κατάκτηση τίτλων. Βλέπετε, η απόσταση που χωρίζει την Μπεσικτάς από τους δύο σταθερούς εκπροσώπους της Τουρκίας στην Euroleague είναι τουλάχιστον μεγάλη, καθώς Φενέρμπαχτσε και Αναντολού Εφές εδώ και χρόνια κινούνται σε άλλο οικονομικό πλαίσιο. Αυτός είναι ίσως και ο λόγος των μέτριων πορειών που κατέγραψε η Μπεσικτάς στα τελευταία χρόνια. Μετά δηλαδή το ονειρικό έτος του 2012 όπου πέτυχε κάτι απίστευτο με την κατάκτηση του Πρωταθλήματος, του Κυπέλλου αλλά και του Eurochallenge, μάλλον πέρασε απαρατήρητη. Εξαίρεση αποτέλεσε η αγωνιστική περίοδος 2016-17 στο φινάλε της οποίας ένιωσε περήφανη για την πρόκριση στον τελικό του Πρωταθλήματος, ουσιαστικά όμως δεν είχε τύχη απέναντι στη Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Πέρα από την περίοδο των επιτυχιών, ανήκει στο παρελθόν κι αυτή των σπουδαίων επενδύσεων καθώς στις αρχές της δεκαετίας, τη φανέλα της Μπεσικτάς φόρεσαν οι Άλεν Άιβερσον, Ντερόν Ουίλιαμς. Απόσβεση επένδυσης δεν έγινε ποτέ, ίσως γιατί η μπασκετική ομάδα δεν απέκτησε ποτέ τη φήμη της αντίστοιχης ποδοσφαιρικής. Επίσης, αγωνιζόμενη σ’ ένα γήπεδο 3.200 θέσεων, δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης. Προτεραιότητα του οργανισμού είναι το ποδόσφαιρο, εκεί επενδύονται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κι αυτή η σκέψη δεν άλλαξε ποτέ, ακόμη και μετά την κατάσταση των εγχώριων τίτλων του 2012. Είναι αποτέλεσμα της δομής του οργανισμού στον οποίον εφαρμόζεται διοικητικό μοντέλο λαϊκής βάσης με την ύπαρξη αρκετών χρηματοδοτών οι οποίοι έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.

Επιλογές χαμηλού ρίσκο

Η ουσία για την Μπεσικτάς είναι ότι η φετινή επένδυση μοιάζει να είναι ακόμη χαμηλότερη σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Στη δεύτερη χρονιά του στην ομάδα, ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς διαχειρίστηκε συρρικνωμένο αγωνιστικό προϋπολογισμό με την επιλογή παικτών οι οποίοι έχουν γνώση του τουρκικού Πρωταθλήματος. Για παράδειγμα, ο Τζόρνταν Θίοντορ (ο οποίος πέρασε από την ΑΕΚ) ήταν ο ηγέτης της Μπάνβιτ πριν από τέσσερα χρόνια και τώρα ανέλαβε τον ίδιο ρόλο στην Μπεσικτάς. Ο Σακίλ ΜακΚίσιτς παρέμεινε στην Τουρκία έπειτα από τη περσινή σεζόν του στην Γκαζιαντέπσπορ, ενώ αποκτήθηκε και ο Τζέιμς Μάκαντου, ανιψιός του σπουδαίου Μπομπ Μάκαντου. Ο Ιβάνοβιτς επέλεξε και τον Τόντριγκ Γκότσερ έπειτα από τη διετή παρουσία του τελευταίου στο δικό μας Πρωτάθλημα.

Κυρίως όμως, έδωσε βαρύτητα στον σχηματισμό κορμού Τούρκων παικτών. Τελευταία προσθήκη είναι ο πολύπειρος Ογκούς Σαβάς. Υπάρχουν επίσης οι διεθνείς Ακπινάρ, Μπατούκ, Μπουράκ Τσαν. Καλοκαιρινή επιλογή είναι και ο Μαυροβούνιος διεθνής, Νεμάνια Ντζούρισιτς. Μπασκετικά ανδρώθηκε στις Η.Π.Α. και απόφοιτος του πανεπιστήμιου της Georgia, μάλλον έχει στα χέρια του μια σπουδαία ευκαιρία έπειτα από δύο χρόνια σε Οστάνδη και Βόννη.

Η «φαγούρα» και οι ήττες στα ντέρμπι

Την τελευταία διετία η Μπεσικτάς δεν καταφέρνει να περπατήσει παραπέρα της προημιτελικής φάσης του τουρκικού Πρωταθλήματος, ενώ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις η αγωνιστική πορεία της είναι ακόμη πιο μέτρια. Ενδεχομένως εκεί να εντοπίζεται η αιτία της περιορισμένης επένδυσης, ίσως και της γνώσης ότι για να φθάσει στο σημείο διεκδίκησης τίτλων, θα πρέπει να πλησιάσει τους αγωνιστικές προϋπολογισμούς των ομάδων που πρωταγωνιστούν.

Έπειτα από τρεις αγωνιστικές στο Πρωτάθλημα μετρά δύο ήττες καθώς δεν κατάφερε να κερδίσει κανένα από τα δύο ντέρμπι που έδωσε απέναντι σε Γαλατάσαραϊ και Αναντολού Εφές. Οι 71 πόντοι κατά μέσο όρο μάλλον «πρόδωσαν» την αδυναμία εύρεσης ρυθμού, στην πραγματικότητα όμως δεν πήρε πολλά από τους φυσικούς ηγέτες της ομάδας καθώς ο συνολικός απολογισμός των Θίοντορ-ΜακΚίσιστς στο μακρινό σουτ είναι 2/23 προσπάθειες. Συνολικά, η Μπεσικτάς σούταρε με 29.4%. Ο ΜακΚίσιτς είναι ωστόσο ο πρώτος σκόρερ με 12.3 πόντους μαζί με τον Μπουράκ Τσαν ο οποίος αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη. Ο Τζόρνταν Θίοντορ κινείται στα συνηθισμένα του επίπεδα στον τομέα των τελικών πασών (6.8 ανά αγώνα), ενώ ο Τζέιμς Μακαντού μπορεί να κυριαρχεί στα ριμπάουντ (8.8 μ.ο.) αλλά η επίδοση των 11/30 σουτ εντός παιδιάς δεν είναι δα και τόσο τιμητική.

Γενικώς, ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς χρησιμοποιεί μικρό rotation αν και η τακτική που ακολούθησε στους μέχρι τώρα αγώνες του Πρωταθλήματος μπορεί να χαρακτηριστεί παραπλανητική, υπό την έννοια ότι η προσθήκη ενός ακόμη αγώνα την εβδομάδα, προφανώς θα διαμορφώσει και θα δείξει το τελικό πλάνο του. Ως φιλοσοφία, η Μπεσικτάς, έχει το «μυαλό» του προπονητή του καθώς ο πρώην τεχνικός του Παναθηναϊκού απαιτεί σκληρή άμυνα και σε κάποιες περιπτώσεις να ξεπερνά τα όρια του φάουλ και διεκδίκησης της κάθε μπάλας. Γι’ αυτό ενδεχομένως η Μπεσικτάς έχει 12.8 επιθετικά ριμπάουντ κατά μέσο όρο και 7.5 κλεψίματα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα